• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Kuinka paikattua nurmea tulisi hoitaa?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 25.03.2025
20236_82298.jpg

Lukijan kuva kysymykseen.

Olemme yrittäneet korjata nurmikomme vaurioita yhdestä kohdasta talven jäljiltä. Paikkauskohtiin tehtiin ilmaus ja altakastelu, mutta kahden viikon jälkeen kasvua ei näkynyt yhtään. Teimme ehkä sen virheen, että siemeniä ei sekoitettu multaan ja multa tiivistettiin vain kengillä? Ylimääräistä kasteluakaan ei juuri tehty, Oulussa sateli jonkin verran tuona aikana, mutta ei läheskään joka päivä

Eilen loput nurmikosta on paikattu. Siemenet on tällä kertaa sekoitettu kevyesti multaan rautaharavalla ja multa on hakattu hieman tiiviimmäksi lapiolla.

Kuinka paljon/usein kohtia pitäisi kastella ilman, että menee ylikastelun puolelle (sillä oletuksella ettei sada)? Tuhkaa ei ilmeisesti suositella lannoitteeksi, olisiko joku muu lannoite, mistä on lähes varmasti hyötyä?

Toinen haaste on, että siemet kiinnostavat kovasti rastaita. Kumikäärmeitä ja tuulihyrriä ne eivät näytä pelkäävän. Joillakin palstoilla kehotetaan laittamaan pulloon hirvensarvisuolaliuosta. Jos ripottelemme paikkauskohtien ympärille pippuria, caynnepippuria tai kanelia, onkohan siitä apua ja voiko se vaurioittaa nurmea?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Nurmi itää parissa viikossa, jos lämpötila on riittävä ja maa on sopivan kostea. Siksi ennen mullan lisäystä tehty perusmaan kastelu, vaikka onkin hyödyllinen, ei riitä. Jos pintamaa on kuiva, siemenet jäävät odottelemaan parempia oloja. Ennen kylvöä kannattaa maa kastella niin, että se on ainakin 20 cm:n syvyydeltä kostea. Jos vain pintamaa on kasteltu, se kuivahtaa nopeasti. Jos siinä vaiheessa siemen on juuri itämässä, on se herkimmillään ja saattaa kuolla lyhyeenkin kuivuuteen.

Syvältä kostea maa on helpompi pitää pinnaltaankin kosteana. Kastelun tarve arvioidaan tunnustelemalla maata jonkin verran pintaa syvemmältä. Kuivan kauden jälkeen sateisiin ei voi kovin paljoa luottaa, sillä kuiva maa ei ime kunnolla vettä. Sopivasti kostea maa sen sijaan on vastaanottavainen ja imee veden hyvin. Riippuu täysin olosuhteista, kuinka usein ja kuinka paljon on kasteltava, jotta maa pysyy sopivan kosteana nurmen kasvuunlähdön ajan. Tuulisuus, aurinkoisuus ja lämpötila sekä maan pidätyskysy vaikuttavat tarvittavan kastelun määrään. Siksi sormin tunnustellen vaikkapa 10 cm:n syvyydeltä auttaa arvioimaan tilannetta ja toimimaan sen vaatimalla tavalla.

Uutta nurmikylvöstä ja nuorta nurmikkoa on joka tapauksessa valmistauduttava kastelemaan säännöllisesti sadettamalla. Letkulla kastellen työ on hidasta ja lopputuos on epätasainen ja useimmiten liian vähän kasteltu. On parempi antaa harvemmin ja reilusti kuin joka päivä vähän.

Maa on sopivasti tiivistetty kylvöä varten, kun se kestää kävelyä suuremmin upottamatta, mutta kivikovakaan sen ei sovi olla. Siemenet levitetään tasaisesti eikä niitä kannata käyttää liikaa. Sopiva siemenmäärä on n. 1 kg / 30 m2. Kuvan kylvös näyttää aika epätasaiselta, jossa tiiviimmissä kohdissa on selvästi liikaa siementä. Kaikki siemenet eivät silloin mahdu kasvamaan ja tiiviydestä voi syntyä muita vaivoja.

Kasvualustaksi sopii kalkittu ja lannoitettu multa, joten muuta lannoittamista ei tarvita. Jos käytetään peltomultaa ja se kaipaa lisäravinteita, on ne lisättävä etukäteen tasaisesti multaseokseen. Haraaminen kylvön jälkeen peittää siemenet piiloon linnuilta. Tosin ne ovat nokkelia ja osaavat ehjä etsiä niitä mullankin seasta.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80221.jpg
Luumut lehtikompostiin? Asiantuntija vastaa
Yleisesti ohjeissa kerrotaan, että hedelmiä ja vihanneksia ei saa heittää avonaiseen puutarhakompostiin haittaeläinten, myyrien ja rottien, ulottuville. Mutta entä luumut? Kypsät luumut hajoavat mehuksi hyvin nopeasti, päivässä–kahdessa. Jäljelle jää ohuet kuoret ja siemenet. Ne voisivat houkutella mehiläisiä ja hyönteisiä, mutta eivät ole edes linnuille syötäväksi. Siis miksei luumuja voisi heittää avokompostiin?
Köynnösruusu
Menestyykö köynnösruusu mökillä? Asiantuntija vastaa
Haluaisin saunamökin viereen parin köynnösruusuja. Ne menestyvät täällä kaupungissa, mutta mökillä ovat auttamatta yksivuotisia – jänikset syövät ne maan tasalle kevääseen mennessä.Onko olemassa jänönkestäviä (riittävän piikikkäitä) lajikkeita, jotka vielä menestyvät Rantasalmen korkeudella?
202211_80089.jpg
Pavulla ongelmia? Asiantuntija vastaa
Papu lähti hyvin kasvuun, mutta nyt aivan yllättäen osa pavuista alkoi ruskettua. Viikon verran oli paahtavaa hellettä, mutta kastelin joka toinen päivä. Lannoitin vanhalla Y-lannalla ja muutaman päivän päästä alkoi taimien ruskistuminen. Mitään ötököitä en ole huomannut. Kaikki eivät ruskistuneet (kuivuneet), mutta rivissä siellä täällä niitä on tai sitten pari kolme vierekkäin.Mistä moinen voi johtua?
202312_83340.jpg
Syökö rusakko tammea? Asiantuntija vastaa
Meillä on noin 120 cm korkuinen tammi, jonka olemme joka syksy suojanneet pihapiirissämme viihtyviltä rusakoilta. Onko suojaaminen tarpeellista eli syökö rusakko tammea?
20219_72787.jpg
Asiantuntija vastaa: Minkä niminen kukka tämä on?
Mikä kukkalajike? Onko perenna, joka kestää talvipakkasia ulkona kukkapenkissä? Hoito-ohjeet? Taimi on ostettu keväällä 2021 Heinolan torilta.
20224_77915.jpg
Onko nurmikon muuttaminen niityksi vaikeaa toteuttaa? Asiantuntija vastaa
Meillä on pihassa valtavasti nurmikkoa, josta yhtä plänttiä, n. 30‒40 neliöä, olen haaveillut muuttavani niityksi. Toissa talvena naapuri kuitenkin kaadatti puita tonttimme vierestä, mukaanlukien pari suurta haapaa. Näiden haapojen juurethan toki yltävät meidän nurmikkoalueelle ja viime kesänä alkoivat melkoisella vimmalla puskea pientä taimea tuolle suunnittelemalleni niittypaikalle. Pitääkö haaveet niitystä nyt hylätä vai onko mitään muuta keinoa estää haapaa tekemästä taimiaan kuin säännöllisesti leikata ne ruohonleikkuun lomassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton