• Etusivu
  • Kasvillisuus

Salaatit Vuoden vihannes 2007

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2018
200612_2254.jpg

Kuva: Teppo Johansson, Kotimaiset Kasvikset

Salaatit valittiin vuoden 2007 vihannekseksi. Meillä tunnetuimpia ja käytetyimpiä salaatteja ovat pehmeä keräsalaatti ja rapea keräsalaatti eli jäävuorisalaatti. Tarjonta on kuitenkin huomattavasti tätä laajempi. Useimmista myyntipisteistä löytyy nykyään ainakin punaista ja vihreää tammenlehtisalaattia, jääsalaattia, lollo rosso -salaattia ja sidesalaattia.

Vuoden Vihanneksen valitsevat vuosittain puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry apunaan muut alan järjestöt ja asiantuntijat. Tavoitteena on vihannesten käytön ja tuntemuksen monipuolistaminen.

Sata grammaa viikossa


Vaikka salaatit ovat löytäneet tiensä lähes jokaiseen lounaspöytään ja hampurilaisen väliin, varaa niiden käytön lisäämiseen on. Kukin suomalainen syö vuodessa viitisen kiloa salaattia - vain noin 100 g viikossa. Energiaa tässä sadassa grammassa on vain reilun kymmenen kalorin verran (alle 50 kJ).

Suomalaisten syömästä salaatista puolet on tuotettu meillä, puolet tuotu muualta.

Keisari Augustuksen ihmelääke


Salaatti tunnettiin jo ennen ajanlaskumme alkua, jolloin sitä arvostettiin sen jäähdyttävien ja virkistävien vaikutusten ansiosta. Salaattia syötiin muun muassa Persian hovissa 550 eKr. Muinaisessa Egyptissä se oli päävihannes - tosin keitettynä.

Huikeimman tunnustuksen salaatille antoi ajanlaskumme alun tienoilla keisari Augustus, joka uskoi parantuneensa vaikeasta sairaudesta salaatin ansiosta. Kiitollisena siitä hän rakennutti salaatille alttarin ja pystytti sen kunniaksi patsaan!

Lehtisalaatti Kuva: Teppo Johansson, Kotimaiset Kasvikset
Lehtisalaatti Kuva: Teppo Johansson, Kotimaiset Kasvikset

"Jäävuoret tulevat!"


Amerikan mantereelle salaatti rantautui eurooppalaisten maahanmuuton myötä. Siellä suurimman suosion saavutti rapea keräsalaatti, jota kuljetettiin Kaliforniasta muuhun maahan rautateitse suurten jääkimpaleiden jäähdyttäessä junavaunuja. Radanvarsipaikkakunnilla salaattijunia odotettiin innolla ja vinkattiin naapureillekin: "Jäävuoret tulevat". Rapea keräsalaatti sai nimen jäävuorisalaatti.

Babyleaf-trendisalaatti


Valmiiden salaattiseosten yleistyessä markkinoille ovat tulleet pienen pienistä salaatinlehdistä tehdyt babyleaf-salaatit. Ideana on, että salaatinlehdet kerätään ennen kuin ne ovat täysikasvuisia. Monet kuluttajat ovat ihastuneet babyleaf-salaatteihin, joihin ei jää helposti ruskettuvia leikkuupintoja. Toisaalta pienet lehdet ovat pehmeitä ja nuutuvat helposti.

Kasvinjalostajat kehittävät parasta aikaa kestäviä lajikkeita babyleaf-salaatteihin, joista odotetaan yhtä tulevaisuuden salaattitrendeistä. Sitä ennen babyleaf-salaatin voi rakennella vaikka oman kasvimaan tuotteista. Pikkulehtiseoksiin sopivat vihreät ja punaiset side-, batavia- ja tammenlehtisalaatit sekä lollo-salaattien ja kähäräendiivien koristeelliset lehdet. Pikanttia makua seoksiin saa rucolan lehdillä. Babyleaf-salaatin voi halutessaan kruunata nuorilla herneen versoilla tai punajuurikkaan ja mangoldin herkullisilla pienillä lehdillä.

Puutarha-alan järjestöt kampanjoivat vuoden 2007 ajan salaatin tiimoilta julkaisemalla pitkin vuotta muun muassa herkullisia salaattiruokaohjeita.

Tiesitkö?


  • Salaattia syötiin jo Persian hovissa 550 eKr. Muinaisessa Egyptissä se oli päävihannes.
  • Ajanlaskun alussa keisari Augustus rakennutti salaatille patsaan ja alttarin, koska uskoi parantuneensa vakavasta sairaudesta salaatin avulla.
  • Suomalainen syö vuodessa 5 kiloa salaattia.
  • Puolet syömästämme salaatista on viljelty Suomessa, puolet tuotu muualta.
  • 100 grammassa salaattia on energiaa vain reilun kymmenen kalorin verran.
  • Suomalaisissa kasvihuoneissa tuotetaan vuodessa noin miljoona kiloa pehmeää ja rapeaa keräsalaattia ja 51 miljoonaa kappaletta erilaisia lehtisalaatteja ruukussa.
Roman-salaattiKuva: Teija Tuisku, Puutarhaliiton kuva-arkisto
Roman-salaattiKuva: Teija Tuisku, Puutarhaliiton kuva-arkisto
Lähde: Puutarhaliitto
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202012_67913.jpg
Lukijoiden tärkeimmät joululaulut
Joululaulut ovat raikuneet jo tovin kaupoissa, töissä ja automatkoilla, eikä kotonakaan voi niiltä välttyä, jos lapset harjoittelevat joululauluesityksiin tai vanhempi hyräilee tuttuja sointuja vaikka leipoessaan maittavia herkkuja. Jokaisella meistä on kuitenkin joku lempilaulu, joka soidessaan mistä tahansa laitteesta tuo mieleen jonkinlaisia muistoja, varsinkin joulusta. Pyysimme lukijoiltamme noita muistoja ja tässä muutama kertomus, olkaapa hyvä.
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin ‒ Asiantuntija vastaa
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki. Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.
202010_67070.jpg
Lisävaloa yrteille ja huonekasveille
Pimeänä vuodenaikana kaikki elävät kasvit hyötyvät lisävalosta, niin huonekasvit kuin yrtitkin. Voit nauttia tuoreista yrteistä ympäri vuoden, kun sijoitat ne sisätiloissa ikkunalaudalle ja huolehdit talvella riittävästä valonsaannista keinovalolla. Kasvien valontarve vaihtelee, mutta pimeään aikaan lisävaloa kannattaa antaa vähintään kahdeksan tuntia päivässä.
202211_79983.jpg
Pihlajanmarjakoin torjunta? Asiantuntija vastaa
Tehoaako spurtzin luonnonmukainen tuholaistorjunta-aine pihlajanmarjakoihin?
20237_35466.jpg
Yääh - hyttysiä! Miten hyttysistä pääsee eroon?
Hyttyset aiheuttavat monelle kutisevia paukamia, allergisille joskus voimakkaampiakin oireita. Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti muistuttaa, että luonnon toiminnan kannalta ötökät ovat kuitenkin tärkeitä. Lintujen poikasille riittää ravintoa, kun hyttysiä tulee runsaasti. Mutta miten ne saisi jättämään ihmiset rauhaan?
20208_66252.jpg
Varmista kukoistava kevät ja satoisa ensi kesä
Vaikka päivät ovat vielä kesäisen lämpimiä, alkaa luonto valmistautua talveen. Lyhenevä päivä on varma merkki, niin muuttolinnuille kuin kasveillekin, että talvea kohti ollaan menossa. Puutarhuri voi omilla toimillaan edesauttaa kasveja kestämään talven haasteet, varmistaa tulevan kevään ja kesän kukintaa ja kesän satoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton