• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mitä kasveja puutarhaharrastajat kasvattavat – ja mistä haaveilevat?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.02.2023
20232_56866.jpg

Kesäkukkia kasvatus on suosittua. (Kuva: Biolan)

Biolanin teettämän kuluttajakyselyn* mukaan 73 prosenttia suomalaisista on kiinnostunut puutarhanhoidosta.

Puutarhaharrastajat kasvattavat eniten kesäkukkia, mutta haaveilevat syötävistä kasveista – erityisesti tomaatin kasvattamisesta unelmoidaan. Tutkimuksen mukaan keskimääräistä innostuneempia puutarhanhoidosta ovat mökkiläiset.

Erilaisten kasvien kasvattamisesta haaveilevat 20–30-vuotiaat ja kaikkein innokkaimpia puutarhanhoitajia ovat 61–70-vuotiaat. Kaiken kaikkiaan useampi kuin joka kolmas suomalainen siis nauttii puutarhanhoidosta ja joka kymmenes kertoo puutarhanhoidon olevan erittäin tärkeä harrastus.

Kesäkukat ovat koti- ja mökkipuutarhojen suosituimpia kasveja

Kesäkukat ovat puutarhaharrastajien suosikkikasveja. Niitä kasvattaakin lähes joka toinen suomalainen ja kaksi kolmesta mökin omistajasta. Innokkaampia kesäkukkien istuttajia ovat naiset.

Kesäkukkien kasvatus ei ole riippuvainen asumismuodosta, sillä ne viihtyvät hyvin myös ruukuissa parvekkeella ja terassilla; osa lajeista jopa valoisalla ikkunalaudalla. Istutus biohiiltä sisältävään Kesäkukkamultaan auttaa kesäkukkia myös kestämään pidemmät kasteluvälit. Oikealla hoidolla kesäkukat kukkivat keväästä syksyyn, joten ei ole vaikea ymmärtää, miksi ne ovat kasvisuosikkien kärjessä.

Toiseksi eniten kasvatetaan nurmikkoa. Koko vastaajajoukosta nurmikkoa on 45 prosentilla; omakotipihoista jopa 81 prosentilla ja mökkipihoistakin 65 prosentilla kasvaa nurmikko. Koti- ja mökkipuutarhoissa kasvatetaan kesäkukkien ja nurmikon lisäksi marjapensaita, koristepensaita sekä monivuotisia kukkia eli perennoja.

Biolan Kesäkukkalannoite on lannoitetiiviste, joka soveltuu parvekelaatikoiden, amppeleiden ja piharuukkujen lannoitukseen sekä lisälannoitukseen kaikkialla puutarhassa. (Kuva: Biolan)
Biolan Kesäkukkalannoite on lannoitetiiviste, joka soveltuu parvekelaatikoiden, amppeleiden ja piharuukkujen lannoitukseen sekä lisälannoitukseen kaikkialla puutarhassa. (Kuva: Biolan)

Onko tomaatti seuraava hittikasvi?

Ne kasvit, joita haluttaisiin kasvattaa, ovat syötäviä. Naiset, 20–30-vuotiaat ja kaupunkilaiset haaveilevat keskimääräistä enemmän syötävien kasvien kasvattamisesta. Tomaatti ja muut vihannekset nousevat listan kärkeen. Naisista peräti joka toinen haluaisi kasvattaa tomaattia. Niistäkin henkilöistä, jotka kokevat puutarhanhoidon olevan pakkopullaa, niin 46 prosenttia haaveilee omista tomaattikasvustoista. Samaan aikaan heistä vain 7 prosenttia haaveilee nurmikosta.

Tomaatin jälkeen toiseksi eniten haaveillaan mansikoiden kasvattamisesta. Kolmannella sijalla ovat juurekset ja neljäntenä yrtit.

Vaikka yrttien kasvatus on lisääntynyt viime vuosina valtavasti, niin edelleen yrteistä haaveilevia on enemmän kuin niitä kasvattavia. Tämä tarkoittaa sitä, että yrttibuumi ei ole katoamassa minnekään.

Näitä haluttaisiin kasvattaa:

  1. Tomaatti ja muut vihannekset
  2. Mansikka
  3. Juurekset
  4. Yrtit
  5. Salaatti
Haluaisitko sinäkin kasvattaa itse tomaatteja? (Kuva: Biolan)
Haluaisitko sinäkin kasvattaa itse tomaatteja? (Kuva: Biolan)

Mökillä voi kasvattaa hyötykasveja

Kiinnostus syötävien kasvien kasvattamiseen on kova ja siksi kysyimmekin onko olemassa syitä, jotka estävät niiden kasvattamisen. Vanhemmat ikäluokat kokevat, että fyysinen kunto ei riitä kasvattamiseen, kun taas nuoremmat ikäluokat kaipaavat ohjeita ja vinkkejä kuinka kasveja kasvatetaan. Oman pihan puuttuminen on luonnollisesti yksi esteistä ja myös ajanpuute voi estää hyötykasvien kasvattamisen. Mökeillä viljelyä voi haitata se, jos mökillä ollaan vain viikonloppuisin. Silloin kastelu aiheuttaa päänvaivaa. Etenkin tomaatti ja muut isokokoiset vihannekset kuluttavat vettä jopa useita litroja päivässä.

Kasvusäkin tai Yrttimaan yhdistäminen Kastelualtaan kanssa mahdollistaa helpon vihannesviljelyn myös mökillä. Kasteluallas mahdollistaa vaivattoman viljelyn niin parvekkeella, terassilla, kasvihuoneessa kuin mökilläkin. Kastelualtaasta riittää kasveille vettä jopa viikoiksi, joten kasvien kastelu ei sido kotipuutarhuria lomalla päivittäin. Säkkiviljelyssä säästyy myös kitkemisen vaivalta. Kasteluallasta kannattaa hyödyntää niin kukkien, tomaattien, yrttien kuin salaatitkin kasvatuksessa.

  • Suomalaisista keskimäärin 47 % kasvattaa kesäkukkia, mutta mökkiläisistä peräti 68 %.
  • 65 % mökeillä kasvaa nurmikkoa.
  • Suomalaisista keskimäärin 31 % kasvattaa yrttejä, mökkiläisistä 43 %.
  • 32 % mökkiläisistä haaveilee yrttien kasvatuksesta.
  • 41 % mökkiläisistä haaveilee tomaattien kasvatuksesta (kasteluallas mahdollistaa nämä haaveet).
Ohje

Ohje

Biolanin teettämän kuluttajakyselyn mukaan:

  • Suomalaisista keskimäärin 47 % kasvattaa kesäkukkia, mutta mökkiläisistä peräti 68 %.
  • 65 % mökeillä kasvaa nurmikkoa.
  • Suomalaisista keskimäärin 31 % kasvattaa yrttejä, mökkiläisistä 43 %.
  • 32 % mökkiläisistä haaveilee yrttien kasvatuksesta.
  • 41 % mökkiläisistä haaveilee tomaattien kasvatuksesta (kasteluallas mahdollistaa nämä haaveet).

*Biolanin teettämä kuluttajakysely puutarhanhoidosta toteutettiin sähköisesti marraskuussa 2018 ja siihen vastasi 1 000 suomalaista, joista 50 prosenttia oli naisia ja 50 prosenttia miehiä.

Kastelualtaan avulla kasvatus onnistuu mökilläkin. (Kuva: Biolan)
Kastelualtaan avulla kasvatus onnistuu mökilläkin. (Kuva: Biolan)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20225_52788.jpg
Kaivokin tarvitsee huoltoa
Suomen hapan pohjavesi on käyttövesikaivojen suurin ongelma. Oman talousvesikaivon kunto tulisikin tarkastaa aina ennen mökkikauden alkua ja varmistaa juomaveden laatu. Suomessa on arvioitu olevan noin puoli miljoonaa yksityistalouden kaivoa. Näistä suurin osa on rengaskaivoja, joista noin puolet on käytössä vakituisesti ja puolet kesämökeillä. Kaivoihin virtaavan pohjaveden merkittävin ongelma on happamuus, sillä Suomen maaperässä on vain vähän neutraloivaa kalkkikiveä. Suositeltu pH:n alaraja talousvedelle on 6,5.
20108_22760.jpg
Kasviksia nyt monipuolisesti
Kuivuuttakin enemmän monia avomaan kasviksia on koetellut kova kuumuus. Salaatit ja erilaiset kaalit ovat kärsineet kuumuudesta kaikkein eniten. Ahkera sadetus on auttanut, ja toisaalta varastoitavien kasvisten satokausi jatkuu vielä elo-syyskuun ajan. Jos vettä saadaan tasaisina, parhaimmillaan 15 – 20 mm:n jaksottaisina sateina, kasvikset saavat uutta puhtia ja kasvu jatkuu suotuisasti.Maantieteelliset ja aivan paikallisetkin erot kasvuolosuhteissa ovat olleet suuria. Kovassa kuumuudessa kasvi sulkee ilmarakosensa, yhteyttäminen pysähtyy ja kasvu lakkaa, koska kasvi ei saa vettä eikä ravinteita. Touko-kesäkuussa muun muassa juurekset kasvoivat hyvin, mutta heinäkuussa kasvu oli kovin vähäistä. Toisaalta esimerkiksi Pohjanmaalta löytyy alueita, joissa sateita on saatu riittävästi. Kuivuutta puolestaan oli pisimpään Itä-Suomessa ja lounaisilla ja eteläisillä rannikkoalueilla. Rajumyrskyt eivät ole kasvisviljelmiä turmelleet.
200610_521.jpg
Kultarannan muotopuutarha on vertaansa vailla
Muotopuutarhan suunnittelun pääperiaatteina olivat symmetrisyys ja aksiaalisuus (akselina toimii sommitelman keskeinen suora linja, puutarhan keskiakseli). Symmetrisyys näkyy mainiosti vuodelta 1964 peräisin olevassa Suomi-tarhassa: marketat, härmesalviat ja sinitähtöset muodostavat vesialtaan ympärille neliön, jossa vastakkaiset sivut ovat toistensa peilikuvat. Suomi-tarhan värit ovat luonnollisesti sininen ja valkoinen. Puiset, hohtavan valkoiset puistonpenkit ovat edelleen samaa tyyliä kuin alkuperäiset kalusteet: Nykyiset penkit ovat Rakennushallituksen 1950-luvulla teettämiä, muodoiltaan hieman alkuperäisiä yksinkertaisempia.
20206_65477.jpg
Loma on aina lomaa, anna itsellesi aikaa
Vaikka monesti voisi luullakin, niin ihminen ei ole kone, joka jaksaa puurtaa tauotta. Tarvitsemme työn vastapainoksi pysähtymistä ja toisenlaista tekemistä. Hektistä arkea ja ainaista kiirettä kestää paremmin, kun tietää, että loma katkaisee sen jossakin vaiheessa vuotta. Jotta pääset irti ainaisesta työmoodista, kannattaa suunnitella tekevänsä jotain ihan muuta kuin normaalisti tekisi tai vaihtoehtoisesti lähdet vain kohti tuntematonta avoimin mielin etkä suunnittele tai tee yhtään mitään.
20141_37736.jpg
Säännöllinen ruokinta auttaa lintuja talvella
Suomen runsaasta 240 pesimälajista noin 70 jää sinnittelemään meille talveksi. Kylmyys, lyhyt valoisa aika, lumi ja jää heikentävät lintujen ravinnonsaantimahdollisuuksia. Talvehtiminen pesimäseuduilla voi kuitenkin olla linnuille turvallisempaa kuin raskaalle ja vaaralliselle muuttomatkalle lähteminen.Ihmisen tarjoama talviruokinta auttaa monen talvehtivan linnun selviytymisessä kevääseen. Paljon energiaa sisältävä ruoka auttaa lintuja kestämään koviakin pakkasia.Esimerkiksi sinitiainen joutuu tankkaamaan moninkertaisesti oman painonsa verran ruokaa selvitäkseen hengissä pakkasyön yli. Lisäksi talven aikana hyvin ruokaa saaneet linnut ovat paremmassa kunnossa keväällä pesimäajan kynnyksellä.
20234_81371.jpg
Nappaa ammattilaisen ohjeet kuivakäymälän valintaan mökille
Onpa mökki tai vapaa-ajan asunto kovassa tai vähäisessä käytössä vuoden aikana, on toimiva kuivakäymälä olennainen osa viihtyisyyttä ja ympäristöystävällistä mökkeilyä. Kuivakäymälä kannattaa valita käyttöasteen ja minimaalisten käyttökustannusten mukaan. Kuivakäymälöitä löytyy markkinoilta useampia erilaisia, kuten kompostoivia, erottelevia, polttavia ja jäädyttäviä käymälämalleja. Kuivakäymälä on taloudellinen vaihtoehto, koska sen asentaminen on vesivessaa helpompaa, jätevesien käsittely helpottuu ja etenkin vesilasku pienenee.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton