Maistuvat perunat ja vihannekset nyt avomaalta
Varhaisimmat, maaliskuun loppupuoliskolla istutetut perunat saatiin touko-kesäkuun vaihteen juhlapöytiin. Kesäkuun puolivälissä uusien perunoiden ja kasvisesikoisten esiinmarssi vauhdittuu rivakkaan tahtiin, kun huhtikuussa maahan laitettua satoa korjataan. Oman maan kesäsato ansaitsee tulla huomatuksi. Kannattaa keskittyä erityisesti makuihin nyt, kun erityismakujen aika on.
Varhaisperuna juhlistaa juhannuksen
Ensimmäiset lähellä tuotetut varhaisperunat ovat kiistatta arvostettu koko kansan herkku. Lounais-Suomen rannikkokaupungeissa varhaisperunaa alettiin juhlia 1960-luvulla, jolloin uudesta perunasta ja uudesta islanninsillistä tuli erottamaton pari. Perunasesonki osui samaan aikaan sillilaivojen paluun kanssa.
Maalaisperheissä itse kasvatetut uudet perunat ovat olleet kesän ruokapöydän Tapaus, mutta varsinaista yhteisöllistä juhlintaa ensisadon perunoihin ei ole liittynyt. Joko olisi aika sorvata varhaisperunalle oma festivaalinsa Suomen 90-vuotisjuhlan kunniaksi? Vastanostetut varhaisperunat ovat rouhea teema rakentaa kesäisiä buffetpöytiä, ravintoloiden ruokalistoja ja keskikesän yöttömän yön menyitä.
Maistele kasvismakuja hartaudella
Avomaa tuottaa jo varhaiskaalia, jäävuorisalaattia ja kiinankaalia. Nippuina varsineen myytävät kesän sipulit, porkkanat, retiisit ja nauriit maistuvat neitseellisen hyviltä. Varhaisvihanneksille tyypillisen herkän maun tunnistaa myös kesän ensimmäisistä kukka- ja parsakaaleista. Muutama kymmenen viljelijää Suomessa tuottaa erityisherkuksi vihreää parsaa. Kauden jälkiruoat tehdään raparperista.
Kaikkia ensisadon kasviksia ja perunoita on käsiteltävä hellästi ja kunnioittaen, kuin kananmunia. Kolhuja ja liiallista valoa ne eivät kestä. Uusien kasvisten rakenne on niin rapea, että pikkuporkkanatkin rapsahtavat herkästi poikki. Kuiva-ainepitoisuus on alhainen ja kuori ohut. Herkkähipiäiset tuotteet on suojattava haihtumiselta. Naatit kannattaa poistaa, koska kosteus haihtuu tehokkaimmin juuri naattien kautta.
Parasta auringon alla
Kesäsato maistuu herkullisimmalta ulkona nautittuna. Keitä uudet perunat vedessä tai höyrykattilassa. Huolellisuus on valttia. Pese ja raaputa perunat niin, että ulkonäkö on moitteeton. Lisää perunat kiehuvaan veteen, joka on maustettu suolalla, joskus voinokareellakin. Voit lisätä päälle tillinvarsia. Tarkista, että vettä on vain peitoksi asti.
Uusien perunoiden keittoajaksi riittää 10 – 15 minuuttia perunoiden koon mukaan. Höyryssä kypsentäminen vie hieman enemmän aikaa. Kun olet kaatanut keitinveden pois, kuivata perunat kuumassa kattilassa talouspaperilla peitettyinä. Tarjoa perunat heti. Jäähdytä ylimääräiset salaattia varten tai ruisleivän päällä nautittaviksi. Höyrykypsennys sopii hellävaraisuutensa ansiosta myös varhaisvihanneksille.
Silli, tilli ja uudet perunat on tuttu ja hyväksi havaittu yhdistelmä. Kokeile perunasadon kyytipojaksi myös graavattua siikaa, lahnaa tai lohta. Marinoidut sienet, kylmäsavustetut silakkafileet tai marinoidut silakkapihvit tuovat vaihtelua. Lämminsavustetut kalat liittoutuvat kesäperunoiden kanssa – savumuikut yhtenä parhaista. Ruohosipuli, nippusipulit ja tuoreet yrtit sitruunamehun kera antavat lisämakua.
Kiinankaalivokkia ja salviapottuja
Varhaisvihanneksiin saa parhaan tuntuman rouskuttamalla niitä ensin raakoina. Esimerkiksi grillimakkaran ehdoton kaveri on varhaiskaalisalaatti. Kukkakaalikin on herkkua sellaisenaan, nupuiksi lohkottuna. Kiinankaalin voit nopeasti kuumentaa muurinpohja- tai vokkipannulla ja maustaa aasialaisittain lisäämällä varovasti chiliä, inkivääriä, limettimehua tai korianteria. Pikapaistettaviksi sopivat tietysti muutkin kasvikset ja peruna.
Grillin äärellä perunat ja kasvikset on kätevää kääräistä folioon. Lohko pestyt ainekset ensin, mausta ja lisää nyyttiin mukaan tilkka öljyä ja muutama yrtinoksa. Kokeilepa tänä kesänä perunaviipaleille salviaa! Jos grillaat perunat vartaisiin pujotettuina, keitä ne ensin lähes kypsiksi ja voitele kevyesti yrttiöljyllä. Grilliperunoiden kanssa maistuu sitruunatimjamilla ryyditetty grillihaukipala tai pekoniin kietaistu kuhafilee.
Muutamia faktoja
- Varhaisperunaa tuottaa Suomessa 500 viljelijää 900 hehtaarin alalla. Varhaisperunasatoa saadaan 12 miljoonaa kiloa. Päivässä varhaisperunan nostovauhti on 200 000 kg.
- Varhaisperunasta tulee kolme neljäsosaa Varsinais-Suomesta. Isoimmat tuottajat ovat Rymättylä, Laitila, Uusikaupunki, Nauvo, Merimasku, Parainen ja Houtskär.
- Varhaisperuna on yli 80-prosenttisesti Timoa. Seuraavina tulevat Siikli, Velox ja Arielle.
- Varhaisin kiinankaalisato saadaan Ahvenanmaalta. Ensimmäiset jäävuorisalaatit tulevat Ahvenanmaalta ja sen jälkeen Varsinais-Suomesta, Etelä-Savosta ja Uudeltamaalta.
- Uusien perunoiden ja varhaisvihannesten kanssa maistuu puhdas, laadukas vesi tai lagerolut. Viineistä kannattaa valita selkeä ja raikas viini, jossa on hedelmäisyyttä tasapainottamaan lievää makeutta.
Lähde: Pirjo Toikkanen, Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Teppo Johansson, Ateljee Unlimited Oy