Mikä vaivaa pensasruusuja? Asiantuntija vastaa
Valamonruusu (Rosa 'Splendens') (Kuva: Shutterstock)
Meillä on Kuusamossa olosuhteisiin nähden lämmin eteläinen rinne, johon olemmme istuttaneet vuosia sitten erilaisia ruusuja multavaan, ravinteiseen ja läpäisevään rinteeseen, mm. suviruusu, mökinruusu, kempeleenruusu, valamonruusu ja juhannusruusu. Mutta mikä ihme on, kun ne kaikki kasvattavat juurensa aivan maanpintaan ikäänkuin maavarsina ja niistä hentointa versoina ruusut levittäytyvät, mutta eivät pysy pystyssä. Multtaa olen lisännyt kolmen neljän sentin kerroksena – ei ole auttanut. Ollaan myös poistettu versoja, joten ne eivät myöskään kasva liian tiheässä. Mistähän johtuu tällainen kasvutapa? Onko kasvualustan maanlaadulla väliä? Perustettaessa aluetta pohjalle laitettiin palanutta karjanlantaa ja 30 senttiä puutarhamultaa. Talven perästä ruusut ovat taas pitkin pituuttaan.
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Ilmeisesti pensaat kasvoivat aluksi normaalisti ja tekivät tanakat versot. Vuosien saatossa kasvu on heikentynyt ja juuret etsiytyneet pintaan. Oireet viittaavat ravinteiden puutteeseen ja kuivuuteen, kuten aurinkoisilla rinteillä voi käydä.
Jos pensaita ei ole juurikaan lannoitettu istuttamisen jälkeen, on maa köyhtynyt eivätkä pensaat enää jaksa kasvattaa tanakoita versoja. Kuivuus ohjaa juuret pintaan, jos kosteutta ei syvältä maasta löydy. Multalisäys on varmaan hieman auttanut, mutta ei riitä korjaamaan tilannetta.
Pensaat kannattaa leikata alas n. 20 cm:n korkeudelta, kalkita ja kastella perusteellisesti. Kastelu jouduttaa kalkin liukenemista ja juuret saavat kosteutta koko syvyydeltään. Jos maa on valmiiksi märkää lumen sulamisesta johtuen, kasteluksi riittää se, mitä kalkin liukenemiseen tarvitaan. Kalkki auttaa kasvia vastaanottamaan ja hyödyntämään ravinteita. Lannoitus annetaan aikaisintaan, kun kalkki on kunnolla liuennut, mutta olisi hyvä pitää viikon – parin väli ennen lannoitusta. Lannoittamisessa kannattaa muistaa kohtuus ja noudattaa pakkauksen ohjemääriä. Liian vahvasta lannoittamisesta on pensaiden kasvulle vain haittaa eivätkä ne pysty hyödyntämään ylimääräisiä ravinteita.
Tämä kaikki kannattaa tehdä pikimmiten, ennen kuin vahvin kasvupyrähdys Kuusamossa alkaa. Multalisäyskin kannattaa tehdä muiden hoitotoimien jälkeen, kuten olette aiemminkin tehneet.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!