• Etusivu
  • Kasvillisuus

Ruukkupuutarha – vihreyttä ja kukkaloistoa pienessäkin tilassa

Tiina Painokallio
Päivitetty 01.04.2025
20232_80953.jpg

Ruukkuistutuksilla voit tuoda vehreyttä ja väriä niin parvekkeelle kuin puutarhaankin. Valitse suosikkikasvisi ja luo oma keidas! (Kuva: Adobe Stock)

Ruukkupuutarhojen suosio on lisääntynyt niiden muunneltavuuden ja myös pienen tilantarpeen vuoksi. Ruukuissa kasveja voi vaihtaa, poistaa ja lisätä koko kasvukauden ajan. Toisaalta ruukkuja on tarvittaessa helppo siirtää paikasta toiseen. Ruukkuistutuksiin sopivat kesäkukkien lisäksi niin pienet koriste- ja hedelmäpuut, pensaat, perennat, heinät, saniaiset, mehikasvit, sipulikasvit kuin vihanneksetkin. Ruukkupuutarhan voit perustaa parvekkeelle, terassille tai vaikka puutarhaan. Ruukkukasveilla voit myös täydentää perennaryhmää; täyttää aukkopaikkoja ja antaa ryhmälle korkeutta.

Ruukkuihin oikea multa

Istutusastian täytyy olla riittävän suuri, jotta kasvit viihtyisivät ja kastelu olisi helpompaa. Koska ruukussa kasvualustan määrä on rajallinen, niin kasvualustan on oltava myös laadukasta. Hyvä piha- ja parvekeruukkujen multa sisältää vettä varastoivaa biohiiltä, koska ruukuissa multa kuivuu tavallista nopeammin. Lisäksi mullan joukkoon lisätty kevytsora parantaa veden imeytymistä ja kuivakin multa kastuu helpommin.

Ruukkujen, amppeleiden ja parvekelaatikoiden multa vaihdetaan vuosittain, kun niissä kasvatetaan yksivuotisia kasveja.

Vinkki! Kun käytetään Biolanin Kesäkukkamulta-erikoiskasvualustaa, erillistä salaojaa astian pohjalla ei tarvita, koska multa sisältää ilmavuutta lisäävää kevytsoramursketta. Sama multa soveltuu myös monivuotisten kasvien ruukkuistutuksiin. Jos ruukkuihin istutetaan pikkuhavuja tai alppiruusuja – kasveja, jotka viihtyvät happamassa kasvualustassa – paras kasvualusta on Biolan Havu- ja rodomulta.

Piilota ruukkuun lannoitevarastoja!

Ruukkupuutarhan kasveja voidaan lannoittaa joko kasteluveteen sekoitettavilla tai kasvualustaan sijoitettavilla lannoitteilla.

Varastolannoitus on helppo tapa huolehtia ruukkukasvien koko kesän ravinnetarpeesta. Varastolannoitukseen soveltuvat muun muassa kaikki Biolanin rakeistetut lannoitteet, kuten Luonnonlannoite, Yrttilannos ja Amppelilannos. Luonnonlannoitteista ravinteita vapautuu vähitellen kasvien käyttöön.

Istutusvaiheessa taimien väliin tehdään kuopat, joihin sijoitetaan lannoitetta pieninä kasoina. Ylilannoituksen välttämiseksi on tärkeää, että lannoitetta ei sekoiteta koko multamäärään. Lopuksi lannoiterakeet peitetään mullalla.

Kun käytetään Lannospuikkoja, istutuksen jälkeen taimien väliin tehdään kuopat, joihin puikot työnnetään. Lannospuikot työnnetään niin syvään, että ne peittyvät kokonaan. Puikkoja lisätään tarpeen mukaan kerran kuukaudessa.

Varastolannoiteosasta riittää ravinteita koko kasvukaudelle, joten kasteluun käytetään pelkkää vettä.

<p data-block-key="zdmue">Muista lannoitus! Oikea kasvualusta ja ravinteet takaavat kukoistavat kesäkukkaistutukset ja runsaan sadon. (Kuva: Biolan)</p>
Muista lannoitus! Oikea kasvualusta ja ravinteet takaavat kukoistavat kesäkukkaistutukset ja runsaan sadon. (Kuva: Biolan)

Lannoitemäärän oikea annostus vaihtelee kasvilajin mukaan. Paljon ravinteita kasvuunsa käyttävät vihannekset, kuten kurkku ja tomaatti, tarvitsevat Luonnonlannoitetta jopa 1,5 l/taimi, kun taas yrteille riittää 1 dl/taimi tai 1–2 lannospuikkoa/taimi.

Kesäkukkaistutusten, kuten parvekelaatikoiden ja amppeleiden, riittävä varastolannoitusmäärä yli 10 litraisiin astioihin on 1−1,5 litraa Luonnonlannoitetta ja pienempiin 0,5−1 litraa tai 2 Amppelilannosta/taimi. Vaihtoehtoisesti varastolannoituksen sijaan voidaan käyttää Biolan Luonnonravinneneste Kesäkukille -liuosta jokaisella kastelukerralla. Liuosta annostellaan 1 korkillinen 6 litraan kasteluvettä.

Hyötykasvit ruukussa

Ruukkupuutarha voi koostua myös pelkistä hyötykasveista, sillä niistä löytyy näyttäviä lajeja niin ruukkuihin, amppeleihin kuin köynnöstukiinkin. Lisäksi hyötykasveista voidaan kerätä tuoretta ja maukasta satoa ruokapöytään.

<p data-block-key="1by4p">Ruukuissa kasveja voi helposti vaihtaa ja siirtää – tee puutarhastasi muunneltava ja elävä kokonaisuus. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Ruukuissa kasveja voi helposti vaihtaa ja siirtää – tee puutarhastasi muunneltava ja elävä kokonaisuus. (Kuva: Adobe Stock)

Salaatit ovat nopeakasvuisia ja helppoja kasvattaa ruukuissa ja parvekelaatikoissa. Ruukkupuutarhassa kannattaa suosia lehtisalaatteja, joista voidaan napsia lehtisatoa vähitellen koko kesän ajan. Salaateista on olemassa myös siemensekoituksia, jolloin yhdestä siemenpussista saadaan monenlaisia makuja ja silmänruokaa.

Lehtimangoldi on paitsi syötävä vihannes, myös upea koristekasvi. Suuret pehmeät lehdet käytetään pinaatin tavoin. Paksut ja värikkäät lehtiruodit voi höyryttää ja syödä parsan tapaan. Pienet lehdet sopivat salaatteihin sellaisenaan.

Lehtikaali on yksi ravintorikkaimmista vihanneksista. Lehdet, etenkin punasävyiset, ovat erittäin koristeelliset. Lehtikaali kestää myös syksyn kylmyyttä. Lehtikaalia voidaan käyttää pitkin kesää tuoreena salaateissa tai keitettynä lämpimissä ruuissa.

Pavutja herneetviihtyvät lämpimällä kasvupaikalla. Köynnöstävistä pavuista saa kasvatettua nopeasti näkösuojan ja sen lisäksi syyskesällä päästään nauttimaan sadosta. Pavut syödään kypsennettyinä. Herneitä voi kasvattaa köynnöstukea vasten tai niistä voi ottaa pelkän versosadon. Itämisen nopeuttamiseksi sekä pavun että herneen siemenet liotetaan ennen kylvöä.

<p data-block-key="duw5g">Hyötykasvit sopivat mainiosti ruukkupuutarhaan – nauti tuoreesta sadosta suoraan omalta terassilta! (Kuva: Adobe Stock)</p>
Hyötykasvit sopivat mainiosti ruukkupuutarhaan – nauti tuoreesta sadosta suoraan omalta terassilta! (Kuva: Adobe Stock)

Mansikoista ruukkupuutarhaan kannattaa valita jatkuvasatoinen amppelimansikka tai kuukausimansikka. Amppelimansikan sato riippuu kauniisti ja siksi se kannattaakin istuttaa amppeliin. Kuukausimansikat muodostavat tiiviin ja matalan kasvuston ja ne ovatkin kauneimmillaan lattiaruukuissa. Kuukausimansikan pieniä, makeita marjoja kypsyy syksyyn saakka.

Omista lempiyrteistä voi koota ruukkupuutarhaan sekaistutuksen. Jo yksi taimi kutakin lajia tuottaa yleensä riittävästi satoa tuorekäyttöön. Yrttien kasvatusta ei ole pakko aloittaa siemenestä, vaan taimina voi hyödyntää kaupan ruukkuyrttejä. Istutuksen yhteydessä taimista kannattaa kerätä reilusti lehtisatoa, jotta taimet juurtuvat nopeammin.

Kasveja aurinkoon ja varjoon

Kasvivalintaan vaikuttaa ruukkujen sijoituspaikka. Etelän avoimelle paikalle valitaan paahteessa viihtyviä kasveja ja pohjoispuolen tai muuten varjoisan paikan kasvien puolestaan täytyy viihtyä vähässä valossa. Hyvin tärkeää on, etenkin parvekkeella, myös ruukkupuutarhan näkyminen sisätiloista ja se, ettei se peitä muuta näköalaa! Ruukut kannattaa asetella mieluummin ryhmiin kuin sirotella sinne tänne ympäri parveketta tai patiota.

Hyötykasveista varjon ruukkupuutarhassa viihtyvät erityisen hyvin kasvit, jotka tuottavat lehtisatoa. Esimerkiksi salaatti, yrtit, kaalit ja mangoldi kasvavat hyvin myös varjossa.

<p data-block-key="tfn6c">Aurinko vai varjo? Ruukkupuutarhan kasvit kannattaa valita kasvupaikan mukaan, jotta ne viihtyvät parhaalla mahdollisella tavalla. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Aurinko vai varjo? Ruukkupuutarhan kasvit kannattaa valita kasvupaikan mukaan, jotta ne viihtyvät parhaalla mahdollisella tavalla. (Kuva: Adobe Stock)

Ryhmäkasveja aurinkoon

Ryhmäkasvit kukkivat koko kesän ja ne ovatkin ruukkupuutarhan peruskasveja. Aurinkoisella paikalla viihtyvät suojaista ja lämmintä kasvupaikkaa vaativat lajit. Paahdetta sietävien kasvien lehdet ovat yleensä luonnostaan nukkapintaisia, neulasmaisia, vahapintaisia tai muuten haihtumista vähentäviä.

Perennoista paahteisella paikalla ruukuissa viihtyvän muun muassa maksaruohot, mehitähdet ja koristeheinät.

Kesäkukista puolestaan: amppeliolkikukka, hopealanka, hopeavillakko, hopeayrtti, kirjotulikruunu, koristeportulakka, kukonharja, kukontöyhtö, laventeli, marketta, narsissitupakka, neilikat, nolaana, petuniat, pelargonit, samettikukat, siniviuhka, timanttikukka, tulisalvia, tuoksupielus, tähtisilmä ja verbenat.

Kasveja varjoon

Varjossa viihtyvät suurilehtiset ja rehevät kasvit. Monien lajien lehdistö kasvaa varjossa kauniiksi, mutta kukkia kehittyy vähemmän kuin auringossa. Varjoon kannattaakin kokeilla kukkivien kasvien lisäksi lajeja, joiden koristearvo on lehdissä. Yrttien, heinien, ryhmäkasvien ja perennojen erikoiset lehtimuodot tulevat ruukkuistutuksissa hyvin esiin, kun kasveja katsotaan läheltä. Myös monet viherkasvit viihtyvät kesän varjoisassa ruukkupuutarhassa.

Perennoista varjoisassa ruukkupuutarhassa viihtyvät esimerkiksi keijunkukat ja kuunliljat.

Kesäkukista varjossa menestyvät: ahkeraliisa, lumihiutale, begoniat, torenia, apinankukat, hopeakäpälä, kesäsypressi, koristekaali, lankaköynnös, maahumala, muratti, karjalanneito, orvokit, verbena ja verenpisara.

Kasveista löydät lisää tietoa Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Kasvillisuus
kasvit
kasvatus
kasvualusta
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202210_79855.jpg
Kokeile kasvattaa viherkasvi hedelmän siemenestä: tässä pari vinkkiä
Eila Repo on harrastanut hedelmäpuiden kasvattamista siemenestä jo pidempään, alati uutta oppien. Nyt hän antaa vinkkinsä muillekin viherkasvien pellepelottomille.
202110_73340.jpg
Pidä huonekasvit terveinä ja hyvinvoivina läpi pimeän kauden
Kun vuosi kääntyy pimeimmälle neljännekselle, kasvitkin kaipaavat lepoa. Kun ne hidastavat kasvuaan, pitää hoitokin muuttaa vastaamaan kasvien tarvetta.
Pihlajanmarjaterttu oksassa
Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Erikoiskutsu sinulle, joka haluat pysyä ajan tasalla.
20241_83360.jpg
Istutusetäisyydet
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.
20237_82507.jpg
Ongelmia ruusupavussa ja hopeaputouksessa ‒ Asiantuntija vastaa
Miksiköhän ruusupavun taimien lehdistä osa käpristyy ja ruskettuu päistä, toiset taimet kuitenkin ovat virkeitä? Olen lannoittanut niitä kanankakasta tehdyllä lannoitevedellä muutaman kerran. Voisiko niitä lannoittaa joka kastelukerta vai onko liikaa?Miksiköhän sitten hopeaputous on niin kitukasvuinen tänä vuonna? Viime vuonna oli tosi komea, kun lannoitin kesäkukkalannotteella joka kerta. On istutettu kesäkukkamultaan, mutta halvempaan sellaiseen kuin viime vuonna, voisiko olla syy?
20066_214.jpg
Rikkaruohojen torjunta
Nyt ne jo nousevat, nokkoset, vuohenputket, juolavehnät… - miten rikkaruohoista pääsee eroon?Rikkaruohot saattavat pian vallata tilan toisilta kasveilta, joten niistä täytyy tarpeen vaatiessa hankkiutua eroon. Kitkeminen on rankka, mutta tehokas tapa. Pienemmällä pihalla mullat voi seuloa talikon kanssa käsin ja kerätä tarkkaan pois kaikki juolavehnän ja muiden monivuotisten rikkaruohojen juuret. Rikkakasvien valtaaman alueen voi myös tukahduttaa puhtaaksi kaikesta vihreästä asettamalla kesän ajaksi paksun, valoa läpäisemättömän katteen peitoksi haluttuihin kohtiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton