Miten parsapenkin kunnostus kannattaa aloittaa? Asiantuntija vastaa
(Kuva: Adobe Stock)
Minun parsapenkkini on monta vuotta vanha, haluaisin kunnostaa sen. Mistä aloitan kun vielä on kasvukausi? Katkaisenko versot vai nostanko koko parsan juurineen ylös ja muokkaan/vaihdan maan uuteen? Löydän vain taimien istutuksesta ohjeita.
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Vanhaa parsapenkkiä voi kunnostaa samaan tapaan kuin vanhaa perennapenkkiäkin. Toimet riippuvat tietenkin siitä, miksi penkki kaipaa kohentamista. Joka tapauksessa kunnostukselle sopiva aika on loppukesä tai syksy.
Jos penkki on rikkaruohottunut ja kasvuvoima hiipunut, voi olla paikallaan nostaa parsan juurakot ylös, puhdistaa ne etenkin monivuotisista rikkakasveista ja istuttaa takaisin paranneltuun kasvualustaan. Suuret juurakot kannattaa jakaa ennen uudelleen istuttamista, jolloin taimia saadaan lisää kasvamaan. Samalla kasvusto nuorentuu.
Maasta nostetut juurakot kuivuvat helposti sillä aikaa, kun kasvualustaa kunnostetaan. Ne kannattaa säilyttää varjossa, mieluiten valeeseen istutettuna, mutta kostutettu multakerros juurten päällä auttaa toki myös. Reijitetty ja ilmava tumma muovi sopii myös vähentämään haihduntaa. Vihreä kasvusto kannattaa noston yhteydessä leikata kokonaan lyhyemmäksi, jotta parsojen ei tarvitse yrittää pitää suurta lehtimassaa hengissä muutenkin koettelevassa tilanteessa.
Kasvualustaan on hyvä lisätä uutta multaa tai valmista kompostia. Lisälannoitusta ja kalkitusta voidaan tarvita, mikäli käytetyn kompostin ravinnetilanne sitä vaatii. Parsa pitää ravinteikkaasta maasta ja kalkista, mutta kohtuu on pidettävä mielessä, sillä liiallisina ravinteista ja kalkista on haittaa. Luonnonmukainen puutarhamulta (esimerkiksi Kekkilä) sopii hyvin kasvualustaksi. Kannattaa sekoittaa uusi multa maassa jo olevaan, rikoista puhdistettuun multaan. Näin säilytät maassa jo olevat, elävät bakteerit ja pieneliöt, jotka tukevat uutta kasvua. Kohennettua multaa pitäisi olla ainakin 30 cm juurakon alapuolella.
Kun juurakot on istutettu uudelleen, kastele hyvin koko juuriston syvyydeltä. Kastelua kannattaa jatkaa syksyllä, mikäli maa tuntuu kuivuvan pintaa syvemmältä. Sitä voi tunnustella ihan sorminkin kuopaisemalla juurakoiden vierestä maata. Keväällä kastelua taas tarvitaan, jotta juurtuminen jatkuu suotuisasti.
Hyvin voiva parsapenkki voi tuottaa satoa helposti kymmenen, jopa 20 vuotta ilman suurempaa kunnostamista. Edellytyksenä tietenkin on, että penkin kasvukunnosta ja rikkakasvien torjunnasta on huolehdittu koko ajan. Vuosittainen humuslisäys, lannoittaminen ja kalkitseminen ovat ainakin tärkeitä hoitotoimia.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!