• Etusivu
  • Kasvillisuus

Norjanangervo - suosituin koristepensaamme?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2018
20147_40151.jpg

Norjanangervo

Kaunis, kaareva kasvutapa ja runsas kukinta lienee norjanangervon (Spiraea ´Grefsheim´) suosion salaisuus. Muiden pensasangervojen tavoin myös norjanangervo on erittäin terve, kestävä ja helppohoitoinen koristepensas, joka viihtyy miltei missä vain.

Norjanangervo on monikäyttöinen pensas. Se sopii niin yksittäin, ryhmässä kuin aitana kasvatettavaksi. Se ei kaipaa leikkaamista - mutta kestää tarvittaessa jopa alasleikkaamisen. Jänisten herkkua, joten etenkin nuorten taimien suojaaminen kannattaa. Kauneimmillaan norjanangervo on kasvaessaan ja kukkiessaan vapaasti, mutta näkee niitä muotoonkin leikattuina (kukinta tällöin vähäistä).

Tutustu pensasangervoihin Kasvikortistossa...

Huomio

Huomio

Norjanangervo lyhyesti:

(Spiraea ’Grefsheim’)

Korkeus: 100–150 cm
Lehdistö: Pienet, mutta tiheästi kasvavat lehdet avautuvat varhain keväällä. Syysväri on usein keltainen.
Kukinta: Erittäin runsas ja vitivalkoinen kukinta alkaa maamme eteläosissa usein jo toukokuussa. Miedosti tuoksuva.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo, kuiva–tuore, keskiravinteinen.
Vyöhykkeet: I–VI
Taimiväli: 70–80 cm
Leikkaus: Pensasta nuorennetaan harventamalla (niukasti kukkivia vanhimpia oksia) kukinnan jälkeen tai varhain keväällä ennen silmujen avautumista. Kestää myös alasleikkaamisen!

Lue lisää kestävistä pensasangervoista

Pensasangervoja (Spiraea) ovat mm: morsiusangervo, lumiangervo, mökinangervo eli purppurapaju-angervo, rusopajuangervo, norjanangervo, nietosangervo, virpiangervo, koivuangervo, japaninangervo, ruusuangervo, keijuangervo, kirjoangervo, loistoangervo, ripsureuna-angervo, verhoangervo, taiganvirpiangervo, kesäangervo, kinosangervo jne. eli valinnanvaraa löytyy.
Lue lisää pensasangervoista!

Pensasangervoista on puhetta myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla - lue ja kommentoi!

Norjanangervosta saa myös helppohoitoisen aidanteen. Kuvan aidanne aloittaa kukintaansa...
Norjanangervosta saa myös helppohoitoisen aidanteen. Kuvan aidanne aloittaa kukintaansa...
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20238_78627.jpg
Syklaami viihtyy viileässä
Syklaami on ennen kaikkea loppusyksyn kukka, joka on säilyttänyt suosionsa monta vuotta. Ostettaessa se on yleensä täydessä kukassa ja eri-ikäisiä nuppuja on runsaasti. Syklaami kukkii pitkään silloin, kun se saa olla riittävän viileässä. Jos syklaamin saa kukkimaan uudelleen, se kukkii uskollisesti vuodesta toiseen samoin edellytyksin.
Perhe nauttii täydellisestä pihasta ja puutarhasta.
Piha kuntoon OSA 6/6: Miltä pihasi nyt näyttää? Katse kokonaisuuteen
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka kuudennessa ja viimeisessä osassa tarkastelemme pihaa kokonaisuutena. Mitä vielä pitäisi tehdä?
Ruska.jpg
Yksi- ja monivuotisten kasvien syksy
Kasvukauden pituus Suomessa on 100–180 vuorokautta. Syksy alkaa ja kasvien kasvukausi päättyy, kun ilman lämpötila laskee pysyvästi alle +5 ºC:en.Yksivuotiset kasvit kukkivat nimensä mukaisesti vain yhden kasvukauden ajan. Yksivuotisia kasveja kutsutaan kesäkukiksi. Kasvukausi alkaa siemenestä ja päättyy kuihtumiseen. Kesäkukat varmistavat seuraavan vuoden kasvuunlähtönsä siementämällä.Kaksivuotiset kasvit kasvattavat ensimmäisenä vuotenaan varren ja lehdet tai lehtiruusukkeen, kuihtuvat syksyllä ja versovat toisena keväänä uudelleen. Toisena vuonna ne kukkivat, tekevät siemenensä, kylväytyvät ja vasta sen jälkeen kuihtuvat juurineen pois.Perennoilta eli monivuotisilta kasveilta kuihtuvat maanpäälliset osat kasvukauden päättyessä, mutta niiden juuret talvehtivat maassa. Uuden kasvukauden alkaessa kasvit alkavat jälleen versota maasta, vuodesta toiseen uudelleen.
20238_79684.jpg
Rahapuu ikkunalaudalla – näin hoidat rahapuuta oikein
Rahapuu, jota kutsutaan myös paratiisipuuksi ja elämänpuuksi, on helppo ja vähään tyytyvä mehikasvi. Se on peräisin Etelä-Afrikan savanneilta, missä se kasvaa jopa 3 metriseksi. Huonekasvina pohjoisen oloissamme rahapuu saattaa kasvaa ajan kanssa jopa metrin korkuiseksi.
Piha ja puutarha lasten ehdoilla
Tällainen on lasten puutarha
Muistatko lapsuudestasi, missä leikit parhaat leikkisi ‒ millainen ympäristö tarjosi parhaimmat eväät mielikuvitukselle? Kuiskiko tuuli korvissasi, kun keinuit puun latvassa ‒ rakensitko majasi luonnon helmassa?Pienimmät lapset kaipaavat isompien valvontaa, opastusta ja ohjausta, valmista ympäristöä leikkiä varten. Kun ikää tulee muutama vuosi lisää, niin se ei useinkaan enää riitä. Leikkeihin tulee mukaan mielikuvitus. Hiekkakasaan rakentuu lapsen koko maailma, metsästä tulee viidakko ja pihakivestä vuori! Kepit muuttuvat miekoiksi ja hevostallin seiniksi, kasvit ruuan aineksiksi. Lapset tarvitsevat itselleen ja mielikuvitukselleen tilaa toimia. Leikki-ikäiselle ei enää riitä parin neliön hiekkalaatikko ja pihakeinu.
20231_78174.jpg
Anopin ikkunalla: Esikko
Esikot kuuluvat Primulaceae-heimoon eli esikkokasveihin. Niitä kasvaa luonnonvaraisena Euroopan ja Välimeren maissa. Myös Etelä-Suomesta löytyvä kevätesikko kuuluu samaan suureen kasviheimoon. Primula-sana merkitsee ensimmäistä, ja viljellyt esikot ovatkin perinteisesti olleet alkuvuoden suosittuja kasveja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton