• Etusivu
  • Kasvillisuus

Rajaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.06.2018
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg

Nurmikko voidaan rajata muovisella reunanauhalla, puulla tai betonireunuksella.

Muovinen reunanauha
Muovinen reunanauha on helppo asentaa. Reunanauhaa varten kaivetaan vako ja nauha upotetaan maahan. Jos kukkapenkki halutaan pitää vähän koholla, valitaan leveämpi reunanauha jolloin sitä jää enemmän näkyviin ja tukemaan mullan pysymistä kukkapenkissä. Jos kukkapenkki ja nurmikko ovat samassa tasossa ja reunanauhaa tarvitaan vain estämään nurmikon leviäminen kukkapenkkiin, voidaan reunanauhaa upottaa maahan enemmän.

Reunanauhan rikkoontumisen estämiseksi vaihtoehtoina ovat, että reunanauha upotetaan leikattavan nurmikon tasolle tai että leikkurin teräkorkeutta nostetaan niin, etteivät terät silppua nauhaa päältäajettaessa. Jos reunanauha asennetaan huomattavasti koholle, pitää sen vierestä ruoho leikata nurmikoiden viimeistelijällä eli siimaleikkurilla tai nurmikon viiimeistelyyn tarkoitetuilla saksilla.

Puu
Käsittelemätön puinen lauta kestää kostean mullan kanssa kosketuksissa muutaman vuoden, mutta painekyllästetty lauta on huomattavasti kestävämpi. Lauta voidaan upottaa reunanauhan tavoin maahan tai siitä voidaan tehdä kehikko kukkapenkin ympärille.

Betonikivet
Betonikivet ovat yksi, joskin kallis vaihtoehto. Kivet pitää asentaa huolella asennushiekan tai kivituhkan päälle, jotta ne pysyvät paikallaan. Yksityiskohtaisempia asennusohjeita saa kivien myyjiltä.

Lue lisää nurmikon hoidosta

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20206_65477.jpg
Loma on aina lomaa, anna itsellesi aikaa
Vaikka monesti voisi luullakin, niin ihminen ei ole kone, joka jaksaa puurtaa tauotta. Tarvitsemme työn vastapainoksi pysähtymistä ja toisenlaista tekemistä. Hektistä arkea ja ainaista kiirettä kestää paremmin, kun tietää, että loma katkaisee sen jossakin vaiheessa vuotta. Jotta pääset irti ainaisesta työmoodista, kannattaa suunnitella tekevänsä jotain ihan muuta kuin normaalisti tekisi tai vaihtoehtoisesti lähdet vain kohti tuntematonta avoimin mielin etkä suunnittele tai tee yhtään mitään.
202310_83235.jpg
Käytännön vinkkejä huonekasvien kasteluun
Roikkuvatko huonekasvisi lehdet? Onko huonekasvisi nuutunut? Tiedätkö millainen on huonekasvisi kasvutapa? Nappaa tästä vinkit huonekasvien kasteluun.
20204_63772.jpg
Puutarhaliitto kannustaa ekotekoihin omassa puutarhassa
Puutarhaliiton jäsenjärjestöt ovat valinneet tämän vuoden teemakseen ’Ekotekoja puutarhassa’. Puutarha on mainio paikka hyville ekoteoille. Hyvin hoidettu, monimuotoinen puutarha edistää sekä luonnon monimuotoisuutta että hidastaa kasvihuoneilmiön etenemistä. Puutarhan avulla voidaan myös sopeutua ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haittoihin.
20234_49628.jpg
Nurmikon perustaminen
Nurmikon perinteinen perustamistapa on kylväminen. Laadukasta ja kestävää kylvönurmikkoa tavoiteltaessa tärkeään rooliin nousee kaksi seikkaa: siemenseos ja kasvualusta. Näille vaatimuksia sanelevat ja valintaan vaikuttavat muun muassa nurmikon käyttötarkoitus, kulutuksen keston vaatimukset, kasvupaikan valo- ja kosteusolot sekä tulevan hoidon taso.
201911_61130.jpg
Kotimaisia kasviksia jo 30 vuotta
Kotimaiset Kasvikset ry perustettiin kasvattamaan kotimaisten hedelmien, marjojen, vihannesten, koristekasvien ja ruokaperunan imagoa ja parantamaan kilpailukykyä. 1990-luvun alussa tuli tutuksi sirkkalehtimerkit Puhtaasti, Kauniisti ja Kestävästi Kotimainen. Tunnettavuutta kasvatti näyttelijä Heikki Kinnusen "Ja eiku syömään..." -mainos.
202211_80189.jpg
Millä perennalla on harmaat lehdet? Asiantuntija vastaa
Mikä perenna tämä on? Hopeanharmaat, karvaiset lehdet ruusukkeena. Punaiset kukat, kuvassa on kukkinut jo. Kukkavarret noin 40 senttiä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton