• Etusivu
  • Kasvillisuus

Luonnon oma makeutusaine stevia ‒ Mitä se on?

Tiina Painokallio
Päivitetty 08.11.2024
stevia-74187_1920

Stevia rebaudiana

Asterikasveihin (Asteraceae) kuuluva Stevia on kasvisuku, johon kuuluu noin 240 kasvia. Yksi niistä on Stevia rebaudiana, josta saadaan makeutusaine steviaa. Vuonna 1931 ranskalaiset kemistit eristivät stevialle makean maun antavat glykosiidit. Näille yhdisteille annettiin nimet steviosiidi ja rebaudiosiidi. Stevia rebaudianan lehdistä saadaan siis glykosideistä koostuvaa stevia-tiivistettä, joka on jopa 300 kertaa makeampaa kuin sokeri ja kestää myös kuumentamista ‒ eikä sisällä kaloreita.

Ruokaviraston vuonna 2023 päivitetyn tiedon mukaan, Stevia-kasvi (Stevia rebaudiana) on luokiteltu uuselintarvikkeeksi, jonka kuivattuja lehtiä ja lehdistä tehtyjä vesiuutteita saa käyttää vain teetyyppisissä tuotteissa eli yrttiteenä. Tässä yhteydessä yrttitee tarkoittaa kuivatusta tai tuoreesta kasvista vesiuutteella valmistettua haudutettua juomaa, jota käytetään teen tai kahvin tapaan.

Stevian lehtien käyttö muissa elintarvikkeissa, kuten jugurteissa tai leivonnaisissa, on kiellettyä, kunnes sille myönnetään lupa uuselintarvikeasetuksen (EU) 2015/2283 mukaisesti. Sen sijaan stevian lehtiuutteesta valmistettujen stevioliglykosidien käyttö makeutusaineena on sallittu EU:n lisäainelainsäädännön mukaisesti. Lisätietoja stevioliglykosideista löytyy Ruokaviraston Stevioliglykosidit-sivulta.

Info

Info

Faktoja steviasta

  • Kuuluu Asteraceae-heimoon
  • Stevia rebaudiana
  • Kotoisin Etelä-Amerikasta
  • Kaloriton
  • Luonnon oma makeutusaine
  • E960 kertoo että tuotteessa on steviaa (lisäainekoodi on E960a tai E960c (jälkimmäinen tarkoittaa entsymaattisesti valmistettuja stevioliglykosideja).)
  • Jopa 300 kertaa makeampaa kuin sokeri
  • Esikasvatus maaliskuussa, hallanarka
  • Periaatteessa yksivuotinen

Stevian taustoista

Makeutusaineena steviaa on käytetty Japanissa yli 40 vuotta ja se on hyväksytty elintarvikkeiden lisäaineeksi myös Sveitsissä ja Yhdysvalloissa. Sitä käytetään myös muissa maanosissa Euroopan ulkopuolella. Maailmalla steviaa on käytetty siis jo pitkään. Suomessa ulkomailta tuotua steviaa ovat käyttäneet muun muassa vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat "karppaajat".

Steviaa viljellään ja käytetään sallitusti makeuttajana useissa Aasian maissa, kuten Kiinassa (maailman suurin stevian tuottaja), Japanissa (maailman suurin stevian kuluttaja), Koreassa, Taiwanissa, Thaimaassa ja Malesiassa. Myös Etelä-Amerikan valtiot, Brasilia, Colombia, Paraguai ja Uruguai ovat suuria stevian kuluttajia.

Stevia on peräisin Keski- ja Etelä-Amerikan puolitrooppisilta ja trooppisilta alueilta; tarkemmin ottaen Paraguaysta. Kasvi tunnetaan stevian ohella monella muulla kuvaavalla nimellä; mm. candyleaf, makealehti, sokerilehti ja hunajalehti. Vuosisatojen ajan ovat Brasilian ja Paraguayn Guarani -heimot käyttäneet Steviaa Matee-teen ja lääkejuomien makeuttamiseen.

Stevian kasvatus

Ohjeet on käännetty mukaillen englanninkielisiltä sivuilta www.gardeningblog.net/how-to-groe/stevia/

Itäminen: 7‒10 päivää
Sadonkorjuu: 90‒100 päivää
Valovaatimukset: Täysi auringonpaiste (kuumuudelta suojattuna)
Kastelu: Säännöllisesti ja usein - mutta niukasti (pidä tasaisen kosteana, mutta älä liota)
Lannoitus: Ei tarpeen. Tarvittaessa käytä typetöntä boorilannoitetta (auttaa steviosidien muodostumista ja tasaista jakautumista kasvin lehtiin)
Kasvualusta: Kevyt ja ilmava (hiekkaa voi lisätä)
Kasvatus: Hieman haastavaa aloittelijoille, mutta yrittää kannattaa. Se on periaatteessa yksivuotinen kasvi (voi saada sopivissa oloissa menestymään vielä toisenkin vuoden) ja kasvaa enintään puolen metrin korkuiseksi. Siementen itävyys on melko heikkoa, joten kannattaa kylvää 3 kertaa enemmän siemeniä kuin tarvetta on. Tummat siemenet itävät paremmin, kevyet ja vaaleat voi heittää pois.

Kylvä noin 2 kk ennen kasvukauden alkamista (maaliskuussa). Älä hautaa siemeniä, vaan ripottele pinnalle ja pidä kosteana. Lämpö edistää itämistä. Kun steviasi kasvavat hyvin, niin voit varovasti latvoa (edistää haarautumista ja pitää matalampana) ja koulia niitä erillisiin ruukkuihin tai istuttaa lämpimään maahan. Ole kuitenkin varovainen, sillä stevia on melko hauras kasvi. Kasvualustan tulee olla kevyttä ja ilmavaa. Hyvässä kasvussa oleva stevia pitää myös suojaavasta lehtikatteesta.

Sisätiloissa ja ruukussa stevia kasvaa hyvin. Pidä aurinkoisessa paikassa, mutta suojaa päivän kovimmalta paahteelta (pieni varjo iltapäivällä on siedettävä). Stevia on arka hallalle.

Tuholaiset eivät ole yleensä kiinnostuneet steviasta, mutta isommat eläimet kyllä saattavat päästä makean makuun. Torjunta tavallisilla, yrteille sopivilla aineilla.

Sato on makeimmillaan juuri ennen kukintaa ‒ mutta laimenee kukinnan myötä. Kukkien poistaminen ei auta. Leikkaa koko kasvusto kerralla ja tee se heti aamulla. Voit käyttää lehtiä tuoreeltaan, mutta ne pitää ensin rikkoa, jotta maku pääsee oikeuksiinsa. Parasta on kuivata lehdet hitaasti (hidas kuivaaminen pitää maun tallessa; ei kuivaimeen tai uuniin)ja sitten jauhaa lehdet. Laita stevian versot roikkumaan pimeään, lämpimään ja ilmavaan tilaan, kunnes ne ovat aivan kuivia (4‒5 päivää).

<p data-block-key="u2km6">Jauhettua steviaa</p>
Jauhettua steviaa
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
mies kaataa ruuan leikkuujätteitä sisäkompostiin
Mitä on bokashointi?
Japanin kielestä lainattu sana "bokashi" tarkoittaa fermentoitunutta orgaanista jätettä. Fermentointi taas tarkoittaa puolestaan hapettomassa tilassa tapahtuvaa maitohappokäymistä. Maitohappokäymisessä hyödynnetään maitohappobakteereita, hiivoja, entsyymisieniä ja muita pieneliöitä.Ilmatiiviissä bokashiastiassa biojäte fermentoidaan sekoittamalla biojätteen joukkoon bokashirouhetta. Bokashirouhe sisältää juuri edellä mainitut ja maaperälle hyväksi havaitut bakteerit, hiivat ja pieneliöt. Rouhe kehitettiin Japanissa 1970-luvulla kehitetty seos.
20207_65890.jpg
Etanadynamiitilla eroon kivistä ja kallioista
Jos tarvitset helpon ja edullisen tavan päästä eroon pihallasi olevasta kivestä tai kalliosta, niin silloin tarvitset Ter-Mite-murtolaastia. Se toimii hitaasti, joten se mahdollistaa purkutyön turvallisesti ja yksinkertaisesti ilman perinteistä räjäyttämistä. Ter-Mite-murtolaastia käytettäessä, ei tarvitse pelätä räjähteen aiheuttavan lähellä oleville rakennuksille vaurioita, ja sitä voidaan käyttää jopa sisätiloissa.Ter-Mite-murtolaasti, tutummin etanadynamiitti, on markkinoiden ainoa, joka toimii vielä alle +10 asteen lämpötiloissa. Sitä voidaan käyttää jo aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, koska minimi lämpötila on -5 astetta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton