• Etusivu
  • Kasvillisuus

Paikatun nurmen hoito? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 23.01.2024
20236_82298.jpg

Lukijan kuva kysymykseen.

Olemme yrittäneet korjata nurmikomme vaurioita yhdestä kohdasta talven jäljiltä. Paikkauskohtiin tehtiin ilmaus ja altakastelu, mutta kahden viikon jälkeen kasvua ei näkynyt yhtään. Teimme ehkä sen virheen, että siemeniä ei sekoitettu multaan ja multa tiivistettiin vain kengillä? Ylimääräistä kasteluakaan ei juuri tehty, Oulussa sateli jonkin verran tuona aikana, mutta ei läheskään joka päivä

Eilen loput nurmikosta on paikattu. Siemenet on tällä kertaa sekoitettu kevyesti multaan rautaharavalla ja multa on hakattu hieman tiiviimmäksi lapiolla.

Kuinka paljon/usein kohtia pitäisi kastella ilman, että menee ylikastelun puolelle (sillä oletuksella ettei sada)? Tuhkaa ei ilmeisesti suositella lannoitteeksi, olisiko joku muu lannoite, mistä on lähes varmasti hyötyä?

Toinen haaste on, että siemet kiinnostavat kovasti rastaita. Kumikäärmeitä ja tuulihyrriä ne eivät näytä pelkäävän. Joillakin palstoilla kehotetaan laittamaan pulloon hirvensarvisuolaliuosta. Jos ripottelemme paikkauskohtien ympärille pippuria, caynnepippuria tai kanelia, onkohan siitä apua ja voiko se vaurioittaa nurmea?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Nurmi itää parissa viikossa, jos lämpötila on riittävä ja maa on sopivan kostea. Siksi ennen mullan lisäystä tehty perusmaan kastelu, vaikka onkin hyödyllinen, ei riitä. Jos pintamaa on kuiva, siemenet jäävät odottelemaan parempia oloja. Ennen kylvöä kannattaa maa kastella niin, että se on ainakin 20 cm:n syvyydeltä kostea. Jos vain pintamaa on kasteltu, se kuivahtaa nopeasti. Jos siinä vaiheessa siemen on juuri itämässä, on se herkimmillään ja saattaa kuolla lyhyeenkin kuivuuteen.

Syvältä kostea maa on helpompi pitää pinnaltaankin kosteana. Kastelun tarve arvioidaan tunnustelemalla maata jonkin verran pintaa syvemmältä. Kuivan kauden jälkeen sateisiin ei voi kovin paljoa luottaa, sillä kuiva maa ei ime kunnolla vettä. Sopivasti kostea maa sen sijaan on vastaanottavainen ja imee veden hyvin. Riippuu täysin olosuhteista, kuinka usein ja kuinka paljon on kasteltava, jotta maa pysyy sopivan kosteana nurmen kasvuunlähdön ajan. Tuulisuus, aurinkoisuus ja lämpötila sekä maan pidätyskysy vaikuttavat tarvittavan kastelun määrään. Siksi sormin tunnustellen vaikkapa 10 cm:n syvyydeltä auttaa arvioimaan tilannetta ja toimimaan sen vaatimalla tavalla.

Uutta nurmikylvöstä ja nuorta nurmikkoa on joka tapauksessa valmistauduttava kastelemaan säännöllisesti sadettamalla. Letkulla kastellen työ on hidasta ja lopputuos on epätasainen ja useimmiten liian vähän kasteltu. On parempi antaa harvemmin ja reilusti kuin joka päivä vähän.

Maa on sopivasti tiivistetty kylvöä varten, kun se kestää kävelyä suuremmin upottamatta, mutta kivikovakaan sen ei sovi olla. Siemenet levitetään tasaisesti eikä niitä kannata käyttää liikaa. Sopiva siemenmäärä on n. 1 kg / 30 m2. Kuvan kylvös näyttää aika epätasaiselta, jossa tiiviimmissä kohdissa on selvästi liikaa siementä. Kaikki siemenet eivät silloin mahdu kasvamaan ja tiiviydestä voi syntyä muita vaivoja.

Kasvualustaksi sopii kalkittu ja lannoitettu multa, joten muuta lannoittamista ei tarvita. Jos käytetään peltomultaa ja se kaipaa lisäravinteita, on ne lisättävä etukäteen tasaisesti multaseokseen. Haraaminen kylvön jälkeen peittää siemenet piiloon linnuilta. Tosin ne ovat nokkelia ja osaavat ehjä etsiä niitä mullankin seasta.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
202211_80258.jpg
Viikon kysymys: Miten hevosen­lanta kompostoidaan?
Miten tuoretta hevosenlantaa kompostoidaan? Olen täysin osaamaton aloittelija, joka suunnittelee ensi kesälle kasvimaata. Kompostostoinko suoraan maanpinnalle? Kuinka paljon lantaa pitää olla vähintään / kuinka leveä ja korkea kasan pitää olla? Laitanko sekaan puutarhajätettä, mitä ja minkä verran suhteessa lantaan? Sekoitetaanko eri aineet vai kasataanko kerroksittain? Pitääkö laittaa kuiviketta ja mitä se on? Mistä tietää, että lanta alkaa kompostoitua?
202210_79867.jpg
Mikä tuhosi osan omenapuuta? Asiantuntija vastaa
Viime kesänä noin puolet nuorehkosta omenapuustani kuoli (kaksi haaraa). Lehdet kuivuivat ja putosivat pois, en nähnyt näkyviä tuholaisia. Ajattelin, että ehkä syynä oli vain kuivuus. Tänä keväänä varmistui, että oksat eivät enää herää henkiin vaan olivat kuivuneet, joten leikkasin ne pois. Samalla huomasin noin parin-kolmen millin pyöreitä reikiä oksissa. Onko jokin tuholainen porautunut oksiin ja aiheuttanut oksien kuoleman, ja onko koko puu (ja lähipuut) vaarassa?
20238_82911.jpg
Viikon kysymys: Miksi ison katajan oksat ruskettuvat?
Pihaporttimme pielissä oli 5 isoa katajaa ja kaksi pientä lisäistutuksena viime syksynä. Tänä kesänä yhden ison katajan oksissa on neulaset alkaneet ruskettua kokonaan. Samaa on jonkun verran levinnyt myös muihin katajiin. Usein oksissa on jonkin verran myös vihreitä neulasia muissa pikkuoksissa. En ole uskaltanut leikata ruskeita pois kun olen ajatellut vahingoittaako se puita enemmän. Ruskea neulasalue kuitenkin on pikkuhiljaa levinnyt kesän aikana.
202312_83334.jpg
Viikon kysymys: Menestyykö suomalainen mansikka Espanjassa?
Vuosi sitten toin tänne Espanjaan mansikan rönsyjä, joista talven aikana saimme mansikoita ihan mukavasti. Ystävällinen naapuri on kesän aikana kastellut niitä ja ne ovat hyvinvoivia ja vihreitä. Nyt kysymys kuuluu, mitä pitäisi tehdä, jotta tänäkin talvena saisimme mansikoita? Eli miten alan kukittamaan? Puutarhoissa täällä en ole nähnyt mansikan taimia, mutta keväällä kyllä mansikoita tulee myyntiin. Toki paikallinen puutarhuri osaisi neuvoa, mutta kieli ei taivu espanjaan.
202312_83331.jpg
Viikon kysymys: Milloin vanhan syreenin voi jakaa?
Meillä on omakotitalon pihalla seinän vierustalla vanha syreeni, mikä on alkanut osittain kuolla ja uusia vesoja pukkaa ympärille.Osittain vanhaa syreenin kasvua tunkee katolle ja on seinässä kiinni, tämä pitäisi poistaa. Haluaisimme säilyttää tästä pensaasta osan, jotta isän istuttamasta syreenistä jäisi hieno pensas paikalleen (isäni oli ammattipuutarhuri). Ongelmana on myös, että syreenin juurelle on pesiytyny koiran- tai puistopökkösieni (en ole varma kumpi). Haluamme poistaa maan kokonaan pensaan alta ja varoalueelta. Sieni on inhottava ja leviää kovaa vauhtia. Miten ja missä vaiheessa voisimme ottaa talteen syreeniä ja saada uuden kasvun pensaalle, puhdistetussa maassa? Miten tässä pitäisi toimia?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton