Miten saisin tuija-aidan tuuheammaksi? Asiantuntija vastaa
(Kuva: Adobe Stock)
Naapurin ja meidän tonttimme välissä on tuija-aita, joka nyt on parikymmentä vuotta vanha. Korkeus noin kuusi metriä. Lajikkeesta ei ole tietoa. Aita on nyt hyvin harva alhaalta. Saako sitä jollain keinolla tuuheutumaan?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Tuijien alaosan harventumiseen voi olla useita syitä. Syyn selvittäminen olisi tärkeää, jotta korjaustoimet olisivat oikeat ja vaikuttavat. Kysyjän aidan yläosa ilmeisesti on tuuhea ja hyvävointinen, joten oletettavasti kasvualusta ja yleiset olosuhteet ovat kunnossa. Tietämättä siis tarkemmin vaivan laatua, esittelemme muutamia yleisempiä syitä ja korjaavia toimia.
1) Heinikkoa tai korkeita rikkaruohoja kasvaa kosketuksissa tuijien oksiin. Ne haittaavat oksien kasvua, sillä tuijat eivät pidä päälle tunkevasta muusta kasvillisuudesta. Tilanne korjaantuu pikku hiljaa pitämällä muu kasvusto matalana tuijan ympärillä.
2) Aidan alaosa on syvässä varjossa, jolloin uutta kasvua kehittyy huonosti. Vähennetään varjostusta niillä konsteilla, jotka ovat käytettävissä.
3) Kasvualusta on alkanut köyhtyä ja/tai aita kärsii pitkäaikaisesta kuivuudesta. Tuijien sinnittelyn ensimmäiset oireet näkyvät harvakasvuisuutena. Parannetaan maaperää lannoittamalla ja kastelemalla tehostetusti niin, että maa kostuu syvältä. Kastelua jatketaan tarvittaessa koko kasvukauden ajan, myös syksyllä, jolloin ikivihreät tankkaavat nestevarantonsa täyteen talven varalle. Kastelukertojen välillä annetaan ainakin pintamaan kuivahtaa, jotta juuristo saa myös ilmaa. Vinkkejä kastelutarpeen ja -määrien arvioimiseksi löytyy sivuiltamme.
Lannoittamisessa on oltava maltti mukana, sillä sitä annostellaan helposti liikaa ajatellen, että reilu annostus vaikuttaisi tehokkaammin. Liiallinen lannoitus kuitenkin heikentää kasveja entisestään, joten on tärkeää noudattaa lannoitepurkissa annettuja ohjeita.
Ja sitten se tuuheuttamisen apu. Tuijan kasvupisteet sijaitsevat oksien päissä. Ne oksat, joissa ei ole lainkaan vihreää, kannattaa leikata kokonaan pois. Elävät oksat voivat pikku hiljaa tuuheutua leikkaamalla viimeistä vuosikasvua lyhyemmäksi heti keväällä, ennen kuin kasvu käynnistyy. Leikkaaminen kiihdyttää haarautumista ja kasvua. Jos kasvu on ollut hyvin pientä alun perinkin, on leikkaamisessa oltava varovainen, ettei leikata liian syvältä. Jo pienikin kasvupisteen nipsaisu monesta oksan ja oksanhaaran kärjestä toimii tehokkaasti. Maltillista leikkaamista jatketaan tulevina vuosina, sillä tuuhettuminen voi ottaa aikansa. Lopulta kuitenkin luonto korjaa aika isoiltakin tuntuvia vaurioita, kunhan sille annetaan mahdollisuus ja hieman apua.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!