• Etusivu
  • Hoitotyöt

Ruukkuatsalea on ainavihanta pieni pensas

Tiina Painokallio
Päivitetty 28.10.2024
20238_82750.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Ruukkuatsalea (Rhododendron Simsii-ryhmä) on Itä-Aasiasta kotoisin oleva ainavihanta pieni pensas, jonka luonnonvarainen kantamuoto kasvaa viileissä ja kosteissa vuoristometsissä. Eurooppaan atsalea tuotiin 1800-luvun alussa ja se tarjosi muuntautumiskykynsä ansiosta laajan kokeilukentän Englannin, Belgian ja Saksan kukkienjalontajille. Ruukkuatsaleaa onkin jalostettu paljon, joten valikoima koon ja kukkien suhteen on suuri. Markkinoilla on myös bonsaiatsalea (R. x obtosum).

Ruukkuatsalea on puuvartinen ja tiiviskasvuinen, pensasmainen koristekasvi. Kasvin koko, kukkien väri ja muoto vaihtelevat lajikkeesta riippuen. Atsalean kiiltävät, voimakkaan vihreät lehdet ovat kovat ja nahkeat. Nuppuja on runsaasti, ja ylhäältä katsottaessa ruukkuatsaleasta näkyy vain kukkia. Tuoksuttomat kukat ovat usein tiheään kerrannaisia ja terälehdet voivat olla ripsureunaiset. Perinteisestä punaisesta atsaleasta on jalostettu lukemattomia värisävyjä purppurasta ja vaaleanpunaisista valkoisiin sekä kaksivärisiin versioihin.

Atsalean suosio joulukukkana alkoi Suomessa 1970-luvulla. Tuoksuttomana se sopii allergisenkin kotiin. Kukinta ajoittuu hyödön aloittamisesta riippuen jouluun ja äitienpäivään. Atsalea on vaativa hoidon suhteen, joten usein sitä kasvatetaan kausikasvina, joka heitetään pois kukinnan jälkeen. Uudelleen kukittamista kannattaa kuitenkin koittaa.

<p data-block-key="mr55r">(Kuva: Floradania)</p>
(Kuva: Floradania)
<p data-block-key="oqfpw">(Kuva: Floradania)</p>
(Kuva: Floradania)

Ruukkuatsalean hoito

Kastele atsaleaa runsaasti ympäri vuoden, mieluiten kalkittomalla huoneenlämpöisellä vedellä. Se ei saa kuivahtaa, sillä elpyminen on heikkoa. Kukinta-aikana pienikin kuivuminen aiheuttaa kukkien lakastumista ja lehtien varisemista. Jollei kasvi ole ehtinyt kuivua paljoa, se saattaa elpyä, kun ruukun upottaa huoneenlämpöiseen veteen 15 minuutiksi. Suihkuta vettä lehdille ja nupuille aina silloin tällöin. Vältä kuitenkin avonaisten kukkien kastelemista.

Sijoita kasvi valoisaan paikkaan, mutta vältä suoraa auringonpaistetta. Atsalea viihtyy ja kukkii kauimmin viileässä. Ihanteellinen lämpötila on 10–18 astetta.

Kukinnan jälkeen pidä atsalea viileässä ja valoisassa paikassa toukokuuhun asti. Lannoita kalkittomalla lannoitteella heinäkuun puoliväliin saakka. Vie kesäksi ulos puolivarjoiseen paikkaan, muista edelleen runsas kastelu. Harvenna poistamalla pienempiä ja heikompia oksia. Siirrä sisälle ennen yöhalloja, jälleen valoisaan ja viileään paikkaan. Totuta hitaasti huoneenlämpöön, kun haluat hyötää ruukkuatsalean kukkaan.

Istuta atsalea uudelleen joka toinen tai kolmas vuosi kukinnan jälkeen.

Ruukkuatsaleaa voi lisätä kesällä latvapistokkaista. Niiden tyvet kannattaa käsitellä juurrutushormonilla. Pistokkaat vaativat myös pohjalämpöä juurtumiseen.

<p data-block-key="cykdf">Bonsaiksi kasvatettu ruukkuatsalea, Rhododendron obtosum. (Kuva: Floradania)</p>
Bonsaiksi kasvatettu ruukkuatsalea, Rhododendron obtosum. (Kuva: Floradania)
Ohje

Ohje

Vinkki

  • Liota kasteluvedessä 1–2 teepussia vuorokauden ajan kovan veden pehmentämiseksi. Tee muuttaa emäksisen veden sopivan happamaksi.
  • Sijoita ruukku märälle alustalle, mutta irti vedestä esimerkiksi pikkukivien päälle.
  • Käy tutustumassa myös alppiruusuihin esimerkiksi Mustilan puutarhassa Elimäellä.
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
Erilaisia yrttejä
Yrtit ja juurekset omasta hyötypuutarhasta - kuuntele Kivijalka-podcast
Olisi hienoa loppukesällä syödä omalta maalta punaisia viinimarjoja suoraan pensaasta tai napata maasta porkkana pikkupurtavaksi. Siinä tietäisi ainakin tasan tarkkaan mitä suuhunsa laittaa, kun on koko kesän seurannut niiden kasvua.Tässä Kivijalka-podcastissa puhutaan hyötypuutarhasta. Mitä muuta se voisi olla, kuin marjapuska pihan perällä ja miten sellaista pitäisi hoitaa? Aiheesta keskustelemassa on Satakunnan puutarhaseuran sihteeri Tina Halin.Kivijalka-podcastissa puhutaan asumiseen, teknologiaan sekä tietenkin rakentamiseen ja remontoimiseen liittyvistä aiheista.(Podcast on tallennettu 2022 vko 23.)
20236_26431.jpg
Käymälästä potkua puutarhaan
Kompostoinnin jälkeen käymäläjätteen voi käyttää maanparannuksessa. Suljetussa kompostorissa arvokkaat ravinteet ovat suojassa sadeveden huuhtelulta. Käymäläjäte soveltuu erinomaisesti kompostoitavaksi puutarhajätteen seassa Biolan Puutarhakompostorissa tai Biolan Maisemakompostori Kivessä. Ravinnepitoiset käymäläjätteet tasapainottavat hiilipitoista ja kuivaa puutarhajätekompostia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton