• Etusivu
  • Kasvillisuus

Rajaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.06.2018
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg

Nurmikko voidaan rajata muovisella reunanauhalla, puulla tai betonireunuksella.

Muovinen reunanauha
Muovinen reunanauha on helppo asentaa. Reunanauhaa varten kaivetaan vako ja nauha upotetaan maahan. Jos kukkapenkki halutaan pitää vähän koholla, valitaan leveämpi reunanauha jolloin sitä jää enemmän näkyviin ja tukemaan mullan pysymistä kukkapenkissä. Jos kukkapenkki ja nurmikko ovat samassa tasossa ja reunanauhaa tarvitaan vain estämään nurmikon leviäminen kukkapenkkiin, voidaan reunanauhaa upottaa maahan enemmän.

Reunanauhan rikkoontumisen estämiseksi vaihtoehtoina ovat, että reunanauha upotetaan leikattavan nurmikon tasolle tai että leikkurin teräkorkeutta nostetaan niin, etteivät terät silppua nauhaa päältäajettaessa. Jos reunanauha asennetaan huomattavasti koholle, pitää sen vierestä ruoho leikata nurmikoiden viimeistelijällä eli siimaleikkurilla tai nurmikon viiimeistelyyn tarkoitetuilla saksilla.

Puu
Käsittelemätön puinen lauta kestää kostean mullan kanssa kosketuksissa muutaman vuoden, mutta painekyllästetty lauta on huomattavasti kestävämpi. Lauta voidaan upottaa reunanauhan tavoin maahan tai siitä voidaan tehdä kehikko kukkapenkin ympärille.

Betonikivet
Betonikivet ovat yksi, joskin kallis vaihtoehto. Kivet pitää asentaa huolella asennushiekan tai kivituhkan päälle, jotta ne pysyvät paikallaan. Yksityiskohtaisempia asennusohjeita saa kivien myyjiltä.

Lue lisää nurmikon hoidosta

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_82612.jpg
Saako jäniksen syömän päärynäpuun pelastettua? Asiantuntija vastaa
Talvella jänis söi päärynäpuun rungon. Vaikka laitoin haavanhoitoaineen yms syötyyn kohtaan, ei yläpuoli selvinnyt. Nyt syödyn kohdan alapuolella on uusia vihreitä oksia. Saako tästä vielä päärynäpuun, vaikka päärunko on yläpuolelta kuollut?
20_P_56146.jpg
Ilotulitteet ja ympäristö
Vuosi vaihtuu melkoisessa paukkeessa - ja katkussa. Onko ilotulituksesta jotain haittaa ympäristölle?Ainakin näin maallikosta vaikuttaa siltä, että vuoden vaihtuessa ja paukkeen lisääntyessä, myös suussa ja hengityselimissä maistuu ja tuntuu. Ruudinkatkuista ilmaa on ikävä hengittää ja se pistää yskittämään - ja maistuu ikävältä suussa... Mitä ilotulitteet oikein sisältävät, onko niistä jotain seurauksia ympäristöllemme - entä meille itsellemme?
20237_82591.jpg
Kukkien kerääminen ja kuivaaminen
Leikkoruusuja tulee kuivattua ja säilytettyä ilman sen kummempia pohdiskeluita, mutta kukkapenkeissä kasvaa muitakin kuivattaviksi sopivia kukkia. Myös luonnonkasvit kelpaavat kuivakukiksi siinä missä kuivaamistarkoitukseen kasvatetut kasvitkin. Kuivattuja kukkia voi käyttää koristeena sellaisenaan, muistona menneestä tai kertomassa kuluneesta kesästä. Voipa niitä käyttää vaikkapa askartelumateriaalinakin.
20233_81304.jpg
Puut muodostavat puutarhan katon
Piha, rakennukset ja ympäristö sidotaan yhteen luontevasti puiden avulla. Ne tarjoavat kasvaessaan suojaa ja visuaalista monimuotoisuutta luomalla kasvillisuuteen korkeuseroja. Puut muodostavat ikään kuin puutarhan katon. Oikein tehtyjen valintojen vuoksi voit vuosien päästä onnitella itseäsi kestävistä päätöksistä sen sijaan, että toteat puiden kasvaneen vaikkapa liian suuriksi, jolloin ne joudutaan kaatamaan ja aloittamaan alusta.
20218_72075.jpg
Päärynät halkeilevat: miten pelastan päärynäsadon?
Minulla on 4 vuotta vanha Tsisovskaja päärynäpuu ja joka vuosi hedelmät halkeilevat kaikki. Olen lukenut että syyt voi olla liikaa vettä tai voimakas kasvu. Onko muu? Miten voisin pelastaa satoa?
202110_73189.jpg
Itselle tai lahjaksi: näyttävä itse tehty Rosee-valaisin
Kuvan valaisin on tehty jo muutama vuosi sitten paikallisessa taitokeskuksessa, mutta se koristaa edelleen tasaisin väliajoin kodin keittiötä vuorotellen muiden värien kanssa. Kuvan lähettänyt henkilö kertoo innostuneensa valaisimien teosta niin paljon, että teki niitä muun muassa limen, mustan ja pinkin värisenä. Muutama on lähtenyt myös koristamaan sukulaisten koteja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton