• Etusivu
  • Kasvillisuus

Miten saisin tuija-aidan tuuheammaksi? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 23.01.2024
20234_81553.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Naapurin ja meidän tonttimme välissä on tuija-aita, joka nyt on parikymmentä vuotta vanha. Korkeus noin kuusi metriä. Lajikkeesta ei ole tietoa. Aita on nyt hyvin harva alhaalta. Saako sitä jollain keinolla tuuheutumaan?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Tuijien alaosan harventumiseen voi olla useita syitä. Syyn selvittäminen olisi tärkeää, jotta korjaustoimet olisivat oikeat ja vaikuttavat. Kysyjän aidan yläosa ilmeisesti on tuuhea ja hyvävointinen, joten oletettavasti kasvualusta ja yleiset olosuhteet ovat kunnossa. Tietämättä siis tarkemmin vaivan laatua, esittelemme muutamia yleisempiä syitä ja korjaavia toimia.

1) Heinikkoa tai korkeita rikkaruohoja kasvaa kosketuksissa tuijien oksiin. Ne haittaavat oksien kasvua, sillä tuijat eivät pidä päälle tunkevasta muusta kasvillisuudesta. Tilanne korjaantuu pikku hiljaa pitämällä muu kasvusto matalana tuijan ympärillä.

2) Aidan alaosa on syvässä varjossa, jolloin uutta kasvua kehittyy huonosti. Vähennetään varjostusta niillä konsteilla, jotka ovat käytettävissä.

3) Kasvualusta on alkanut köyhtyä ja/tai aita kärsii pitkäaikaisesta kuivuudesta. Tuijien sinnittelyn ensimmäiset oireet näkyvät harvakasvuisuutena. Parannetaan maaperää lannoittamalla ja kastelemalla tehostetusti niin, että maa kostuu syvältä. Kastelua jatketaan tarvittaessa koko kasvukauden ajan, myös syksyllä, jolloin ikivihreät tankkaavat nestevarantonsa täyteen talven varalle. Kastelukertojen välillä annetaan ainakin pintamaan kuivahtaa, jotta juuristo saa myös ilmaa. Vinkkejä kastelutarpeen ja -määrien arvioimiseksi löytyy sivuiltamme.

Lannoittamisessa on oltava maltti mukana, sillä sitä annostellaan helposti liikaa ajatellen, että reilu annostus vaikuttaisi tehokkaammin. Liiallinen lannoitus kuitenkin heikentää kasveja entisestään, joten on tärkeää noudattaa lannoitepurkissa annettuja ohjeita.

Ja sitten se tuuheuttamisen apu. Tuijan kasvupisteet sijaitsevat oksien päissä. Ne oksat, joissa ei ole lainkaan vihreää, kannattaa leikata kokonaan pois. Elävät oksat voivat pikku hiljaa tuuheutua leikkaamalla viimeistä vuosikasvua lyhyemmäksi heti keväällä, ennen kuin kasvu käynnistyy. Leikkaaminen kiihdyttää haarautumista ja kasvua. Jos kasvu on ollut hyvin pientä alun perinkin, on leikkaamisessa oltava varovainen, ettei leikata liian syvältä. Jo pienikin kasvupisteen nipsaisu monesta oksan ja oksanhaaran kärjestä toimii tehokkaasti. Maltillista leikkaamista jatketaan tulevina vuosina, sillä tuuhettuminen voi ottaa aikansa. Lopulta kuitenkin luonto korjaa aika isoiltakin tuntuvia vaurioita, kunhan sille annetaan mahdollisuus ja hieman apua.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_81972.jpg
Viikon kysymys: Miten juolavehnä hävitetään?
Pihassani on noin viiden neliön alue, jossa ei kasva muuta kuin juolavehnää. Paikka on mielestäni hapan eli siinä kasvaa vähän varpua. Haluaisin joskus tehdä alueelle niin sanotuille happamille kasveille kukkamaan ja voisin jopa istuttaa siihen varpuja metsästä. Mutta kun se on juolavehnää täynnä! Aloitin äsken urakan ja kaivoin lapiolla kaksi kottikärrykuormaa juolavehnätupaksia pois.Onko mahdollista hävittää juolavehnä, jos katan alueen nyt koko kesäksi esimerkiksi mustalla mansikkamuovilla ja annan olla syksyyn asti? Tappaako tämä myös juurakot? Mitä sen jälkeen pitää tehdä? Onko juurakot silloin helpommin kaivettavissa ylös? Olisiko vielä hyvä käsitellä ennen tai jälkeen roundupillla?Koska mahdollisesti voisi tehdä siihen kukka/kasvipaikan?
202210_79867.jpg
Mikä tuhosi osan omenapuuta? Asiantuntija vastaa
Viime kesänä noin puolet nuorehkosta omenapuustani kuoli (kaksi haaraa). Lehdet kuivuivat ja putosivat pois, en nähnyt näkyviä tuholaisia. Ajattelin, että ehkä syynä oli vain kuivuus. Tänä keväänä varmistui, että oksat eivät enää herää henkiin vaan olivat kuivuneet, joten leikkasin ne pois. Samalla huomasin noin parin-kolmen millin pyöreitä reikiä oksissa. Onko jokin tuholainen porautunut oksiin ja aiheuttanut oksien kuoleman, ja onko koko puu (ja lähipuut) vaarassa?
20238_82911.jpg
Viikon kysymys: Miksi ison katajan oksat ruskettuvat?
Pihaporttimme pielissä oli 5 isoa katajaa ja kaksi pientä lisäistutuksena viime syksynä. Tänä kesänä yhden ison katajan oksissa on neulaset alkaneet ruskettua kokonaan. Samaa on jonkun verran levinnyt myös muihin katajiin. Usein oksissa on jonkin verran myös vihreitä neulasia muissa pikkuoksissa. En ole uskaltanut leikata ruskeita pois kun olen ajatellut vahingoittaako se puita enemmän. Ruskea neulasalue kuitenkin on pikkuhiljaa levinnyt kesän aikana.
202312_83334.jpg
Viikon kysymys: Menestyykö suomalainen mansikka Espanjassa?
Vuosi sitten toin tänne Espanjaan mansikan rönsyjä, joista talven aikana saimme mansikoita ihan mukavasti. Ystävällinen naapuri on kesän aikana kastellut niitä ja ne ovat hyvinvoivia ja vihreitä. Nyt kysymys kuuluu, mitä pitäisi tehdä, jotta tänäkin talvena saisimme mansikoita? Eli miten alan kukittamaan? Puutarhoissa täällä en ole nähnyt mansikan taimia, mutta keväällä kyllä mansikoita tulee myyntiin. Toki paikallinen puutarhuri osaisi neuvoa, mutta kieli ei taivu espanjaan.
202312_83331.jpg
Viikon kysymys: Milloin vanhan syreenin voi jakaa?
Meillä on omakotitalon pihalla seinän vierustalla vanha syreeni, mikä on alkanut osittain kuolla ja uusia vesoja pukkaa ympärille.Osittain vanhaa syreenin kasvua tunkee katolle ja on seinässä kiinni, tämä pitäisi poistaa. Haluaisimme säilyttää tästä pensaasta osan, jotta isän istuttamasta syreenistä jäisi hieno pensas paikalleen (isäni oli ammattipuutarhuri). Ongelmana on myös, että syreenin juurelle on pesiytyny koiran- tai puistopökkösieni (en ole varma kumpi). Haluamme poistaa maan kokonaan pensaan alta ja varoalueelta. Sieni on inhottava ja leviää kovaa vauhtia. Miten ja missä vaiheessa voisimme ottaa talteen syreeniä ja saada uuden kasvun pensaalle, puhdistetussa maassa? Miten tässä pitäisi toimia?
20235_81975.jpg
Viikon kysymys: Miksi karjalanneito pudotti kukat ja nuput?
Miksi ostamani iso amppeli-karjalanneito pudotti kaikki kukkansa ja nuppunsa sen jälkeen, kun toin sen lasitetulle (etelään) parvekkeelleni? Muuten (varret ja lehdet) on hyvässä kunnossa ja oikein eläväinen. Ei ole paleltunut ja kasteltu on sopivasti. Tekeekö se vielä uusia kukkia?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton