• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pilvikirsikka (Prunus pensylvanica)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.02.2024
20117_27145.jpg

Pilvikirsikan runko Kuva: Wikipedia/Halava

Voimakkaasti kasvava, terve, kaunis ja upeasti kukkiva pienehkö puu/pensas kotipihan näyttäväksi yksittäiskasviksi tai osaksi ryhmäistutusta. Keväällä valkoinen pilvihuntu - syksyllä punaiset marjat lintujen iloksi ja ravinnoksi!

Katso pilvikirsikka Kasvikortistossa

Pilvikirsikalla on heti lehtien puhkeamisen jälkeen lyhyt, mutta upea ja näyttävä kukinta. Se on säännöllisen muotoinen ja kapea puu, joka sopii pieniinkin pihoihin. Soveltuu niin kaupungin kuin maaseudun pihapiirien tunnelmaan. Korkeus 5–8 m (puumaisena saattaa etelämpänä kasvaa korkeammaksikin) ja kasvutapa vaihtelee siis säännönmukaisesta puusta suureksi pensaaksi. Hennot oksat, yläviistot haarat. Lehdet pitkät ja kapeat, puhjetessaan punaruskeat, syksyllä keltaiset. Punaruskea, poikkijuovainen runko ja kapean pyöreä latvus. Saattaa kasvattaa juurivesoja. Syksyllä punaiset marjat.

Käytetään koristepuuna; punaiset luumarjat maistuvat vain linnuille. Menestyy mainiosti vielä V-vyöhykkeellä asti. Jopa Rovaniemellä käytetty kaupungin istutuksissa!

Pilvikirsikka on sekä kuivaan että kosteaan maaperään sopeutunut, lyhytikäinen pioneeripuu, joka valtaa nopeasti metsäpalojen tuhoamia alueita. Sitä tavataan keskiravinteisissa metsissä, metsänreunuksissa, hakkuu- ja kuloaloilla sekä tienvarsilla. Kotipuutarhassa se viihtyy parhaiten kosteutta pidättävässä multamaassa, valoisassa tai hieman varjoisemmassa paikassa.

Pilvikirsikka on yleensä terve puu, eikä se vaadi leikkaustakaan. Se on kaunis keväällä kukkiessaan, kesällä lehdessään ja syksyllä keltaisessa syysvärissään ja punaisissa marjoissaan - helppo ja näyttävä valinta pihaan kuin pihaan!

<p data-block-key="71mbn">Pilvikirsikan kukintaa Kuva: Wikipedia/Halava</p>
Pilvikirsikan kukintaa Kuva: Wikipedia/Halava

Lue lisää taimista - tai tutustu kasveihin Kasvikortistossa!

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton