• Etusivu
  • Kasvillisuus

Muita mukulakasveja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2018
20065_132.jpg

balkaninvuokko

Muita kauniita mukulakasveja ovat mm. varhaiskeväällä kukkiva ja laajoja kasvustoja muodostava balkaninvuokko (Anemone blanda), loistavan keltaisin kukin jo huhtikuussa kukkiva talventähti (Eranthis hyemalis). Talventähden mukulat eivät kestä pitkää säilytystä.

Keltainen jääkurjenmiekka (Iris danfordiae) ja sininen kevätkurjenmiekka (Iris reticulata) sopivat mainiosti kivikkotarhaan tai rinteisiin.

Tutustu kasveihin Kasvikortistossa

Kruunuvuokolla

(

Anemone coronaria

) on vahvan väriset, melko suuret kukat. Se kukkii heinä-elokuussa. Korkeus n. 30 cm. Hieno myös leikkokukkana. Sopii aurinkoiseen tai puolivarjoiseen paikkaan, ei paahteeseen. Kasvualustaksi käy hiekkapitoinen multamaa. Sopii mainiosti kivikkotarhaan.

Kruunuvuokon mukulat ovat kovia, joten ne on liotettava kunnolla ennen istuttamista; anna niiden olla haaleahkossa vedessä noin vuorokauden ajan. Esikasvatusta ei tarvita, mutta kuivina kausina kastelu on tarpeen. Kruunuvuokko talvehtii vain erittäin suotuisissa oloissa. Yleensä mukulat talvetetaan sisätiloissa joko kasvuturpeessa tai kuiviltaan.

Kukinnoltaan herkkä, mutta uljaita mättäitä kasvattava ruostekukka (Crocosmia x crocosmiiflora) on loppukesän väriläiskä. Oranssinpunainen, leimuava kukinto kehittyy parhaiten aurinkoisella ja multavalla paikalla. Ei kuitenkaan pidä paahteesta. Ruostekukka kukkii syksyllä, elokuusta alkaen. Korkeus noin 60 cm.

Kasvi vaatii pitkän kasvuajan, joten se kannattaa esikasvattaa sisällä ja siirtää puutarhaan kesäkuun alussa. Taimiväli 8 cm. Juurakot otetaan syksyllä maasta, kuivataan ja annetaan talvehtia viileässä paikassa.

ruostekukka
ruostekukka

Töyhtövana (Eucomis bicolor) on eksoottinen mukulakasvi. Runsaskukkainen tähkämäinen kukinto komeilee vahvan, punatäpläisen kukkavarren päässä. Koristeellinen kukka on vihertävän kermanvalkoinen, terälehtien reunat ovat viininpunaiset. Kukinnon päällä oleva lehtimätäs saa kasvin muistuttamaan ananasta (tunnetaankin nimellä ’pineapple lily’). Lehdet ovat leveät, kiiltävät ja kauniin vaaleanvihreät. Korkeus n. 40 cm.

Kasvatus auringossa tai puolivarjossa. Ravinteikas ja läpäisevä kasvualusta. Kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Mukulat säilytetään viileässä talven yli. Voidaan lisätä myös siemenistä, mutta kasvatus vaatii kärsivällisyyttä.

töyhtövana
töyhtövana
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20223_77323.jpg
Tulli muistuttaa kasvien tilaamiseen liittyvistä rajoituksista
Tulli haluaa muistuttaa viherpeukaloita tiedotteessaan kasvien tilaamiseen liittyvistä rajoituksista.Monen kotipuutarhurin katse on suunnattu jo kesään. Mikäli siemeniä tai taimia aikoo tilata EU:n ulkopuolelta, on tärkeää huomioida, että niiden tilaamiseen liittyy monia rajoituksia. Tilaaminen on kielletty ilman kasvinterveystodistusta, lisäksi tilaukselle pitää järjestää Suomessa tuontitarkastus.
20065_43.jpg
Minkälainen on hyvä maa?
Hiekkamaa ei pidätä vettä eikä ravinteita, mutta on hyvin kantavaa. Sitä voidaan parantaa lisäämällä savea (1 cm kerros) ja maatunutta turvetta ja/tai kompostia (9 cm kerros).Hietamaa on sellaisenaan hyvää viljelymaata.Hiesumaa tiivistyy helposti ja eliötoiminta on yleensä heikkoa. Sitä voidaan parantaa hiekalla (1 cm kerros) ja maatuneella turpeella ja/tai kompostilla (9 cm kerros).Savimaa sisältää paljon ravinteita, mutta kovettuu ja tiivistyy helposti sekä on kylmää. Sitä voidaan parantaa hiekalla (1 cm kerros) ja maatuneella turpeella ja/tai kompostilla (9 cm kerros).Turvemaa pidättää hyvin ravinteita ja vettä ja pysyy ilmavana tallaamattomilla paikoilla. Raaka turve hajoaa nopeasti ja sitoo hajotessaan kasvualustan typpeä. Sitä voidaan parantaa lisäämällä saven ja hiekan sekoitusta (n. 100 l/m2).
Nainen juurruttaa pistokasta
Merilevä virkistää
Lepokaudella huonekasveja kastellaan niukemminYleisin hoitovirhe talvella on liikakastelu. Ennen kastelua tunnustellaan parin sentin syvyydestä mullan kosteus tai kokeillaan ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua.Eri huonekasveilla on erilainen vedentarve. Yleensä kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet, tarvitsevat enemmän vettä kuin pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit. Sisemmällä huoneessa tai pohjoisikkunalla kasvavat kasvit kuluttavat vähemmän vettä kuin aurinkoisella ikkunalla olevat kasvit.
20228_79420.jpg
Pikkuvihreä: Kuivakäymälät ja jätevesiratkaisut jo lähes 30 vuoden kokemuksella
Vuonna 1993 perustettu on erikoistunut ekologisiin käymälöihin, jäteveden puhdistukseen sekä kompostointiin. Pikkuvihreä valmistaa suuren osan tuotteistaan, mutta myös maahantuo valikoituja toisten valmistajien malleja sekä jälleenmyy monia laatumerkkejä.
202112_74213.jpg
Autiotilat pienruokatuotannon keitaiksi
Moni kaupunkilainen haaveilee omakotitalon puutarhasta tai siirtolapuutarhan palstasta, jotta voisi tuottaa omia puutarhatuotteita kuten salaatteja, juureksia, omenia, marjoja ja raparperia. Varsinkin pääkaupunkiseudulla tästä ihanteesta tulee todella kallis harrastus. Usein unohdettu vaihtoehto on autiotila valmiine puutarhoineen – ja villiruokamahdollisuuksineen kuten villivihannekset, sienet ja marjat. Näitä hylättyjä pikkutiloja pihapiireineen on Suomen maaseutu pullollaan.
20065_130.jpg
Pensaiden leikkaus
Istutusleikkaus keväälläPaljasjuuriset pensastaimet leikataan keväällä, ennen silmujen aukeamista. Myös syksyllä istutetut pensaat leikataan keväällä. Versot leikataan 10 - 15 cm korkeudelta, jotta ne lähtevät haaroittumaan mahdollisimman alhaalta.Huom.! Istutusleikkauksessa voidaan typistää myös pitkiä juuria. Se tasapainottaa juuriston ja versoston suhdetta.Vadelman taimet leikataan istutuksen yhteydessä 20 - 30 cm korkeudelta.Ryhmäruusujen istutusleikkauksessa jätetään vain 3 - 5 vahvinta versoa, niihin jokaiseen 3 - 5 silmua. Ylimmän silmun yläpuolelle täytyy jättää 1 cm versoa, jotta silmu ei kuivu.Hoitoleikkaus keväälläHuonosti haaroittuneet versot leikataan 10 - 15 cm korkeudelta maan pinnasta tai hyvin haaroittuneen kohdan yläpuolelta.Vanhat versot (5 - 7 vuotta vanhemmat) poistetaan tyvestä asti. Tämä on tärkeää etenkin marjapensailla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton