• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tee kaunis ruukkupuutarha

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.02.2023
20232_80953.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Ruukkupuutarhojen suosio on lisääntynyt niiden muunneltavuuden ja myös pienen tilantarpeen vuoksi. Ruukuissa kasveja voi vaihtaa, poistaa ja lisätä koko kasvukauden ajan. Toisaalta ruukkuja on tarvittaessa helppo siirtää paikasta toiseen. Ruukkuistutuksiin sopivat kesäkukkien lisäksi niin pienet koriste- ja hedelmäpuut, pensaat, perennat, heinät, saniaiset, mehikasvit, sipulikasvit kuin vihanneksetkin. Ruukkupuutarhan voit perustaa parvekkeelle, terassille tai vaikka puutarhaan. Ruukkukasveilla voit myös täydentää perennaryhmää; täyttää aukkopaikkoja ja antaa ryhmälle korkeutta.

Ruukkuihin oikea multa

Istutusastian täytyy olla riittävän suuri, jotta kasvit viihtyisivät ja kastelu olisi helpompaa. Koska ruukussa kasvualustan määrä on rajallinen, niin kasvualustan on oltava myös laadukasta. Hyvä piha- ja parvekeruukkujen multa sisältää vettä varastoivaa biohiiltä, koska ruukuissa multa kuivuu tavallista nopeammin. Lisäksi mullan joukkoon lisätty kevytsora parantaa veden imeytymistä ja kuivakin multa kastuu helpommin.

Ruukkujen, amppeleiden ja parvekelaatikoiden multa vaihdetaan vuosittain, kun niissä kasvatetaan yksivuotisia kasveja.

Vinkki! Kun käytetään Biolanin Kesäkukkamulta-erikoiskasvualustaa, erillistä salaojaa astian pohjalla ei tarvita, koska multa sisältää ilmavuutta lisäävää kevytsoramursketta. Sama multa soveltuu myös monivuotisten kasvien ruukkuistutuksiin. Jos ruukkuihin istutetaan pikkuhavuja tai alppiruusuja – kasveja, jotka viihtyvät happamassa kasvualustassa – paras kasvualusta on Biolan Havu- ja rodomulta.

Piilota ruukkuun lannoitevarastoja!

Ruukkupuutarhan kasveja voidaan lannoittaa joko kasteluveteen sekoitettavilla tai kasvualustaan sijoitettavilla lannoitteilla.

Varastolannoitus on helppo tapa huolehtia ruukkukasvien koko kesän ravinnetarpeesta. Varastolannoitukseen soveltuvat muun muassa kaikki Biolanin rakeistetut lannoitteet, kuten Luonnonlannoite, Yrttilannos ja Amppelilannos. Luonnonlannoitteista ravinteita vapautuu vähitellen kasvien käyttöön.

Istutusvaiheessa taimien väliin tehdään kuopat, joihin sijoitetaan lannoitetta pieninä kasoina. Ylilannoituksen välttämiseksi on tärkeää, että lannoitetta ei sekoiteta koko multamäärään. Lopuksi lannoiterakeet peitetään mullalla.

Kun käytetään Lannospuikkoja, istutuksen jälkeen taimien väliin tehdään kuopat, joihin puikot työnnetään. Lannospuikot työnnetään niin syvään, että ne peittyvät kokonaan. Puikkoja lisätään tarpeen mukaan kerran kuukaudessa.

Varastolannoiteosasta riittää ravinteita koko kasvukaudelle, joten kasteluun käytetään pelkkää vettä.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Lannoitemäärän oikea annostus vaihtelee kasvilajin mukaan. Paljon ravinteita kasvuunsa käyttävät vihannekset, kuten kurkku ja tomaatti, tarvitsevat Luonnonlannoitetta jopa 1,5 l/taimi, kun taas yrteille riittää 1 dl/taimi tai 1–2 lannospuikkoa/taimi.

Kesäkukkaistutusten, kuten parvekelaatikoiden ja amppeleiden, riittävä varastolannoitusmäärä yli 10 litraisiin astioihin on 1−1,5 litraa Luonnonlannoitetta ja pienempiin 0,5−1 litraa tai 2 Amppelilannosta/taimi. Vaihtoehtoisesti varastolannoituksen sijaan voidaan käyttää Biolan Luonnonravinneneste Kesäkukille -liuosta jokaisella kastelukerralla. Liuosta annostellaan 1 korkillinen 6 litraan kasteluvettä.

Hyötykasvit ruukussa

Ruukkupuutarha voi koostua myös pelkistä hyötykasveista, sillä niistä löytyy näyttäviä lajeja niin ruukkuihin, amppeleihin kuin köynnöstukiinkin. Lisäksi hyötykasveista voidaan kerätä tuoretta ja maukasta satoa ruokapöytään.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Salaatit ovat nopeakasvuisia ja helppoja kasvattaa ruukuissa ja parvekelaatikoissa. Ruukkupuutarhassa kannattaa suosia lehtisalaatteja, joista voidaan napsia lehtisatoa vähitellen koko kesän ajan. Salaateista on olemassa myös siemensekoituksia, jolloin yhdestä siemenpussista saadaan monenlaisia makuja ja silmänruokaa.

Lehtimangoldi on paitsi syötävä vihannes, myös upea koristekasvi. Suuret pehmeät lehdet käytetään pinaatin tavoin. Paksut ja värikkäät lehtiruodit voi höyryttää ja syödä parsan tapaan. Pienet lehdet sopivat salaatteihin sellaisenaan.

Lehtikaali on yksi ravintorikkaimmista vihanneksista. Lehdet, etenkin punasävyiset, ovat erittäin koristeelliset. Lehtikaali kestää myös syksyn kylmyyttä. Lehtikaalia voidaan käyttää pitkin kesää tuoreena salaateissa tai keitettynä lämpimissä ruuissa.

Pavutja herneetviihtyvät lämpimällä kasvupaikalla. Köynnöstävistä pavuista saa kasvatettua nopeasti näkösuojan ja sen lisäksi syyskesällä päästään nauttimaan sadosta. Pavut syödään kypsennettyinä. Herneitä voi kasvattaa köynnöstukea vasten tai niistä voi ottaa pelkän versosadon. Itämisen nopeuttamiseksi sekä pavun että herneen siemenet liotetaan ennen kylvöä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Mansikoista ruukkupuutarhaan kannattaa valita jatkuvasatoinen amppelimansikka tai kuukausimansikka. Amppelimansikan sato riippuu kauniisti ja siksi se kannattaakin istuttaa amppeliin. Kuukausimansikat muodostavat tiiviin ja matalan kasvuston ja ne ovatkin kauneimmillaan lattiaruukuissa. Kuukausimansikan pieniä, makeita marjoja kypsyy syksyyn saakka.

Omista lempiyrteistä voi koota ruukkupuutarhaan sekaistutuksen. Jo yksi taimi kutakin lajia tuottaa yleensä riittävästi satoa tuorekäyttöön. Yrttien kasvatusta ei ole pakko aloittaa siemenestä, vaan taimina voi hyödyntää kaupan ruukkuyrttejä. Istutuksen yhteydessä taimista kannattaa kerätä reilusti lehtisatoa, jotta taimet juurtuvat nopeammin.

Kasveja aurinkoon ja varjoon

Kasvivalintaan vaikuttaa ruukkujen sijoituspaikka. Etelän avoimelle paikalle valitaan paahteessa viihtyviä kasveja ja pohjoispuolen tai muuten varjoisan paikan kasvien puolestaan täytyy viihtyä vähässä valossa. Hyvin tärkeää on, etenkin parvekkeella, myös ruukkupuutarhan näkyminen sisätiloista ja se, ettei se peitä muuta näköalaa! Ruukut kannattaa asetella mieluummin ryhmiin kuin sirotella sinne tänne ympäri parveketta tai patiota.

Hyötykasveista varjon ruukkupuutarhassa viihtyvät erityisen hyvin kasvit, jotka tuottavat lehtisatoa. Esimerkiksi salaatti, yrtit, kaalit ja mangoldi kasvavat hyvin myös varjossa.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Ryhmäkasveja aurinkoon

Ryhmäkasvit kukkivat koko kesän ja ne ovatkin ruukkupuutarhan peruskasveja. Aurinkoisella paikalla viihtyvät suojaista ja lämmintä kasvupaikkaa vaativat lajit. Paahdetta sietävien kasvien lehdet ovat yleensä luonnostaan nukkapintaisia, neulasmaisia, vahapintaisia tai muuten haihtumista vähentäviä.

Perennoista paahteisella paikalla ruukuissa viihtyvän muun muassa maksaruohot, mehitähdet ja koristeheinät.

Kesäkukista puolestaan: amppeliolkikukka, hopealanka, hopeavillakko, hopeayrtti, kirjotulikruunu, koristeportulakka, kukonharja, kukontöyhtö, laventeli, marketta, narsissitupakka, neilikat, nolaana, petuniat, pelargonit, samettikukat, siniviuhka, timanttikukka, tulisalvia, tuoksupielus, tähtisilmä ja verbenat.

Kasveja varjoon

Varjossa viihtyvät suurilehtiset ja rehevät kasvit. Monien lajien lehdistö kasvaa varjossa kauniiksi, mutta kukkia kehittyy vähemmän kuin auringossa. Varjoon kannattaakin kokeilla kukkivien kasvien lisäksi lajeja, joiden koristearvo on lehdissä. Yrttien, heinien, ryhmäkasvien ja perennojen erikoiset lehtimuodot tulevat ruukkuistutuksissa hyvin esiin, kun kasveja katsotaan läheltä. Myös monet viherkasvit viihtyvät kesän varjoisassa ruukkupuutarhassa.

Perennoista varjoisassa ruukkupuutarhassa viihtyvät esimerkiksi keijunkukat ja kuunliljat.

Kesäkukista varjossa menestyvät: ahkeraliisa, lumihiutale, begoniat, torenia, apinankukat, hopeakäpälä, kesäsypressi, koristekaali, lankaköynnös, maahumala, muratti, karjalanneito, orvokit, verbena ja verenpisara.

Kasveista löydät lisää tietoa Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_82298.jpg
Viikon kysymys: Kuinka paikattua nurmea tulisi hoitaa?
Olemme yrittäneet korjata nurmikomme vaurioita yhdestä kohdasta talven jäljiltä. Paikkauskohtiin tehtiin ilmaus ja altakastelu, mutta kahden viikon jälkeen kasvua ei näkynyt yhtään. Teimme ehkä sen virheen, että siemeniä ei sekoitettu multaan ja multa tiivistettiin vain kengillä? Ylimääräistä kasteluakaan ei juuri tehty, Oulussa sateli jonkin verran tuona aikana, mutta ei läheskään joka päiväEilen loput nurmikosta on paikattu. Siemenet on tällä kertaa sekoitettu kevyesti multaan rautaharavalla ja multa on hakattu hieman tiiviimmäksi lapiolla.Kuinka paljon/usein kohtia pitäisi kastella ilman, että menee ylikastelun puolelle (sillä oletuksella ettei sada)? Tuhkaa ei ilmeisesti suositella lannoitteeksi, olisiko joku muu lannoite, mistä on lähes varmasti hyötyä?Toinen haaste on, että siemet kiinnostavat kovasti rastaita. Kumikäärmeitä ja tuulihyrriä ne eivät näytä pelkäävän. Joillakin palstoilla kehotetaan laittamaan pulloon hirvensarvisuolaliuosta. Jos ripottelemme paikkauskohtien ympärille pippuria, caynnepippuria tai kanelia, onkohan siitä apua ja voiko se vaurioittaa nurmea?
202311_83305.jpg
Joulun kukilla on pitkät perinteet - ensimmäisiä havaintoja jo 1879
Joulukukkien käytöllä suomalaiskodeissa on yhtä pitkät perinteet kuin joulukuusellakin. Sekä joulukuusi että ensimmäiset joulukukat tulivat osaksi suomalaista joulunviettoa 1870–1880-luvuilla. Varhaisin havainto joulukukista on vuodelta 1879, jolloin ensimmäinen hyasintti oli helsinkiläisten ihmettelyn kohteena nykyisen eduskuntatalon paikalla sijainneen kukkakaupan näyteikkunassa. Ensimmäinen havainto joulukuusesta Helsingissä puolestaan on vuodelta 1894, joskin niitä mitä ilmeisimmin on ollut joissakin kodeissa sitäkin ennen.
20227_70317.jpg
Toukokuun vinkit
Toukokuu on toukotöiden aikaa, maata kunnostetaan ja siemeniä kylvetään, jotta kasvukauden lopulla saataisiin nauttia ansaittua satoa. Talven pakkasten jälkeen Suomen ilmasto on edelleen kuiva ja toukokuu onkin meillä perinteisesti vuoden aurinkoisin, kuivin sekä tyynin kuukausi.
20227_69142.jpg
Esikasvatuksella aikaistetaan satoa
Monet kasvilajit hyötyvät lyhyestäkin esikasvatuksesta, koska sisällä lämpimässä kasvit taimettuvat ja kehittyvät nopeammin kuin ulkona. Osa kasveista ei edes ehdi tuottaa satoa ilman esikasvatusta.
20202_62964.jpg
Huhtikuun vinkit
Puutarha herää talvihorroksesta, lumikellot ja krookukset aukovat kilpaa nuppujaan. Auringon paisteessa viimeisetkin lumikinokset katoavat ja kimmeltäviä pisaroita tipahtelee rännien reunoilta. Vaikka suomineidon pitkä vartalo onkin yleensä tähän aikaan vuodesta ainakin osittain valkoisessa asussaan, niin paikoin alkavat ainakin jo värikkäät helmat heilumaan.
20216_71332.jpg
Luonnonvarakeskus tiedottaa: maan ravinne­varannot hyötykäyttöön
Vihannekset eivät vaikuta olevan selvästi vaativampia maan fosforipitoisuuden suhteen kuin viljat tai nurmet. Normaalivuosina maan omat fosforivarannot riittävät varmistamaan sadontuoton mailla, joiden fosforipitoisuus on tyydyttävä. Hyvässä ja sitä korkeammissa maan fosforiluokissa vuotuinen fosforilannoitus ei ole taloudellisesti järkevää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton