• Etusivu
  • Hoitotyöt

Ryhmäruusut

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.07.2022
20227_79061.jpg

Rosa Grandiflora-ryhmä (Kuva: Shutterstock)

Ryhmäruusut ovat arvokkaiden paikkojen katseenvangitsijoita, jotka kukkivat heinäkuusta pitkälle syksyyn. Ne ovat melko vaativia kasvupaikan ja hoidon suhteen, mutta palkitsevat huolellisen hoidon. Ryhmäruusut muistuttavat kaupassa myytäviä leikkoruusuja ja ovatkin näyttävimmillään ryhmään istutettuina.

Ryhmäruusuihin eli jaloruusuihin kuuluvat teehybridiruusut eli isokukkaiset jaloruusut (Rosa Teeristeymä-ryhmä), tertturuusut (Rosa Floribunda-ryhmä) ja maanpeittoruusut (Rosa Polyantha-ryhmä ja Rosa Grandiflora-ryhmä). Nämä ruusut ovat noin 50–100 cm korkeita. Jalostuksessa on kiinnitetty huomiota kukan kokoon, kerrannaisuuteen ja muotoon. Värikkäiden ryhmäruusujen taimet koostuvat jalo-osasta ja talvenkestävästä perusrungosta.

Ryhmäruusun istutus

Ryhmäruusut pitävät auringonpaisteesta ja hyvin vettä läpäisevästä, lannoitetusta maasta. Paikan tulee olla lämmin ja suojaisa. Ne eivät viihdy savimaassa.

Ryhmäruusut myydään yleensä kolmen kappaleen pakkauksissa, avojuurisina taimina. Usein niiden versonpäät ovat kastettu vahaan. Vahan tarkoitus on vähentää versojen vesihaihduntaa, kun ne ovat vielä myyntipakkauksessaan. Vaha ei haittaa uutta kasvua, eikä sitä tarvitse poistaa.

Ennen istutusta taimet upotetaan vesiämpäriin vähintään puoleksi tunniksi. Näin juuret saavat kunnolla vettä eivätkä pääse heti kuivumaan.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Istutuskuopan on oltava 50 cm syvä, jotta jalonnuskohta (juuriston ja versojen solmumainen yhtymäkohta, muhkura) saadaan noin 15 cm maan pinnan alle. Ryhmälle kaivetaan suuri yhtenäinen kuoppa, johon kaikki taimet istutetaan. Kuopan pohjalle laitetaan salaojaksi hiekkaa. Istutuksen jälkeen kastellaan reilusti.

Istutusleikkauksessa jätetään vain 3–5 vahvinta versoa, niihin jokaiseen 3–5 silmua. Ylimmän silmun yläpuolelle täytyy jättää 1 cm versoa, jotta silmu ei kuivu. Hyvin haarautunutta taimea ei yleensä tarvitse leikata istutuksen yhteydessä.

Lueruusujen talvisuojauksesta

Ryhmäruusujen hoito

Kukkiakseen pitkään ja runsaasti ryhmäruusut tarvitsevat ravineita enemmän kuin pensasruusut. Syyslannoitus on hyvä antaa heinäkuun lopulla – elokuun alussa.

Kuihtuneet kukat alkavat muodostaa siemeniä, mikä heikentää kukintaa, joten niiden poistaminen pidentää kukintaa. Jalonnuskohdan alapuolelta kasvavat villiversot tulee poistaa. Ruusuja vaivaa yleisimmin kirvat ja ruusuhärmä. Tarvittava torjunta kannattaa aloittaa ensimmäisten oireiden ilmaannuttua.

MIkäli maa on painunut kesän aikana, lisätään tyvelle esimerkiksi multaa ja hiekkaa, jotta jalonnuskohta on edelleen riittävän syvällä. Versot suojataan talveksi ja pitkiä versoja voi lyhentää, jolloin suojaus on helpompi tehdä.

Rosa Teeristeymä-ryhmä 'Peace' (Kuva: Puutarha.net)
Rosa Teeristeymä-ryhmä 'Peace' (Kuva: Puutarha.net)
Rosa Floribunda-ryhmä 'Nina Weibull' (Kuva: Puutarha.net)
Rosa Floribunda-ryhmä 'Nina Weibull' (Kuva: Puutarha.net)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20221_75509.jpg
Maukkaat reseptit sipulille
Olipa mielessä keitto tai pataruoka, vokki tai uuniruoka, ruokaisa salaatti tai pastaruoka, aina kokkaus alkaa sipulin pilkkomisesta. Ilman sipulia keittiössä ei selviä. Tammikuussa eletään blinikautta. Raaka, huolellisesti terävällä veitsellä hienonnettu sipuli on herkkua blinin päällä yhdessä smetanan, mädin ja pippurin kanssa. Samaan tapaan sipulisilppu sopii myös hernekeiton päälle.
Sytykesipsit ja takkatuli.jpg
Sytykesipsit: hyötylahja retkeilijälle ja puulämmittäjälle
Sytykesipsit ovat oiva pikkulahja päiväkodin aikuisille, opettajille, retkeilijäystäville tai vaikka mökkisaunan lämmittäjälle. Sipsit toimivat kuin tutuksi tulleet sytykeruusut ja niiden valmistus on nopeaa ja helppoa.
20115_26026.jpg
Miten eroon sammaleesta?
Pihanurmikossa kasvaa ruohoa tupsu siellä, toinen täällä – mutta sammal kyllä viihtyy mainiosti. Miten sammalesta pääsisi eroon?Sammal valtaa nopeasti paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta oikein menesty. Sammal viihtyy varjoisessa paikassa, tiivistyneessä sekä happamassa maassa. Usein maa on myös liian kosteaa ja ravinneköyhää. Valo-olosuhteita harvemmin voi parantaa, mutta muulla tavoin nurmikon kasvuolosuhteita voidaan pyrkiä parantamaan. Kun nurmikko voi hyvin, niin sammal ei sille elintilakilpailussa pärjää.
20206_65287.jpg
Ammattilaisten työtahti puutarhatöissä - Vertaa oletko yhtä nopea?
Alla on lueteltu viheralan ammattilaisten töiden aikamenekkejä. Vertaa huviksesi niihin omaa työvauhtiasi...
20098_18068.jpg
Vuoden vihannesta nyt avomaalta
Tuoreen avomaankurkun käyttö on monille vierasta. Sen sijaan teollisuuden säilömät etikkakurkut tunnetaan, ja ne ovatkin oiva, kirpeä täydentäjä moneen muutoin tasaisen makuiseen ruokaan. Enää säilykekurkut eivät maistu voimakkaan etikkahappoisilta, vaan reseptejä on jatkuvasti muunnettu ajanhenkisiksi. Liemen makeutta on lisätty.Avomaakurkkua kannattaa maistella toisinkin tavoin. Kokeile salaatteihin, voileiville ja perinteisiksi hölskytyskurkuiksi, mutta myös kuumennettaviin ruokiin: keittoihin, täytettynä ja gratinoituna uuniin sekä moussakan tapaan valmistettuna. Pieni määrä omatekoisia kurkkusäilykkeitä mahtuu tavalliseen jääkaappiin, ja kellarin tai kylmiön omistaja voi säilöä kurkkuja enemmänkin.Valitse napakoita, viidestä viiteentoista sentin mittaisia avomaankurkkuja, jotka ovat pinnaltaan rosoisia ja vihreitä. Ylikypsissä kurkuissa pinta sileytyy ja kellastuu eivätkä nämä kelpaa tuorekäyttöön tai säilöntään. Nestejännityksensä menettäneet kurkut ovat väärän säilytyksen tulosta. Sadonkorjuun jälkeen viilennetyt kurkut tulee suojata haihtumiselta ja auringolta. Kurkku pysyy laadukkaana, kun se säilytetään viileässä, +8 - +10 asteessa erillään etyleeniä tuottavista hedelmistä ja tomaateista.
20232_49043.jpg
Siirtonurmi voidaan asentaa myös syksyllä!
Pihanurmikon kasvattaminen kylvämällä kulutusta kestäväksi viheriöksi vaatii pitkän alkukasvatuksen.Moni meistä kuitenkin haluaisi pihansa nopeasti ja vaivattomasti käyttökuntoon. Siirtämällä valmiin nurmikon uudelle kasvupaikalle ohuena nurmirullana, saadaan heti syntymään näyttävä nurmikko, joka jo varsin lyhyen ajan kuluttua on tallausta kestävä. Siirtonurmi on tiheä, rikkaruohoton, vahvajuurinen ja tasainen nurmimatto, jota on ilo katsella!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton