• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mitä kasveja puutarhaharrastajat kasvattavat – ja mistä haaveilevat?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.02.2023
20232_56866.jpg

Kesäkukkia kasvatus on suosittua. (Kuva: Biolan)

Biolanin teettämän kuluttajakyselyn* mukaan 73 prosenttia suomalaisista on kiinnostunut puutarhanhoidosta.

Puutarhaharrastajat kasvattavat eniten kesäkukkia, mutta haaveilevat syötävistä kasveista – erityisesti tomaatin kasvattamisesta unelmoidaan. Tutkimuksen mukaan keskimääräistä innostuneempia puutarhanhoidosta ovat mökkiläiset.

Erilaisten kasvien kasvattamisesta haaveilevat 20–30-vuotiaat ja kaikkein innokkaimpia puutarhanhoitajia ovat 61–70-vuotiaat. Kaiken kaikkiaan useampi kuin joka kolmas suomalainen siis nauttii puutarhanhoidosta ja joka kymmenes kertoo puutarhanhoidon olevan erittäin tärkeä harrastus.

Kesäkukat ovat koti- ja mökkipuutarhojen suosituimpia kasveja

Kesäkukat ovat puutarhaharrastajien suosikkikasveja. Niitä kasvattaakin lähes joka toinen suomalainen ja kaksi kolmesta mökin omistajasta. Innokkaampia kesäkukkien istuttajia ovat naiset.

Kesäkukkien kasvatus ei ole riippuvainen asumismuodosta, sillä ne viihtyvät hyvin myös ruukuissa parvekkeella ja terassilla; osa lajeista jopa valoisalla ikkunalaudalla. Istutus biohiiltä sisältävään Kesäkukkamultaan auttaa kesäkukkia myös kestämään pidemmät kasteluvälit. Oikealla hoidolla kesäkukat kukkivat keväästä syksyyn, joten ei ole vaikea ymmärtää, miksi ne ovat kasvisuosikkien kärjessä.

Toiseksi eniten kasvatetaan nurmikkoa. Koko vastaajajoukosta nurmikkoa on 45 prosentilla; omakotipihoista jopa 81 prosentilla ja mökkipihoistakin 65 prosentilla kasvaa nurmikko. Koti- ja mökkipuutarhoissa kasvatetaan kesäkukkien ja nurmikon lisäksi marjapensaita, koristepensaita sekä monivuotisia kukkia eli perennoja.

Biolan Kesäkukkalannoite on lannoitetiiviste, joka soveltuu parvekelaatikoiden, amppeleiden ja piharuukkujen lannoitukseen sekä lisälannoitukseen kaikkialla puutarhassa. (Kuva: Biolan)
Biolan Kesäkukkalannoite on lannoitetiiviste, joka soveltuu parvekelaatikoiden, amppeleiden ja piharuukkujen lannoitukseen sekä lisälannoitukseen kaikkialla puutarhassa. (Kuva: Biolan)

Onko tomaatti seuraava hittikasvi?

Ne kasvit, joita haluttaisiin kasvattaa, ovat syötäviä. Naiset, 20–30-vuotiaat ja kaupunkilaiset haaveilevat keskimääräistä enemmän syötävien kasvien kasvattamisesta. Tomaatti ja muut vihannekset nousevat listan kärkeen. Naisista peräti joka toinen haluaisi kasvattaa tomaattia. Niistäkin henkilöistä, jotka kokevat puutarhanhoidon olevan pakkopullaa, niin 46 prosenttia haaveilee omista tomaattikasvustoista. Samaan aikaan heistä vain 7 prosenttia haaveilee nurmikosta.

Tomaatin jälkeen toiseksi eniten haaveillaan mansikoiden kasvattamisesta. Kolmannella sijalla ovat juurekset ja neljäntenä yrtit.

Vaikka yrttien kasvatus on lisääntynyt viime vuosina valtavasti, niin edelleen yrteistä haaveilevia on enemmän kuin niitä kasvattavia. Tämä tarkoittaa sitä, että yrttibuumi ei ole katoamassa minnekään.

Näitä haluttaisiin kasvattaa:

  1. Tomaatti ja muut vihannekset
  2. Mansikka
  3. Juurekset
  4. Yrtit
  5. Salaatti
Haluaisitko sinäkin kasvattaa itse tomaatteja? (Kuva: Biolan)
Haluaisitko sinäkin kasvattaa itse tomaatteja? (Kuva: Biolan)

Mökillä voi kasvattaa hyötykasveja

Kiinnostus syötävien kasvien kasvattamiseen on kova ja siksi kysyimmekin onko olemassa syitä, jotka estävät niiden kasvattamisen. Vanhemmat ikäluokat kokevat, että fyysinen kunto ei riitä kasvattamiseen, kun taas nuoremmat ikäluokat kaipaavat ohjeita ja vinkkejä kuinka kasveja kasvatetaan. Oman pihan puuttuminen on luonnollisesti yksi esteistä ja myös ajanpuute voi estää hyötykasvien kasvattamisen. Mökeillä viljelyä voi haitata se, jos mökillä ollaan vain viikonloppuisin. Silloin kastelu aiheuttaa päänvaivaa. Etenkin tomaatti ja muut isokokoiset vihannekset kuluttavat vettä jopa useita litroja päivässä.

Kasvusäkin tai Yrttimaan yhdistäminen Kastelualtaan kanssa mahdollistaa helpon vihannesviljelyn myös mökillä. Kasteluallas mahdollistaa vaivattoman viljelyn niin parvekkeella, terassilla, kasvihuoneessa kuin mökilläkin. Kastelualtaasta riittää kasveille vettä jopa viikoiksi, joten kasvien kastelu ei sido kotipuutarhuria lomalla päivittäin. Säkkiviljelyssä säästyy myös kitkemisen vaivalta. Kasteluallasta kannattaa hyödyntää niin kukkien, tomaattien, yrttien kuin salaatitkin kasvatuksessa.

  • Suomalaisista keskimäärin 47 % kasvattaa kesäkukkia, mutta mökkiläisistä peräti 68 %.
  • 65 % mökeillä kasvaa nurmikkoa.
  • Suomalaisista keskimäärin 31 % kasvattaa yrttejä, mökkiläisistä 43 %.
  • 32 % mökkiläisistä haaveilee yrttien kasvatuksesta.
  • 41 % mökkiläisistä haaveilee tomaattien kasvatuksesta (kasteluallas mahdollistaa nämä haaveet).
Ohje

Ohje

Biolanin teettämän kuluttajakyselyn mukaan:

  • Suomalaisista keskimäärin 47 % kasvattaa kesäkukkia, mutta mökkiläisistä peräti 68 %.
  • 65 % mökeillä kasvaa nurmikkoa.
  • Suomalaisista keskimäärin 31 % kasvattaa yrttejä, mökkiläisistä 43 %.
  • 32 % mökkiläisistä haaveilee yrttien kasvatuksesta.
  • 41 % mökkiläisistä haaveilee tomaattien kasvatuksesta (kasteluallas mahdollistaa nämä haaveet).

*Biolanin teettämä kuluttajakysely puutarhanhoidosta toteutettiin sähköisesti marraskuussa 2018 ja siihen vastasi 1 000 suomalaista, joista 50 prosenttia oli naisia ja 50 prosenttia miehiä.

Kastelualtaan avulla kasvatus onnistuu mökilläkin. (Kuva: Biolan)
Kastelualtaan avulla kasvatus onnistuu mökilläkin. (Kuva: Biolan)
Kasvillisuus
kasvit
koti
istutus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20173_48650.jpg
Parveke vihreäksi - aloittelijan opas kaupunkiviljelyyn
Tämä urbaani puutarhaopas antaa ohjeet vihannesten, yrttien ja kukkien kasvatukseen omalla parvekkeella tai terassilla. Opas on tarkoitettu aloittelijoille ja kaikille niille, joilla viherpeukalo on yleensä keskellä kämmentä. Inspiroidu myös oppaan tee se itse -ohjeista.
20082_8645.jpg
Perunaa tuttuun tapaan tai aivan uudesti
Suomalaiselle rakas peruna on saanut kilpailijoita, mutta peruna pitää sinnikkäästi pintansa. Laatu on kohentunut eikä perunan makuun ole kyllästytty. Perunasta saa niin arkista kuin luksusta, tavallista tai yllättävää, suomalaista tai eksoottista.Jokapäiväisessä kokkauksessa perunan on jouduttava pöytään juohevasti. Silloin keitetään perunat tutusti sellaisinaan tai kypsennetään uunissa lohkoina. Perunasose, kokonaiset uuniperunat, ranskalaiset perunat ja valkosipuliperunat takaavat pientä vaihtelua.Mistä ystävänpäivän perunat saatiinkaan?
Kesäinen maisema ja perennat kukkivat
Kasvupaikka vaikuttaa kasvien valintaan
Puutarhaan istutettavat kasvit kannattaa valita kasvupaikan maaperän mukaan. On tärkeää ottaa huomioon mitkä kasveista ovat talvenkestäviä kyseisen paikan olosuhteissa. Esimerkiksi perennat kannattaa valita paikalla hyvin menestyvistä lajeista. Valinnassa on huomioitava myös kasville sopiva valon määrä.
20236_82268.jpg
Kesä - kotipuutarhurin parasta aikaa...
Ainakin sitä mieltä ovat kaikki ne koululaiset, jotka kesäkuun alkupäivinä kirmaavat kesälaitumille! No, samaa toki kertoo kalenteri – ja Suomen rehevä, kesäkuinen luonto ja kukkivat kukat: pihlajan valkoinen kukkahuntu, metsämarjojen kukinnot ja kauniit orvokit. Viis räntäsateesta ja kylmästä viimasta!
20227_69156.jpg
Katso vinkit kevään istutuspuuhiin
Tärkein edellytys kasvien viihtymiselle on valita omalla kasvuvyöhykkeellä menestyvä ja istutuspaikan olosuhteissa viihtyvä kasvilaji. Paahteiseen paikkaan istutetaan auringossa viihtyviä lajeja ja tontin varjoisiin istutusryhmiin valitaan varjon kasveja. Kun valoisuus on huomioitu, kasvualustaa parantamalla voidaan jokaiselle lajille luoda hyvä kasvupaikka.
20232_47211.jpg
Syksyllä on hyvä aika istuttaa lisää kasveja puutarhaan
Syksy on hyvää istutusaikaa, koska syksyllä ilmankosteus on suuri eikä helle enää rasita kasveja. Syksyllä myös sataa luontaisesti enemmän kuin kesällä. Näin istutuksia tarvitsee kastella vähemmän kuin kuivaan aikaan. Astia- ja paakkutaimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan. Kärhöjen, jaloruusujen, atsaleojen ja muiden talvenarkojen kasvien istutus siirretään mielellään kevääseen, jotta ne ehtivät juurtua kunnolla ennen maan jäätymistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton