• Etusivu
  • Kasvillisuus

Miten hevosenlantaa kompostoidaan? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 23.01.2024
202211_80258.jpg

Kannattaa kysyä lupa; monelta tallilta saa hakea lantaa ilmaiseksi. (Kuva: Adobe Stock)

Miten tuoretta hevosenlantaa kompostoidaan? Olen täysin osaamaton aloittelija, joka suunnittelee ensi kesälle kasvimaata. Kompostostoinko suoraan maanpinnalle? Kuinka paljon lantaa pitää olla vähintään / kuinka leveä ja korkea kasan pitää olla? Laitanko sekaan puutarhajätettä, mitä ja minkä verran suhteessa lantaan? Sekoitetaanko eri aineet vai kasataanko kerroksittain? Pitääkö laittaa kuiviketta ja mitä se on? Mistä tietää, että lanta alkaa kompostoitua?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Lantakomposti täytyy rakentaa niin, että siitä ei valu ympäristöön eikä etenkään pinta- tai pohjavesiin minkäänlaista valumaa. Vaatimukset ovat siis huomattavasti suuremmat kuin kotitalous- tai puutarhajätteen kompostointiin. Hevosenlanta kompostoituu yleensä helposti, yleensä jo osittain lantavarastossa (lantalassa), jos olosuhteet ovat otolliset. Kotikompostissa hevosenlantaa voi käyttää puutarhajätteen mukana, kunhan huomioi edellä mainitut valuma-asiat. Lantakompostissa pitää siis olla kiinteä pohja eikä sadevesiä saa päästää kompostiin, vaan se on suojattava kannella tai pressulla. Jos kompostoidaan myös kotitalousjätettä, pitää koko komposti suojata jyrsijöiltä.

Kompostoinnissa eloperäinen aines, ilmastoiva seosaines, kosteus, lämpötila, pH, typpi ja hiili sekä pieneliöt vaikuttavat toisiinsa ja käynnistävät prosessin. Kun kompostia kootaan, se käynnistyy, kun osatekijät ovat tasapainossa ja massaa on riittävästi. Koska yksi osatekijä vaikuttaa toiseen, ei voi antaa tarkkoja määriä siitä, kuinka paksulti mitäkin ainesta kompostiin laitetaan. Märkä kompostoitava aines tarvitsee paljon kuivikeainetta ja kuiva taas vähemmän. Seosaineen liikakäytöstä ei yleensä tarvitse olla huolissaan, sillä se korkeintaan täyttää kompostoria nopeammin. Liian vähäinen käyttö taas saattaa estää prosessin.

Seosaineita voi käyttää erilaisia pihan karikkeita ja kuivikkeena vaikkapa sammalta. On myös olemassa valmista kompostikuiviketta (esim Kekkilä), jossa on sekä karkeaa, ilmastoivaa puuainesta ja kutterilastua sekä kosteutta imeyttävää turvetta.

Kompostin kokoon vaikuttaa kompostoitavan jätteen määrä. Esimerkiksi puutarhajätteelle sopiva kompostin koko määräytyy siitä, kuinka paljon eloperäistä jätettä kertyy. Kuution (1x1x1 m) kokoinen komposti toimii usein hyvin isommallekin määrälle jätettä, sillä se painuu kompostoitumisen edetessä aika nopeasti kasaan.

Kun komposti käynnistyy, massa lämpenee. Lämpöä voi mitata mittarilla, mutta sen tuntee ihan kädelläkin, kun massaa tunnustelee syvemmältä. Jos kompostissa on lantaa, joka sinällään on hyvä käynnistysaine, mutta se ei käynnisty, voi massa olla liian kuivaa tai märkää tai se on liian tiivistä, jolloin happi ei kierrä. Syksyllä aloitettu komposti saattaa käynnistyä vasta keväällä, kun ilman lämpötila on käynnistymiselle otollisempi.

Kannattaa kysyä tarkemmin kompostoinnista oman kunnan ympäristöviranomaisilta, sillä erilaisilla alueilla voi olla erilaisia vaatimuksia. Kullakin kunnalla on kullakin omat määräyksensä siitä, miten kompostointi pitää hoitaa tai miten komposti sijoitetaan tontille (esim. kuinka lähelle rajaa, kaivoa tai vesistöä). Samalla kannattaa tarkistaa oman kunnan ohjeistus myös jätehuollosta.

Kompostointi ei ole vaikeaa, kunhan opettelee perusasiat. Hyvä esittely aiheesta on mm. Kirsi Tuomisen kirjassa Kaikki kompostoinnista, Minerva-kustannus.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20224_77963.jpg
Minkä kokoisen istutuskuopan tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
20228_79377.jpg
Miksi särkyneensydämen kukka on valkoinen? Asiantuntija vastaa
Ostin tänä vuonna särkyneen sydämen juuripaakun. Kasvi on lähtenyt hyvin kasvuun ruukussa, olen esikasvattanut sen sisällä ja taimi on vielä hyvin pieni. Kasvi tehnyt ensimmäisen kukkansa, joka valkoinen. Muuttaako kukka väriä kasvaessaan? Ostamani pitäisi olla puna-valkoinen. Pitääkö kukka leikata pois, jotta taimen kasvu ei hidastu? Pitääkö kasvia muulloin leikata paitsi lakastuneet lehdet keväällä? Ihastuin kasviin ja päätin ensimmäistä kertaa kokeilla kasvattaa kasvia parvekkeella, Joten kokemusta ei vielä kasvista ole.Miten tulisi toimia jos ostettu taimi/juuripaakku väärä? Kasviahan ei voi palauttaa, jos se on jo istutettu? Valkoinen on Dicentra spectabilis ´Alba´ ja puna-valkoinen Dicentra spectabilis (joka luki paketissa), onkohan minulle tullut väärä lajike? Otan myös mielelläni vastaan muita hoito ohjeita.
20228_79397.jpg
Selviääkö omenapuu pupun jäljiltä? Asiantuntija vastaa
Pupu on syönyt rungon kuoren. Onko omenapuu menetetty? Pitääkö vaihtaa uusi?
20237_82651.jpg
Kirsikkapuu ei tee satoa? Asiantuntija vastaa
Kirsikkapuu on istutettu 5 vuotta sitten. Se on hyvinvoivan näköinen, lehdet vihreät, pituus noin 4 metriä. Sijaitsee talon pohjoispäädyn läheisyydessä noin 5 metrin päässä. Istutimme viereen 2 vuotta sitten toisen kirsikkapuun, joka ei ole vielä kukkinut. Muita puita tai pensaita ei ole lähistöllä.Kahtena kesänä kirsikkapuu on kukkinut runsaasti, mutta pudottanut kaikki raakileet. Yhtään kirsikkaa ei ole kypsynyt valmiiksi. Mistä mahtaa johtua, mitä pitäisi tehdä?
20228_79406.jpg
Vinkkejä isojen timanttituijien istuttamiseen? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kappaletta kaksi metriä korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 cm. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
20224_77652.jpg
Kuinka syvälle bambu kuuluu istuttaa? Asiantuntija vastaa
Ideana olisi istuttaa bambu, mutta kuinka syvälle se pitää istuttaa? Onko kasvin kasvukorkeudella jotain tekemistä tämän istutussyvyyden kanssa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton