Niittykasvien valinta
Haluaisin saada kukkaniityn pihan perälle. Mitä pitäisi kasvien valinnassa ottaa huomioon?
Värikkäänä kukkiva niitty tai keto on kaunis katsella ja helppo hoitaa - ja sieltä saa myös materiaalia maljakkoon tai vaikka kuivattavaksi! Niittykukat tulee kuitenkin aina valita kyseessä olevan kasvupaikan olosuhteiden mukaan, jotta oikea lajisto saadaan asettumaan alueelle. Alusta tulee myös muokata, käsitellä ja kasvustoa hoitaa oikealla tavalla.
Käydäänpä lyhyesti läpi niityn perustamisessa huomioitavia seikkoja:
Niittyä perustettaessa on otettava huomioon paikan valoisuus, kosteus ja maaperän laatu. Ne asettavat rajat valittaville kasveille.
Valoisuus
Aurinkoisilla paikoilla kasvavat kasvit tarvitsevat suoraa auringon valoa kukkiakseen. Puolivarjoisalla niityllä auringonvalo siilautuu puiden lehvästön lomitse tai niitty on aurinkoinen vain osan aikaa päivästä. Varjoisa niitty saa puolestaan vain lyhyen aikaa päivästä suoraa auringonvaloa, mutta se on muuten avoin ja valoisa. Erittäin varjoisalla paikalla esim. havupuiden siimeksessä menestyy parhaiten metsälajisto.
Kosteus
Kalliokedot ovat erittäin kuivia ja paahteisia kasvupaikkoja - ja kallion päällä kasvualusta on lähes olematon. Myös kuiva keto on erittäin karu kasvupaikka: kasvit kukkivat kevätkosteuden turvin ja ne ovat sopeutuneet kestämään keskikesän kuivan kauden. Tuoreet tai normaalit niityt ovat aikoinaan olleet parhaita heinämaita; villiniitty kasvaa ja kukkii runsaasti. Kostea niitty on puolestaan tyypillisesti alavan maan niitty tai rantaniitty; kasvit saavat pohjavettä koko kasvukauden ajan ja kasvillisuus on rehevää. Hyvin märkä kasvupaikka sopiikin sitten rantakasveille: loiva ja matala rantaniitty on kuivanakin aikana kostea ja kevättulva voi kestää pitkään.
Maaperä
Hiekkapitoinen maaperä on lämmin ja routimaton. Se ei pidätä vettä, joten maaperä kuivuu nopeasti kevätkosteuden mentyä ja ravinteet huuhtoutuvat veden mukana syvälle juurten ulottumattomiin. Hiekkamaalla voi olla harva kasvillisuus monta vuotta kylvön jälkeen.
Savinen maa taas pidättää vettä ja ravinteita; se on vetinen ja kylmä, routii talvella ja halkeilee kuivuudesta kesällä. Myös maan liikkuminen vaatii kasvien juuristolta kestävyyttä.
Moreeni puolestaan sopii hyvin niityn kasvualustaksi. Siinä on sekaisin hienoa ja karkeaa hiekkaa, soraa ja kiviä - ja yleensä seassa on myös savea ja multaa. Moreeni pidättää sopivasti sekä vettä että ravinteita. Hiekkapitoinen moreeni ei roudi ja on lämmin kasvualusta. Suomessa se on yleisin maaperä.
Multamaa on ravinteista ja kasvit kasvavat rehevästi. Maaperä on aina kasvillisuuden peitossa. Kasvien keskinäinen kilpailu on ankaraa.
Valitse kasvit olosuhteiden mukaan
Alueen koosta ja muusta kasvillisuudesta riippuen kasvuolot voivat myös vaihdella suunnitellun alueen eri kohdissa. Valitse siis oikeat kasvit oikeaan paikkaan. Lisää tietoa sopivista kasveista ja niityn perustamisesta löydät Suomen Niittysiemen Oy:n sivuilta.