• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pelargonit pistokkaista?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.07.2022
20227_78197.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Talven aikana harvoiksi ja pitkiksi venähtäneet pelargonit suorastaan huutavat typistämistä, joten pistokkaita syntyy ihan itsestään. Typistetyt pelargonit haarautuvat ja tuuheutuvat kevään edetessä ja versoista lisätyt pistokkaat juurtuvat nopeasti uusiksi yksilöiksi.

Maaliskuussa pistokkaat juurtumaan

1. Leikkaa talven aikana venähtäneistä pelargoneista versoja lyhyemmiksi. Lyhennä versoja terävällä veitsellä lehtihangan yläpuolelta, jotta emokasviin ei jää tappeja.

Tiesitkö? Jos kasvatat pelargonejasi kasvilampun valossa, niin voit juurruttaa pistokkaita ympäri vuoden. Ilman lisävaloa juurruttaminen onnistuu maaliskuulta syyskuulle.

2. Hyvä pistokas on noin 5–10 cm pituinen ja siinä on 2–4 lehteä sekä pari senttiä lehdetöntä vartta (multaan upotettavaksi). Lyhennä pistokas sopivaksi katsomastasi kohdasta nivelkohdan alapuolelta (tähän kohtaan juuret muodostuvat) ja alin lehti taivuttamalla varresta poispäin (tämä haavapinta paranee veitsellä leikattua nopeammin). Poista tarvittaessa myös lehtihangasta lähtevät pikkuiset lehdet eli korvakkeet veitsen terän avulla. Vältä korvakkeiden leikkaamista veitsellä.

Vinkki: Yleensä kukkimattomat versot lähtevät paremmin kasvuun kuin kukkivat. Mikäli siis mahdollista, niin ota pistokas nuputtomasta kasviyksilöstä – tai poista ainakin pistokkaasta nuput nyhtäisemällä irti.

Pelargonipistokas. (Kuva: Shutterstock)
Pelargonipistokas. (Kuva: Shutterstock)

3. Käytä juurruttamiseen hyvälaatuista, ilmavaa kasvualustaa. Esimerkiksi Biolan Kasvusammal, Kaktusmultaja myös Kesäkukkamultakäyvät hyvin. Myös turvepotit sopivat juurruttamiseen. Sopiva ruukkukoko juurruttamiseen on halkaisijaltaan 8–10 cm.

Huom.!Juurtuva taimi pystyy ottamaan vettä vain pieneltä alalta. Isossa ruukussa pistokas saattaa kärsiä kuivuudesta, vaikka multa tuntuisikin painavalta ja kostealta.

Vinkki: Lisää multaan kastelukiteitä.

4. Työnnä pistokas 1–3 cm syvyyteen pistokkaan varren ja kasvualustan syvyyden mukaan. Tiivistä multaa kevyesti pistokkaan ympäriltä.

Periaatteessa pelargonin nukkapintainen lehti sitoo kosteutta, joten pistokas pärjää ilman muovihuppua ja sumuttelua. Hautova kosteus voi jopa lisätä homehtumisen riskiä. Jos pistokas kuitenkin näyttää nuutuvan, niin voit peittää sen hetkeksi rei´tetyllä muovipussilla tai lasikuvulla ilmankosteuden nostamiseksi. Mutta muista huolehtia ilmanvaihdosta päivittäin.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

5. Sijoita pistokkaat valoisaan, mutta paahteelta suojattuun paikkaan. Pidä kasvualusta tasaisen kosteana, mutta varo märkyyttä ja ja kylmää multaa. Jopa liian kuiva multa on märkää parempi!

Tavallisen pelargonin pistokas juurtuu yleensä 2–3 viikossa. Kun pistokas on selkeästi täyttänyt ruukkunsa, voit koulia sen isompaan ruukkuun ja latvoa halutessasi (saat haaroittumaan paremmin). Pikku hiljaa kastelua voit myös lisätä ja aloittaa lannoittamisen.

Vinkki: Jos haluat pelargonin haaroittuvan jo nuoruusvaiheessa, niin katkaise latva 2–3 ylimmän lehden alta taimen ollessa noin 15 senttinen. Mikäli taimi on ehtinyt pidemmäksi, niin voit katkaista sen alempaakin. Katkaistusta latvasta saa taas uuden pistokkaan.

Pelargoneja voi lisätä helposti pistokkaista tai hieman hitaammin, mutta runsaslukuisammin siemenistä. Siemenlisäykselläsaa myös uusia lajikkeita. Lue artikkeli: Pelargonit siemenistä?

Pelargoneihin voit tutustua myös Puutarha.netin Kasvikortistossa.

Ohje

Ohje

Kiinnostavatko pelargonit?

Pelargoneja voi lisätä helposti pistokkaista tai hieman hitaammin, mutta runsaslukuisammin siemenistä. Siemenlisäykselläsaa myös uusia lajikkeita. Lue artikkeli: Pelargonit siemenistä?

Pelargoneihin voit tutustua myös Puutarha.netin Kasvikortistossa.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_82345.jpg
Rakenna kesävessa kaupunkipihaan!
Kuivakäymälä säästää vesilaskussa ja helpottaa jätevesien käsittelyä. Kuivakäymälä mahdollistaa myös paikallisen ravinnekierron omalla tontilla, kun kuivakäymälään kertyvät ravinteikkaat jätökset voidaan hyötykäyttää oman puutarhan lannoitukseen. Olemassa olevaan wc-tilaan kuivakäymälän sijoittaminen ei ole aina aivan yksinkertaista. Yksi helposti toteutettava vaihtoehto on kuivakäymälän rakentaminen ulos joko omaan huussirakennukseen – tai jo olemassaolevaan piharakennukseen.
20232_14928.jpg
Keväällä huomio huonekasveihin
Huonekasvit ovat tärkeä sisustuselementti ja niillä voidaan korostaa persoonallista tyyliä ja kodin tunnelmaa. Kasvitrendit vaihtuvat samalla tavalla kuin muukin muoti. Suurin osa silti toivoo kasvilta helppohoitoisuutta, tosiharrastajat taas hakevat haasteita ja erikoisuuksia.
200610_571.jpg
Jalokärhöjen talvisuojaus
Leikkauksen suhteen löytyy on kahta koulukuntaa: toiset leikkaavat versot matalaksi jo syksyllä ja toiset odottavat kevääseen ja leikkaavat paleltuneet versot vasta sitten.Kuuluisa eestiläinen kärhöjen kasvattaja Taavi Kivistik suosii syysleikkausta: "Versot leikataan syksyllä 10-15 cm korkeiksi siten, että jäljelle jää 1-2 silmuparia. Lisäksi versot suojataan kuivilla lehdillä tai turpeella ja päälle levitetään muovi tai tervapaperia."
20221_75503.jpg
Sipuli tuo ruokaan täyteläisyyttä
Kokkauksessa vakioaineksiin kuuluva sipuli on ansainnut kaikki ne ylistyspuheet, joita siitä on kuultu. Sipuli on ratkaiseva tekijä ruokien maun kannalta. Se sopii mitä erilaisimpiin ruokiin ja sitä voi käyttää monin eri tavoin. Myös ihmisen terveys hyötyy sipulista. MTK:n tiedotteen mukaan lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että sipulia voi pitää terveysruokana. Kaiken lisäksi sipuli on ekologista ja edullista ruokaa, joka tuotetaan lähellä. Sitä saa kautta vuoden kotimaisena.Tiesitkö, että valtakunnallista sipulin teemaviikkoa vietetään viikolla 4?
20237_82600.jpg
Mikä on kuvan kasvi? Asiantuntija vastaa
Mikähän tämä kasvi mahtaa olla? Leviää eikä leikkaamalla saa hävitettyä.
20225_78227.jpg
Yksi- ja monivuotiset kukat puutarhassa
Puutarhassa kasvavat koristekasvit voidaan jakaa karkeasti neljään eri luokkaan: yksivuotiset kukat, monivuotiset kasvit eli perennat, puut ja pensaat. Hyvällä suunnittelulla voit istuttaa pihallesi harmonisen kokonaisuuden, jossa erityyppiset kasvit täydentävät toisiaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton