Mitä puita on kuvassa? Asiantuntija vastaa
Lukijan kuva kysymykseen.
Mitä puita ovat nuo erikoisen näköiset puut, ehkä kuusilajit, kuvassa? Puu muodostaa erikoisen "maton" ympärilleen.
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Veikkaamme noiden kuusten olevan surukuusen (Picea abies f. pendula) muunnoksia. Metsäkuusi (Picea abies) mutatoituu varsin usein ja monet poikkeuksellisesti kasvavat muodot, jotka on otettu lisäykseen, ovat alun perin luonnosta löydettyjä. Niinpä kuvankin kuuset saattavat olla nimeämättömiä muunnoksia.
Surukuusi on sekin luonnosta löydetty muunnos. Se on hyvin kapeakasvuinen, jolla on alaspäin riippuvat oksat. Tavallisesti se kasvaa korkeaksi puuksi. Surukuusen latvattomia muotoja nimitetään usein mätäskuusiksi, koska ne tekevät latvan vain tuettuna. Ne puutuvat tuen kanssa siihen korkeuteen, mihin tuki ylettyy ja sen jälkeen latva kääntyy alaspäin. Kuvan tapaan mätäskuuset voivat kasvaa myös maata pitkin.
Mätäskuusten latvat kasvavat vaakatasoon kiemurrellen, joten niiden ulkonäkö voi vaihdella. Tohmajärvellä v. 1966 löydetyn kantapuun vartteiden kloonit on nimetty 'Hiisi' -lajikkeeksi.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!