• Etusivu
  • Kasvillisuus

Olisiko aika suunnitella piha? Pihasuunnittelu aloitetaan jo rakentamisen alkumetreillä

Tiina Painokallio
Päivitetty 08.11.2024
wooded-landscape-2789125_1920

Metsäisen tontin mäntyjä, jäkälikköä ja kiviä voi hyödyntää pihassa.

Pihasuunnittelun aloittaminen jo rakentamisen alkuvaiheessa säästää aikaa, vaivaa ja rahaa. Pihasuunnittelijan avulla kartoitetaan tontin olemassa oleva kasvillisuus ja luonnonelementit, ja tehdään päätökset kasvien säilyttämisestä, suojaamisesta ja poistamisesta varhaisessa vaiheessa. Lisäksi maa-ainesten siirrot, pengerrykset, ojitukset ja kasvualustojen perustamiset voidaan suunnitella etukäteen.

Hyödynnä pihasuunnitelmassa tontti kokonaisuutena

Pihasuunnittelija kannattaa ottaa mukaan jo rakennusten sijoitteluvaiheessa, jolloin pihan luontaisia piirteitä, kuten kauniita kallioita tai metsäalueita, voi hyödyntää osana kokonaisuutta. Keskeiset tontilla olevat luonnonelementit, kuten näyttävät kivet tai kauniit puuryhmät, voidaan suunnitella osaksi pihan näkymiä tai jopa vaikuttaa rakennusten sijoitteluun.

Maastonmuotoilu kannattaa toteuttaa rakentamisen yhteydessä, kun tontilla käytettävä kalusto on jo paikalla. Rikkaruohot ja pintamaa voidaan kuoria, puiden kannot poistaa ja suuret kivet sijoitella oikeille paikoilleen. Tontilta poistettavaa maa-ainesta ei tarvitse viedä kaatopaikalle, jos se voidaan käyttää esimerkiksi melu- ja näköesteenä pihalla.

<p data-block-key="qef74">Pihasuunnitelman hahmottaa parhaiten piirtämällä. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Pihasuunnitelman hahmottaa parhaiten piirtämällä. (Kuva: Adobe Stock)

Pihasuunnittelija auttaa suunnittelemaan myös kulkuväylät, aitaukset, oleskelualueet ja pihavalaistuksen. Näiden pohjatyöt voidaan tehdä jo talonrakennuksen alkuvaiheessa. On tärkeää, että pihan suunnittelussa otetaan huomioon paikan ominaisuudet ja rakennusten tyyli sekä asukkaiden toiveet ja mieltymykset.

Lopputuloksena on toiminnallinen, esteettinen ja turvallinen pihapiiri, jossa kaikille elementeille on omat paikkansa – esimerkiksi jätekatokselle, kuivaustelineelle ja hiekkalaatikolle.

Helppohoitoinen piha on kaiken perusta

Helppohoitoisuus voi olla tärkeä lähtökohta pihasuunnittelussa, erityisesti jos pihan ylläpitoon on käytettävissä rajallisesti aikaa. Suunnittelussa voidaan valita helposti hoidettavia kasvilajeja ja säästää mahdollisimman paljon luonnonmukaisia elementtejä, kuten jäkäliä, sammalta ja metsää.

<p data-block-key="r7050">Kaunis kivetty piha (Kuva: Shutterstock)</p>
Kaunis kivetty piha (Kuva: Shutterstock)

Tontin keskeiselle paikalle voi suunnitella suuremman terassin grillauspaikkoineen. Jos tontilla on tilaa, pienelle vierasmökille, uima-altaalle tai kasvimaalle voidaan löytää luontevat paikat. Pihan elementit, kuten sorapintainen sisääntulotie tai luonnonkivillä kehystetty vesiaihe, voivat myös tuoda pihalle sen omaa erityistä ilmettä ja toimivuutta.

Ohje

Ohje

Apua pihasuunnitteluun Puutarha.netistä

Puutarha.netin Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 kasvilajista ja -lajikkeesta. Myös huonekasveja mukana; lue lisää palmuvehkasta.

Puutarha.netin Keskustelupalstalla on myös asiaa, ohjetta ja vinkkejä miltei aiheesta kuin aiheesta. Pihan suunnittelustakin on oma viestiketjunsa. Keskustelupalstalta saa nopeasti apua ja neuvoja; kysy ja kommentoi rohkeasti!

Kasvillisuus
kasvit
pihasuunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202311_18788.jpg
Kuusiaita on hyvä näkösuoja
Kuusiaidasta on monia etuja, jotka tekevät siitä suositun valinnan etenkin pihojen ja tonttien rajaamiseen. Kuusi eristää hyvin ääntä ja sitoo pölyä ja muita ilman epäpuhtauksia. Kuusiaita on pitkäikäinen ja helppohoitoinen, sille riittää yksi leikkaus vuodessa. Kuusen aitataimia on hyvä istuttaa syksyllä.
20233_81047.jpg
Yhteispiha asukkaiden hoidossa - näin se saadaan toimivaksi
Kun osakkaat huolehtivat itse yhteisten piha-alueiden hoidosta, on kyse suuremmasta kokonaisuudesta kuin lumitöiden tai nurmen leikkuun jakamisesta asukkaiden kesken. Pihan hoitoon saadaan suuntaa, kun yhtiön hallitus yhdessä asukkaiden kanssa pysähtyy ensin miettimään tarpeita ja tavoitteita – asioita, joihin pihan kohentamisessa tai hoidossa tähdätään.
20213_69461.jpg
Hyvin hoidettu piha kasvattaa kiinteistön arvoa
Piha on taloyhtiön käyntikortti. Huolellisesti hoidetut piha-alueet ja ajallaan tehdyt pihan pintojen korjaukset auttavat säilyttämään ja nostamaan asunto-osakeyhtiön osakkeiden arvoa. Pihan kunto on jokaisen kävijän nähtävissä yhdellä silmäyksellä ja on vierailijaa vastassa ensimmäisenä. Rakennusten kunnon arvioimiseen taas täytyy usein perehtyä tarkemmin.
20225_78420.jpg
Katse taloyhtiön pihabudjettiin - ja miten projekti saadaan käyntiin
Säännöllinen pihan kunnosta huolehtiminen säästää pidemmällä aikavälillä taloyhtiön kustannuksia. Aika ajoin kannattaa myös pitää katselmus taloyhtiön yhteisille ulkoalueille ja kiinnittää huomio yleisilmeen lisäksi yksityiskohtiin.
Kollaasi klassisen puutarhan kuvista
Tutustu kuuteen erilaiseen puutarhatyyliin
Plantagen esitteli maaliskuussa 2024 tiedotteessaan uuden Puutarhojen maailma -konseptinsa, joka inspiroi elämysmatkalle omaan puutarhaan. Puutarhojen maailma esittelee kuusi erilaista puutarhatyyliä, jotka ovat saaneet vaikutteita eri puolilta maailmaa. Tyyleissä esitellään kasveja, kalusteita ja koristeita, joiden avulla voi luoda omaan puutarhaan halutun tunnelman ja tyylin.
20215_70407.jpg
Viihtyisä yhteis­piha houkuttelee asukkaat ulos
Yhteispiha on parhaimmillaan asukkaiden olohuoneen jatke. Pihan merkitys kasvaa erityisesti kerrostaloissa, joissa parvekkeita ei ole tai ne ovat pienet sekä pientaloyhtiöissä, joissa asukaspihat ovat pienet. Kotona työskentelyn lisääntyminen asettaa uusia toiveita käyttää piha-alueita oleskeluun, harrastuksiin ja rentoutumiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton