Pitääkö metsäpihaa lannoittaa?

Luonnontilaiseen pihaan sopivat mainiosti kylvettäväksi erilaiset niittykukkien siemenet. (Kuva: Pixabay)
Kuvitellaan piha, joka on melko luonnontilainen; puolukoitakin saa poimia ihan tuvan rappusilta kurkottaen. Pihapiiriin on kuitenkin istutettu joitain koriste- ja hyötypensaita. Pitääkö istutetuille koriste- ja hyötypensaille antaa lannoitetta? Tai muulle piha-alueelle? Tontilla kasvaa myös mäntyjä ja piha vaihtuu miltei huomaamatta metsäksi.
Metsäpiha ja istutukset vaativat erilaista hoitoa
Luonnontilaista metsäpihaa ei siis kannata yleisesti lannoittaa tai kalkita, sillä siitä voisi olla haittaa sen alkuperäisille kasveille. Sen sijaan pihapiiriin istutetut koriste- ja hyötypensaat sekä perennat hyötyvät säännöllisestä lannoituksesta ja, jos kyseessä ei ole happaman maan kasvi, myös kalkituksesta. Lannoitetta ja kalkkia tulee levittää vain kasvien juuristoalueelle ja voi kevyesti sekoittaa pintamaahan, sillä metsäpohja on luontaisesti ravinneköyhä ja hapan.
Jos pihalle on istutettu nurmikkoa, sitäkin tulisi kalkita ja lannoittaa säännöllisesti – tavallisissa nurmikkolannoitteissa on usein mukana sopiva määrä kalkkia. Luonnonkasvillisuuden säilyttäminen saattaa kuitenkin olla vaihtoehto silloin, kun halutaan alueelle helppohoitoista ja ympäristöön hyvin sopivaa pohjakasvillisuutta.
Luonnontilaisen metsäpihan hoito vaatii erityistä huomiota, jotta alueen ekosysteemi säilyy tasapainossa. Metsäpohjan lannoittaminen tai kalkitseminen ei ole suositeltavaa, sillä se voi vahingoittaa alueen alkuperäisiä kasveja. Sen sijaan kannattaa keskittyä pihapiiriin istutettujen koriste- ja hyötypensaiden sekä perennojen hoitoon.

Pihapiirin istutusten lannoitus ja kalkitus
Pihapiiriin istutetut kasvit hyötyvät säännöllisestä lannoituksesta ja tarvittaessa kalkituksesta, mikäli kyseessä eivät ole happaman maan kasveja, kuten havuja tai alppiruusuja. Lannoite ja kalkki tulisi levittää suoraan kasvien juuristoalueelle ja kevyesti sekoittaa pintamaahan. Tämä parantaa kasvien ravinteiden saantia ja edistää niiden tervettä kasvua.
Mikäli pihalla on nurmikkoa, sitäkin tulisi kalkita ja lannoittaa säännöllisesti. Useimmissa nurmikkolannoitteissa on mukana myös ylläpitokalkitukseen sopiva määrä kalkkia. On kuitenkin tärkeää huomioida, että luonnontilaisen alueen säilyttäminen saattaa olla parempi vaihtoehto, jos halutaan tukea alueen alkuperäistä kasvillisuutta ja ekosysteemiä.
Ohje
Lannoittaako vai ei?
- Männyt ja puolukat kertovat melko kuivasta ja happamastakin maasta, mutta metsänpohjaa ja luonnontilaista aluetta ei kannata ryhtyä lannoittamaan tai kalkitsemaan ‒ siitä voisi olla vain haittaa alueen kasveille.
- Pihapiiriin istutetuille kasveille, pensaille ja perennoille, kannattaa kuitenkin antaa lannoitetta ja kalkkiakin (jos kyseessä ei ole mikään happaman maan kasvi, kuten havu tai alppiruusu). Levitä lannoitetta/kalkkia vain kasvin juuristoalueelle ‒ ne voi myös sekoittaa pintamaahan. Metsäpohja on yleensä melko ravinneköyhä ja vielä melko hapankin, joten koriste- ja hyötykasvit tarvitsevat lisäravinteita.
- Mikäli pihalla kasvaa, tai ainakin halutaan kasvavan myös leikattavaa nurmikkoa, niin myös sitä tulisi kalkita ja lannoittaa säännöllisesti. Useimmissa nurmikkolannoitteissa on mukana myös ylläpitokalkitukseen sopiva määrä kalkkia.
Jossakin tapauksessa saattaa kuitenkin olla parempi, että pihan pohjakerros koostuisi ihan vain alueella luonnostaan kasvavista kasveista.
Jos haluat lisätietoja niittykasvien valinnasta ja kylvämisestä pihallesi, voit tutustua seuraaviin artikkeleihin Puutarha.netissä:
Aiheeseen liittyvää

Kehitä pihaa – hyvin suunniteltu ympäristö ilahduttaa kaikkia

Värien merkitys elämässä

Uusi, vaikuttava Amos Rex -taidemuseo Helsingissä tuo taidetta myös pihoille

Kesä - kotipuutarhurin parasta aikaa...

Harmittaako härme?
