• Etusivu
  • Kasvillisuus

Luonnonkukkien päivää vietetään 20.6.2021

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.05.2021
20125_31039.jpg

Tulossa kymmeniä opastettuja kasviretkiä ympäri Suomen

Tiedote. Julkaistu: 23.05.2013
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnonkukkien päivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 16.6.2013. Tuolloin järjestetään eri puolilla Suomea yhteensä 96 opastettua kasviretkeä. Retket ovat maksuttomia ja ne kestävät yleensä kahdesta kolmeen tuntia. Luonnonkukkien kukinta on erinomaisessa vaiheessa ennen juhannusta ja ajankohta onkin juuri oikea osallistua opastettuun kasviretkeen.

Yhteispohjoismaisen Luonnonkukkien päivän tavoitteena on kasviharrastuksen edistäminen ja yhteisten luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle. Teemapäivän juuret ovat Tanskassa, jossa päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien. Suomessa Luonnonkukkien päivää on järjestetty vuodesta 2003 alkaen.

Kasviharrastus on ollut kasvussa viime vuosina. "Uudet määritysoppaat ja aina mukana kulkevat kännykkäkamerat innostavat ihmisiä hakemaan tietoa löytämistään kasveista. Myös ikkunasuomen luontoon.fi -verkkofoorumi tarjoaa määritysapua", kertoo aluepäällikkö Hannu Klemola Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Vuoden 2013 Luonnonkukkien päivän teemalajeina ovat matarat

Mataroiden sukunimi Galium viittaa kreikan sanaan gala eli maito. Mataroilla onkin ollut käyttöä maidon juoksettamisessa, ja joidenkin lajien on uskottu lisäävän lehmien maidontuotantoa. Mataroita on myös omistettu Neitsyt Marialle sänkyheinänä ja Maarianpahnana. On väitetty, että Neitsyt Maria pani seimeen juuri mataroita, koska aasit olivat jättäneet ne syömättä. Myös värikasveina matarat ovat maineikkaita.

Ahomatara (Galium boreale) on koko Suomessa yleinen alkuperäislaji. Se on kuivien, valoisien lehtojen, metsänreunojen ja kalliopenkereitten kasvi. Ahomataran juurakoista saa punaväriä lankoihin ja kankaisiin. Suomessa mataroiden sukuun kuuluu kymmenkunta lajia, ahomataran lisäksi muun muassa ketojen keltamatara (Galium verum) ja sen kanssa kilpaileva niittyjen paimenmatara (Galium album). Keltamataran kukat ovat hyväntuoksuisia ja kasvia on hyödynnetty sänkyheinänä ja ruumisarkuissa. Sitä oli tapana levittää myös juhlapirtin lattialle antamaan tuoksua ja peittämään pahoja hajuja.

Keltamataran pahin uhka on kuitenkin risteytyminen paimenmataran kanssa, mistä syystä puhdas keltamatara on monin paikoin harvinaistunut tai hävinnyt etenkin rintamailta. Paimenmatara on tehokkaasti leviävä vieraslaji, jonka leviäminen Suomeen tapahtui 1800-luvulla muualta tuodun kylvöheinän siemenien ja siemenviljan mukana.

Keltamatara Kuva: Keijo Luoto
Keltamatara Kuva: Keijo Luoto

Luonnonkukkien päivän järjestävät Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa yhteistyössä Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL, Kasvityöryhmä, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvimuseo, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonto-Liitto, Natur och Miljö, Societas pro Fauna et Flora Fennica, Suomen Biologian Seura Vanamo ja Suomen ympäristökeskus.

Lisätiedot:

Luonnonkukkien päivänä Suomessa järjestettävät retket:
www.sll.fi/luonnonkukat

Ikkuna Suomen luontoon –verkkofoorumi:
www.ikkunasuomenluontoon.fi

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Villivadelma
Miten villivadelmasta pääsee eroon?
Villivadelmaan pätee vähän sama kuin kriikunaan. Se tekee juurivesaa todella paljon, helposti ja aika pitkiäkin matkoja.
20222_76758.jpg
Huonekasvien jakaminen: milloin ja miten?
Kun kasvi on liian suuri tai alkaa ränsistyä, on aika jakaa se. Näin saa myös varmasti emoyksilön kaltaisen "jälkeläisen". Esimerkiksi keltareuna-anopinkielestä (Sansevieria trifasciata ’Laurentii’) tulee kokonaan vihreä lajin alkuperäisen värityksen mukaisesti, kun sitä lisää lehtipistokkaasta. Jakamalla kasvin väritys pysyy oikeana.
20196_58551.jpg
Kasvatatko pian laitonta ruusua?
Kesäkuun 2019 ensimmäisestä päivästä lähtien on kielletty erään kaikille varmasti tutun ruusulajin maahantuonti ja myynti. Kyseinen ruusu tulee hävittää luonnosta vuoteen 2022 mennessä. Tämä haitallinen ruusu on nimeltään kurtturuusu, ja sen haitallisuus perustuu sen tapaan syrjäyttää Suomen alkuperäiskasveja nopealla ja aggressiivisella leviämisellään.
20148_40614.jpg
Syö se kukkasin - katso vinkit ja reseptit
Syötävät kukat ovat kauniita koristeita ja suloisen makuisia mausteita. Tarjoa kevään ja kesän kahvihetkissä ja juhlissa herkkuja sekä suulle että silmille!Lue tarkemmin syötävistä kukista!
202212_52264.jpg
Nukkumatti (Maranta)
Nukkumatti eli paavonnukkumatti (Maranta leuconeura) on marantakasvien heimoon kuuluva, Keski- ja Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kasvi. Sen satiininhohtoiset lehdet ovat suurikokoiset, pitkulaiset, vaaleanvihreät ja niissä on selkeästi erottuvat punaiset/punertavat/kellertävät lehtisuonet sekä pitkulaisia täpliä lehtisuonten molemmin puolin.
20218_72009.jpg
Väriä syksyyn villiviinillä ja tädykkeillä
Villiviinien (Parthenocissus) lehdistö punertuu varhain syksyllä. Ensimmäiset merkit tulevasta ruskasta näkyvät jo elokuun puolivälissä valoisilla seinustoilla Etelä-Suomessa. Lehdistöstä tulee leiskuvan punainen jopa sateisina syksyinä, jolloin monien muiden lajien lehdet ränsistyvät.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton