• Etusivu
  • Kasvillisuus

Puutarhanhoidosta kysyttyä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
14_P_77005.jpg

Miten päästä eroon etanoista, kirvoista ja muista puutarhan tuholaisista. Entä villiintyneestä vuohenputkesta? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.

* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.

1. Jouduin kaivamaan ihanan kukkapenkin ylös toivottomaksi käyneen etanatilanteen vuoksi. Laitoin havuja tilalle. Onko havujen lisäksi mitään, mistä etanat eivät pitäisi? Kukkaloistoa

- Etanat viihtyvät kosteissa ja tiheissä kasvustoissa, joissa niille riittää syötävää. Ensiapuna etanoiden torjunnassa onkin parantaa ilmankiertoa harventamalla kasvustoa ja rajaamalla etana-altis ryhmä kuivattavalla aineksella (etana liikkuu limaa erittämällä ja kuivalla materiaalilla liikkuakseen sitä pitää erittää runsaasti – se koituu etanan kohtaloksi); esimerkiksi kalkki, tuhka, sahajauho, hiekka yms. vaikeuttavat etanoiden kulkua. Näitä tulee lisätä aina sateen jälkeen uudelleen.

Myös katekankaiden ja muiden kosteutta pidättävien materiaalien poistaminen auttaa heikentämään etanoiden oloja. Lisäksi ruohikon pitäminen lyhyenä ja pensaiden juuret avoimina auttaa asiaa. Kitke myös etanoiden herkut, voikukat ja nokkoset pois ja siisti perennapenkit ylimääräisestä, kuolleesta kasvustosta.

Lue lisää etanoiden torjunnasta

Havukasveihin siirtyminen oli radikaali, mutta toimiva ratkaisu. Katteena voit käyttää kuivaa ja karkeaa maa-ainesta – sekä tomaatin ja saniaisen lehtiä, siankärsämöä tai pietaryrttiä. Voit täydentää ryhmää sopivaksi katsomillasi kasveilla, mutta jätä nyt toistaiseksi mehevimmät ja runsaslehtisimmät lajit istuttamatta. Etanat jättävät rauhaan yleensä esimerkiksi akileijat, kurjenpolvet, saniaiset, villapähkämön, kultapiiskun, leimut, neilikat ja koristekrassin sekä valkosipulin ja raparperin. Yrteistä voi suosia timjamia, kirveliä ja iisoppia, jotka karkottavat luontaisesti etanoita. Erityisesti lehtokotiloille maistuvat kellokukat, kuunliljat, nauhukset ja sipulikasvit. Kasvimaalla niiden suosikkeja ovat nuoret salaatit ja kurpitsat, pavut, kylvötaimet, retiisit, kypsyvät mansikat jne.

2. Olen kasvattanut lasitetulla parvekkeella vuosia perennoja isoissa ruukuissa. Hyvin ovat viihtyneet mutta jossain vaiheessa parvekkeelle löytävät tiensä myös kirvat yms. ei toivotut vieraat. Mikä on paras keino päästä tihulaisista eroon? Mitkään luomukikat, mäntysuovalla suihkuttelut, ei tepsi. Myrkkyä kehiin

- Lasitetulla parvekkeella tulee kiinnittää huomio riittävään ilmankiertoon ja tuuletukseen. Lämpötila ja ilmankosteus nousevat helposti liian korkeaksi, mikä luo otolliset olosuhteet erilaisten tautien ja tuholaisten lisääntymiselle. Ehkäisykeinoja ovat siis terveet, hyvinvoivat taimet, ilmava kasvusto sekä riittävä tuuletus. Myös hygieniaan tulee kiinnittää huomiota; pese työvälineet, ruukut ja astiat ennen istutusta.

Luonnonmukaisia torjuntakeinoja kannattaa kuitenkin aina suosia. Esimerkiksi 2-3 prosenttisella mäntysuopa- tai toluliuoksella (5 l vettä, 2 dl mäntysipaa, 1 tl suolaa ja 2 dl spriitä – tehoaa pehmeäkuorisiin hyönteisiin, mm. kirvoihin) voi kasvustoa sumutella säännöllisin väliajoin jo ennen varsinaista tuholaishavaintoa. Tuholaisia havaitessa käsittely tulee toistaa useammin. Muista myös lehtien alapinnat!

Jos kotikonstit eivät auta, niin on otettava kovemmat konstit käyttöön. Esimerkiksi torjuntatikut ruukkuihin ja kasvien sumutus torjunta-aineella. Suosi kuitenkin luonnonmukaisia torjuntatuotteita, kuten esimerkiksi Neudorff -tuotteita. Kirvojen torjuntaan sopii Spruzit – se tehoaa niin aikuisiin, kuin toukkiin ja muniinkin. Erilaisten lentävien tuholaisten torjuntaan löytyy Neudorff Torjuntatikut.

Torju lentävät tuholaiset – myrkyttömästi

VINKKI: Myös yrtit auttavat torjumaan tuholaisia; kasvata yrttejä perennojen kanssa!

3. Miten perustetaan myyriltä, jäniksiltä ja peuroilta turvassa oleva kasvimaa? Tarkoituksenani on perustaa vanhaan heinäpeltoon kasvimaa, jolla olisi niin juurikkaita, palkokasveja kuin salaattejakin. Tontti on vaan sellainen, että ilonamme siellä elelevät niin vesimyyrät, pupujussikat kuin peuratkin. Olisi mukavaa, jos jotain tulevasta sadosta jäisi myös meidän ihmisten käyttöön. Mari

- Ellet halua tarjota metsän eläimille todellista herkkupöytää, niin sinun tulee erottaa hyötypuutarhasi kunnon aidalla. Sen tulee olla riittävän matala estämään peurat ja puput – ja korkea estämään myös hirvet. Värikäs nauha tms. "pelottava" saa isommat eläimet kiertämään aidatun alueen. Esimerkiksi maahan asti ulottuva verkkoaita on hyvä valinta.

Myyrien torjunnassa ei aidasta ole apua. Niiden torjuntaan voi käyttää luonnonmukaisia torjunta-aineita (mm. Neudorffin Käpälämäen Myyräkarkote), erilaisia ääni-, tärinä- tai hajukarkottimia. Voimakkaan hajuiset sipulikukat (mm. keisarinpikarililja), narsissit, valkosipuli auttavat myös karkottamaan myyriä, joten niitä voi istuttaa hyötymaan reunoille ja alueiden väliin. Myös ja savunhaju sekä minkin tai muun petoeläimen lanta toimii mainiona myyränkarkotteena!

Lisää myyrien torjunnasta

4. Vuohenputki on ylivoimainen rikkakasvi kukkapenkissä, miten sen saa hävitetyksi ja miten jo kitketyt vuohenputken piiiitkät juuret tuhotaan kitkemisen jälkeen etteivät leviä muualle? Vuohenputkiongelma

- Vuohenputken juurakkoa voit hävittää esimerkiksi peittämällä maan mustalla muovilla; juuret tuhoutuvat yleensä yhden kesän aikana. Seuraavan kesän siemenversot pitää kuitenkin hävittää kitkemällä tai myrkyttämällä.

Periaatteessa hyvin toimiva komposti lämpenee riittävästi (n. 65 °C) ja tuhoaa vuohenputken juuret - täyttä varmuutta haitallisen puutarhajätteen tuhoutumisesta on kuitenkin vaikea saada. Ennen kompostointia kannattaa vuohenputken juurakot kuivattaa ensin auringossa.

Lisää rikkaruohojen torjunnasta

Huomio

Huomio

Puutarha.net on täynnä tietoa puutarhan hoidosta - ja kasveista!

Puutarha.net on tulvillaan tietoa puutarhan hoitotöistä, kasveista sekä paljon muuta!

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi!

Mielenkiintoista luettavaa löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta!

Kasvillisuus
tuholaiset
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20222_76864.jpg
Lutikka
Viime vuosina lutikkahavainnot ovat moninkertaistuneet ja lutikkamäärät nousseet dramaattisesti globaalisti. Havainnot eivät rajoitu Suomessa ainoastaan pääkaupunkiseudulle, vaan kyse on laajemmasta ongelmasta. Myös pienemmät paikkakunnat kärsivät näistä ikävistä ihmisen ja muiden nisäkkäiden verellä elävistä syöpäläisistä.
20157_44020.jpg
Anna taudeille ja tuholaisille lempeä lähtö
Luonnon aineksista saat myrkytöntä apua puutarhan vihulaisten karkottamiseen ja kasvun vauhdittamiseen.Artikkeli julkaistu aiemmin Kodin Kuvalehti Puutarhassa 1 -erikoisnumerossa 16.4.2015.Teksti Johanna Vireaho, kuvat Sari Tammikari
Kontiainen kurkistaa keosta
Myyrien torjunta
Joka talvi juhlivat myyrät puutarhassamme; pilaavat nurmikon onkaloillaan, käytävillään ja kasoillaan, tuhoavat istutuksia ja pihan kasveja. Miten niistä pääsisi eroon?Etenkin runsaina myyrävuosina talvituhoja on melkein mahdotonta välttää. Myyrät aiheuttavat tuhoja puiden juuristoihin, kaluavat pensaiden ja puiden kuorta ja oksia, herkuttelevat kukkasipuleilla ja kaivavat onkaloitaan pitkin poikin nurmikkoa ja istutuksia. Multakasat pitkin puutarhaa ovatkin valitettavan monelle tuttu, jokakeväinen näky.Maamyyrän tekemät tuhot tunnistaa pyramidin mallisista multakeoista nurmikolla. Vesimyyrän keot erottaa maamyyrän keoista siitä, että multakasassa on reikä sivussa – ei päällä. Myyrien torjunnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana; maamyyrä eli kontiainen (Talpa europaea) on rauhoitettu, eikä sitä saa puutarhoissakaan häiritä – vaikka sen pinnalle työntämät multakasat häiritsisivätkin pihanomistajaa.Kontiainen on hyönteissyöjä, joka ei siis käytä kasvinosia ravinnokseen. Se kuitenkin häiritsee kasvien luonnollista kasvua maan alla risteilevien käytävien viedessä kasvien tarvitseman mullan – ja hyvin hoidetut nurmikot muuttuvat kynnöspelloiksi kontiaisen takia. Maamyyrän onkalot voivat myös aiheuttaa pihan rakenteille vaikeasti korjattavia vahinkoja, esimerkiksi kivetysten alla. Rauhoitetun kontiaisen myrkyttäminen tai muulla tavoin vahingoittaminen on lailla kielletty, joten karkotteiden käyttö on ainoa vaihtoehto suojautua sen aiheuttamia tuhoja vastaan.
20132_33953.jpg
Sisätilojen tuholaiset ja inhat ötökät
Omasta kodista ei ole kiva löytää ötököitäVaikka ne eivät mitään vaaraa aiheuttaisikaan, niin epämiellyttäviltä kohtaamiset niiden kanssa kuitenkin tuntuvat. Kodin yleisimpiä tuholaisia ovat sokeritoukat, turkiskuoriaiset, muurahaiset sekä elintarvikkeista tavattavat jauhokoisat ja riisihäröt. Viime vuosina suomalaisten vaivoiksi ovat palanneet myös torakat ja luteet, jotka ovat tuhohyönteisistä vaarallisimpia. Ne lisääntyvät ja leviävät nopeasti.Ryömivien hyönteisten, kuten torakoiden mukana kulkee useita vakavia tauteja mukaan lukien salmonella, punatauti, suolistotulehdus ja lavantauti. Riski on erityisen suuri perheissä, joissa on lapsia, vanhuksia tai sairauksista toipuvia. Riski on erityisen suuri perheissä, joissa on lapsia, vanhuksia tai sairauksista toipuvia. Kirppujen ja luteiden puremat aiheuttavat myös paljon ärsytystä ja ahdistusta.Näin torjut kodin lentävät ja ryömivät tuholaisetTuholaisten ja tautien torjunta puutarhassa
20204_63746.jpg
Vuoden 2020 puutarhatuote on TRICO Garden tuhoeläinkarkote
Puutarhaliitto tiedottaa: Suomen Puutarhakauppiaat ry:n valinta vuoden 2020 tuoheläinkarkotteeksi on Bernerin markkinoima TRICO Garden tuhoeläinkarkote. Valintaa on tehty jo vuodesta 2009 alkaen, tarkoituksena suositella kotipuutarhureille sopivaa tuotetta, jota Suomen Puutarhakauppiaat ry suosittelee. TRICO Garden tuhoeläinkarkotetta käytetään havu- ja lehtipuiden, pensaiden ja koristekasvien suojaamiseen hirvieläinten tuholta.Suomen Puutarhakauppiaat ry valitsee vuosittain ajankohtaisen puutarhatuotteen, joka ansaitsee kuluttajien huomion. Vuoden Puutarhatuotetta on valittu vuodesta 2009 lähtien. Valintaperusteena on innovatiivinen ja laadukas, suomalaiselle kotipuutarhurille sopiva tuote, jota Suomen Puutarhakauppiaat ry suosittelee.
20226_71449.jpg
Päihitä pihan tuholaiset - kätevät kotikonstit käyttöön!
Puutarhassa on ötököitä, jos minkälaisia. Kaikki eivät kuitenkaan ole vihollisia, vaan osa kotipuutarhurin oivia pikkuapulaisia, jotka mielellään hoitavat likaisen työn puolestasi. Näille hyville tyypeille kannattaa luoda sopiva toimintaympäristö, jotta ne taistelevat kanssasi pahiksia vastaan, parantavat maan laatua ja pölyttävät kukkia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton