• Etusivu
  • Kasvillisuus

Ongelmapaikoille paljakkapajua ja maksaruohoja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.08.2018
20088_12357.jpg

paljakkapaju (Salic glauca var. gallicarpea 'Haltia')

Paljakkapaju valittiin aikoinaan elokuun nimikkopensaaksi vuonna 2008. Saman kuun perennaksi eli monivuotiseksi kukkakasviksi puolestaan valittiin maksaruohot. Kuukauden kasvit nimeää Taimistoviljelijät ry, joka on valtakunnallinen taimitarhojen neuvonta- ja edunvalvontajärjestö.

Hopeisena välkehtivä peittopensas

Paljakkapaju

Haltia

n’ nimi viittaa sen pohjoiseen alkuperään. Emokasvi on kotoisin Grönlannista, joten paljakkapaju (

Salix glauca var. callicarpaea

) menestyy Oulun tienoilla saakka. Se viihtyy parhaiten aurinkoisilla paikoilla, missä lehdistöstä tulee tiheä ja kauniisti hopealle hohtava. Enintään puoli metriä korkea pensas sopii maanpeittäjäksi hankaliinkin paikkoihin, kuten helposti kuivuviin rinteisiin ja liikenteenjakajiin. Kunnon peittopensaan tavoin se kattaa paljaan maanpinnan nopeasti ja estää juuririkkakasvien kasvun istutusalueella.


Ansioidensa vuoksi paljakkapaju on saanut FinE-kasvin arvon, jonka myöntää Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus ja Taimistoviljelijät ry. FinE-lajikkeiden tulee menestyä hyvin eri puolilla Suomea järjestetyissä kenttäkokeissa.

Kuivan maan maksaruohot

Veden puutteen kanssa tuskailevien tontinomistajien kannattaa muistaa jopa ennätyskuivista kesistä selviytyvät kasvit. Maksaruohot (Sedum -kasvisuku) ovat tällaisia kuivien ja auringon paahteisten alueiden lajeja. Ne luetaan perennoihin, jotka ovat monivuotisia ruohovartisia kukkia. Kaikki maksaruohot ovat hyviä perhos- ja kimalaiskasveja.

Monet puutarhojen sitkeimmistä maksaruohoista kasvavat myös luonnossamme, joten sopeutuminen karuihin oloihin on varmaa. Maanmyötäiset, vain muutaman sentin korkuiset lajit menestyvät kallioiden päällä jopa 1-2 sentin multakerroksessa. Puutarhassa niille suositellaan 10-20 sentin syvyistä multakerrosta. Alkuperäisistä luonnonlajeistamme kelta- ja särmämaksaruoho ovat keltaisia, alkukesällä kukkivia perennoja. Valkomaksaruoho avaa pikkuruiset valkoiset kukkansa heinäkuussa. Vakiintuneisiin uustulokkaisiin kuuluu myös puna- ja valkokukkaisia lajeja, kuten keski- ja loppukesällä kukoistavat turkestanin- ja kaukasianmaksaruoho. Osalla lajikkeista on lisäksi viininpunaiset lehdet.

kamtsatkanmaksaruoho
kamtsatkanmaksaruoho
komeamaksaruoho (Sedum 'Herbstfreude')
komeamaksaruoho (Sedum 'Herbstfreude')

Vielä myöhään syksyllä kivikkokasviryhmissä kukkivat komea- ja syysmaksaruohot. Näillä pystykasvuisilla, 20-40 senttiä korkeilla lajikkeilla on suuret leveät kukinnot. Ne punertuvat jo heinä-elokuun vaihteessa ja muuttuvat sitä syvemmän purppuranpunaisiksi mitä pidemmälle syksy ennättää. Isohkoille maksaruohoille varataan multaa 20-30 sentin verran.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20241_83387.jpg
Avoimet Puutarhat
Avointen puutarhojen teemapäivän ideana on, että puutarhaharrastajat ympäri Suomea avaavat ovet omiin puutarhoihinsa. Teemapäivänä kuka tahansa pääsee kurkistamaan näihin puutarhoihin ja ihailemaan niitä maksuttomassa tapahtumassa. Suuria ja pieniä puutarhakohteita löytyy ihasteltavaksi niin maaseudulta kuin kaupungistakin.Valtakunnallista Avoimet Puutarhat -teemapäivää vietetään tänä vuonna 16.6.
20139_36170.jpg
Kuivakäymälälälle komeat kuoret
Miksi pihan perällä poikkeamisen pitäisi olla ikävä - ja haiseva - kokemus, kun huussi voi olla myös hauska ja hajuton?Kuivakäymälä on hyvä ja taloudellinen vaihtoehto esimerkiksi loma-asunnoille. Erityisen tärkeää komposti- ja kuivikekäymälöissä on laitteen hyvä ilmanvaihto, joka pitää hajut loitolla, haihduttaa nesteitä ja mahdollistaa jätteen kompostoitumisen.Markkinoilla on paljon erilaisia käymälämalleja, joten jo laitetta valittaessa kannattaa miettiä, mitkä ovat oman käymälän käyttövaatimukset ja tärkeimmät ominaisuudet. Kun kuivakäymälöitä suunnitellaan erilaisiin käyttökohteisiin, on tärkeää tutustua huolellisesti myös laitevalmistajien asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeisiin. Biolanin kuivakäymälät ovat hajuttomia, siistejä ja helppokäyttöisiä.Käymälän sisäviihtyvyyden ohella voi kiinnittää huomiota myös huussin ulkomuotoon. Perinteisen mallin sijasta voi suunnitella persoonallisen ja hauskan rakennelman, jota ei enää edes tarvitse piilottaa sinne pihan perälle. Tutustu villeihin ekohuussi-ideoihin!
201911_61286.jpg
Joulukukkia myös ulos
Joulukukkia pidetään pääasiassa sisäkukkina. Monet kukat kuitenkin käyvät mainiosti myös ulos jouluiseksi koristeeksi. Jos joulun aikaan on suojasäätä, niin hyasintti ja tulppaani viihtyvät mainiosti ulkona, lasitetulla parvekkeella tai vaikkapa verannalla. Näin tuoksuherkkäkin ihminen pääsee nauttimaan hyasintin kauniista kukinnasta! Jos taas on luvassa pakkasta, niin kukkia voi tuoda ulos muillakin tavoin.
200611_1884.jpg
Kasvupaikka vaikuttaa kasvien valintaan
Puutarhaan istutettavat kasvit kannattaa valita kasvupaikan maaperän mukaan. On tärkeää ottaa huomioon mitkä kasveista ovat talvenkestäviä kyseisen paikan olosuhteissa. Esimerkiksi perennat kannattaa valita paikalla hyvin menestyvistä lajeista. Valinnassa on huomioitava myös kasville sopiva valon määrä.Perennoja voidaan lisätä jakamalla tai siemenistä ja ne istutetaan kukkatarhan eri puolille. Istuttamalla eri aikoina kukkivia perennoja omiksi ryhmiksi alueen eri puolille saadaan kukintaa koko kesäksi. Kukintaa saadaan runsaammaksi yksivuotisten kasvien avulla, sillä ne kukkivat koko kesän.Kasvatettaessa paljon hoitoa vaativia kasveja, kuten pitkälle jalostettuja ryhmäperennoja, ryhmäkasveja ja ryhmäruusuja, niille varataan oma paikkansa ja niitä hoidetaan asianmukaisesti. Puiden ja pensaiden alla sekä kukkatarhassa on hyvä käyttää katteita tai peittokasveja maata peittämässä, jolloin rikkakasveilla ei ole kasvutilaa.
20202_62964.jpg
Huhtikuun vinkit
Puutarha herää talvihorroksesta, lumikellot ja krookukset aukovat kilpaa nuppujaan. Auringon paisteessa viimeisetkin lumikinokset katoavat ja kimmeltäviä pisaroita tipahtelee rännien reunoilta. Vaikka suomineidon pitkä vartalo onkin yleensä tähän aikaan vuodesta ainakin osittain valkoisessa asussaan, niin paikoin alkavat ainakin jo värikkäät helmat heilumaan.
20227_51634.jpg
Huonekasveista iloa vuoden ympäri
Kevättalvella ensimmäisten uusien lehtien ja pienten versojen ilmaantuminen on merkki, että kasvi on aloittanut kasvun talvilevon jälkeen ja tarvitsee keväthuoltoa. Paras piristysruiske uuteen kasvuun on mullanvaihto.Uusi kukkamulta valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Hyvä kukkamulta on väriltään tummaa ja siinä on runsaasti hidasliukoisia ravinteita, jotka vapautuvat kasvien käyttöön vähitellen.Kun multa on valmistettu kompostoimalla, siihen muodostuu käytön aikana oikeanlainen mururakenne, joka parantaa juuriston hyvinvointia ja takaa mullan säilymisen ilmavana. Mullan kestävä rakenne on tärkeää etenkin suurten viherkasvien hoidossa, koska niiden multaa ei vaihdeta vuosittain.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton