Nauti kynttilän loisteesta ‒ turvallisesti!
Tiina Painokallio
Päivitetty 19.11.2024
Monissa kodeissa joulun ajan kynttilöiden polttaminen alkaa ensimmäisestä adventista jatkuen läpi itsenäisyyspäivän ja ohi uuden vuoden. (Kuva: Envato)
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK toivoo suomalaisten huolehtivan paloturvallisuudesta joulun aikaan, erityisesti kynttilöitä poltettaessa. Näin vältytään ikäviltä ja jopa kohtalokkailta palovahingoilta. Kynttilän ja ulkoroihun valo tuo tunnelmaa. Siitä voi huoletta nauttia, kunhan muistaa noudattaa käyttöohjeita ja kiinnittää huomiota kynttilöiden ja ulkoroihujen turvalliseen sijoitteluun.
Näin nautit turvallisesti kynttilöiden, tuikkujen ja ulkotulien elävästä valosta
- Lue tuikkujen, kynttilöiden ja roihujen käyttöohjeet sekä noudata niitä.
Valmistaja, maahantuoja ja myyjä vastaavat siitä, että heidän myymänsä kynttilätuotteet ovat turvallisia oikein käytettyinä. Jos myyntipakkauksen ohjeet ovat puutteellisia, kannattaa ostopäätöksen tekemistä vielä harkita. - Huolehdi, että kynttilä seisoo suoraan pystyssä, eikä kaadu. Alustan on oltava tukeva.
- Alustan on oltava palamatonta materiaalia, eikä se saa kuumeta liikaa.
Turvallisin kynttilänjalka on tukeva ja valmistettu metallista, posliinista, kivestä, lasista tms. Kynttilöitä ei tule koskaan polttaa television päällä tai parvekkeella muovikalusteiden päällä. - Kynttilään ei saa osua palavia materiaaleja.
Ennen kuin sytyttää kynttilän, niin muoviset tai paperiset mansetit ja muut koristeet on syytä poistaa. Aseta kynttilä myös riittävän kauas verhoista ja muista palavista materiaaleista. - Kynttilöitä ei saa polttaa liian lähekkäin toisiaan.
Kynttilöiden väliin on jätettävä ainakin 5 cm tilaa. Liian lähekkäin olevat kynttilät lämmittävät toisiaan liikaa, jolloin sula kynttiläaines saattaa syttyä koko pinta-alaltaan ns. allaspaloksi, roiskua ympäriinsä ja sytyttää ympärillä olevia tavaroita. - Kynttilälyhdyn tulee olla riittävän suuri. Pienessä lyhdyssä steariini voi leimahtaa ja lasi rikkoutua.
- Opeta lapsille, että kynttilän liekki polttaa. Älä jätä lasta yksin palavan kynttilän kanssa.
- Älä jätä kynttilää ikinä ilman valvontaa. Viimeinen huoneesta poistuva henkilö sammuttaa kynttilät!
- Kynttilä on turvallisinta tukahduttaa sammuksiin erityisellä sammuttimella. Jos kuitenkin puhallat liekin sammuksiin, niin vältä voimakasta puhallusta sulaa vahaa kohti. Puhalla mieluummin sivulta ja pidä vielä kämmentä liekin vastapuolella.
- Ulkoroihuja poltetaan vain ulkona, ei parvekkeella tai kuistilla.
Ulkotulet sijoitetaan vähintään 3 metrin päähän kulkuteistä ja rakennuksista ‒ jätkänkynttilät vieläkin etäämmälle, jopa kymmenen metrin etäisyydelle.
Lue lisää: spek.fi/paloturvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:
Aiheeseen liittyvää
Joulukuun vinkit
Joulukuu on vuoden viimeinen kuukausi. Lapissa pysyvä lumi on yleensä jo maassa ja ilma on kylmä – etelämpänä lämpötilat vaihtelevat vielä nollan puolin ja toisin, joten pysyvää lumipeitettä voidaan joutua odottelemaan kuun lopulle saakka. Joulukuu onkin usein marraskuun tavoin harmaa ja pimeä – vain hieman kylmempi.
Maistuvat joulumuistamiset veikeässä paketissa
Kuinka moni tunnustaa tuskailevansa joka ikinen joulu joulumuistamisten kanssa? Varsinkin, jos muistettavia ihmisiä on paljon. Lasten opettajia koulussa sekä päiväkodin aikuisia olisi mukava kiittää kuluneesta lukukaudesta. Kukaan ei halua viedä "turhaa tilpehööriä", koska niitä lahjoja tulee muutenkin kymmenittäin. Mitäpä jos tällä kertaa veisit muistamiset veikeässä paketissa, jäljelle (pitäisi) jäädä vain lahjapaperit ja syöjälle äärimmäisen hyvä mieli.
Tee se itse ‒ Havutähti
Perinteisen havuseppeleen lisäksi voi vaihteeksi kokeilla tähdenmallisen seinä-/ovikoristeen valmistamista. Kätevät ohjeet ja havutähden valmistamiseksi löytyivät Biolanin sivuilta. Samalla ohjeella valmistat tähtikoristeen havujen lisäksi vaikka sammalesta tms.Tartu työhön ja anna mielikuvituksesi lentää!
Joulukukilla saadaan jouluhenki heräämään
Joulukukat loihtivat kotiin pehmeää ja luonnollista juhlatunnelmaa. Jokaisella joulun kukalla on myös oma persoonallisuutensa, joka herättää erilaisia tunteita. Esimerkiksi hyasintin tuoksu nostattaa monilla sen oikean joulumielen vuosi toisensa perään ja joulutähti juhlistaa takuuvarmasti joulupöydän. Amaryllis eli jaloritarinkukka on aina niin ylväs. Havut ovat rauhoittavia ja niillä voi halutessaan vaikka korvata joulukuusen. Kukat valitaan myös yhä useammin muuhun sisustukseen ja juhlapäivän kattaukseen sopivaksi, sekä värejä että muotoja mukaillen.
Askartele joulukortit lasten kanssa
Joulukorttien askartelu on mukavaa joulupuuhaa koko perheen kesken. Jos tuntuu, että oma mielikuvitus ei riitä tai mahdollisuuksia on liikaa, ideoita kannattaa hakea internetin ihmeellisestä maailmasta. Voit lisäksi kysyä vinkkejä vaikka päiväkodin aikuisilta. Veikeät porot tikkarinenillä ovat varmasti monen mieleen, jos haluat askarrella muuta kuin perinteisempiä kortteja. Valmiita korttipohjia, korttikuvia sekä tekstitarroja on saatavilla paljon, myös lähikaupasta.