• Etusivu
  • Kasvillisuus

Perennojen jakaminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.06.2018
20066_207.jpg

jakamista kaipaava kuunlilja

Pihan perennapenkeistä saa uusia taimia jakamalla vanhoja perennoja. Pidä vaikka naapurin tai ystävän kanssa perennojen vaihtoviikot!

Perennoja voi jakaa eli irrottaa juurakosta osia, uuden taimen alkuja. Syksyllä kukkivat perennat jaetaan keväällä pian kasvuunlähdön jälkeen, kun ovat 10-20 cm korkeita. Keväällä ja alkukesällä kukkivat perennat jaetaan syksyllä.

Jos taimet ovat jaettaessa pitkiä, typistä niitä, jätä silti jonkin verran lehtiä auringon energiaa pyydystämään. Typistä myös juuria, että ne nuorentuisivat eli kasvattaisivat uusia nuoria juuria leikattujen tilalle. Ellet heti ehdi istuttamaan jaettuja taimia uudelleen, pane jakotaimien juuret savivelliin odottamaan. Istuta humuspitoiseen, rikkaruohottomaan, hyvin peruslannoitettuun multaan.

Perennojen jakamiseen sopivat työvälineeksi joko lapio, isompi juurakkoisilla taimilla, tai veitsi ja kädet pienemmillä juurakoilla.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_80865.jpg
Lannoituksella puutarha kukoistamaan!
Puutarhasta saamme ravintoa kaikille aisteille. Täyteläiset värit, herkulliset tuoksut ja mullan tuntu sormissa antavat rentouttavaa vastapainoa kiireiseen arkeen. Omasta puutarhasta saa lisäksi herkullista ja terveellistä maisteltavaa ruokapöytään.
20214_69950.jpg
Kysy, vastaamme -palvelu aukeaa 01.08.2021: kysymyksiin vastaa Plantagen!
Askarruttavatko sinua pihaan ja puutarhaan liittyvät asiat?Mietitkö millaisia kasveja istuttaisit puutarhaan?Kysy, vastaamme -palsta aukesi jälleen.Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy.
20226_78792.jpg
Heinäkuun kasvit: päivänkakkara ja tornionlaaksonruusu
Päivänkakkara yhdistetään yleensä kauneimpaan keskikesään ja pilvettömältä taivaalta helottavaan auringonpaisteeseen. Luonnossa päivänkakkarat kasvavatkin kuumuutta väreilevillä kedoilla ja tuoreilla niityillä. Lämpimiä muistoja ja mielleyhtymiä herättävä valkoinen päivänkakkara ja pirteän punainen punapäivänkakkara koristavat myös monen suomalaispihan perennapenkkiä.
20218_71995.jpg
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit?
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit näin kuumana kesänä? Voisiko syynä olla puuhakekäytävät pensaiden välillä (ei ole pensaiden alla)? Voiko mustia marjoja syödä, kun lehdissä on ruostetta? Marjat näyttävät olevan ok. Punaisissa marjoissa viat näkyvät.
20233_81073.jpg
Persilja on varsinainen vitamiinipommi
Persilja (Petroselinum crispum) on kaksivuotinen, ruohovartinen yrtti. Persiljan alkuperästä ei ole täyttä varmuutta, mutta tämän Apiaceae-heimoon kuuluvan kasvin arvellaan olevan kotoisin Välimeren itäosista tai Aasian länsiosista. Nykyisin persilja kasvaa villinä monin paikoin Etelä-Euroopassa ja Aasiassa.
20226_78657.jpg
Kurkun ja kurpitsan taudit ja tuholaiset
Kurpitsalla on aika vahva suoja erilaisia tauteja vastaan, mutta se voi toisinaan kärsiä sieni-, bakteeri- ja virustaudeista. Kurkulle ominaista ovat useat tuholaiset, jotka pyrkivät tuhoamaan satoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton