• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kesäkuun kukkijat: rusokuusamat ja rikot ilahduttavat puutarhassa

Tiina Painokallio
Päivitetty 17.06.2025
20242_83403.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kesäkuussa riittää kukkivia kasveja jokaiseen makuun. Kasvikortistostakin löytyy yli 500 kasvia, jotka kukkivat juuri nyt. Niiden joukossa ovat muun muassa rusokuusamat ja erilaiset rikot.

Rusokuusamat (Lonicera tatarica)

Rusokuusamat (Lonicera tatarica) ovat isoja, 3-4 metriä korkeita suoja- ja taustapensaita. Melko nopeasti kasvava laji soveltuu myös tienvarsien kasvillisuudeksi, kun sitä leikataan säännöllisesti eikä pensas jää raskaimman aurauslumikuorman alle. Se sietää tiesuolaa sekä kestää kohtalaisen hyvin leikkausta, tuulta ja ilmansaasteita. Sen sijaan alasleikattu vanha kasvi toipuu heikosti.

Rusokuusamat menestyvät VII-vyöhykkeellä saakka. Kasvupaikka saa olla aurinkoinen tai puolivarjoinen, mieluiten tuore ja runsasravinteinen. Kuivuudessa lehdistö saa helposti härmätartunnan.

Osa pensaista on risteymiä, jotka ovat koristearvoltaan vähintään yhtä hyviä kuin aito rusokuusama. Haarat ovat pystyt tai siirottavat, ruskeat tai harmaat, vanhana lähes mustat ja hilseilevät. Tyviversoja muodostuu kohtalaisen runsaasti. Sinertävänvihreät lehdet puhkeavat aikaisin, kun taas kellertävä syysväri kehittyy melko myöhään.

Kukinta kestää noin kolme viikkoa kesäkuun loppupuolella. Pienehköjen kukkien väri vaihtelee siemenistä lisätyillä pensailla valkoisesta punaiseen. Niitä muodostuu jo nuoriin pensaisiin. Teriön liuskat ovat leveät ja pyöreähköt. Marjat ovat tavallisesti oranssinpunaiset.

Rusokuusaman lajikkeista tunnetuimpiin kuuluu vaaleanpunakukkainen ’Rosea’. Suomalainen ’Sanna’ on myös roosa lajike. Pensas on tyveltä asti tuuhea ja pyöreähkö. Alba-lajikkeella on valkoiset kukat. Samoin valkokukkainen ’Poutapilvi’ erottuu muista kasvutavallaan, sillä pensas on hyvin tuuhea, lähes pallomainen ja vain pari metriä korkea ja leveä.

<p data-block-key="ory2l">Kesäkuun aurinko saa rusokuusamat ja rikot loistamaan täydessä kukassa. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Kesäkuun aurinko saa rusokuusamat ja rikot loistamaan täydessä kukassa. (Kuva: Adobe Stock)

Rikot (Saxifraga)

Rikot (Saxifraga) ovat monimuotoisia, matalia kivikkoperennoja. Useimmat viihtyvät paahteessa ohuessa mullassa, mutta lehto- ja varjorikko voivat parhaiten puolivarjossa, kunhan maa on hyvin läpäisevää.

Kasvit tyytyvät 10-20 cm paksuun kasvualustaan. Valkoiset ja punasävyiset kukinnot koostuvat pienistä säteittäisistä kukista. Kukinto sijaitsee lehtiruusukkeen yläpuolelle nousevan vanan latvassa. Ruusukkeet muodostava löyhiä tai tiheitä mättäitä.

Patjarikon (Saxifraga Arendsii-ryhmä) tiheä, talven yli vihreänä säilyvä kasvusto tuo mieleen sammaleen. Lajikkeen mukaan valkoisesta purppuranpunaiseen vaihtelevat kukat kohoavat vain 10 cm maanpinnasta. Kukinta alkaa kesäkuun alkupuolella. Paahdetta kestävä laji jaetaan, kun kasvusto ruskistuu keskeltä.

Isorikko (Saxifraga hostii) viihtyy myös kuivuudessa. Sillä on ainavihannat, harmaanvihreät, pitkät lehdet. Valkoiset isohkot kukinnot kasvavat jopa puolen metrin korkeudelle. Kukinta kestää pisimmillään kesäkuun loppupuolelta elokuun alkupuolelle.

Hopearikko (Saxifraga paniculata ~ S. aizoon) muistuttaa isorikkoa, mutta ainavihannat, hopealle hohtavat lehdet ovat lyhyempiä ja kukinto matalampi. Noin kuukauden kestävä kukinta alkaa kesäkuun puolivälissä.

Lehtorikko (Saxifraga rotundifolia) peittää osittain varjoista kivikkoryhmää tai rinnettä. Se viihtyy tuoreessa maassa, mutta sietää lyhytaikaista kuivuutta. Talvehtivat, pyöreähköt lehdet suojataan talvella vähälumisilla seuduilla. Kukinta on hyvin runsasta. Laji leviää paitsi kasvullisesti myös kylväytymällä.

Posliinirikkoa (Saxifraga x urbium) myydään usein varjorikkona (Saxifraga umbrosa). Se menestyy myös auringossa, kun kasvualusta pysyy tuoreena. Ainavihanta, vaaleanvihreä lehtiruusuke saattaa tarvita suojan lumettomalla paikalla. Runsas roosa kukinta kestää pari, kolme viikkoa kesä-heinäkuun vaihteessa.

<p data-block-key="bbox5">Hopearikko (Kuva: Adobe Stock)</p>
Hopearikko (Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Eteerisiä öljyjä
Kasvien tehoaineet kevään mörköjä vastaan
Valokuvissa kevät näyttää aina kauniilta ja lämpimältä - varastojen perältä kaivetaan kesämekot, polkupyörä ja poljetaan piknikille puistoon, jossa kukat kukkivat jo täydessä loistossaan. Meille suomalaisille kevät ei ole kuitenkaan aina ihan tätä. Välillä on lunta ja välillä taas ei. No, siinä välissä on vettä. Ja loskaa. Toki ne kukat ja muut kasvit sieltä alkavat aikanaan kurkkimaan, ja linnut palaavat lopulta hermolomiltaan. Harmittavan usein tämä kaikki menee kuitenkin melkoisen lähelle kesää, jolloin suurin osa keväästä on monelle melkoisen harmaata ja ilotonta. Tutkitusti suomalaiset ovatkin keväisin onnettomimmillaan.
20225_78254.jpg
Asiantuntijan videovastaus: Miten marjasatoa voi edesauttaa?
Tosiaan, lannoitteistahan puhutaan, että niissä on NPK -arvot. N on se typpi, joka kasvattaa vehreyttä, vihreyttä, lehtiä ja versoja. P on fosfori ja K on kalium. Kun P ja K -arvot ovat mahdollisimman suuret, niin silloin myös marjasato paranee.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton