• Etusivu
  • Piha

Rakenna kesävessa kaupunkipihaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2023
20236_82345.jpg

(Kuva: Biolan)

Kuivakäymälä säästää vesilaskussa ja helpottaa jätevesien käsittelyä. Kuivakäymälä mahdollistaa myös paikallisen ravinnekierron omalla tontilla, kun kuivakäymälään kertyvät ravinteikkaat jätökset voidaan hyötykäyttää oman puutarhan lannoitukseen. Olemassa olevaan wc-tilaan kuivakäymälän sijoittaminen ei ole aina aivan yksinkertaista. Yksi helposti toteutettava vaihtoehto on kuivakäymälän rakentaminen ulos joko omaan huussirakennukseen – tai jo olemassaolevaan piharakennukseen.

Kesävessa palvelee pihan monipuolista käyttöä. Ulkoleikeistä, grillipaikalta tai puutarhapuuhista on helppoa piipahtaa asioilla ulkohuussiin – puhumattakaan pihasaunan tai hallin yhteydessä olevasta kuivakäymälästä.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Käymäläjätteen käsittelyä säätelee jätelaki. Se mahdollistaa käymäläjätteen käsittelyn myös taajamassa. Lisäksi saattaa olla kuntakohtaisia tiukennuksia jätteenkäsittelyyn. Siksi kannattaa olla yhteydessä paikalliseen jätehuoltoviranomaiseen jo ulkohuussin suunnitteluvaiheessa.

Käymäjätekompostori tai ulkohuussi sijoitetaan vähintään neljän metrin päähän rajasta, ellei asiasta ole erikseen sovittu naapurin kanssa.

Nykyaikainen kuivakäymälä on siisti, hajuton ja miellyttävä käyttää. Toimivuuden varmistamiseksi kannattaa laitevalinnassa, asennuksessa ja käytössä huomioida muutama perusasia.

Minkälainen käymälä teille sopisi?

Hajuttomuus edellyttää ilmanvaihtoa ja kuivikkeen käyttöä

Yksi kuivakäymälän hajuttomuuden edellytys on riittävä ilmanvaihto. Kuivakäymälän säiliöstä johdetaan tuuletusputki katolle. Koska pienetkin mutkat hidastavat ilman liikkumista, tulisi putken kulkea suorana ja aina harjan yläpuolelle asti. Jos käymälän tuuletusputkeen joudutaan tekemään mutkia, voi ilmankiertoa tarvittaessa tehostaa tuulettimella.

Kuivikkeentehtävä käymälässä on peittää jätökset, sitoa hajuja, imeä ylimääräistä kosteutta sekä toimia tukiaineena käymäläjätettä kompostoitaessa. Normaalisti kuiviketta kannattaa käyttää jätösten peitoksi noin 2−3 dl aina käymälässä asioinnin jälkeen

Erottelevissa kuivakäymälöissä, joissa nesteet ohjataan jo istuinosasta erikseen, voi kiinteän jätteen peittämiseen käyttää hapanta perusturvetta. Hapan turve sitoo tehokkaasti käymäläjätteen sisältämää ammoniumtyppeä ja estää sitä haihtumasta ammoniakkina ilmaan.

Sen sijaan käymälät, joissa on suuri säiliö ja myös nesteet menevät käymäläsäiliöön, tarvitsevat turpeen joukkoon myös karkeaa puuainesta, kuten havupuun kuorta tai haketta. Puuaineksen tehtävä on pitää käymäläjäte riittävän ilmavana. Havupuun haju karkottaa monia hyönteisiä, siksi se soveltuu hyvin käymäläjätteen kuivikkeeksi.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Kiinteät jätteet sopivat maanparannukseen

Kesävessan kiinteät jätteet kannattaa hyötykäyttää omassa puutarhassa maanparannusaineena. Käymälämallista riippuen vaaditaan erilaista jälkikäsittelyä.

Kuivakäymälät, jotka eivät kompostoi jätöksiä, vaativat aina erillisen kompostoinnin. Tähän soveltuu tiivis kompostori, jossa on sekä kansi että pohja. Näin varmistutaan, että sadevesi ei pääse huuhtelemaan käymäläjätteen ravinteita pohjamaahan. Käymäläjätteen seassa voi kompostoida myös puutarhajätteitä. Käymäläjätteen suositeltava kompostointiaika on vähintään vuosi.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Lämpöeristetyssä kompostikäymälässä jätökset kompostoituvat jo käymälälaitteen säiliössä. Kompostikäymälän etuna on myös se, että vanhin, varmasti jo kompostoitunut jäte on säiliön pohjalla, josta tyhjennys tapahtuu. Kompostikäymälässä jäte maatuu hajuttomaksi ja multamaiseksi kompostiksi. Kun Kompostikäymälästä tyhjennettävää kompostia käytetään ravintokasveille, on sen hygieniasyistä annettava muhia erillisessä kompostissa vähintään vuosi.

• Käymäläjätekompostista ei saa valua ravinteita pohjamaahan – sadevesi ei saa päästä kompostiin.
• Käymäläkompostin sopiva käyttömäärä kasveille on 2–5 cm kerros eli 20–50 l/m².
• Paras levitysajankohta on keväällä, mutta maahan muokattaessa kompostia voidaan käyttää maanparannusaineena myös syksyllä.

Ohje

Ohje

Muista käymäläjätettä kompostoidessa:

• Käymäläjätekompostista ei saa valua ravinteita pohjamaahan – sadevesi ei saa päästä kompostiin.
• Käymäläkompostin sopiva käyttömäärä kasveille on 2–5 cm kerros eli 20–50 l/m².
• Paras levitysajankohta on keväällä, mutta maahan muokattaessa kompostia voidaan käyttää maanparannusaineena myös syksyllä.

Nesteet käytetään lannoitteena tai kompostiherätteenä

Kuivakäymälästä syntyvä neste voi olla puhdasta virtsaa tai kiinteän jätteen läpi suotautunutta suotonestettä.

Virtsaon tyypillisesti steriiliä ja sitä on turvallista käyttää lannoitukseen. Puhdasta virtsaa tulee huomattavasti enemmän kuin suotonestettä. Yhden ihmisen tuottama virtsamäärä on noin 1–1,5 litraa vuorokaudessa. Laimentamatonta virtsaa saa levittää 1–1,5 litraa neliömetrille vuodessa. Virtsaa voi levittää jopa laimentamattomana, mutta turvallinen suhde on 1 osaa virtsaa ja 2 osaa vettä.

Virtsa levitetään mieluiten aamulla tai illalla. Virtsan käyttö lopetetaan hyötykasveilla kuukautta ennen sadonkorjuuta. Perheen oman käymälän virtsaa voi käyttää heti; yleisökäymälöiden virtsalle suositellaan vähintään kolmen kuukauden seisotusta.

Suotonestettäsyntyy huomattavasti vähemmän kuin virtsaa, koska sitä imeytyy kiinteään jätteeseen ja kompostoivissa käymälöissä sitä haihtuu vesihöyrynä kompostoitumisen seurauksena. Suotoneste saattaa sisältää ulosteperäisiä mikrobeja, siksi lannoitekäytössä suositellaan vuoden seisotusta.

• Sekä virtsa että suotoneste soveltuvat kompostiherätteeksi. Ne kiihdyttävät kompostin toimintaa ja nesteen sisältämät ravinteet sitoutuvat syntyvään kompostimultaan.
• Sekä virtsa että suotoneste soveltuvat lannoitteeksi.
• Monivuotisille kasveille ei typpipitoista virtsaa tai suotonestettä enää loppukesästä, ettei kasvien talvehtiminen kärsi!

Ohje

Ohje

Muista käymälänesteiden hyötykäytöstä:

• Sekä virtsa että suotoneste soveltuvat kompostiherätteeksi. Ne kiihdyttävät kompostin toimintaa ja nesteen sisältämät ravinteet sitoutuvat syntyvään kompostimultaan.
• Sekä virtsa että suotoneste soveltuvat lannoitteeksi.
• Monivuotisille kasveille ei typpipitoista virtsaa tai suotonestettä enää loppukesästä, ettei kasvien talvehtiminen kärsi!

Piha
ulkotilat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20207_65890.jpg
Etanadynamiitilla eroon kivistä ja kallioista
Jos tarvitset helpon ja edullisen tavan päästä eroon pihallasi olevasta kivestä tai kalliosta, niin silloin tarvitset Ter-Mite-murtolaastia. Se toimii hitaasti, joten se mahdollistaa purkutyön turvallisesti ja yksinkertaisesti ilman perinteistä räjäyttämistä. Ter-Mite-murtolaastia käytettäessä, ei tarvitse pelätä räjähteen aiheuttavan lähellä oleville rakennuksille vaurioita, ja sitä voidaan käyttää jopa sisätiloissa.Ter-Mite-murtolaasti, tutummin etanadynamiitti, on markkinoiden ainoa, joka toimii vielä alle +10 asteen lämpötiloissa. Sitä voidaan käyttää jo aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, koska minimi lämpötila on -5 astetta.
20154_43243.jpg
Robottiruohonleikkuri tekee työt puolestasi
Boschin innovatiivinen robottiruohonleikkuri Indego pitää huolen nurmikostasi leikaten sen automaattisesti sinun nauttiessa vapaa-ajastasi. Indegon "Logicut" -järjestelmä on älykäs navigointijärjestelmä, joka kartoittaa ensin leikkuualueen ja laskee tehokkaimman reitin. Lopputuloksena on kaunis ja elinvoimainen nurmikko.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20232_80831.jpg
Pihan valaisu kestävillä ledeillä
Kevät alkaa olla valloillaan monin paikoin, eikä kunnon talvea ainakaan etelämmässä Suomea saatukaan. Pihanrakentaminen alkaa olla monelle ajankohtainen asia ainakin suunnitteluasteella, joten on hyvä aika katsahtaa pihalle ja havainnoida talviaikaan pimentoon jäävät piha-alueet. Kun asennuskausi pääsee jälleen alkamaan, on pihan sähkövetojen aika ja valaisimet voi asentaa paikoilleen.
20199_60146.jpg
Mikä led-valaisimissa maksaa?
Led-valaisimet kehittyvät jatkuvasti, ja maahantuojia ja myyjiä on useita. Miten selvitä voittajana led-viidakossa?
Kirjava muratti
Muratti - kaunis viherkasvi
Muratti (Hedera helix) on kauniiden lehtiensä ja helppohoitoisuutensa ansiosta löytänyt paikkansa niin kodeista kuin osana kesäkukkaistutuksiakin. Se on ainavihanta köynnöskasvi, jonka lajikkeet eroavat toisistaan lehtien muodon, koon ja värin perusteella. Muratilla onkin lukuisia lehtimuotoja ja vihreän yksivärisen muodon lisäksi valkoisen ja keltaisen sävyillä kuvioituja lehtiä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton