• Etusivu
  • Kasvillisuus

Miten parsapenkin kunnostus kannattaa aloittaa? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 22.01.2024
20238_82908.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Minun parsapenkkini on monta vuotta vanha, haluaisin kunnostaa sen. Mistä aloitan kun vielä on kasvukausi? Katkaisenko versot vai nostanko koko parsan juurineen ylös ja muokkaan/vaihdan maan uuteen? Löydän vain taimien istutuksesta ohjeita.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Vanhaa parsapenkkiä voi kunnostaa samaan tapaan kuin vanhaa perennapenkkiäkin. Toimet riippuvat tietenkin siitä, miksi penkki kaipaa kohentamista. Joka tapauksessa kunnostukselle sopiva aika on loppukesä tai syksy.

Jos penkki on rikkaruohottunut ja kasvuvoima hiipunut, voi olla paikallaan nostaa parsan juurakot ylös, puhdistaa ne etenkin monivuotisista rikkakasveista ja istuttaa takaisin paranneltuun kasvualustaan. Suuret juurakot kannattaa jakaa ennen uudelleen istuttamista, jolloin taimia saadaan lisää kasvamaan. Samalla kasvusto nuorentuu.

Maasta nostetut juurakot kuivuvat helposti sillä aikaa, kun kasvualustaa kunnostetaan. Ne kannattaa säilyttää varjossa, mieluiten valeeseen istutettuna, mutta kostutettu multakerros juurten päällä auttaa toki myös. Reijitetty ja ilmava tumma muovi sopii myös vähentämään haihduntaa. Vihreä kasvusto kannattaa noston yhteydessä leikata kokonaan lyhyemmäksi, jotta parsojen ei tarvitse yrittää pitää suurta lehtimassaa hengissä muutenkin koettelevassa tilanteessa.

Kasvualustaan on hyvä lisätä uutta multaa tai valmista kompostia. Lisälannoitusta ja kalkitusta voidaan tarvita, mikäli käytetyn kompostin ravinnetilanne sitä vaatii. Parsa pitää ravinteikkaasta maasta ja kalkista, mutta kohtuu on pidettävä mielessä, sillä liiallisina ravinteista ja kalkista on haittaa. Luonnonmukainen puutarhamulta (esimerkiksi Kekkilä) sopii hyvin kasvualustaksi. Kannattaa sekoittaa uusi multa maassa jo olevaan, rikoista puhdistettuun multaan. Näin säilytät maassa jo olevat, elävät bakteerit ja pieneliöt, jotka tukevat uutta kasvua. Kohennettua multaa pitäisi olla ainakin 30 cm juurakon alapuolella.

Kun juurakot on istutettu uudelleen, kastele hyvin koko juuriston syvyydeltä. Kastelua kannattaa jatkaa syksyllä, mikäli maa tuntuu kuivuvan pintaa syvemmältä. Sitä voi tunnustella ihan sorminkin kuopaisemalla juurakoiden vierestä maata. Keväällä kastelua taas tarvitaan, jotta juurtuminen jatkuu suotuisasti.

Hyvin voiva parsapenkki voi tuottaa satoa helposti kymmenen, jopa 20 vuotta ilman suurempaa kunnostamista. Edellytyksenä tietenkin on, että penkin kasvukunnosta ja rikkakasvien torjunnasta on huolehdittu koko ajan. Vuosittainen humuslisäys, lannoittaminen ja kalkitseminen ovat ainakin tärkeitä hoitotoimia.

Puutarhamyymälä Muhevaisen banneri
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82130.jpg
Taikinamarja-aidan leikkaaminen? Asiantuntija vastaa
Pihassamme on taikinamarja-aita. Haluaisimme aidasta tuuhean ja tasaisen, jotta se peittäisi näkyvyyttä kävelytielle. Voiko taikinamarjaa leikata muotoon, eli päältä ja sivuilta? Miten se kannattaisi leikata, jotta kasvun saisi tiheämmäksi ja siistimmäksi? Tarvitseeko odottaa kukinnan ohi ennen kuin leikkaa?
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20235_81972.jpg
Viikon kysymys: Miten juolavehnä hävitetään?
Pihassani on noin viiden neliön alue, jossa ei kasva muuta kuin juolavehnää. Paikka on mielestäni hapan eli siinä kasvaa vähän varpua. Haluaisin joskus tehdä alueelle niin sanotuille happamille kasveille kukkamaan ja voisin jopa istuttaa siihen varpuja metsästä. Mutta kun se on juolavehnää täynnä! Aloitin äsken urakan ja kaivoin lapiolla kaksi kottikärrykuormaa juolavehnätupaksia pois.Onko mahdollista hävittää juolavehnä, jos katan alueen nyt koko kesäksi esimerkiksi mustalla mansikkamuovilla ja annan olla syksyyn asti? Tappaako tämä myös juurakot? Mitä sen jälkeen pitää tehdä? Onko juurakot silloin helpommin kaivettavissa ylös? Olisiko vielä hyvä käsitellä ennen tai jälkeen roundupillla?Koska mahdollisesti voisi tehdä siihen kukka/kasvipaikan?
202312_83334.jpg
Viikon kysymys: Menestyykö suomalainen mansikka Espanjassa?
Vuosi sitten toin tänne Espanjaan mansikan rönsyjä, joista talven aikana saimme mansikoita ihan mukavasti. Ystävällinen naapuri on kesän aikana kastellut niitä ja ne ovat hyvinvoivia ja vihreitä. Nyt kysymys kuuluu, mitä pitäisi tehdä, jotta tänäkin talvena saisimme mansikoita? Eli miten alan kukittamaan? Puutarhoissa täällä en ole nähnyt mansikan taimia, mutta keväällä kyllä mansikoita tulee myyntiin. Toki paikallinen puutarhuri osaisi neuvoa, mutta kieli ei taivu espanjaan.
202312_83331.jpg
Viikon kysymys: Milloin vanhan syreenin voi jakaa?
Meillä on omakotitalon pihalla seinän vierustalla vanha syreeni, mikä on alkanut osittain kuolla ja uusia vesoja pukkaa ympärille.Osittain vanhaa syreenin kasvua tunkee katolle ja on seinässä kiinni, tämä pitäisi poistaa. Haluaisimme säilyttää tästä pensaasta osan, jotta isän istuttamasta syreenistä jäisi hieno pensas paikalleen (isäni oli ammattipuutarhuri). Ongelmana on myös, että syreenin juurelle on pesiytyny koiran- tai puistopökkösieni (en ole varma kumpi). Haluamme poistaa maan kokonaan pensaan alta ja varoalueelta. Sieni on inhottava ja leviää kovaa vauhtia. Miten ja missä vaiheessa voisimme ottaa talteen syreeniä ja saada uuden kasvun pensaalle, puhdistetussa maassa? Miten tässä pitäisi toimia?
202210_79867.jpg
Mikä tuhosi osan omenapuuta? Asiantuntija vastaa
Viime kesänä noin puolet nuorehkosta omenapuustani kuoli (kaksi haaraa). Lehdet kuivuivat ja putosivat pois, en nähnyt näkyviä tuholaisia. Ajattelin, että ehkä syynä oli vain kuivuus. Tänä keväänä varmistui, että oksat eivät enää herää henkiin vaan olivat kuivuneet, joten leikkasin ne pois. Samalla huomasin noin parin-kolmen millin pyöreitä reikiä oksissa. Onko jokin tuholainen porautunut oksiin ja aiheuttanut oksien kuoleman, ja onko koko puu (ja lähipuut) vaarassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton