• Etusivu
  • Hoitotyöt

Ryhmäruusut

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.07.2022
20227_79061.jpg

Rosa Grandiflora-ryhmä (Kuva: Shutterstock)

Ryhmäruusut ovat arvokkaiden paikkojen katseenvangitsijoita, jotka kukkivat heinäkuusta pitkälle syksyyn. Ne ovat melko vaativia kasvupaikan ja hoidon suhteen, mutta palkitsevat huolellisen hoidon. Ryhmäruusut muistuttavat kaupassa myytäviä leikkoruusuja ja ovatkin näyttävimmillään ryhmään istutettuina.

Ryhmäruusuihin eli jaloruusuihin kuuluvat teehybridiruusut eli isokukkaiset jaloruusut (Rosa Teeristeymä-ryhmä), tertturuusut (Rosa Floribunda-ryhmä) ja maanpeittoruusut (Rosa Polyantha-ryhmä ja Rosa Grandiflora-ryhmä). Nämä ruusut ovat noin 50–100 cm korkeita. Jalostuksessa on kiinnitetty huomiota kukan kokoon, kerrannaisuuteen ja muotoon. Värikkäiden ryhmäruusujen taimet koostuvat jalo-osasta ja talvenkestävästä perusrungosta.

Ryhmäruusun istutus

Ryhmäruusut pitävät auringonpaisteesta ja hyvin vettä läpäisevästä, lannoitetusta maasta. Paikan tulee olla lämmin ja suojaisa. Ne eivät viihdy savimaassa.

Ryhmäruusut myydään yleensä kolmen kappaleen pakkauksissa, avojuurisina taimina. Usein niiden versonpäät ovat kastettu vahaan. Vahan tarkoitus on vähentää versojen vesihaihduntaa, kun ne ovat vielä myyntipakkauksessaan. Vaha ei haittaa uutta kasvua, eikä sitä tarvitse poistaa.

Ennen istutusta taimet upotetaan vesiämpäriin vähintään puoleksi tunniksi. Näin juuret saavat kunnolla vettä eivätkä pääse heti kuivumaan.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Istutuskuopan on oltava 50 cm syvä, jotta jalonnuskohta (juuriston ja versojen solmumainen yhtymäkohta, muhkura) saadaan noin 15 cm maan pinnan alle. Ryhmälle kaivetaan suuri yhtenäinen kuoppa, johon kaikki taimet istutetaan. Kuopan pohjalle laitetaan salaojaksi hiekkaa. Istutuksen jälkeen kastellaan reilusti.

Istutusleikkauksessa jätetään vain 3–5 vahvinta versoa, niihin jokaiseen 3–5 silmua. Ylimmän silmun yläpuolelle täytyy jättää 1 cm versoa, jotta silmu ei kuivu. Hyvin haarautunutta taimea ei yleensä tarvitse leikata istutuksen yhteydessä.

Lueruusujen talvisuojauksesta

Ryhmäruusujen hoito

Kukkiakseen pitkään ja runsaasti ryhmäruusut tarvitsevat ravineita enemmän kuin pensasruusut. Syyslannoitus on hyvä antaa heinäkuun lopulla – elokuun alussa.

Kuihtuneet kukat alkavat muodostaa siemeniä, mikä heikentää kukintaa, joten niiden poistaminen pidentää kukintaa. Jalonnuskohdan alapuolelta kasvavat villiversot tulee poistaa. Ruusuja vaivaa yleisimmin kirvat ja ruusuhärmä. Tarvittava torjunta kannattaa aloittaa ensimmäisten oireiden ilmaannuttua.

MIkäli maa on painunut kesän aikana, lisätään tyvelle esimerkiksi multaa ja hiekkaa, jotta jalonnuskohta on edelleen riittävän syvällä. Versot suojataan talveksi ja pitkiä versoja voi lyhentää, jolloin suojaus on helpompi tehdä.

Rosa Teeristeymä-ryhmä 'Peace' (Kuva: Puutarha.net)
Rosa Teeristeymä-ryhmä 'Peace' (Kuva: Puutarha.net)
Rosa Floribunda-ryhmä 'Nina Weibull' (Kuva: Puutarha.net)
Rosa Floribunda-ryhmä 'Nina Weibull' (Kuva: Puutarha.net)
Hoitotyöt
istutus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20232_69113.jpg
Tee näyttävä syysistutus ruukkuun - katso ideat!
Syyskesällä ilmat viilenevät nopeasti ja kesän kukkaset alkavat pian olemaan aika ikävän näköisiä. Niiden tilalle voikin jo mainiosti vaihtaa kylmyyttä kestäviä, yksivuotisia syyskukkijoita. Esimerkiksi värikkäät ruukkukrysanteemit, syysasterit, hauskat koristekaalit ja pensastädykkeet kestävät pikkupakkasia ja siten ilahduttavat pitkälle syksyyn. Talveen asti kauniina säilyvät hyvin pakkasta kestävät kanervat ja callunat.
20232_47211.jpg
Syksyllä on hyvä aika istuttaa lisää kasveja puutarhaan
Syksy on hyvää istutusaikaa, koska syksyllä ilmankosteus on suuri eikä helle enää rasita kasveja. Syksyllä myös sataa luontaisesti enemmän kuin kesällä. Näin istutuksia tarvitsee kastella vähemmän kuin kuivaan aikaan. Astia- ja paakkutaimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan. Kärhöjen, jaloruusujen, atsaleojen ja muiden talvenarkojen kasvien istutus siirretään mielellään kevääseen, jotta ne ehtivät juurtua kunnolla ennen maan jäätymistä.
Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.
20205_64821.jpg
Istutusallas muurikivistä - suunnittele ja toteuta itse
Muurikiviä käytetään erityisesti rinnepihoilla, näyttävinä ja pihaa ryhdittävinä kokonaisuuksina. Muurikivillä voi vastaavasti saada tasaiseen pihaan elävyyttä rakentamalla vaikkapa istutusaltaita. Istutusaltaat voi upottaa osaksi terassirakennelmaa tai muuten vaan toteuttaa tyylikkäitä istutuskokonaisuuksia.
20238_82878.jpg
Tee syksyinen kukkaryhmä katso suunnitelma!
Kesä on täynnä kukintaa ja kasvirunsautta, mutta riittääkö puutarhassasi kukintaa vielä syksyllä? Via Garden Oy:n pihasuunnittelija Päivi Rahikkaantoi meille ohjeet monivuotisen, syksyllä täyteen loistoon pääsevästä istutusryhmästä. Tutustu, ihastu ja toteuta omassa puutarhassasi.
20236_82268.jpg
Kesä - kotipuutarhurin parasta aikaa...
Ainakin sitä mieltä ovat kaikki ne koululaiset, jotka kesäkuun alkupäivinä kirmaavat kesälaitumille! No, samaa toki kertoo kalenteri – ja Suomen rehevä, kesäkuinen luonto ja kukkivat kukat: pihlajan valkoinen kukkahuntu, metsämarjojen kukinnot ja kauniit orvokit. Viis räntäsateesta ja kylmästä viimasta!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton