Orapihlaja-aidan alasleikkaus? Asiantuntija vastaa
(Kuva: Adobe Stock)
Mitkä selvitymismahdollisuudet 40-vuotta vanhalla orapihlaja-aidalla on, jos alasleikkaamme sen näin loppukesästä? Aidanne on runsas ja hyvinvoiva yläosasta, mutta alaosa alkaa olla jo aikansa elänyt.
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Alhaalta kaljuuntunutta orapihlaja-aitaa voi uudistaa ainoastaan leikkaamalla se alas. Se kannattaa tehdä varhain keväällä, ennen kuin silmut alkavat pullistua. Keväällä pensaan kasvuvoima on suurimmillaan, joten se löytää vanhoistakin versoista paremmin uinuvat silmut uutta kasvua varen. Siitä huolimatta voi kestää aikansa, ennen kuin haarominen on runsasta. Joskus vanhat pensaat eivät siihen innostu hyvin lainkaan, jolloin ainoaksi keinoksi saada alhaalta tuuhea aita on istuttaa uudet taimet. Pensasaidan leikkaaminen puolestä välistä ei auta, sillä silloin alaosa jää edelleen kaljuksi.
Orapihlaja-aita pysyy alhaaltakin tuuheana ainoastaan jokavuotisilla leikkauksilla. Sekä alasleikattu että uusista taimista tehty aita leikataan samalla tavalla. Muotoilu aloitetaan heti ensimmäisenä kasvukautena syyskesällä tai viimeistään seuraavana keväänä. Aita muotoillaan ylhäältä hieman kapeammaksi, jotta alaoksatkin saavat valoa eikä lumikuorma häiritse aidan muotoa. Oksat leikataan aina myös sivulta. Jotta aidasta ei kasvaisi liian leveä, sivuille jätetään vain muutama sentti uutta kasvua, päälle kymmenisen senttiä. Kestää siis aikansa, ennen kuin aita on toivotussa korkeudessaan. Jos leikkauksia ei tehdä, tulee kasvustosta harvaa ja alhaalta ajan kanssa kaljuuntuvaa. Kevätleikkauksen lisäksi viimeistä kasvua kannattaa muotoilla lisää loppukesällä. Näin saadaan kaksi haaroittumiskertaa joka vuodelle.
Alasleikkauksen yhteydessä pensaan kasvua voi auttaa poistamalla rikkakasvit juuristoalueelta, ravinteikkaan mullan lisäyksellä ja lannoittamisella tarvittaessa. Kastelu on erityisen tärkeää, koska keväisin maa on yleensä kuivaa. Vettä annetaan kerralla niin runsaasti, että koko juuristoalue kastuu koko syvyydeltään. Sen jälkeen pidetään reilu tauko, jonka pituuteen vaikuttavat mm. maan läpäisevyys ja sääolot. Kastelun tarpeen arvioimiseksi maata kannattaa tunnustella sormin vähän pintaa syvemmältä juuriston vierestä.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!