Saako jäniksen syömän päärynäpuun pelastettua? Asiantuntija vastaa
Lukijan kuva kysymykseen.
Talvella jänis söi päärynäpuun rungon. Vaikka laitoin haavanhoitoaineen yms syötyyn kohtaan, ei yläpuoli selvinnyt. Nyt syödyn kohdan alapuolella on uusia vihreitä oksia. Saako tästä vielä päärynäpuun, vaikka päärunko on yläpuolelta kuollut?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Näyttää siltä, että päärynäpuun jalo-osa on kuollut ja juuri on elossa. Päärynäpuulla on eri kasvin juuri kuin latvus. Tämä tuotantotapa johtuu siitä, että päärynälajikkeen ominaisuudet eivät yleensä toistu samanlaisina siemenlisätyissä taimissa (jotka ovat omajuurisia), vaan niissä on paljon muuntelevuutta. Lopputuloksena ei siis saada samanlaisia päärynöitä kuin alkuperäisessä puussa kasvoi. Siksi ns. perusrunkoon varrennetaan jalo-oksa eli se haluttu päärynälajike. Jalonnuskohta on yleensä rungon alaosassa. Myös joitakin omajuurisia päärynälajikkeita saattaa olla markkinoilla.
Kuvasta ei voi varmasti sanoa, mutta luultavasti jalo-osa on kuollut ja uusi kasvu tulee perusrungosta eli se on varrennuskohdan alapuolista kasvua. Perusrunkona käytetään usein päärynää lajina, joka on lajikkeiden eräänlainen kantamuoto. Perusrungon tyypistä riippuu, millaisia hedelmiä siihen kasvaa, tai tuottaako se ylipäätään hedelmiä.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!