• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pitääkö metsäpihaa lannoittaa?

Tiina Painokallio
Päivitetty 08.11.2024
irish-red-setters-7073063_1920

Luonnontilaiseen pihaan sopivat mainiosti kylvettäväksi erilaiset niittykukkien siemenet. (Kuva: Pixabay)

Kuvitellaan piha, joka on melko luonnontilainen; puolukoitakin saa poimia ihan tuvan rappusilta kurkottaen. Pihapiiriin on kuitenkin istutettu joitain koriste- ja hyötypensaita. Pitääkö istutetuille koriste- ja hyötypensaille antaa lannoitetta? Tai muulle piha-alueelle? Tontilla kasvaa myös mäntyjä ja piha vaihtuu miltei huomaamatta metsäksi.

Lannoittaako vai ei?

Männyt ja puolukat kertovat melko kuivasta ja happamastakin maasta, mutta metsänpohjaa ja luonnontilaista aluetta ei kannata ryhtyä lannoittamaan tai kalkitsemaan ‒ siitä voisi olla vain haittaa alueen kasveille.

Pihapiiriin istutetuille kasveille, pensaille ja perennoille, kannattaa kuitenkin antaa lannoitetta ja kalkkiakin (jos kyseessä ei ole mikään happaman maan kasvi, kuten havu tai alppiruusu). Levitä lannoitetta/kalkkia vain kasvin juuristoalueelle ‒ ne voi myös sekoittaa pintamaahan. Metsäpohja on yleensä melko ravinneköyhä ja vielä melko hapankin, joten koriste- ja hyötykasvit tarvitsevat lisäravinteita.

Mikäli pihalla kasvaa, tai ainakin halutaan kasvavan myös leikattavaa nurmikkoa, niin myös sitä tulisi kalkita ja lannoittaa säännöllisesti. Useimmissa nurmikkolannoitteissa on mukana myös ylläpitokalkitukseen sopiva määrä kalkkia. Jossakin tapauksessa saattaa kuitenkin olla parempi, että pihan pohjakerros koostuisi ihan vain alueella luonnostaan kasvavista kasveista.

<p data-block-key="fzdy4">Kuinka mukavaa olisikaan omasta pihasta kerätä kimppu kukkia vaikka kesäisen kahvipöydän koristeeksi. (Kuva: Pixabay)</p>
Kuinka mukavaa olisikaan omasta pihasta kerätä kimppu kukkia vaikka kesäisen kahvipöydän koristeeksi. (Kuva: Pixabay)

Luonnontilaista metsäpihaa ei kannata yleisesti lannoittaa tai kalkita, sillä siitä voisi olla haittaa sen alkuperäisille kasveille. Sen sijaan pihapiiriin istutetut koriste- ja hyötypensaat sekä perennat hyötyvät säännöllisestä lannoituksesta ja, jos kyseessä ei ole happaman maan kasvi, myös kalkituksesta. Lannoitetta ja kalkkia tulee levittää vain kasvien juuristoalueelle ja voi kevyesti sekoittaa pintamaahan, sillä metsäpohja on luontaisesti ravinneköyhä ja hapan.

Jos pihalle on istutettu nurmikkoa, sitäkin tulisi kalkita ja lannoittaa säännöllisesti – tavallisissa nurmikkolannoitteissa on usein mukana sopiva määrä kalkkia. Luonnonkasvillisuuden säilyttäminen saattaa kuitenkin olla vaihtoehto silloin, kun halutaan alueelle helppohoitoista ja ympäristöön hyvin sopivaa pohjakasvillisuutta. Luonnontilaiselle piha-alueelle sopivat mainiosti myös niittykukat, joiden siemeniä voi kylvää – näin pihaan saadaan sekä luonnollista kauneutta että mahdollisuus kerätä kesäisiä kukkakimppuja suoraan omalta pihalta.

Kasvillisuus
kasvit
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20203_63152.jpg
Värien merkitys elämässä
Yleinen esimerkki värien väärinkäytöstä näkyy kodeissa, joissa sisustus on toteutettu kopioimalla trendejä tai suunnittelija on sivuuttanut asukkaan tarpeet. Lopputuloksena on visuaalisesti upea, mutta epämukava tila, jossa puuttuu kodin harmonia ja asukkaalle sopiva tunnelma.
20237_82484.jpg
Huolehdi kastelusta
Kesä ja aurinko, kuivuus ja helle sekä tuivertava tuuli nopeuttavat aineenvaihduntaa ja saavat niin ihmiset, eläimet kuin kasvitkin janoisiksi. Kotipuutarhurin tulee kiinnittää erityishuomiota kesän kasteluun etenkin lämpimänä ja tuulisena aikana – sekä loma-aikoina. Kasvit tulevat toimeen ilman lisälannoitustakin, mutta ilman vettä ne kuolevat nopeasti janoon. Kaikille meille parasta janojuomaa on huoneenlämpöinen vesi.
Pihlajanmarjaterttu oksassa
Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Erikoiskutsu sinulle, joka haluat pysyä ajan tasalla.
Pikkukrookukset
Näin valmistat puutarhan jo syksyllä ensi kevääseen
Syksyyn valmistautuvan puutarhan tuoksussa on jotain maagista. Ilman kosteus ja kesän kypsyttämät kasvit luovat ympärilleen uudenlaiset tuoksut, jotka viestivät sään viilenemisestä ja kasvukauden hiipumisesta. Aavistus syksyä on ilmassa, vaikka lämpöäkin vielä riittää.
20236_82268.jpg
Kesä - kotipuutarhurin parasta aikaa...
Ainakin sitä mieltä ovat kaikki ne koululaiset, jotka kesäkuun alkupäivinä kirmaavat kesälaitumille! No, samaa toki kertoo kalenteri – ja Suomen rehevä, kesäkuinen luonto ja kukkivat kukat: pihlajan valkoinen kukkahuntu, metsämarjojen kukinnot ja kauniit orvokit. Viis räntäsateesta ja kylmästä viimasta!
20226_71449.jpg
Päihitä pihan tuholaiset - kätevät kotikonstit käyttöön!
Puutarhassa on ötököitä, jos minkälaisia. Kaikki eivät kuitenkaan ole vihollisia, vaan osa kotipuutarhurin oivia pikkuapulaisia, jotka mielellään hoitavat likaisen työn puolestasi. Näille hyville tyypeille kannattaa luoda sopiva toimintaympäristö, jotta ne taistelevat kanssasi pahiksia vastaan, parantavat maan laatua ja pölyttävät kukkia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton