• Etusivu
  • Hoitotyöt

Sipulikukkia nurmikolle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2018
20065_125.jpg

lumikello

Vanhaa nurmikkoa voidaan piristää kukilla. Puiden varjossa harventunut nurmikko on otollista kasvualustaa helposti leviäville sipulikasveille. Varjoisassa paikassa sipulikasvit kukkivat pidempään. Varjossa viihtyviä aluevaltaajia ovat mm. idänsinililja (Scilla siberica) ja espanjansinililja (Hyacinthoides hispanica) sähkönsinisine kukintoineen sekä valkoiset lumikello (Galanthus nivalis) ja kevätlumipisara eli kevätkello (Leucojum vernum).

lehtolaukka
lehtolaukka

Hieman valoisammalla kasvupaikalla viihtyvät lehtolaukka (Allium oreophilum), keltalaukka (Allium moly), posliinihyasintti (Puschkinia libanotica) sekä kevättähdet (Chinodoxa). Sekä auringossa että puolivarjossa viihtyvät helmililjat (Muscari) kukkivat valkoisina tai sinisinä kukkamattoina nurmella.

Lue lisää kukkasipuleista

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20144_38952.jpg
Sadevedet hyötykäyttöön Vesitaskun avulla
Sadeveden talteenotto on fiksu ja ekologinen tapa tuottaa kasteluvesi puutarhallesi. VESITASKU® on pohjoismaisiin olosuhteisiin tehty toimintavarma kotimainen sadevesisäiliö."Pihatöiden viimeistelyssä huomasimme, että sadevettä tulisi kerätä puutarhanhoitoa varten. Uusi piha istutuksineen tarvitsi runsaasti vettä ja olisihan kasteluvedelle paljon käyttöä jatkossakin. Tynnyri talon nurkalla ei perustuksiin valuvan ylivuotoveden, eikä ulkonäkönsä vuoksi tullut kuitenkaan kyseeseen."Näin syntyi idea Vesitaskusta, josta on iloa Sinulle, talollesi ja puutarhallesi.Tyylikäs ja moderni sadevesisäiliö, Vesitasku (3 eri väriä), verhoilulevyt ja kannakesarja ovat myynnissä Rakentaja.fi verkkokaupassa.
202311_79767.jpg
Tähtianis tuo ruokaan lakritsan makua
Rusotähtianis (Illicium verum), tunnetummin tähtianis, on monelle tuttu jouluinen mauste. Tähtianiksen maku on pippurinen ja lakritsainen. Se on tavallista anista voimakkaampi. Se on lähtöisin Kiinasta ja Pohjois-Vietnamista. Se kuuluu kiinalaisen keittiön perusmausteisiin ja sitä käytetään myös lääkeaineena.
20239_83006.jpg
Arat kasvit talvisuojaan
Lepokausi auttaa kasvia selviytymään aikana, jolloin kasvamisen edellytykset ovat huonot. Valon puute aiheuttaa surullisen honteloa kasvua, kylmyys ja kuivuus muun muassa houkuttelevat tauteja ja tuholaisia. Kesän ruukkukasveja voi säilyttää seuraavan kesään talvettamalla ne.
20067_342.jpg
Elokuussa kerätään siemenet talteen
Puutarhaharrastajalle lisää ulottuvuutta harrastukseen tuo kasvien kasvattaminen itse siemenestä taimiksi. Loppukesällä onkin runsaasti kerättävissä siemensatoa puutarhasta. Perennojen siemeniä omista ja tuttavien istutuksista keräämällä pääsee kokeilemaan puutarhurin taitojaan.Siemenlisäyksen lopputuloksen yllätyksellisyys tuo harrastukseen uutta jännitystä. Siemenlisäyksen seurauksena saatava uusi taimi voi erota paljonkin perintötekijöiden sekoittuessa emokasvistaan. Luonnonkasvit ja ns. maatiaisperennat muuntelevat vähiten. Jalostetummat lajit ja lajikkeet muuntelevat runsaammin.
20182_51807.jpg
Kompostointi on arjen ekoteko
Pienillä muutoksilla ekoasuminen onnistuu!Suomalaiset tuottavat henkilöä kohden keskimäärin 480 kiloa jätettä vuodessa. Tästä alle puolet viedään kaatopaikalle ja vain neljäsosa päätyy kierrätykseen. Esimerkiksi maatuvaa talousjätettä viedään luvattoman paljon sekajätteen joukossa edelleen kaatopaikoille. Sekajäte on kalleinta jätettä. Se on kaatopaikoille myös ongelma, sillä biopohjaiset talousjätteet synnyttävät metaania, joka on haitallinen kasvihuonekaasu. Lisäksi biojäteperäiset suoto- ja valumavedet kuormittavat pohjavesiä ja ympäristön vesistöjä.
20224_77660.jpg
Miten voi pelastaa vanhat kuuset? Asiantuntija vastaa
Naapurissa rakennetaan. Maansiirtotöissä vaurioitui meidän puolemme kuusien juuria. Haluamme pelastaa komeat kuuset (vanha kuusiaita, n. 10 m korkea). Mitä voimme tehdä? Suurin osa juurista on vaurioitumatta, joten toivomme, että peli ei ole menetetty. Lannoitetta, havumultaa? Neuvoja kaivataan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton