Asiantuntija vastaa: Kuinka myrkkykeiso hävitetään oikein?

Myrkkykeiso kasvaa kosteilla rannoilla – tunnistaminen ja oikea poistotapa ovat tärkeitä turvallisuuden kannalta. (Kuva: Pixabay)
Meidän mökin rannassa (Karhella) on muutama myrkkykeiso ja miten se kannattaisi poistaa? Tiedän, että suojata pitää itsensä ja kasvi poistaa juurineen. Varmaan se kannattaa laittaa paikkaan, jossa siihen ei kukaan koske edes sen kuivattua? Onko turvallista uida järvessä? Sen paikka on uintipaikan toisella puolella.
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Myrkkykeiso on tosiaan rannassa ikävä seuralainen. Sen kanssa pitää toimia juuri niin kuin kuvaat. Kitkennässä on tärkeää suojautua kasvin ihokosketukselta ja roiskeilta. Katkeilleista kasvinosista voi joutua myrkyllistä kikutoksiinia veteenkin. Koko järvi ei siitä myrkyty, lähinnä pienet purot tai pikku lammet ja seisova vesi lähellä kitkentäpaikkaa voivat aiheuttaa oireita väliaikaisesti pian kitkennän jälkeen.
Koska myrkkykeiso lähtee uudelleen kasvuun pienestäkin juurenpätkästä ja siemenet pysyvät itämiskykyisinä pitkään, kitkennässä tarvitaan pitkäjänteisyyttä. Mitä nopeammin kasveja ryhdytään poistamaan niiden ilmestyttyä, sitä nopeammin saadaan tuloksia. Vakiintunutkin kasvusto kuitenkin taantuu sitkeälllä kitkennällä.
Suositeltavinta on hävittää myrkkykeiso sulkemalla se muovisäkkiin ja kuljettamalla hyvin suljettu säkki jäteasemalle.
Kasvijätteiden polttamista ei nykyisin suositella, mutta myrkkykeison voi myös polttaa. Se lienee pienempi paha kuin antaa keison aiheuttaa vahinkoa.
Polttoa varten kasvinosat kannattaa kuljettaa polttopaikalle ja myös polttaa suljetussa muovisäkissä. On hyvä varmistaa, että säkki on polttokelpoinen.

Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Miten hevosenlanta kompostoidaan? Asiantuntija vastaa

Ananaskirsikan istutus? Asiantuntija vastaa

Selviääkö omenapuu pupun jäljiltä? Asiantuntija vastaa

Alppiruusun leikkaus? Asiantuntija vastaa
