• Etusivu
  • Kasvillisuus

Sipulikukkien syysistutus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.08.2023
20067_333.jpg

Sipulien koko ja laatu

Hyvä sipuli on pullea ja kiinteä.
Sipulin koko kerrotaan yleensä myyntipakkauksessa, esim. lummetulppaanin sipulin koko 11/12 tarkoittaa, että pakkauksessa olevin sipuleitten ympärysmitat ovat 11 - 12 cm. Suurista sipuleista saadaan paras kukinta. Kukkasipulien tulee olla ostettaessa lepotilassa, jolloin mitään kasvua ei ole vielä näkyvissä. Ne ovat napakoita ja kiinteitä. Pienet pintakolhut ovat vaarattomia, mutta syviä viiltoja ei saa olla.

Tiesitkö? Kukkasipulit lajitellaan sen mukaan minkä kokoisesta täydellisestä ympyrän muotoisesta reiästä ne sujahtavat eteenpäin.

Säilytys


Kotona sipulit säilytetään viileässä ja pimeässä, kunnes ne istutetaan.

Istuttaminen


Kevätkukkijoiden istutusaika on syksyllä

: tarpeeksi ajoissa, että sipulit ehtivät juurtua, ja tarpeeksi myöhään, etteivät versot kuitenkaan nouse maan pinnalle. Sopiva istutusaika on syyskuu.

Sipulikukat pitävät aurinkoisesta paikasta ja kuohkeasta maasta, tiivis savimaa ei niille sovi. Hiekkaiseen maahan voi lisätä multaa, tiiviiseen savimaahan turvetta ja karkeaa hiekkaa. Samalla voi lisätä hitaasti liukenevaa lannoitetta, esimerkiksi hyvin maatunutta kompostia tai sarvilastua.

Istutussyvyyden perusohje on, että sipuli istutetaan kolme kertaa sipulin korkeutta syvempään, sipulin kärki ylöspäin. Sipulin päälle tulee siis kaksi kertaa sipulin korkeuden verran multaa. Syvyys riippuu kuitenkin myös maan laadusta: kuohkeassa maassa sipuli istutetaan hieman syvempään, raskaassa taas hieman matalammalle.

Istutusetäisyys on yleensä ilmoitettu sipulipussissa. Pikkusipulit istutetaan yleensä 5–10 cm välein ja isot 15–25 cm välein.

Heti istutuksen jälkeen maa kastellaan huolellisesti. Kuivana syksynä lisäkastelu auttaa sipulien juurtumista.

Keväthoito


Sipulikukat kukkivat ensimmäisenä keväänä sipulissa olevan vararavinnon turvin. Keväällä kannattaa kuitenkin kastella ja aloittaa lannoitus heti, kun ensimmäiset versot pilkistävät maasta. Typpipitoista lannoitetta kannattaa välttää, etteivät lehdet kasva kukinnan kustannuksella.

Kastelua ja lannoitusta jatketaan myös kukinnan jälkeen. Kukinnot poistetaan mahdollisimman pian, koska siementen muodostus vei runsaasti sipulin energiaa. Pikkusipulikasvien siemenkodat voi jättää kypsymään, jos halutaan niiden siementävän. Lehtien kautta sipuli saa ravinteita takaisin seuraavaa vuotta varten, joten niitä ei poisteta ennen kuin ne ovat lakastuneet.

kevätsahrami eli krookus
kevätsahrami eli krookus

Lue lisää kevään kukkijoista Puutarha.netin Keskustelupalstalla!

Jakaminen


Monivuotiset sipulikukkakasvustot muodostavat aikaa myöden tiheitä mättäitä, lopulta kukinta alkaa kuitenkin taantua. Tällöin kasvusto kaivetaan ylös, heti kuihtumisen viimeisten lehtien jälkeen, ja sipuliryppäät jaetaan ja istutetaan heti uusille paikoilleen.

Lisätietoja sipulikukista.

Puutarha.net suosittelee mm. näitä lajeja:

  • papukaijatulppaani Rococo
  • lummetulppaani Showwinner
  • kerrottu tulppaani Abba
  • tähtinarsissi Flower Record
  • kerrottu narsissi Texas
helmilija
helmilija

Yhdistä eri lajeja

Erilaisia sipuli- ja mukulakasveja yhdistelemällä keväisestä kukkaloistosta saa nauttia maaliskuusta alkaen jopa kesäkuulle saakka. Maaliskuussa avautuvat lumikellot ja talventähdet, huhtikuussa krookukset, kevätkellot, sinililjat sekä jää- ja kevätkurjenmiekat. Huhti-toukokuussa avautuvat puolestaan erilaiset narsissit ja matalat sekä aikaiset tulppaanit. Samoihin aikoihin kukkivat myös vuokot, laukat, hyasintit, koiranhampaat, keisarinpikarililjat ja keskiaikaiset tulppaanit. Vielä kesäkuussa voimme ihailla korkeita, myöhäisiä tulppaanilajikkeita.

Lue lisää keväisestä sipulikukkaloistosta.

Kukkapenkkiin sopivat parhaiten korkeat tulppaanit, laukat, marskinliljat, keisarin- ja persianpikarililjat, korkeammat narsissit, isotähtihyasintit ja krookukset.

Kukkakedolla ja nurmikolla viihtyvät lehto- ja keltalaukat, lumikellot, sinililjat ja kirjopikarililjat. Muistathan kuitenkin, että nurmikko ajetaan ja niitty niitetään vasta sipulikasvien lehtien kuihduttua.

Kivikossa (kivikkoryhmissä, kallioiden päällä ja rinnepenkeissä) taas pärjäävät matalat tulppaanit (kivikko-, tähti-, buharan-, kääpiö-, metsä- ja matalat terttutulppaanit), kevät- ja jääkurjenmiekat, sini- ja helmililjat, posliinihyasintit, kirjopikarililjat, balkaninvuokot, lumi- ja kevätkellot, keltakoiranhampaat, kevättähdet, lehtilaukat ja sarjatähdikit.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Maassa pystyssä ilotulite, josta kipinöitä ja savua
Ilotulitteet ja ympäristö
Vuosi vaihtuu melkoisessa paukkeessa - ja katkussa. Onko ilotulituksesta jotain haittaa ympäristölle?Ainakin näin maallikosta vaikuttaa siltä, että vuoden vaihtuessa ja paukkeen lisääntyessä, myös suussa ja hengityselimissä maistuu ja tuntuu. Ruudinkatkuista ilmaa on ikävä hengittää ja se pistää yskittämään - ja maistuu ikävältä suussa... Mitä ilotulitteet oikein sisältävät, onko niistä jotain seurauksia ympäristöllemme - entä meille itsellemme?
202112_74224.jpg
Suomella riittää petrattavaa biojätteiden kierrätyksessä
Suomen Biokierto ja Biokaasu kertoi tiedotteessaan joulukuussa 2021, että Suomessa biojätteen kierrätysaste oli 42 prosenttia vuonna 2020. Muita jätteitä kierrätettiin tehokkaammin, sillä yhdyskuntajätteen kierrätysastetta oli 46 prosenttia. Lähivuosina biojätteen erilliskeräysvelvoitteet tiukkenevat ja uutta kierrätyskapasiteettia valmistuu eri puolille Suomea. Suurin osa jätteestä päätyy edelleen polttoon.
Pikkukrookukset
Näin valmistat puutarhan jo syksyllä ensi kevääseen
Syksyyn valmistautuvan puutarhan tuoksussa on jotain maagista. Ilman kosteus ja kesän kypsyttämät kasvit luovat ympärilleen uudenlaiset tuoksut, jotka viestivät sään viilenemisestä ja kasvukauden hiipumisesta. Aavistus syksyä on ilmassa, vaikka lämpöäkin vielä riittää.
20135_35181.jpg
Kanukat (Cornus) - värikkäät ja peittävät pensaat
Kanukat (Cornus) on suku kanukkakasvien (Cornaceae) heimossa. Sukuun kuuluvat lajit ovat kesävihantia yksikotisia pensaita tai pieniä puita ja joskus ruohoja. Lehdet kasvavat vastakkain ja ovat ehyitä ja ehytlaitaisia. Lehtien sivusuonet ovat eteenkaartuvia. Kukinto on sarjamainen tai latvahuiskilo ja tiheä. Kukat ovat kaksineuvoisia ja pieniä, verhiö ja teriö ovat neljälehtisiä. Hedelmä on kaksisiemeninen luumarja.Kanukoiden koristearvo perustuu värikkäisiin lehtiin sekä voimakkaan värisiin versoihin, joiden koristeellisuus tulee varsinkin talvella hyvin esille. Kanukat ovat isoja, leveitä, peittäviä pensaita. Kanukat viihtyvät parhaiten tuoreessa, runsasravinteisessa ja -multaisessa maassa. Monikäyttöisyyttä lisää vielä niiden viihtyminen sekä auringossa että varjossa. Kanukat sietävät tarvittaessa voimakastakin leikkausta.
20214_70196.jpg
Pienikin parvekeistutus auttaa pölyttäjähyönteisiä
Kukasta toiseen lentävät pörriäiset kaipaavat tukeasi. Auttaminen onnistuu myös parvekkeella.Pölyttäjähyönteisten määrä on pitkään laskenut. Suomen tilanne ei ole aivan yhtä paha kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa, mutta myös täällä erilaisten hyönteisten määrä on laskenut niiden elinolojen kaventuessa. Kasvien pölyttämisen lisäksi hyönteiset kierrättävät ravinteita ja pitävät kurissa tuhoeläinkantoja. Pienikin teko auttaa pölyttäjien hyvinvoinnin lisäämiseksi.
20_P_130639_1.jpg
Miten pensasmustikoita lannoitetaan?
Pensasmustikka on happaman maan kasvi ja toki hyötyy myös marjalannoksesta, se auttaa satoon. Mutta pensasmustikkaa ei missään nimessä kalkita. Eli esimerkiksi tyrniin verrattuna tämä on iso ero. Tyrni vaatii kalkkia, mutta pensasmustikalle sitä ei anneta.On olemassa myös havu-rodolannoitteita, jotka on tarkoitettu happaman maan kasveille, mutta itse mielelläni käyttäisin ainakin marjalannosta.Kuitenkin määräävämpää on se, että löytyy kaliumia ja fosforia, eli K:ta ja P:tä paljon. Ne ovat aineita, jotka auttavat nuppujen muodostumista, kukintaa ja myöskin marjasatoa. Eli kaliumin ja fosforin osuus pitää olla isompi ja marjalannoksessa näin on.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton