• Etusivu
  • Piha

Kynttilöiden parafiini ja palmuöljy kasvattavat hiilijalanjälkeä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.12.2021
202112_74236.jpg

Kuva: Shutterstock

Uusiutumattomista raaka-aineista ja palmuöljystä valmistetut kynttilät ovat rasite ilmastolle. Vähäpäästöisempiä vaihtoehtoja käyttämällä voitaisiin pelkästään Suomessa saavuttaa kymmenien tuhansien hiilidioksiditonnien päästövähennys.

Hehkuva kynttilä tuo iloa ja valoa pimeään aikaan, mutta ilmaston kannalta se ei aina ole kestävä tunnelmanluoja. Kynttilän ekologisuuteen vaikuttaa merkittävästi valmistukseen käytetty materiaali.

Kynttilöiden yleisimpiä raaka-aineita ovat fossiilinen parafiini ja kasvi- tai eläinperäisistä rasvoista valmistettu steariini. Kynttilöissä käytetty parafiini on poikkeuksetta tehty uusiutumattomista luonnonvaroista. Steariinin valmistuksessa voidaan sen sijaan hyödyntää uusiutuvaa biomassaa, jonka raaka-aineet poimitaan usein talteen jonkin toisen tuotteen sivu- tai jätevirrasta.

Uusiutuva raaka-aine ei kuitenkaan takaa vähäpäästöisyyttä, sillä osa steariinikynttilöistä on palmuöljypohjaisia. Palmuöljyn tuotannon on arvioitu aiheuttavan haittoja niin ilmastolle kuin luonnon monimuotoisuudelle.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Yllättävän suuri päästövähennyspotentiaali

Ympäristölle ja ilmastolle turvallisempi valinta on esimerkiksi rapsista tai talista valmistettu kynttilä.

Kuluttajan kannattaa olla tarkkana, sillä raaka-aineet on usein ilmoitettu pienellä printillä, jos silläkään. Yksi vaihtoehto on valita pohjoismaisella Joutsenmerkillä varustettu tuote. Merkki kertoo, että kynttilät on valmistettu uusiutuvista ja kestävästi tuotetuista raaka-aineista.

– Tämä on klassinen esimerkki arjen pienestä valinnasta, jolla on yllättävän suuri vaikutus. Suomessa päästövähennyspotentiaalia on vuosittain jopa kymmenien tuhansien hiilidioksiditonnien verran, sanoo Joutsenmerkin asiantuntija Oona Saarinen.

Vähähiilisyyden näkökulmasta olennaisinta on kynttilöiden kestävä tuotanto. Ekologisuuteen voi kuitenkin panostaa myös esimerkiksi lajittelemalla kynttiläjätteet oikein.

Lähde: Ympäristömerkintä, tiedote 13.12.2021

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20239_59898.jpg
Kesäkurpitsa - helppohoitoinen ja runsassatoinen herkku
Kurpitsan (Cucurbita pepo) lajikkeet jaetaan neljään ryhmään: kesä-, spagetti-, koriste- ja talvikurpitsa. Miedot, pyöreät tai pitkänomaiset kesäkurpitsat ovat nopeimmin viljeltäviä. Suomeen kesäkurpitsa saapui Välimeren alueelta ja sen viljelyllä on pitkä perinne. Todellinen lajikerunsaus on peräisin 1970-luvulta.
202210_79864.jpg
Hopeakuusen leikkaaminen? Asiantuntija vastaa
Istutin hopeakuusen taimen viime kesänä ajatuksella, että en anna sen kasvaa monta metriä korkeaksi. Voinko siis napsia uudesta kasvusta vähän pois jo nyt puun ollessa pieni, ja latvan katkaisen, kun kuusi on mielestän sopivan korkuinen. Tarkoitus siis saada tuuhea ja matala puu. Onnistuuko tällä menetelmällä?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20174_49022.jpg
Miten sinä grillaat?
Kesäiseen ruoanvalmistukseen on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja. Perinteisestä grillauksesta nauttiva saattaa vannoa hiiligrillin nimiin. Kaasugrillissä kesäkokkaaja kypsyttää vaivattomasti myös erilaiset lisukkeet. Sähkögrilli sen sijaan toimii hyvin esimerkiksi kaupunkigrillauksessa.
20231_80725.jpg
Orkideoista kysyttyä - lue vastaukset!
Mitä orkideoja Suomessa yleisimmin kasvatetaan?Yleisimmin Suomessa myydään perhosorkideoita eli kotikasvatukseen jalostettuja, helppoja perhoskämmeköitä. Myös puikkokämmeköitä, venuksenkenkiä, ludisioita ja katleijoita löytyy kaupoista. Myös ulkomailta voivat orkideaharrastajat tilata kasveja. Kaikki kukkakaupoista ostettavat lajit on mahdollista saada viihtymään kotioloissa – osa harvinaisemmista lajeista vaativat puolestaan aivan erityiset kosteus- ja valo-olosuhteet.
202112_74017.jpg
Istuta jouluruususi ulos
Jouluruusu (Helleborus niger) on herkän kaunis, joulun aikaan kukkiva perenna. Se on viime vuosina nostanut jälleen suosiotaan joulukukkana; se on kenties hieman arvokkaampi, mutta helppohoitoinen ja ilahduttaa pitkään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton