• Etusivu
  • Kasvillisuus

Muita mukulakasveja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2018
20065_132.jpg

balkaninvuokko

Muita kauniita mukulakasveja ovat mm. varhaiskeväällä kukkiva ja laajoja kasvustoja muodostava balkaninvuokko (Anemone blanda), loistavan keltaisin kukin jo huhtikuussa kukkiva talventähti (Eranthis hyemalis). Talventähden mukulat eivät kestä pitkää säilytystä.

Keltainen jääkurjenmiekka (Iris danfordiae) ja sininen kevätkurjenmiekka (Iris reticulata) sopivat mainiosti kivikkotarhaan tai rinteisiin.

Tutustu kasveihin Kasvikortistossa

Kruunuvuokolla

(

Anemone coronaria

) on vahvan väriset, melko suuret kukat. Se kukkii heinä-elokuussa. Korkeus n. 30 cm. Hieno myös leikkokukkana. Sopii aurinkoiseen tai puolivarjoiseen paikkaan, ei paahteeseen. Kasvualustaksi käy hiekkapitoinen multamaa. Sopii mainiosti kivikkotarhaan.

Kruunuvuokon mukulat ovat kovia, joten ne on liotettava kunnolla ennen istuttamista; anna niiden olla haaleahkossa vedessä noin vuorokauden ajan. Esikasvatusta ei tarvita, mutta kuivina kausina kastelu on tarpeen. Kruunuvuokko talvehtii vain erittäin suotuisissa oloissa. Yleensä mukulat talvetetaan sisätiloissa joko kasvuturpeessa tai kuiviltaan.

Kukinnoltaan herkkä, mutta uljaita mättäitä kasvattava ruostekukka (Crocosmia x crocosmiiflora) on loppukesän väriläiskä. Oranssinpunainen, leimuava kukinto kehittyy parhaiten aurinkoisella ja multavalla paikalla. Ei kuitenkaan pidä paahteesta. Ruostekukka kukkii syksyllä, elokuusta alkaen. Korkeus noin 60 cm.

Kasvi vaatii pitkän kasvuajan, joten se kannattaa esikasvattaa sisällä ja siirtää puutarhaan kesäkuun alussa. Taimiväli 8 cm. Juurakot otetaan syksyllä maasta, kuivataan ja annetaan talvehtia viileässä paikassa.

ruostekukka
ruostekukka

Töyhtövana (Eucomis bicolor) on eksoottinen mukulakasvi. Runsaskukkainen tähkämäinen kukinto komeilee vahvan, punatäpläisen kukkavarren päässä. Koristeellinen kukka on vihertävän kermanvalkoinen, terälehtien reunat ovat viininpunaiset. Kukinnon päällä oleva lehtimätäs saa kasvin muistuttamaan ananasta (tunnetaankin nimellä ’pineapple lily’). Lehdet ovat leveät, kiiltävät ja kauniin vaaleanvihreät. Korkeus n. 40 cm.

Kasvatus auringossa tai puolivarjossa. Ravinteikas ja läpäisevä kasvualusta. Kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Mukulat säilytetään viileässä talven yli. Voidaan lisätä myös siemenistä, mutta kasvatus vaatii kärsivällisyyttä.

töyhtövana
töyhtövana
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_83230.jpg
Muista siirtää kellot!
Kellojen siirto talviaikaan tapahtuu joka vuosi lokakuun viimeisenä sunnuntaina, jolloin kelloa siirretään tunti taaksepäin. Kellojen siirto päätettiin taannoin lopettaa vuoteen 2021 mennessä, mutta vielä saamme toistaiseksi nauttia tästä pienestä puuhasta.
202111_73615.jpg
Pajun ja pihlajan leikkaaminen syksyllä
Lukija kysyy: "Ostin talon maalta. Siinä on metsikköä vieressä ja pajuja on myös levinnyt paljon talon viereisille alueille. Yritin eilen katkoa pajuja maasta puutarhasaksilla, kunnes luin, että olisi hyvä tehdä se vasta keväällä (noin maaliskuussa). Tällöin tulisi leikata oksat pois alhaalta ja antaa niiden versoa. Versojen ollessa vihreitä tulisi ne käsitellä Roundupilla? Onko tämä hyvä taktiikka?Voinko nyt syksyllä katkoa puutarhasaksilla tai sahalla edes niitä pieni vesoja, joita kasvaa siellä täällä?Samaa kysyn pihlajasta, koska niitäkin siellä on paljon, pieniä ja keskikokoisia. Voiko niistä leikata syksyllä oksia maata myöten mistä haluaa vai onko syksy huono ajankohta?"
20067_340.jpg
Puutarhan sato säilöön
Elokuu on puutarhaviljelijälle kiireistä aikaa. Puutarhan satoa valmistuu ja sitä säilötään talven varalle. Mansikat on jo säilötty, mutta vielä odottavat vuoroaan muut marjat, omenat ja vihannekset.
20095_16800.jpg
Värivoimaa tomaateista
Tomaatti kuuluu kasvisten viiden värin jaottelussa punaisen eli vahvan voimavärin ryhmään. Tomaatin väri sykähdytti ihmisiä jo ennen kuin oli tieteellisiä tuloksia värien vaikutuksesta elintoimintoihin. Niinpä ranskalaiset ja italialaiset kutsuivat tomaattia alkujaan nimillä lemmenomena ja kultaomena, pomme d'amour ja pomodoro.Nykyään tiedetään, että tomaatin punainen väri tulee lykopeeni-nimisestä yhdisteestä, joka on karotenoidi. Lykopeeni tutkitusti suojaa ihmisen soluja ehkäisten niitä syöpämuutoksilta. Lykopeenin puutteella on todettu yhteyttä miesten eturauhassyöpään. Lykopeeni myös hidastaa verisuonten tukkeutumista ja auttaa nujertamaan sydän- ja verisuonitauteja.Ruoasta nauttimisen kannalta on pelastavaa, että tomaatin terveyshyödyt eivät häviä, vaikka tomaatteja keittää, grillaa ja soseuttaa kuinka. Pikemminkin päinvastoin. Lykopeeni imeytyy elimistöön kaikkein parhaiten lämpimistä, öljytilkalla höystetyistä ruoista. Tomaatin saa keittää vaikka ketsupiksi, ja lykopeeni on tallella. Kesällä tomaatti maistuu ihan sellaisenaan, mutta myös grillissä paahdettuna.
20227_79061.jpg
Ryhmäruusut
Ryhmäruusut ovat arvokkaiden paikkojen katseenvangitsijoita, jotka kukkivat heinäkuusta pitkälle syksyyn. Ne ovat melko vaativia kasvupaikan ja hoidon suhteen, mutta palkitsevat huolellisen hoidon. Ryhmäruusut muistuttavat kaupassa myytäviä leikkoruusuja ja ovatkin näyttävimmillään ryhmään istutettuina.
20194_57160.jpg
Kasvilava vanhaan malliin
Ympäristöystävällinen puunhoitomenetelmä, joka tekee puun pinnasta myös kestävän hopeanharmaan sävyn lisäksi. Ilman biosidejä (myrkkyjä) kehitetty Sioo:x kestää sekä suojaa jopa 10 vuotta. Käsittelyllä ehkäistään lisäksi tikkuuntumista ja halkeilua.Jalan alla käsitelty pinta tuntuu miellyttävältä, pehmeältä ja tiiviiltä. Tasaisen harmaa värisävy miellyttää myös silmää. Vanha ja harmaa pinta on nostalginen ja kaunis.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton