• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Miksei tullut luumuja?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 25.03.2025
20239_83119.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Tänä vuonna kahteen luumupuuhun ei tullut yhtään luumua. Eivät kyllä kukkineetkaan keväällä. Viime kesänä luumuja tuli todella paljon. Edelliskevään kukkimisesta en tiedä, koska ostimme 100 vuotta vanhan torpan viime kesänä. Lehtiä on puissa ja näyttävät ihan terveiltä. Puilla korkeutta n. 2,5 metriä.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Osalle luumulajikkeista on tyypillistä sadon jaksottaisuus. Kun sato on ollut erityisen runsas, jää sato seuraavana vuonna huonoksi. Ensi vuonna on jälleen odotettavissa parempi sato, mikäli mm. pölytys onnistuu hyvin. Koska kukkia ei puissa keväällä juuri ollut, on kyse luultavasti tästä jaksottaisuudesta.

Jaksottaisuutta saattaa lisätä, jos runsaan sadon vuonna muut olosuhteet ovat olleet kuluttavia. Viime vuonna kesän pitkät kuivuusjaksot saattoivat tuoda tällaista lisähaastetta. Luumupuut ikään kuin keräävät voimia välivuoden aikana, sillä kukka-aiheiden kehittäminen, kukinta ja sadon kypsyttäminen vievät paljon puun energiaa.

Kuivuuskauden sattuessa hedelmien kasvun vaiheeseen, puuta voi auttaa kunnollisella kastelulla, joka tehdään koko latvuksen leveydelle. Kosteuden pitäisi ulottua syvälle juuristoon, jotta siitä on apua. Kerta-annos on siis runsas, täysikasvuiselle puulle ennemminkin satoja kuin kymmeniä litroja. Kannattaa tarkistaa maata lapiolla kuopaisemalla, onko kosteus imeytynyt, sillä kuiva maa imee vettä huonosti. Tarvittaessa kastellaan lisää. Tällaista kastelua ei tarvitse kovin usein toistaa, kun taas usein tehtynäkään veden pieni lirauttelu on hyödytöntä.

Joskus voi käydä niinkin, että kukkia on runsaasti, mutta raakileita ei ala muodostua tai ne tipahtelevat pikkuruisina. Silloin on kyse yleensä siitä, että pölytys epäonnistui tai jäi vajavaiseksi. Syynä on usein kukinnan aikainen kylmä sää, jolloin pölyttäjät eivät ole liikkeellä. Ristiinpölytys toisen luumulajikkeen kanssa lisää sadon määrää ja laatua itsepölytteisilläkin lajikkeilla.

Puutarhamyymälä Muhevaisen banneri
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80221.jpg
Luumut lehtikompostiin? Asiantuntija vastaa
Yleisesti ohjeissa kerrotaan, että hedelmiä ja vihanneksia ei saa heittää avonaiseen puutarhakompostiin haittaeläinten, myyrien ja rottien, ulottuville. Mutta entä luumut? Kypsät luumut hajoavat mehuksi hyvin nopeasti, päivässä–kahdessa. Jäljelle jää ohuet kuoret ja siemenet. Ne voisivat houkutella mehiläisiä ja hyönteisiä, mutta eivät ole edes linnuille syötäväksi. Siis miksei luumuja voisi heittää avokompostiin?
202211_80089.jpg
Pavulla ongelmia? Asiantuntija vastaa
Papu lähti hyvin kasvuun, mutta nyt aivan yllättäen osa pavuista alkoi ruskettua. Viikon verran oli paahtavaa hellettä, mutta kastelin joka toinen päivä. Lannoitin vanhalla Y-lannalla ja muutaman päivän päästä alkoi taimien ruskistuminen. Mitään ötököitä en ole huomannut. Kaikki eivät ruskistuneet (kuivuneet), mutta rivissä siellä täällä niitä on tai sitten pari kolme vierekkäin.Mistä moinen voi johtua?
202312_83340.jpg
Syökö rusakko tammea? Asiantuntija vastaa
Meillä on noin 120 cm korkuinen tammi, jonka olemme joka syksy suojanneet pihapiirissämme viihtyviltä rusakoilta. Onko suojaaminen tarpeellista eli syökö rusakko tammea?
20219_72787.jpg
Asiantuntija vastaa: Minkä niminen kukka tämä on?
Mikä kukkalajike? Onko perenna, joka kestää talvipakkasia ulkona kukkapenkissä? Hoito-ohjeet? Taimi on ostettu keväällä 2021 Heinolan torilta.
20224_77915.jpg
Onko nurmikon muuttaminen niityksi vaikeaa toteuttaa? Asiantuntija vastaa
Meillä on pihassa valtavasti nurmikkoa, josta yhtä plänttiä, n. 30‒40 neliöä, olen haaveillut muuttavani niityksi. Toissa talvena naapuri kuitenkin kaadatti puita tonttimme vierestä, mukaanlukien pari suurta haapaa. Näiden haapojen juurethan toki yltävät meidän nurmikkoalueelle ja viime kesänä alkoivat melkoisella vimmalla puskea pientä taimea tuolle suunnittelemalleni niittypaikalle. Pitääkö haaveet niitystä nyt hylätä vai onko mitään muuta keinoa estää haapaa tekemästä taimiaan kuin säännöllisesti leikata ne ruohonleikkuun lomassa?
20224_77651.jpg
Ruoppausmassan kattaminen mökkirannassa - pengerrys, millä ja miten? Asiantuntija vastaa
Mitä suosittelisitte laittamaan rannalle nostetun ruoppausmassan päälle sen kattamiseksi? Ruoppausmassa on koostumukseltaan löysähköä mutaa ja osin kiinteämpää savea, pääosin kuitenkin hyvin löysää "velliä" ainakin vielä viime syksynä, todennäköisesti on hieman kiinteytynyt talven aikana.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton