• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Miten saisin tuija-aidan tuuheammaksi?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 25.03.2025
20234_81553.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Naapurin ja meidän tonttimme välissä on tuija-aita, joka nyt on parikymmentä vuotta vanha. Korkeus noin kuusi metriä. Lajikkeesta ei ole tietoa. Aita on nyt hyvin harva alhaalta. Saako sitä jollain keinolla tuuheutumaan?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Tuijien alaosan harventumiseen voi olla useita syitä. Syyn selvittäminen olisi tärkeää, jotta korjaustoimet olisivat oikeat ja vaikuttavat. Kysyjän aidan yläosa ilmeisesti on tuuhea ja hyvävointinen, joten oletettavasti kasvualusta ja yleiset olosuhteet ovat kunnossa. Tietämättä siis tarkemmin vaivan laatua, esittelemme muutamia yleisempiä syitä ja korjaavia toimia.

1) Heinikkoa tai korkeita rikkaruohoja kasvaa kosketuksissa tuijien oksiin. Ne haittaavat oksien kasvua, sillä tuijat eivät pidä päälle tunkevasta muusta kasvillisuudesta. Tilanne korjaantuu pikku hiljaa pitämällä muu kasvusto matalana tuijan ympärillä.

2) Aidan alaosa on syvässä varjossa, jolloin uutta kasvua kehittyy huonosti. Vähennetään varjostusta niillä konsteilla, jotka ovat käytettävissä.

3) Kasvualusta on alkanut köyhtyä ja/tai aita kärsii pitkäaikaisesta kuivuudesta. Tuijien sinnittelyn ensimmäiset oireet näkyvät harvakasvuisuutena. Parannetaan maaperää lannoittamalla ja kastelemalla tehostetusti niin, että maa kostuu syvältä. Kastelua jatketaan tarvittaessa koko kasvukauden ajan, myös syksyllä, jolloin ikivihreät tankkaavat nestevarantonsa täyteen talven varalle. Kastelukertojen välillä annetaan ainakin pintamaan kuivahtaa, jotta juuristo saa myös ilmaa. Vinkkejä kastelutarpeen ja -määrien arvioimiseksi löytyy sivuiltamme.

Lannoittamisessa on oltava maltti mukana, sillä sitä annostellaan helposti liikaa ajatellen, että reilu annostus vaikuttaisi tehokkaammin. Liiallinen lannoitus kuitenkin heikentää kasveja entisestään, joten on tärkeää noudattaa lannoitepurkissa annettuja ohjeita.

Ja sitten se tuuheuttamisen apu. Tuijan kasvupisteet sijaitsevat oksien päissä. Ne oksat, joissa ei ole lainkaan vihreää, kannattaa leikata kokonaan pois. Elävät oksat voivat pikku hiljaa tuuheutua leikkaamalla viimeistä vuosikasvua lyhyemmäksi heti keväällä, ennen kuin kasvu käynnistyy. Leikkaaminen kiihdyttää haarautumista ja kasvua. Jos kasvu on ollut hyvin pientä alun perinkin, on leikkaamisessa oltava varovainen, ettei leikata liian syvältä. Jo pienikin kasvupisteen nipsaisu monesta oksan ja oksanhaaran kärjestä toimii tehokkaasti. Maltillista leikkaamista jatketaan tulevina vuosina, sillä tuuhettuminen voi ottaa aikansa. Lopulta kuitenkin luonto korjaa aika isoiltakin tuntuvia vaurioita, kunhan sille annetaan mahdollisuus ja hieman apua.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20237_82625.jpg
Musta tuholainen mansikan lehdillä? Asiantuntija vastaa
Mikähän on tämä mansikan lehdet tuhoava musta ötökkä? Miten siitä pääsee eroon?
202211_80221.jpg
Luumut lehtikompostiin? Asiantuntija vastaa
Yleisesti ohjeissa kerrotaan, että hedelmiä ja vihanneksia ei saa heittää avonaiseen puutarhakompostiin haittaeläinten, myyrien ja rottien, ulottuville. Mutta entä luumut? Kypsät luumut hajoavat mehuksi hyvin nopeasti, päivässä–kahdessa. Jäljelle jää ohuet kuoret ja siemenet. Ne voisivat houkutella mehiläisiä ja hyönteisiä, mutta eivät ole edes linnuille syötäväksi. Siis miksei luumuja voisi heittää avokompostiin?
202211_80089.jpg
Pavulla ongelmia? Asiantuntija vastaa
Papu lähti hyvin kasvuun, mutta nyt aivan yllättäen osa pavuista alkoi ruskettua. Viikon verran oli paahtavaa hellettä, mutta kastelin joka toinen päivä. Lannoitin vanhalla Y-lannalla ja muutaman päivän päästä alkoi taimien ruskistuminen. Mitään ötököitä en ole huomannut. Kaikki eivät ruskistuneet (kuivuneet), mutta rivissä siellä täällä niitä on tai sitten pari kolme vierekkäin.Mistä moinen voi johtua?
202210_79891.jpg
Menestyykö vuorimänty parvekkeella? Asiantuntija vastaa
Minulla on 18 neliön parveke ja haluan sinne helppohoitoista ikivihreää. Rakastan mäntyjä ja mietin, menestyykö (kääpiö)vuorimänty länsiparvekkeella (2. kerros)? Minkä kokoisia laatikoita tulisi hankkia, kuinka monta tainta kannattaa yhteen laatikkoon laittaa ja mikä tulisi olla laatikon korkeus? Ilmeisesti mullan tulisi olla hiekkapitoista? Lisäksi, pitäisikö laatikko / laatikot vuorata jollain (ja millä) talven varalle? Ajattelin männyille kaveriksi suikeroalpia, sopinee?
20224_77651.jpg
Ruoppausmassan kattaminen mökkirannassa - pengerrys, millä ja miten? Asiantuntija vastaa
Mitä suosittelisitte laittamaan rannalle nostetun ruoppausmassan päälle sen kattamiseksi? Ruoppausmassa on koostumukseltaan löysähköä mutaa ja osin kiinteämpää savea, pääosin kuitenkin hyvin löysää "velliä" ainakin vielä viime syksynä, todennäköisesti on hieman kiinteytynyt talven aikana.
20224_77915.jpg
Onko nurmikon muuttaminen niityksi vaikeaa toteuttaa? Asiantuntija vastaa
Meillä on pihassa valtavasti nurmikkoa, josta yhtä plänttiä, n. 30‒40 neliöä, olen haaveillut muuttavani niityksi. Toissa talvena naapuri kuitenkin kaadatti puita tonttimme vierestä, mukaanlukien pari suurta haapaa. Näiden haapojen juurethan toki yltävät meidän nurmikkoalueelle ja viime kesänä alkoivat melkoisella vimmalla puskea pientä taimea tuolle suunnittelemalleni niittypaikalle. Pitääkö haaveet niitystä nyt hylätä vai onko mitään muuta keinoa estää haapaa tekemästä taimiaan kuin säännöllisesti leikata ne ruohonleikkuun lomassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton