• Etusivu
  • Hoitotyöt

Tuhoja puutarhassa - onko mitään tehtävissä?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.05.2011
20_P_56109.jpg

Lumen alta paljastui ikävä yllätys; kasvien oksia oli kaluttu puhtaaksi, hedelmäpuun taimia ja pensaita latvottu sekä puiden runkoja syöty!

Talven korkeat lumikinokset mahdollistivat sen, että jänikset pääsivät syömään hedelmäpuiden ja muiden lehtipuiden taimia ja runkoja suojaustenkin yläpuolelta. Lisäksi niille ovat maistuneet erityisesti norjanangervot, jotka voitu latvoa hyvinkin huolellisesti. Lisäksi tuhojaan ovat lumihangen alla tehneet myös myyrät, joiden jäljiltä on puun tyvet paljaina (peltomyyrä) ja juuria katkottu (vesimyyrä). Monilla paikoilla myös hiiret ovat tehneet tuhojaan; maanpeitehavut ja keijuangervot on pikkuruisilla hampailla kaluttu puhtaaksi.

Voiko näitä syötyjä kasveja vielä pelastaa?

Kasvien tulevaisuus riippuu pitkälti tuhojen laajuudesta sekä kasvilajista. Norjanangervot esimerkiksi eivät esimerkiksi kärsi latvonnasta yhtään; tuuheutuvat vain entisestään. Nuorista puuntaimistakin saadaan vielä kasvatettua kunnon puut, vaikka jäljelle olisi jäänyt vain piiska; kasvatustyössä on vain palattava pari vuotta taaksepäin. Taimelle annetaan kasvaa uusi latva sekä sopivat oksat ohjaamalla kasvua tarvittaessa tukemalla ja hoitoleikkaamalla.

Hyvin voineella kasvilla voi olla myös voimia korjata itse tuhoeläinten aiheuttamat vauriot, mikäli neste pääsee vielä edes osittain virtaamaan jäljelle jääneen, ehjän kuorenosan kautta. Puita voi pyrkiä auttamaan käsittelemällä syöty kohta haavanhoitoaineella, jotta yksilö välttyisi ylimääräisiltä tautirasituksilta. Koristepensaita voi myös harventaa ja versoja lyhentää, jotta vähäisemmät voimat riittäisivät paremmin jäljelle jääville silmuille. Nämä kasvit voivat vaatia muutaman vuoden ajan erityistä huolenpitoa.

Vaikeammaksi tehtävä käy, mikäli puun runko tai kasvin versot on syöty kokonaan. Koristepensaat voi tarvittaessa leikata alas ja antaa juuriston aloittaa kasvatustyö alusta. Havukasvien kohdalla tilanne on kuitenkin melko toivoton, sillä vanhasta kasvinosasta tai juuristosta ei enää uusia silmuja kasva. Esimerkiksi jänikset voivat syödä havukasvien päätesilmut ja uuden verson osat kokonaan myös isommista vuorimännyistä, katajista ja tuijista. Mikäli jäljelle on kuitenkin jäänyt edes hieman uutta versoa, niin kasvu voi käynnistyä uudelleen. Jäljelle jäänyt osa kannattaa siistiä, peittää varjostuskankaalla kuivumisen estämiseksi ja odottaa.

Paljaaksi kalutun hedelmäpuun voi myös onnistua pelastamaan, mikäli maan rajassa olevan jalonnuskohdan yläpuolelta on uutta kasvua tulossa. Tällöin puun jalo-osa on säilynyt ja tuleva kasvu on puuhun vartettua lajiketta – eikä maanalalaista perusrunkoa. Jos uusi kasvu tulee perusrungosta, niin sen lajikkeesta ei voi hedelmäpuiden kohdalla olla varma. Mikäli puu on omajuurinen, niin uusi verso on aina samaa kasvilajiketta. Uudesta versosta kasvatetaan hoitoleikkaamalla uusi, emoyksilön kaltainen puuyksilö.

Vesimyyrän jäljiltä saattaa nuorempien puiden juuristo olla heikossa kunnossa; taimi voi olla kiinni enää muutamalla juurella tai sen juuristo voi olla jopa syöty kokonaan. Juuretonta taimea ei voi enää pelastaa, mutta osittain maassa olevan kenties kyllä. Tue tällainen yksilö huolella ja harvenna latvus mahdollisimman pieneksi, niin kasvi saattaa jaksaa kasvattaa uusia juuria ja versoja.

Jyrsijöiden pahoin tärvelemä puu tai pensas voidaan myös yrittää pelastaa varttamalla. Tällöin runkoon tehdään t:n muotoinen viilto, johon asetetaan ensimmäisen vuoden verso. Versot leikataan alapäästään vinoksi ja kiinnitetään huolella t-viillon sisään. Kiinnittymiskohta kannattaa sitoa tiukasti yhteenkasvamisen ajaksi. Tästä tehty muunnos on puolestaan sillastaminen, jossa verso asetetaan sekä yläpäästään että alapäästään kiinni viiltoihin – sillaksi vahingoittuneen osan yli. Nämä ovat kuitenkin melko vaativia toimenpiteitä, eivätkä aina onnistu ammattilaiseltakaan.

Jänikset, myyrät ja hiiret – joskus jopa hirvet ja peurat – saattavat aiheuttaa kotipuutarhassa melkoista tuhoa. Tähän kannattaa varautua suojaamalla riskialttiit kasvit huolellisesti kasvukauden loppupuolella. Erilaiset suojaverkot, spiraalit ja vaikka tuhoeläinten nenään epämiellyttävältä tuoksuvat tuomenoksat auttavat kasvien suojaamisessa. Lisäksi kannattaa talvella huolehtia lumihangen tiivistämisestä kasvien ympäriltä. Mikäli vahinko on kuitenkin päässyt tapahtumaan, niin onneksi kasvien toipumiskyky ja kasvunvoima auttavat kotipuutarhuria usein pelastamaan vahingoittuneet yksilönsä.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

tihkuruukku palmun juuressa
Helpota joka kesäistä kastelurumbaa Tihkuruukulla
Puutarhakasvien kastelu on ongelmallista ja aikaa vievää puuhaa lähes kaikille kotipuutarhureille, joko veden tai ajanpuutteen vuoksi. Kotipuutarhuri saa usein kasvien kastelusta harmaita hiuksia – liikaa vettä tai liian vähän. Avuksi saapuu historia.Muinaiset roomalaiset ja Perun intiaanit keksivät oivan kastelumenetelmän, jossa hyödynnettiin maahan upotettuja lasittamattomia saviruukkuja helpottamaan kasvien kastelua. Jo Kiinan vanhimmassa maatalousoppaassa, Fan Shengzhin-kirjassa, kuvattiin menetelmää. Tätä nerokasta altakastelumenetelmää voimme hyödyntää myös kotipuutarhassa kasvien riittävän vedensaannin ja hyvinvoinnin turvaamiseksi tänäkin päivänä.Syntyi BioProffa Tihkuruukku.
20234_70953.jpg
Saanko kaataa puut pois pihasta?
Pihassa kasvavat puut herättävät tunteita. Yhdelle pihapuut ovat tärkeä viihtyyvyystekijä ja yhteys luontoon, toista ärsyttää isot oksat ja syksyllä varisevat lehdet. Rakennusjärjestys velvoittaa kiinteistön haltijaa valvomaan puiden kuntoa. Missä tapauksessa puunkaatoa pihasta pitäisi harkita?
202110_73340.jpg
Pidä huonekasvit terveinä ja hyvinvoivina läpi pimeän kauden
Kun vuosi kääntyy pimeimmälle neljännekselle, kasvitkin kaipaavat lepoa. Kun ne hidastavat kasvuaan, pitää hoitokin muuttaa vastaamaan kasvien tarvetta.
20149_40848.jpg
Tunnetko haperot?
Haperot viihtyvät kaikkiallaNämä erinomaisiksi luokitellut ruokasienet viihtyvät kaikkialla Suomessa, kaikenlaisissa metsissä sekä puustoisissa pihapiireissä. Haperot ovat runsassatoisia satokauden ulottuessa heinäkuulta syyskuulle.Haperoita on helpohko löytää kirkkaiden ja kiiltävien lakkiensa puolesta sammalen, ruohon ja pudonneiden lehtien seasta. Tosin auringonpaiste ja sade saattavat haalistaa lakin väriä.Ps. Haperot muistuttavat rouskuja sillä erotuksella, että haperoissa ei ole maitiaisnestettä!
20134_34700.jpg
Kurkku
Houkuttelevan vihreä kurkku on yksi suosituimpia vihanneksiamme. Kevyt ja monikäyttöinen kurkku on omiaan leivän päällä ja salaateissa. Se viilentää ihanasti helteellä, mutta sopii myös lämpimiin ruokiin.Kurkun ravintosisältö/100 gEnergiaa 10 kcal/40 kJ Hiilihydraattia 1,4 g Rasvaa 0,1 g Proteiinia 0,6 g Kuitua 0,7 g C-vitamiinia 8 mgLisäksi pieniä määriä A-, B6- ja K-vitamiinia sekä kaliumia.Kurkku Kasvikortistossa...
202011_67384.jpg
Lasten altistumista haitallisille kemikaaleille varhaiskasvatuksessa vähennetään
Sosiaali- ja terveysministeriö sekä ympäristöministeriö kertovat tiedotteessaan 4.11.2020, että lasten altistumista haitallisille kemikaaleille varhaiskasvatuksessa vähennetään vapaaehtoisella "green deal"* -sopimuksella, jonka ovat allekirjoittaneet useat tahot. Sopimuksella pyritään lisäämään pohjoismaisen ympäristömerkinnän saaneiden tuotteiden ja palveluiden hankintaa. Sopimuksen ovat allekirjoittaneet sosiaali- ja terveysministeriö, ympäristöministeriö, Helsingin, Tampereen ja Vantaan kaupungit sekä hankintaorganisaatiot Tuomi Logistiikka Oy ja Monetra Oulu Oy.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton