Mikä mato syö lumipalloheiden lehdet? Asiantuntija vastaa
Lukijan kuva aiheeseen.
Lumipalloheisi on voin 10 vuotta vanha ja noin 2,5 metriä korkea. Se on kukkinut hienosti pihassamme Tuusulassa, kunnes viime kesänä ja myös tänä kesänä kaikki sen lehdet on syöty niin, että vain lehtirangat on jäljellä. Nyt löytyi syyllinen – armeija noin 5 mm pitkiä mustia matoja. Miten saisin ne tuhottua ennen kuin ne tekevät lopun hienosta taimestamme?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Tummanpuhuva rohmusuu on heisinälvikkään toukka. Se on pohjaväriltään kellertävä, mutta tummat, nystymäiset laikut saavat sen näyttämään lähes mustalta. Toukat ovat pituudeltaan n. 9 mm pitkiä.
Aikuinen kuoriainen on kellertävän ruskea, pitkänomainen ja sillä on melko pitkät tuntosarvet. Sekä toukat että aikuiset yksilöt syövät heisipensaiden lehdistöä ja tekevät niihin pitsimäisiä reikiä, pahimmillaan niin, että itse lehdistä ei ole oikeastaan mitään jäljellä.
Heisinälvikäs ilmaantuu heisiin erityisesti, jos ne kasvavat kuivassa ja paahteisessa paikassa, jossa pensas kasvaa stressaantuneena. Voimakas heisien leikkaaminen saattaa myös innostaa nälvikkäitä munimaan nuoriin versokasvuihin. Ja toki nälvikkäät saattavat iskeä ideaalisessakin paikassa kasvaviin, vahvoihin ja hyvinvoiviin pensaisiin. Silloin heisipensaat kasvattavat yleensä syötyjen lehtien tilalle uudet vielä saman kesän aikana.
Munat talvehtivat pensaan oksistossa hyvässä suojassa, sillä nälvikäs kaivaa munaryppäille suojaisan kolon ja päällystää ne ulosteellaan. Ennen lehtien puhkeamista käytettävää, öljy- tai parafiinipohjaista kevätruiskutetta voi yrittää levittää pensaaseen torjumaan talvehtivia munia. Niiden lymypaikka on kuitenkin hyvin suojattu, joten ruiskutteen teho ei aina ole toivottu.
Tehokkain torjunta-aika onkin toukkien kuoriutuessa munista, jolloin ne ovat selvästi havaittavissa. Kannattaa keväällä kurkistella myös pensaan keskelle, sillä siellä toukat aterioivat kaikessa rauhassa ja huomaamatta. Kun ne ehtivät pensaan ulkolaidalle ja siinä vasta huomataan, ne ovat voineet tehdä tuhojaan jo jonkin aikaa. Toukkia voi ruiskuttaa esimerkiksi pyretriinipohjaisella torjunta-aineella. Aine pitää saada toukkien päälle, jotta siitä on apua.
Talvella voi leikata pois versonosia, joissa talvimunia on. Ne sijaitsevat muutaman munan ryhmissä nuorissa versoissa, josta tarkkasilmäinen voi niiden kolon havaita. Voimakasta leikkaamista kannattaa kuitenkin välttää, sillä sekin on yksi riskitekijä nälvikkään invaasiolle, kuten yllä on kerrottu.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!