• Etusivu
  • Ajankohtaista

Puutarhaharrastus tukee muistia ja ylläpitää ajattelukykyä vanhuuteen asti

Tiina Painokallio
Julkaistu 06.06.2025
hands-of-an-old-and-young-woman-putting-flowers-in-2024-10-18-11-42-14-utc

Yhteinen työskentely puutarhassa edistää myös sosiaalista hyvinvointia, joka osaltaan tukee aivoterveyttä. (Kuva: Envato)

Puutarhanhoito ei ole pelkästään kehon, vaan myös mielen liikuntaa. Edinburghin yliopistossa tehty pitkittäistutkimus osoittaa, että kasvien hoitaminen ja puutarhaprojektit tukevat muistia, päätöksentekoa ja ongelmanratkaisukykyä pitkälle ikääntyneenä. Harrastus tarjoaa harjoitusta kognitiivisille toiminnoille, jotka muuten heikentyvät iän myötä.

Skotlannissa toteutetussa laajassa tutkimuksessa havaittiin, että puutarhanhoito voi ylläpitää ja jopa parantaa kognitiivisia kykyjä vanhuuteen saakka. Edinburghin alueella toteutettuun seurantatutkimukseen osallistuneet henkilöt olivat suorittaneet älykkyystestin 11-vuotiaina, ja heidät testattiin uudelleen täytettyään 79 vuotta.

Puutarhanhoito haastaa ajattelua ja kehittää muistia monipuolisesti

Tulosten mukaan puutarhanhoitoa säännöllisesti harrastaneet pärjäsivät testeissä paremmin kuin ne, jotka eivät olleet koskaan viettäneet aikaa kasvien parissa. Tutkijat ottivat huomioon osallistujien koulutustaustan ja terveydentilan, joten erot eivät selity näillä tekijöillä.

‒ Erilaisiin projekteihin osallistuminen, eri kasvien oppiminen ja yleinen puutarhan ylläpitäminen edellyttävät monimutkaisia kognitiivisia prosesseja, kuten hyvää muistia ja tehokasta päätöksentekoa, kertoo tohtori Janie Corley yliopiston tiedotteessa.

Puutarhaharrastus tarjoaa siis jatkuvia haasteita ja mahdollisuuksia oppia uutta – olipa kyseessä uusien lajien valinta, kukkapenkin suunnittelu tai kasvitaudin tunnistaminen.

Monipuolinen vaikutus näkyy vuosikymmenten ajan

Tutkittavia seurattiin myöhemmin aina 90 vuoden ikään asti. Niistä, jotka harrastivat puutarhanhoitoa säännöllisesti, suuri osa säilytti paremman muistitoiminnan ja sanallisen sujuvuuden kuin verrokkiryhmän jäsenet.

Tutkimuksen mukaan puutarhanhoidon myönteisiä vaikutuksia selittää myös harrastuksen sosiaalisuus ja ympäröivän luonnon hyvinvointivaikutukset. Kasvimaalla tai yhteisöpuutarhassa toimiminen tarjoaa paitsi liikuntaa ja ulkoilmaa myös merkityksellistä vuorovaikutusta.

Tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa tarkastellaan puutarhanhoidon yhteyttä kognitiivisiin taitoihin pitkän aikavälin näkökulmasta. Tulokset viittaavat siihen, että puutarhaharrastus voi toimia luonnollisena aivojumppana, jonka hyödyt ulottuvat vanhuuteen asti.

Tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa tarkastellaan puutarhanhoidon yhteyttä kognitiivisiin taitoihin pitkän aikavälin näkökulmasta. Tulokset viittaavat siihen, että puutarhaharrastus voi toimia luonnollisena aivojumppana, jonka hyödyt ulottuvat vanhuuteen asti.

Tutkimus on julkaistu tiedelehdessä Journal of Environmental Psychology, ja aiheesta on julkaistu myös laaja yliopistotiedote otsikolla "Gardening linked to staying sharp in later life, study finds." (Yliopistotiedote 26.06.2024)

Asiasta uutisoi taannoin myös Maaseudun Tulevaisuus (1.6.2025).

Ajankohtaista
asuminen
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

202112_74213.jpg
Autiotilat pienruokatuotannon keitaiksi
Moni kaupunkilainen haaveilee omakotitalon puutarhasta tai siirtolapuutarhan palstasta, jotta voisi tuottaa omia puutarhatuotteita kuten salaatteja, juureksia, omenia, marjoja ja raparperia. Varsinkin pääkaupunkiseudulla tästä ihanteesta tulee todella kallis harrastus. Usein unohdettu vaihtoehto on autiotila valmiine puutarhoineen – ja villiruokamahdollisuuksineen kuten villivihannekset, sienet ja marjat. Näitä hylättyjä pikkutiloja pihapiireineen on Suomen maaseutu pullollaan.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Lasinen maapallo kalliolla, taustalla näkyy vesiputous.
CSRD ja vesi kiinteistöalalla
Vuoden vaihtuessa Euroopan unionin vastuullisuusraportoinnin velvoite koskee yhä useampia yrityksiä. Vesivarojen hallinta on yksi tärkeä osa CSRD-sääntelyä.
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20237_82622.jpg
Onko höyhenpensas pupujen herkkua? Asiantuntija vastaa
Olen istuttanut höyhenpensaan, kuuluuko se pupujen ruokalistaan?
20238_60540.jpg
Valkosipulin historia: tuhansien vuosien maustekasvi ja luontaislääke
Valkosipuli (Allium sativum) on eräs maailman vanhimmista viljelykasveista. Sen esi-isä on ilmeisesti joku aasialainen luonnonlaji. Valkosipulia on siis käytetty jo vuosituhansien ajan sekä ruoan mausteena että lääkkeenä. Eurooppaan se on tullut ensimmäisten viljelykasvien mukana. Pohjoismaiden luostareissa sitä viljeltiin lääkkeeksi jo keskiajalla. Viljely oli välillä Suomessa unohduksissa muutamia vuosisatoja. Nykyään sen käyttö ja viljely on jälleen yleistynyt, etenkin lääkinnällisten vaikutusten ansioista. Tieteellinen lajinimi "sativum" tarkoittaa viljeltyä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton