• Etusivu
  • Kasvillisuus

Puutarha.netin kotikoekeittiö testaa: saaristolaisleipä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.10.2024
20213_69181.jpg

Tämä testi otti paikkansa sellaiseen ajankohtaan, kun joulu kolkutteli ovella. Tarkoitus oli kerääntyä joulupöydän ääreen syömään hyvää ruokaa ja nauttimaan lähimpien seurasta. Leipä on aina ollut yksi kysymysmerkki, vaaleaa vai tummaa – mitä leipää haluttaisiin nauttia ruoan kanssa? Jotain erilaistakin teki mieli kokeilla. Tästä syntyi idea testata, onnistuisiko tällaiselta harrastajaleipurilta perinteinen saaristolaisleipä. Reseptien etsiminen johdatteli K-ruoka.fi-sivustolle, josta löytyikin kokeilemisen arvoinen resepti.

Kauppalappuun tuli kirjoitettua seuraavat raaka-aineet:

  • 5 dl rasvatonta (koekeittiö käytti myös laktoositonta) piimää,
  • 40 g tuoretta hiivaa
  • 1 dl siirappia (koekeittiö käytti tummaa siirappia)
  • 1½ dl kaljamaltaita
  • 1½ dl Pirkka Luomu kauraleseitä (Koska tuote oli ohjeessa erikseen tarkkaan nimetty, ei koekeittiö arvannut poiketa reseptistä.)
  • 1 tl suolaa
  • 1½ dl ruisjauhoja
  • 7-8 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl öljyä

Vuokien voiteluun: voita
Leipien voiteluun siirappia ja kiehuvaa vettä 1:1 suhteessa. (– Mitä enemmän siirappia leipiin voitelet, sen makeampaa)

Mikä parasta, tämä resepti riittää kahteen leipään.
Testikokkaaja omisti kaksi erilaista leipävuokaa, joten samalla sai testattua, onko vuoilla eroja. Toinen valmistettu metallista ja ehkä malliltaan se perinteisemmän saaristolaisleivän muotoinen, toinen oli valmistettu silikonista. Metallinen vuoka voideltiin voilla, silikoninen vain pyöräytettiin kylmän veden alla kuten sen käyttöohjeissa sanottiin.

Kädet taikinaan:

Valmistus on monivaiheinen ja vaatii hieman kärsivällisyyttä, vaikka kovin jo ajatuksissaan leipää tekisi mieli maistaa.

Varoituksen sanana, kotiisi tulee tulvimaan tämän leivän valmistuksen aikana mitä herkullisin tuoksu.

Laita uuni lämpenemään 175 °C ja aseta ritilä valmiiksi alimmalle tasolle.

<p data-block-key="80m6i">Lämmin seos odottaa vielä vehnäjauhoja ja öljyä.</p>
Lämmin seos odottaa vielä vehnäjauhoja ja öljyä.

Aloita valmistus kuumentamalla piimä kädenlämpöiseksi. Koekeittiössä lämpötilana käytettiin noin 37 astetta. Kun piimä saatiin lämpimäksi, murennettiin sen joukkoon hiiva ja sekoitettiin hiiva huolella nesteeseen. Tämän jälkeen nesteeseen lisättiin siirappi, ja valmiiksi mitatut maltaat, kauraleseet sekä suola. Sekoita ainekset hyvin keskenään ja lisää vehnäjauhoja joukkoon desi kerrallaan. Alustamisen loppuvaiheessa lisättiin öljy. Taikinan olisi tarkoitus olla suhteellisen löysää. Koekeittiössä todettiin että 7 desiä on tämän kokin mieleen riittävästi, ehkä jopa 6 desiä olisi voinut riittää. (Taikina alkoi tuntua käteen jämäkältä).

Ota voitelemasi vuoat esille ja jaa taikina niihin. Käytä vähän jauhoja apunasi, niin saat taikinan paineltua vuokiin paremmin. Pistele taikina haarukalla. Peitä vuoat liinalla kevyesti ja anna kohota rauhassa vähintään tunti.

<p data-block-key="8iqek">Peitä vuoka liinalla ja odota rauhassa noin tunti.</p>
Peitä vuoka liinalla ja odota rauhassa noin tunti.
<p data-block-key="fz8ek">Ja tuntia myöhemmin taikina on kohonnut kauniisti.</p>
Ja tuntia myöhemmin taikina on kohonnut kauniisti.

Kun leivät ovat rauhassa kohonneet, paista niitä 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin tunnin ajan. Ota leivät uunista voidellaksesi ne valmiiksi tekemälläsi siirappivedellä. Laita leivät takaisin ja laske tämän jälkeen uunin lämpötilaa 150-asteeseen ja anna olla vielä puoli tuntia. Mikäli epäilet, että leivän pinnasta tulee liian tumma, laita paiston loppuvaiheessa leivinpaperiarkki leipien päälle.

Puolen tunnin kuluttua ota leivät pois uunista ja voitele leivät uudestaan siirappivedellä. Siirappivettä kannattaa varata reilusti, sillä lämmin leipä imaisee sen itseensä nopeasti. Määrällä pystyt myös vähän säätelemään leivän makeutta. Koekeittiössä siirappivettä meni noin pari desiä yhteensä kahteen leipään. Anna leipien hieman jäähtyä ja kumoa sen jälkeen vuoista.

<p data-block-key="lso53">Sivele siirappivettä esimerkiksi pullasudin avulla.</p>
Sivele siirappivettä esimerkiksi pullasudin avulla.

Kun leivät ovat täysin jäähtyneet, kääri leivät muoviin ja anna makujen tiivistyä. Parin päivän kuluttua leipä on parhaimmillaan.

Hyvää ruokahalua!

PS. Koekeittiön molemmat leivät onnistuivat erinomaisesti.

Havaintoja vuoista: Silikonisesta vuoasta leipä irtosi helpommin kuin metallisesta, lisäksi se oli helppo puhdistaa käytön jälkeen. Metallisessa vuoassa leipä ei kohonnut aivan yhtä muhkeaksi, mutta myös tämä leipä katosi parempiin suihin hyvin nopeasti.

Lähteet:
K-ruoka.fi

Kasvillisuus
ohjeet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202111_73869.jpg
Silakkapihvi on perinneruoka, mutta tuunataan se kaikille maistuvaksi herkuksi
Silakkaa on syöty Suomessa luultavasti jo satoja vuosia, mutta etenkin nuoremmalle väelle silakkaruoat eivät ole välttämättä kovin tuttuja. Pro Kala ry:n tiedotteen mukaan silakan kulutus on laskenut vuosikymmenten varrella valtavasti: 2000-luvun alussa silakkaa syötiin reilun kilon verran henkilöä kohden, kun viime vuosina vastaava luku on vain noin 300 grammaa.
200611_715.jpg
Tee se itse: Pannunalunen
Rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä jää usein kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa ja tarviketta ylimääräiseksi. Esimerkiksi kaakeleita tai klinkkereitä. Toki muutama pala saakin jäädä varalle, jos joutuu joskus jotain korjaamaan ja samaa sävyä tai kuviota voi olla vaikea löytää kaupasta. Seuraavassa kuitenkin pari ideaa ylimääräisten keraamisten laattojen ym. hyödyntämiseen.
201411_41813.jpg
Viimeistele remonttisi koristelistoilla
Gyprocilta löytyy kolme erilaista kipsistä valmistettua Gyproc Cove –koristelistaa. Listat ovat helppoja työstää sekä kiinnittää paikoilleen. Paikalleen asennetut kipsilistat viimeistelevät huoneen ilmeen. Kaksi listoista on malliltaan kourumaista kolmannen ollessa hieman koristeellisempi aaltoilevan muotoilunsa ansiosta. Asennuksen valmistuttua koristelistat voidaan pinnoittaa maalaamalla, tapetoimalla tai koristetasoittamalla –aivan kuten Gyproc -rakennuslevytkin.
Ihmisiä viettämässä aikaa rannalla.
Kiuas kuntoon mökkikautta varten: näin huollat tai vaihdat kiukaasi
Kevät ja aurinko, linnun viserrys ja lumien sulaminen houkuttelee mökille. Mökkikausi on aluillaan ja mieli tahtoo touhuamaan mökille. Kesä lähenee kovaa vauhtia; rentoa oleskelua, koivunlehtien kahinaa, laineiden liplatusta ja lämmin kesätuuli kruunattuna lämpiävän saunan tuoksulla. Jotta voisimme aloittaa mökki- ja saunakauden, pitäisi varmaan kurkistaa, missä kunnossa mökkikiuas onkaan?
20238_69204.jpg
Asustaako pihallasi siili? Näin ruokit; vinkit myös talvipesän tekoon
Siili hankkii kesän aikana talvea varten rasvakerroksen, joka toimii sen talvilevon aikana polttoaineena ja eristävänä kerroksena. Se etsii etenkin syys–lokakuun aikana tuhtia ravintoa lihottaakseen itseään ja ilmojen viiletessä hakeutuu suojaisaan paikkaan rakentamaansa talvipesään horrostamaan.
puulaatikon teko-ohjeet ja piirretty hemmo istuu puulaatikon päällä
Tee se itse: Laatikko
Kuten aikaisemmissa tee se itse -osioissa on todettu: rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä jää usein kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa ja tarviketta ylimääräiseksi. Tällaisia ovat mm. sisäverhouspaneelien pätkät. Niitä voi jäädä niin saunan paneloinnistakin kuin sisäkaton verhouksestakin. Paneelin pätkät ovat turhan kalliita polttopuiksi varsinkin kun hyötykäyttö on mahdollista monin eri tavoin.Nyt tehtävän laatikon koko on ajateltu kodinhoitohuoneeseen tulevaksi "hapenottopenkiksi", jota voi samalla hyödyntää esim. polttopuiden tilapäiseen säilyttämiseen, kierrätyspahvien ja paperien säilyttämiseen, pyykkikorina tai jopa lehtilaatikkona. Kokoa muuttamalla ja tapaa soveltamalla saat erilaisia monikäyttöisiä laatikoita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton