Mihin käyttää kriikunoita? Asiantuntija vastaa
Lukijan kuva kysymykseen.
Kriikunoita tulee meille tänä vuonna paljon. Olemme miettineet, mihin niitä voisi hyödyntää, koska esimerkiksi hillo tuntuu olevan paljon luumuhilloa happamampaa tai kitkerämpää. Myöskin olemme tehneet kriikunalikööriä, mutta maksa ei kestä näin suurta satoa. Vinkkejä tai ehdotuksia?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Kriikunan hedelmät pysyvät pitkään melko happamina, sillä ne makeutuvat vasta ensimmäisten yöhallojen jälkeen. Leutona syksynä halloja ei ehkä ole, mutta viimeistään, kun kriikunat alkavat tipahdella maahan, ne ovat kypsiä. Siksi tuleekin mieleen kysymys, ovatko kriikunat hillossanne olleet riittävän kypsiä. Jos raaka-aine on ollut hivenen raaka, kitkerä maku tulee helposti esiin.
Kriikunan siemen on vaikeasti irrotettava, sillä se ei luumun tapaan irtoa hedelmälihasta kypsyessään. Siksi niitä käytetään usein mehuissa. Hilloihin ja marmeladeihin ne sopivat toki myös. Makuun saa luonnetta esimerkiksi yhdistelemällä kriikunaa vaikkapa omenan kanssa ja/tai maustamalla kanelilla tai tähtianiksella.
Kypsät kriikunat sopivat myös hedelmäpaistoksiin ja piirakoihin. Niitä voi yhdistää muihin hedelmiin ja marjoihin niin paistoksissa kuin säilönnässäkin. Täysin kypsinä ne ovat kelpoja tuoreena syötäväksikin.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!