Kannattaako pelargonit kasvattaa siemenistä?
Pelargoneja löytyy upeissa eri väreissä. (Kuva: Pixabay)
Pelargoneja voi lisätä helposti pistokkaista tai hieman hitaammin, mutta runsaslukuisammin siemenistä. Siemenlisäyksellä saa myös uusia lajikkeita. Pelargonit vaativat pitkän kasvatusajan, joten liikkeelle on lähdettävä ajoissa. Liian aikaisin ei kuitenkaan kannata kylvää, ellei ole varautunut antamaan pienille taimille lisävaloa kasvilampun avulla.
Pelargonit vaativat pitkän kasvatusajan, joten liikkeelle on lähdettävä ajoissa. Liian aikaisin ei kuitenkaan kannata kylvää, ellei ole varautunut antamaan pienille taimille lisävaloa kasvilampun avulla. Talvikylvöissä kasvilamppu olisi kyllä ehdoton hankinta, sillä luonnonvaloa on jopa eteläikkunalla liian vähän. Ihanteellisin taimikasvatuslämpötila puolestaan on 16-18 astetta.
Kannattaa myös muistaa, että mitä lämpimämpi kasvatuspaikka on, sen tärkeämpää on myös valon riittävä määrä. Lämmin kasvupaikka ja riittämätön valo tekevät nimittäin taimista pitkiä ja honteloita.
Pelargonin siemenkasvatus
Ajoita kylvö tammikuun lopun ja helmikuun puolenvälin viikoille. Ellei lisävalon mahdollisuutta ole, niin siemenet voi kylvää vielä maaliskuussakin.
Liota siemeniä aluksi ainakin 6–12 tunnin ajan vesilasissa tai vaikka pari päivää kostean talouspaperin välissä. Täytä pienet taimiruukut kostutetulla, hyvin vettä läpäisevällä mullalla ja kylvä 1 siemen/ruukku 0,5–1 cm syvyyteen (itävät kyllä mullan päälläkin). Laita pienet taimiruukut minikasvihuoneeseen tai peitä rei´itetyllä hedelmäpussilla.
Juurtumisvaiheen aikana pohjalämmöstä on apua, joten sijoita ruukut vaikkapa lattialämmityksellä lämpenevän tilan lattialle. Paras itämislämpötila 21–24 astetta. Tätä viileämmässä itäminen hidastuu.
Kastele tarpeen vaatiessa niin, että multa pysyy tasaisen kosteana. Taimettuminen vie parista päivästä 2 viikkoon (3 vkon sisällä kaikkien olisi pitänyt jo itää). Poista muovi ja nosta valoon heti, kun taimia alkaa ilmaantumaan.
Taimet vaativat paljon valoa ja viileämmän kasvupaikan; noin 16–20 astetta. Taimet kannattaa latvoa, jos haluaa tanakampia ja haarakkaampia kasveja. Latvonta siirtää kukintaa 1–2 viikkoa myöhemmäksi.
Kouli eli siirrä pelargonit isompiin, noin 10–12 cm ruukkuihin, kun taimet noin 7 cm mittaisia. Siinä vaiheessa niiden juuristo pitää jo pienen multapaakkunsa suhteellisen hyvin kasassakin. Voit aloittaa parin viikon kuluttua ruukutuksesta myös laimean lannoituksen kastelun yhteydessä.
VINKKI 1: Lannoitus on huoletonta lannoitepuikkojen avulla. Muista kuitenkin, että taimille riittää noin puolet normaalista lannoitemäärästä.
VINKKI 2: Pelargonit viihtyvät hyvin huokoisessa, hengittävässä saviruukussa, kunhan muistat kastella niitä säännöllisesti. Anna kuitenkin pinnan hieman kuivahtaa kasteluiden välillä. Jos olet epäsäännöllisempi kastelija, niin kannattaa kuitenkin valita paremmin kosteutta pidättävä ruukkumateriaali.
Kylvöstä kukintaan ja ulos?
Pelargonin kasvattaminen siemenestä on helppoa, vaikka se kysyykin hieman kärsivällisyyttä. Kylvöstä nimittäin hurahtaa kukintaan helposti pian sen puolikin vuotta. Hieman aikaa säästää, jos taimen jättää latvomatta, mutta tällöin tuloksena on melko pitkänhuiskea yksilö. Jos taimia on runsaasti tai muuten luottaa omiin taitoihinsa, niin latvonnassa kannattaa rohkeasti luottaa omiin vaistoihinsa!
(...jos jätän tuon haaran kasvamaan latvomatta ja napsaisen tuon heikon tuosta kokonaan, niin se jaksaa pian kukkia – tästä taas teen pensasmaisen reippaalla latvomisella – ja tästä kasvatan puumaisen; kasvatan yhtä versoa ja latvon myöhemmin reippaasti... )
Vaikka pelargonit viihtyvätkin parhaiten viileässä ja valoisassa paikassa, niin istuta ne ulos vasta, kun hallanvaara on varmasti ohi. Perinteisesti tällaisena päivänä on pidetty 10.6., mutta Etelä-Suomessa on yleensä voitu pelargonit istuttaa ulos jo toukokuun lopulla. Ainahan sitä viileän yön uhatessa voi hallaharsoa kääräistä pelakoidensa peitoksi!
Pelargoneihin voit tutustua myös Puutarha.netin Kasvikortistossa
Kiinnostavatko pelargonit? Lue, mitä niistä puhutaan Keskustelupalstalla.