• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Kuinka myrkkykeiso hävitetään oikein?

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyöPuutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen Oy
Julkaistu 24.07.2025
cicuta-maculata-1446939_1920

Myrkkykeiso kasvaa kosteilla rannoilla – tunnistaminen ja oikea poistotapa ovat tärkeitä turvallisuuden kannalta. (Kuva: Pixabay)

Meidän mökin rannassa (Karhella) on muutama myrkkykeiso ja miten se kannattaisi poistaa? Tiedän, että suojata pitää itsensä ja kasvi poistaa juurineen. Varmaan se kannattaa laittaa paikkaan, jossa siihen ei kukaan koske edes sen kuivattua? Onko turvallista uida järvessä? Sen paikka on uintipaikan toisella puolella.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Myrkkykeiso on tosiaan rannassa ikävä seuralainen. Sen kanssa pitää toimia juuri niin kuin kuvaat. Kitkennässä on tärkeää suojautua kasvin ihokosketukselta ja roiskeilta. Katkeilleista kasvinosista voi joutua myrkyllistä kikutoksiinia veteenkin. Koko järvi ei siitä myrkyty, lähinnä pienet purot tai pikku lammet ja seisova vesi lähellä kitkentäpaikkaa voivat aiheuttaa oireita väliaikaisesti pian kitkennän jälkeen.

Koska myrkkykeiso lähtee uudelleen kasvuun pienestäkin juurenpätkästä ja siemenet pysyvät itämiskykyisinä pitkään, kitkennässä tarvitaan pitkäjänteisyyttä. Mitä nopeammin kasveja ryhdytään poistamaan niiden ilmestyttyä, sitä nopeammin saadaan tuloksia. Vakiintunutkin kasvusto kuitenkin taantuu sitkeälllä kitkennällä.

Suositeltavinta on hävittää myrkkykeiso sulkemalla se muovisäkkiin ja kuljettamalla hyvin suljettu säkki jäteasemalle. 

Kasvijätteiden polttamista ei nykyisin suositella, mutta myrkkykeison voi myös polttaa. Se lienee pienempi paha kuin antaa keison aiheuttaa vahinkoa.

Polttoa varten kasvinosat kannattaa kuljettaa polttopaikalle ja myös polttaa suljetussa muovisäkissä. On hyvä varmistaa, että säkki on polttokelpoinen.

Puutarhamyymälä Muhevaisen banneri
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

202211_80258.jpg
Miten hevosen­lanta kompostoidaan? Asiantuntija vastaa
Miten tuoretta hevosenlantaa kompostoidaan? Olen täysin osaamaton aloittelija, joka suunnittelee ensi kesälle kasvimaata. Kompostostoinko suoraan maanpinnalle? Kuinka paljon lantaa pitää olla vähintään / kuinka leveä ja korkea kasan pitää olla? Laitanko sekaan puutarhajätettä, mitä ja minkä verran suhteessa lantaan? Sekoitetaanko eri aineet vai kasataanko kerroksittain? Pitääkö laittaa kuiviketta ja mitä se on? Mistä tietää, että lanta alkaa kompostoitua?
20235_81620.jpg
Ananaskirsikan istutus? Asiantuntija vastaa
Voiko ananaskirsikan taimen istuttaa syvempään uudelleenistutuksessa?
202312_83325.jpg
Onko tämä paju? Asiantuntija vastaa
Onkohan tämä paju? Mietin voiko sen kaataa.
20228_79397.jpg
Selviääkö omenapuu pupun jäljiltä? Asiantuntija vastaa
Pupu on syönyt rungon kuoren. Onko omenapuu menetetty? Pitääkö vaihtaa uusi?
20235_81944.jpg
Alppiruusun leikkaus? Asiantuntija vastaa
Omakotitalon oven pielessä oleva rhodo on kasvanut melko korkeaksi (3 m), muttaa alaoksia on vähän. Se on noin 15 vuotta vanha. En oikein haluaisi sitä leikata alas. Korkeus ei haittaa, mutta jos alaoksia saisi siihen jollain konstilla enemmän. Kasvi on talon koillispuolella.
202211_80248.jpg
Juurekset eivät kasva? Asiantuntija vastaa
Minulla on pieni kasvimaa, jossa olen yrittänyt kasvattaa myös porkkanaa, punajuurta ja sipulia. Kasvimaa on multainen, johon on vuosien varrella sekoitettu kompostia, hiekkaa ja hevosen lantaa. Keväisin laitan vähän kevätlannotetta, kanankakkaa tms. biolannoitetta, kalkkia ja viime keväänä myös luujauhoa. Tilli, salaatti, persilja ja herne kasvavat hyvin. Sipulin hyvin kasvunsa alkaneet varret happanevat, porkkanat ovat korkeintan pikkurillin kokoisia ja punajuuren kannan suoraan kompostiin, kun niistä ei mitään tule. Mikä avuksi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton