• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kukkaloistoa sipuleista ja mukuloista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.10.2018
20074_4728.jpg

Avomaanfreesia (Freesia x hybrida)


Kiinnostaisiko kaunis värisekoitus tuoksuvia freesioita? Ne sopivat sekä esikasvatukseen että suoraan avomaalle istutettavaksi.

Kasvupaikan pitää olla aurinkoinen, tuulensuojainen ja lämmin. Kasvualustaksi sopii läpäisevä, kalkittu ja runsasravinteinen, vähintään 30 cm syvä multamaa. Kasvu ja kukinta on huonoa kuivassa maassa.

Leikkokukat kerätään, kun pari kukkaa on auennut. Loput aukeavat nopeasti maljakossa. Varsiin leikataan viisto imupinta. Huoneenlämpöinen vesi saa ulottua varsien puoleenväliin.

Kruunuvuokko (Anemone coronaria)


Kruunuvuokolla on vahvan väriset, melko suuret kukat. Se kukkii heinä-elokuussa. Korkeus n. 30 cm. Hieno myös leikkokukkana.

Aurinkoiseen tai puolivarjoiseen paikkaan, ei paahteeseen. Kasvualustaksi käy hiekkapitoinen multamaa. Sopii mainiosti kivikkotarhaan.

Mukulat ovat kovia, joten ne liotetaan kunnolla ennen istuttamista laittamalla ne haaleahkoon veteen noin vuorokauden ajaksi. Ei tarvitse esikasvatusta. Kastellaan kuivina kausina.

20084_10655.jpg

Kasvi talvehtii vain erittäin suotuisissa oloissa. Yleensä mukulat talvetetaan sisätiloissa joko kasvuturpeessa tai kuiviltaan.

Töyhtövana (Eucomis bicolor)


Töyhtövana on eksoottinen mukulakasvi. Runsaskukkainen tähkämäinen kukinto komeilee vahvan, punatäpläisen kukkavarren päässä. Koristeellinen kukka on vihertävän kermanvalkoinen, terälehtien reunat ovat viininpunaiset. Kukinnon päällä oleva lehtimätäs saa kasvin muistuttamaan ananasta (tunnetaankin nimellä ’pineapple lily’). Lehdet ovat leveät, kiiltävät ja kauniin vaaleanvihreät. Korkeus n. 40 cm.

Kasvatus auringossa tai puolivarjossa. Ravinteikas ja läpäisevä kasvualusta. Kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti.

20074_4734.jpg

Mukulat säilytetään viileässä talven yli. Voidaan lisätä myös siemenistä, mutta kasvatus vaatii kärsivällisyyttä.

Lisätietoa kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20239_82985.jpg
Porkkanan kasvatus
Porkkana (Daucus carota subsp. sativus)on meillä yleisesti viljelty terveellinen vihannes. Porkkanan oranssi väri tulee karotenoideista, erityisesti beetakaroteenista, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Lisäksi porkkana sisältää esimerkiksi K- ja C-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa foolihappoa, kaliumia, magnesiumia ja seleeniä sekä kuitua. Siinä on myös runsaasti sokeria (4,5 %).
20232_19240.jpg
Kasvihuone pestään syksyllä
Satokauden päätyttyä kasvihuoneesta tyhjennetään kaikki kasvinjätteet ja työvälineet sekä ruukut pestään. Jotta taudinaiheuttajat ja tuholaiset saadaan varmasti tuhottua, käytetään pesuun kuumaa vettä - ja pesun jälkeen työvälineet vielä upotetaan kiehuvaan veteen.Kasvihuone puhdistetaan sisäpuolelta ja myös rakenteiden kolot ja nurkat harjataan puhtaiksi. Pesuaineeksi riittää yleensä mäntynestesaippua. Ulkopinnat puhdistetaan vasta keväällä. Lasikasvihuoneen pesuun käytetään pehmeää harjaa tai painepesuria.
20224_73557.jpg
Ovatko ruskistuneet tuijat kuolleet?
Tänä syksynä ovat raja-aitana olevat tuijat muuttuneet osittain ruskeaksi. Ovatko tuijat nyt menetetty? Tuijat ovat kuivassa savirinteessä, johon ne on istutettu aikanaan maan päälle rakennettuihin laatikoihin (istutettu jo varmaan 10 vuotta sitten). Laatikoissa on uutta ostomultaa ja havupuumultaa sekoitettuna.Tuijat ovat kasvaneet hyvin – tosin aika harvoja ovat, kun en ole ymmärtänyt niiden oksia leikata, jotta tuuheutuisivat.Mennyt kuiva kesä on varmaan vaikuttanut asiaan. Välillä yritin niitä kastellakin, mutta koska ovat rinteessä, niin kasteleminenkin on vähän hankalaa.Talvella niihin ei voi mitään ravinteita laittaa eikä enää näin syksylläkään, mutta miten niitä sitten keväällä alkaisin hoitaa ja milloin on oikea aika?Voiko tuijia leikata mihin vuodenaikaan tahansa?
202211_73973.jpg
Tuoresuolaus on tapa raakakypsyttää kalaa: tee itse graavikalaa
Graavaaminen eli tuoresuolaus on tapa raakakypsyttää kalaa. Muita raakakypsytystapoja ovat esimerkiksi hapolla kypsentäminen, jota käytetään cevicheä valmistaessa. Kun kala graavataan, se ikään kuin haudataan suolaan: ruotsin sana grav tarkoittaa hautaa, ja siitä tulee graavikalan nimikin. Muuta ei oikeastaan tarvitsekaan tehdä – suolattu kala nostetaan jääkaappiin, ja graavattavan fileen koosta riippuen graavikala on valmis herkuteltavaksi yleensä seuraavana päivänä!
202111_73580.jpg
Mikä avokadoa riivaa?
Lukija kysyy: "Olen kasvatellut useamman vuoden avokadoa ja se onkin jo puolitoistametrinen puuntaimi, mutta nyt se taitaa valitettavasti kuolla. Aikaisemman kasvun puoleen väitän, että vettä, valoa ja lannoitetta pitäisi olla sopivasti, mutta siitä huolimatta lehdet kuivuvat, käpristyvät ja kuolevat oksa kerrallaan.Oireet alkoivat sen jälkeen kun vaihdon tuon kesällä suurempaan ruukkuun. Laitoin kyllä kiviä pohjalle. Veikkaan, että mullan mukana tuli öttiäisiä. Öttiäiset ovat vaaleita ja alle puolen millin mittaisia ja niitä on lehtien pinnoilla harvakseltaan. Suihkuttelin kasvia ensin mäntysuopaliuoksella ja sittemmin huonekasvi Raidilla, mutta aina tulevat takaisin.Mitähän ne ovat ja miten niistä pääsisi eroon? Vai teenkö jotain muuta väärin ja öttiäiset ovat vaan sattumalta paikalla?"
202312_83334.jpg
Viikon kysymys: Menestyykö suomalainen mansikka Espanjassa?
Vuosi sitten toin tänne Espanjaan mansikan rönsyjä, joista talven aikana saimme mansikoita ihan mukavasti. Ystävällinen naapuri on kesän aikana kastellut niitä ja ne ovat hyvinvoivia ja vihreitä. Nyt kysymys kuuluu, mitä pitäisi tehdä, jotta tänäkin talvena saisimme mansikoita? Eli miten alan kukittamaan? Puutarhoissa täällä en ole nähnyt mansikan taimia, mutta keväällä kyllä mansikoita tulee myyntiin. Toki paikallinen puutarhuri osaisi neuvoa, mutta kieli ei taivu espanjaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton