• Etusivu
  • Kasvillisuus

Suomen ympäristökeskus varoittaa keltamajavankaalin levittämisestä luontoon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2018
200610_496.jpg

Kuvaaja: Esko Vuorinen

Uudeltamaalta on löydetty ensimmäistä kertaa maassamme keltamajavankaalia (Lysichiton americanus) luontoon levinneenä. Vesipuutarhoista tuttu keltamajavankaali on vehkakasveihin kuuluva, näyttävä ja suurikokoinen vesikasvi. Se on peräisin Pohjois-Amerikasta ja on Keski-Euroopassa luokiteltu alkuperäiselle lajistolle haitalliseksi vieraslajiksi. Kasvi leviää nopeasti ja sopeutuu hyvin myös Suomen olosuhteisiin. Alkujaan yksityisen maanomistajan maalta löydetty keltamajavankaaliesiintymä on osittain luonnonsuojelualueella, jolta se on pyritty hävittämään. Suomen luonnonsuojelulaki kieltää levittämästä luontoon tällaista kasvilajia. Suomen ympäristökeskus vetoaakin puutarhaharrastajiin, että keltamajavankaalia tai muita luontoomme kuulumattomia lajeja ei päästettäisi leviämään.

Uudenmaan villiintyneet keltamajavankaalit löydettiin ensimmäisen kerran vuoden 2005 toukokuussa, jolloin lähdevetisen puron vartta pitkin levinnyt esiintymä ulottui noin 25 metrin matkalle. Tämän vuoden elokuussa esiintymässä oli kymmeniä taimia ja kasvit olivat levittäytyneet jo noin 75 metrin matkalle. Ympäristöhallinnon edustajat poistivat kasveja juurineen luonnonsuojelualueen puolelta. Maanomistajan toiveesta kasveja ei luonnonsuojelualueen ulkopuolelta ole toistaiseksi hävitetty. Kasvien löytöpaikalta on matkaa lähimpään asuintaloon noin kilometrin verran.

Keltamajavankaali on nopeasti leviävä kasvi. Se valtaa tilaisuuden tullen elintilaa muilta kasveilta kurtturuusun, jättiputken ja jättipalsamin tavoin. Monivuotinen keltamajavankaali ei ole vaativa maaperän laadun tai valon määrän suhteen ja kestää hyvin ainakin 15 asteen pakkasta. Kasvi on huomattavan iso, sillä se kasvaa jopa puolitoistametriseksi, ja yksi yksilö peittää alleen noin neliömetrin verran maata. Kasvi lisääntyy hyvin siemenistä, jotka levittäytyvät uusille alueille virtaavan veden mukana.

Lähde ja lisätietoja: Suomen Ympäristökeskus

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20234_81511.jpg
Grillaus kuuluu kesään: näillä vinkeillä saat grillikaudesta enemmän irti
Lähestyvä juhannus tarkoittaa monille meistä grillauskauden avausta. Grillien käyttötarkoitus ja ulkonäkö eivät enää rajoitu vanhanaikaisiin ja -mallisiin kaasu- tai pallogrilleihin. Markkinoille tulee joka vuosi uusia innovaatioita ja uutta designia. Myös grillauksen trendit muuttuvat. Jos et aio hankkia uutta, kurkista vinkit vanhan huoltamiseen ennen grillauskauden aloittamista.Näillä vinkeillä saat grillikaudesta enemmän irti ja kehität uusia grillausbravuureita!
Talvinen puutarha ja havukasveja
Havupuut ja -pensaat
Lehtipuiden ja -pensaiden lisäksi kannattaa pihaan istuttaa myös havukasveja; puita ja pensaita. Niitä osaa arvostaa viimeistään talvella, kun muut puut ja pensaat ovat lehdettömiä. Havukasveja voi istuttaa myös vapaasti kasvaviin aidanteisiin, yksilöpuiksi tai tilan salliessa ryhmäksi.
202310_83245.jpg
Marraskuun vinkit
Etelä-Suomessa marraskuu on lyhyiden ja harmaiden päivien, syysmyrskyjen, syyssateiden ja monesti myös ensilumen aikaa. Pohjoisessa se on kaamoksen alun ja alkutalven aikaa.
20157_43980.jpg
Kasvata yrttejä - tuoretta makua ruokiin!
● Kylvä yrtit vähäravinteiseen kylvö- tai yrttimultaan. Peitä siemenet ohuella hiekka- tai vermikuliittikerroksella. Älä peitä niiden yrttien siemeniä, jotka tarvitsevat itämiseen valoa. Jätä esimerkiksi basilikan siemenet peittämättä.Lisää tietoa:Yrtit ja maustekasvitYrttien kasvatusYrtit ja maustekasvit KasvikortistossaMyös Keskustelupalstalla paljon asiaa!
20223_77102.jpg
Hoida puutyöt tehokkaasti sähkösahalla
Pihan puusavotta on tunnetusti työlästä hommaa. Jo yksittäisen puun kaataminen tietää paljon oksien karsimista ja rungon sahaamista pätkiksi. Perinteisesti saha laulaa, paitsi että työt voi nykyään tehdä hiljaisemminkin. Sähkökäyttöisellä UniversalChain-sahalla hoituvat sahaustyöt miellyttävästi ja tehokkaasti ilman polttomoottorin katkua ja pärinää.
20084_10002.jpg
Fastlock Uni valokate
Valitsemalla katokseesi valokatteen, voit nauttia kesäillasta ulkona grillaten vaikka sadekuuro yllättäisi! Valokate suojaa sateelta, mutta päästää valonsäteet sisään aurinkoisella säällä. Fastlock Uni on täysin tiivis ja kaunis katevaihtoehto kaikenlaisiin piharakennuksiin kuten autokatokseen, huvimajaan tai grillikatokseen - kotipihaan tai mökille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton