• Etusivu
  • Hoitotyöt

Huussinpohjalta ravinteet kiertoon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 11.07.2013
20_P_56146.jpg

Mökin huussista saisi tuhtia tavaraa - mutta miten siitä tekisi "puutarhakelpoista"?

Ulkokäymälästä eli huussista kertyy tosiaan lannoitteeksi kelpaavaa tavaraa. Sitä pitää kuitenkin kompostoida vähintään vuoden verran ennen käyttämistä puutarhassa. Voit sekoittaa tätä ainesta mainiosti suljetussa kompostorissa (etteivät ravinteet huuhtoudu sadeveden mukana) olevaan puutarhajätteeseen. Ravinnepitoiset käymäläjätteet tasapainottavat hiilipitoista ja kuivaa puutarhajätekompostia. Kompostoimalla käymäläjätteesi ja käyttämällä sitä lannoitteena ja maanparannusaineena saat palautettua ravinteet takaisin luonnon kiertokulkuun!

Mikäli sinulla on ulkokäymälässäsi nesteet erotteleva säiliö, niin siinäpä sinulla on mainiota typpilannoitetta puutarhaasi levitettäväksi! Joko sellaisenaan tai vedellä laimennettuna. Säiliön pohjalta kerätty "suotoneste" on kuitenkin käymäläjätteen mikrobien takia varastoitava noin vuoden ajan ennen käyttöä - käy vaikkapa kompostiherätteeksi! "Nesteissä" on parhaat ravinteet!

Lue lisää:Käymälästä potkua puutarhaan

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
20227_79036.jpg
Taimien koulinnalla tukevampia taimia
Koulinta tarkoittaa sitä, että siemenestä kasvatetut pikkutaimet siirretään taimiruukkuihin joko yksittäin tai pieninä ryppäinä.
20218_72009.jpg
Väriä syksyyn villiviinillä ja tädykkeillä
Villiviinien (Parthenocissus) lehdistö punertuu varhain syksyllä. Ensimmäiset merkit tulevasta ruskasta näkyvät jo elokuun puolivälissä valoisilla seinustoilla Etelä-Suomessa. Lehdistöstä tulee leiskuvan punainen jopa sateisina syksyinä, jolloin monien muiden lajien lehdet ränsistyvät.
20199_60208.jpg
Syksy on parasta istutusaikaa!
Syksy on hyvää istutusaikaa ja istuttamista voi jatkaa maan jäätymiseen saakka. Syksyllä istutetut taimet lähtevät keväällä aikaisemmin kasvuun kuin keväällä istutettavat, sillä ne pystyvät hyödyntämään kevätkosteuden heti roudan sulettua. Taimet eivät aina ehdi juurtua ennen talvea. Siitä ei kuitenkaan ole haittaa, sillä lehdetön, lepotilassa oleva taimi ei haihduta vettä.Kastelua ei sovi unohtaa syksylläkään niin kauan kuin taimissa on lehtiä. Syksyllä istutettaessa riittää yleensä kerran viikossa kunnollinen kastelu. Maan kosteutta täytyy tarkkailla, vaikka olisikin sateista. "Tarkistathan, ettei taimen juurelle jää talveksi kuoppaa, johon vesi voi jäätyä", muistuttaa Tarja LeinoRengon Taimitarhalta. Kastelua jatketaan sitten keväällä pari kertaa viikossa kunnes taimet ovat juurtuneet. Juurtuneen kasvin tunnistaa siitä, että sen lehdet ja oksat kasvavat.
20238_82801.jpg
Kompostoi lehdet ja ruohonleikkuujätteet tehokkaasti
Moni saattaakin odottaa kesän loppua, jotta pääsisi haravoimaan lehtiä. Se on mukavaa ja rentouttavaa puuhaa. Kuitenkin lehdet on jossain vaiheessa käsiteltävä tai kompostoitava. Tässä tulee avuksi BioProffan Lehtikompostori Lehto, joka on jokaisen puutarhurin oiva apulainen. Samalla huolehdit naapurisovusta, kun lehdet pysyvät omalla puolellasi aidasta.
20229_79586.jpg
Viiniköynnöksen leikkaaminen
Viiniköynnöstä leikataan joka vuosi. Hoitamaton viiniköynnös tekee vain versoja ja lehtiä, eikä kasvata rypäleitä. Viiniköynnöksen leikkaamisella ohjataan köynnöksen kasvua ja parannetaan sadon määrää sekä laatua. Paras ajankohta on myöhään syksyllä marraskuussa, jolloin vältytään nestevuodolta.Viiniköynnös on talvenarka, joten sen tyvi ja juuristoalue peitetään ainakin kolmen ensimmäisen talven ajaksi reilun 10 cm kerroksella talvisuojaturpeella, pakkaspeitteellä tai havuilla, kun maan pinta on jäätynyt. Nuorena rentokasvuiset versot on helppoa laskea kokonaan talveksi maahan ja peittää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton