Asiantuntija vastaa: Miten pelastaa kaunis isomaija?

Maijan nuupahtaminen voi johtua liiasta tai liian vähäisestä kastelusta, huonosta salaojituksesta tai valaistuksen puutteesta – tarkista juuristo, vaihda multa tarvittaessa, säädä kastelurytmi ja sijoita ruukku valoisaan paikkaan, niin kukka saa uutta virtaa. (Kuva: Pixabay)
Minulla on kaunis kukka isomaija. Ollut noin vuoden. Nyt se on kuolemassa. Miten pelastan sen? Ostaessani sen vaihdoin mullan ja istutin altakasteluruukkuun. Olen antanut lannoitetta ja vettä mutta mielestäni en liikaa.
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Vaikka sisäkasvit eivät olekaan osaamisemme ytimessä, niidenkin menestymiseen pätevät yleiset kasvupaikkaa ja olosuhteita koskevat tekijät, joten yritämme antaa muutamia vinkkejä.
Toimet maijan pelastamiseksi riippuvat siitä, missä syyt ongelmaan ovat.
Jos on kasteltu liikaa, vähennetään kastelua. Jos kasvi kärsii kuivuudesta, lisätään kastelua. Ongelma on, että joskus on vaikea erottaa, kummasta on kyse, sillä oireet ovat yllättävän samankaltaisia. Kannattaa tunnustella multaa pintaa syvemmältä tai nostaa kasvi ulos ruukusta ja tarkastella juuristoa. Pintamulta voi tuntua kuivalta, vaikka syvällä oleva juuristo kärsisi märkyydestä.
Altakasteluruukussa on vaara liikakastelulle, jos säiliössä on jatkuvasti vettä. Se, miten on maijan kohdalla, selviä juuristoa tarkastelemalla. Maijahan pitää aika tasaisesta kosteudesta, mutta ei jatkuvasta märkyydestä.
Liikalannoitus on kasveille haitallista. Kannattaa tarkistaa lannoitepurkin ohjeet ja noudattaa niitä. Lannoite ei ole lääke, joten huonokuntoista kasvia ei pidä lannoittaa lainkaan ennen kuin se on toipunut.
Jos ongelman syynä ovat vääränlaiset valo-olot, auttaa paikan vaihto. Maijat pitävät valosta, mutta eivät suorasta paahteesta. Aurinko saattaa suorastaan polttaa lehdet ruskeiksi. Jos taas kasvi on liian pimeässä, sen kukoistus hiipuu hiljalleen.
Tuholaiset, esimerkiksi punkit, saattavat iskeä kyntensä huonokuntoiseen kasviin. Punkkien läsnäolon huomaa yleensä siitä, että kasvinosiin ilmestyy hentoa seittiä. Itse punkit ovat niin pieniä, että niitä on vaikea paljain silmin erottaa. Punkkeja vastaan taistelu on hankalaa ja usein kannattaa hävittää niiden valtaan joutunut kasvi. Kirvat on usein helppo torjua vesisuihkulla tai pyretriiniruiskutuksella.
Kun ongelman syy selviää ja tilanne korjataan, voi maija alkaa toipua. Se tosin riippuu siitä, kuinka pahaksi vaurio on päässyt.

Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Juurekset eivät kasva? Asiantuntija vastaa

Ananaskirsikan istutus? Asiantuntija vastaa

Selviääkö omenapuu pupun jäljiltä? Asiantuntija vastaa

Mitä tehdä nurmikolle? Asiantuntija vastaa

Haavan siirtoistutus? Asiantuntija vastaa
