• Etusivu
  • Hoitotyöt

Rusokuusama ja rikot kukkivat kesäkuussa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.03.2013
20242_83403.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kesäkuussa riittää kukkivia kasveja jokaiseen makuun. Kasvikortistostakin löytyy yli 500 kasvia, jotka kukkivat juuri nyt. Niiden joukossa ovat muun muassa rusokuusamat ja erilaiset rikot.

Rusokuusamat (Lonicera tatarica)

Rusokuusamat (Lonicera tatarica) ovat isoja, 3-4 metriä korkeita suoja- ja taustapensaita. Melko nopeasti kasvava laji soveltuu myös tienvarsien kasvillisuudeksi, kun sitä leikataan säännöllisesti eikä pensas jää raskaimman aurauslumikuorman alle. Se sietää tiesuolaa sekä kestää kohtalaisen hyvin leikkausta, tuulta ja ilmansaasteita. Sen sijaan alasleikattu vanha kasvi toipuu heikosti.

Rusokuusamat menestyvät VII-vyöhykkeellä saakka. Kasvupaikka saa olla aurinkoinen tai puolivarjoinen, mieluiten tuore ja runsasravinteinen. Kuivuudessa lehdistö saa helposti härmätartunnan.

Osa pensaista on risteymiä, jotka ovat koristearvoltaan vähintään yhtä hyviä kuin aito rusokuusama. Haarat ovat pystyt tai siirottavat, ruskeat tai harmaat, vanhana lähes mustat ja hilseilevät. Tyviversoja muodostuu kohtalaisen runsaasti. Sinertävänvihreät lehdet puhkeavat aikaisin, kun taas kellertävä syysväri kehittyy melko myöhään.

Kukinta kestää noin kolme viikkoa kesäkuun loppupuolella. Pienehköjen kukkien väri vaihtelee siemenistä lisätyillä pensailla valkoisesta punaiseen. Niitä muodostuu jo nuoriin pensaisiin. Teriön liuskat ovat leveät ja pyöreähköt. Marjat ovat tavallisesti oranssinpunaiset.

Rusokuusaman lajikkeista tunnetuimpiin kuuluu vaaleanpunakukkainen ’Rosea’. Suomalainen ’Sanna’ on myös roosa lajike. Pensas on tyveltä asti tuuhea ja pyöreähkö. Alba-lajikkeella on valkoiset kukat. Samoin valkokukkainen ’Poutapilvi’ erottuu muista kasvutavallaan, sillä pensas on hyvin tuuhea, lähes pallomainen ja vain pari metriä korkea ja leveä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Rikot (Saxifraga)

Rikot (Saxifraga) ovat monimuotoisia, matalia kivikkoperennoja. Useimmat viihtyvät paahteessa ohuessa mullassa, mutta lehto- ja varjorikko voivat parhaiten puolivarjossa, kunhan maa on hyvin läpäisevää.

Kasvit tyytyvät 10-20 cm paksuun kasvualustaan. Valkoiset ja punasävyiset kukinnot koostuvat pienistä säteittäisistä kukista. Kukinto sijaitsee lehtiruusukkeen yläpuolelle nousevan vanan latvassa. Ruusukkeet muodostava löyhiä tai tiheitä mättäitä.

Patjarikon (Saxifraga Arendsii-ryhmä) tiheä, talven yli vihreänä säilyvä kasvusto tuo mieleen sammaleen. Lajikkeen mukaan valkoisesta purppuranpunaiseen vaihtelevat kukat kohoavat vain 10 cm maanpinnasta. Kukinta alkaa kesäkuun alkupuolella. Paahdetta kestävä laji jaetaan, kun kasvusto ruskistuu keskeltä.

Isorikko (Saxifraga hostii) viihtyy myös kuivuudessa. Sillä on ainavihannat, harmaanvihreät, pitkät lehdet. Valkoiset isohkot kukinnot kasvavat jopa puolen metrin korkeudelle. Kukinta kestää pisimmillään kesäkuun loppupuolelta elokuun alkupuolelle.

Hopearikko(Saxifraga paniculata ~ S. aizoon) muistuttaa isorikkoa, mutta ainavihannat, hopealle hohtavat lehdet ovat lyhyempiä ja kukinto matalampi. Noin kuukauden kestävä kukinta alkaa kesäkuun puolivälissä.

Patjarikko (Kuva: Puutarha.net)
Patjarikko (Kuva: Puutarha.net)
Hopearikko (Kuva: Adobe Stock)
Hopearikko (Kuva: Adobe Stock)
Lehtorikko

(

Saxifraga rotundifolia

) peittää osittain varjoista kivikkoryhmää tai rinnettä. Se viihtyy tuoreessa maassa, mutta sietää lyhytaikaista kuivuutta. Talvehtivat, pyöreähköt lehdet suojataan talvella vähälumisilla seuduilla. Kukinta on hyvin runsasta. Laji leviää paitsi kasvullisesti myös kylväytymällä.

Posliinirikkoa(Saxifraga x urbium) myydään usein varjorikkona (Saxifraga umbrosa). Se menestyy myös auringossa, kun kasvualusta pysyy tuoreena. Ainavihanta, vaaleanvihreä lehtiruusuke saattaa tarvita suojan lumettomalla paikalla. Runsas roosa kukinta kestää pari, kolme viikkoa kesä-heinäkuun vaihteessa.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202110_73190.jpg
Maistuvat joulumuistamiset veikeässä paketissa
Kuinka moni tunnustaa tuskailevansa joka ikinen joulu joulumuistamisten kanssa? Varsinkin, jos muistettavia ihmisiä on paljon. Lasten opettajia koulussa sekä päiväkodin aikuisia olisi mukava kiittää kuluneesta lukukaudesta. Kukaan ei halua viedä "turhaa tilpehööriä", koska niitä lahjoja tulee muutenkin kymmenittäin. Mitäpä jos tällä kertaa veisit muistamiset veikeässä paketissa, jäljelle (pitäisi) jäädä vain lahjapaperit ja syöjälle äärimmäisen hyvä mieli.
20078_5987.jpg
Mustatorvisieni
Sekametsissä piileskelevä sieniTätä helposti tunnistettavaa sientä löytyy yleisesti koko Suomesta, mutta pohjoisessa niitä on harvemmassa. Vaikka heinäkuussakin saattaa näitä sieniä löytää, niin etenkin elo-syyskuu on torvisienten aikaa. Toki löytöjä voi tehdä lokakuussakin. Yleensä, kun yhden on bongannut, muut löytyvät helposti. Tarkkuutta etsimisessä tarvitaan, sillä mustatorvisieni on sen verran taitava piiloutumaan.Sekametsät ovat varmimpia löytöpaikkoja. Metsän on kuitenkin oltava kostea ja rehevä. Sieni on paikkauskollinen, joten vuosi toisensa jälkeen voi hyvin suunnata askeleensa samoille apajille!
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
201410_41406.jpg
Tunnetko annoonan?
(Annona cherimoia)Tunnetko tämän hedelmän?
20226_78522.jpg
Punkkeja puutarhassa?
Eniten punkkeja on perinteisesti ollut saaristossa ja rannikolla, mutta talvien leutonemisen ja kauriiden lisääntymisen myötä punkit ovat yleistyneet myös muualla Suomessa. Viime vuosina punkkeja on havaittu niin kaupunkien puistoissa kuin hoidetuilla kotipihoillakin. Punkit viihtyvät esimerkiksi heinikoissa, aluskasvillisuuden seassa, pensaikoissa ja puiden lehtien alapinnoilla.
20124_30569.jpg
Apua pihasuunnitteluun
Uuden talon tontti on vielä alkutekijöissään. Voisitteko Te auttaa pihan suunnittelussa jotenkin?Rakentamiseen ja remontointiin keskittyvän Rakentaja.fi:n sisarportaali Puutarha.net on täynnä tietoa pihan ja puutarhan rakentamisesta! Ylävalikosta avautuu monipuolisia infosivuja rakentamisen eri vaiheista aina suunnittelusta pihan varusteisiin. Tutustumalla niihin saatte jo hyvän kuvan kaikesta, mitä pihan rakentamiseen liittyy.* Puutarha.netin Jäsenpalveluista löytyy apua omatoimiseen suunnitteluun. Kaikki jäsenpalvelut saat käyttää hyödyksesi veloituksetta - kunhan vain kirjaudut sisään! Samat tunnukset käyvät kaikkiin Rakentaja.fi-konseptin portaaleihin (Rakentaja.fi, Puutarha.net ja Omataloyhtiö.fi).- Esimerkiksi lähes 1400 kasvilajia ja -lajiketta sisältävä Kasvikortisto on monipuolinen apu. Sieltä voit hakea sopivia vaihtoehtoja vaikka kasvuolosuhteisen, kasvin korkeuden, kasvutavan tms. perusteella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton