• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mustajuuri

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2018
20066_192.jpg

(Scorzonera hispanica)


Mustajuuri

on monivuotinen herkullinen juures. 'Köyhän parsa'. Maukas, pähkinäisen makeahko. Käytä paksuuntunut juuri keitettynä sellaisenaan, muhennoksiin, raakaraasteena tai esikiehauta ja pakasta. Juurista hyödetyt valkaistut lehdet voidaan myös käyttää.


Ohje

Ohje

Kylvä mahdollisimman aikaisin 2 - 3 cm syvään. Syyskylvö myös mahdollinen. Tiheys 50 tainta neliölle, liian harvassa saattaa tulla onttoja juuria. Viljele 1- tai 2-vuotisena.

Kasvualusta syvämultainen, 30 cm tai syvempi, kuohkea ja kivetön kalkkipitoinen maa, pH 6,5 - 7,5. Sadonkorjuu kun maa alkaa jäätyä. Säilytys hiekassa 0 - 1 asteessa. Säilyy maassakin talven yli.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20213_69181.jpg
Puutarha.Netin kotikeittiö testaa: saaristolaisleipä
Tämä testi otti paikkansa sellaiseen ajankohtaan, kun joulu kolkutteli ovella. Tarkoitus oli kerääntyä joulupöydän ääreen syömään hyvää ruokaa ja nauttimaan lähimpien seurasta. Leipä on aina ollut yksi kysymysmerkki, vaaleaa vai tummaa – mitä leipää haluttaisiin nauttia ruoan kanssa? Jotain erilaistakin teki mieli kokeilla. Tästä syntyi idea testata, onnistuisiko tällaiselta harrastajaleipurilta perinteinen saaristolaisleipä. Reseptien etsiminen johdatteli K-ruoka.fi-sivustolle, josta löytyikin kokeilemisen arvoinen resepti.
20077_5599.jpg
Avomaan salaattikausi parhaimmillaan
Kesäkuun puolivälistä aina syyskuun lopulle saakka Suomessa voidaan nauttia lähellä tuotettuja avomaan salaatteja. Salaattiviljelijät istuttavat pelloille uusia salaattitaimia viikoittain, joten tuoretta satoa on saatavissa koko satokauden ajan.Sipoolainen Anders Åström kuuluu suomalaisen salaattiviljelyn uranuurtajiin ja kehittäjiin. Hän aloitti 1970-luvulla jäävuorisalaatilla ja tavallisella keräsalaatilla. 1980-luvulla hän alkoi kokeilla erikoissalaatteja, esimerkiksi lollo rossoa, lollo biondaa ja tammenlehtisalaatteja.
20189_54520.jpg
Uusi, vaikuttava Amos Rex -taidemuseo Helsingissä tuo taidetta myös pihoille
Vaikuttava Amos Rex -taidemuseo Helsingissä tuo taidetta myös pihoille. Uniikki kohde on saanut paljon kansainvälistäkin huomiota; mm. BBC ja The Guardian ovat näyttävästi nostaneet kokonaisuutta esille. Museo sijaitsee enimmäkseen maan alla ja museon katot eli Lasipalatsin aukiolle nousevat kumpareet kutsuvat ohikulkijoita kiipeilyyn ja tallusteluun. Kumpareiden upeat ja näyttävät pinnat on suunnitellut arkkitehti Asmo Jaaksi ja aukion betonikivet on valmistanut Rakennusbetoni- ja Elementti Oy tilaustyönä ja yksinoikeudella tähän kohteeseen!
20203_61735.jpg
Humala (humulus lupulus)
Jo keskiajalla Suomeen levinnyt, hamppukasvien heimoon kuuluva humalakasvaa nykyisin niin viljeltynä kuin luonnonvaraisena Rovaniemen korkeudella asti. Ruohovartisen humalan versot kuihtuvat talven tullen - mutta kasvavat taas tukeen kiertyen jopa usean metrin korkeuteen!
20238_79192.jpg
Lääkekaapin päivitys: tässä muistilistaa sisällöstä
Käsi ylös ne, jotka muistavat siivota lääkekaappinsa säännöllisesti. Aika harva, eikö vain? Hyvä aika lääkekaapin siivoukselle on esimerkiksi kevät, jolloin pystyy jo etukäteen varautumaan mahdollisiin kevään ja kesän myötä tuleviin kolhuihin, naarmuihin ja itikoiden puraisuihin.Mutta mitä lääkekaapissa olisi hyvä olla?
20132_33852.jpg
Tunnetko eri tomaattilajikkeet?
Tutuin tomaatti on punainen, mutta on myös keltaisia ja oransseja tomaatteja.Lajikkeita riittää valtavasta pihvitomaatista pieniin kirsikkatomaatteihin.Makupommi toimii sellaisenaan ja salaateissa, grillattuna, haudutettuna, täytettynä…Lue lisää tomaatista Kasvikortistossa- tai Keskustelupalstalta!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton