• Etusivu
  • Kasvillisuus

Syyskaalit kauden muotiherkkua

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg

Syyskaalit ovat varhaiskaalia kiinteämpiä ja niiden korjuuaika on pidempi kuin varhaissadolla. Syyskaalit sopivat erityisen hyvin salaattikäyttöön ja vokkipannulle, mutta myös keittoihin, pataruokiin ja uuniin. Nyt on aika tehdä kaalisalaatteja, borssia, lammaskaalia, kaalikääryleitä ja itämaisittain maustettua kookoskaalia.

Retroruokiin ja aasialaiskokkailuun

Isoäidin keittiö ja retroruoat ovat tämän syksyn ruokamuotia aasialaisen gourmetruoan rinnalla. Molempiin näihin ruokatrendeihin kaali sopii hyvin. Kaali onkin saanut uusia ystäviä. Parsakaali tuli jo aiemmin halutuksi ns. superruokana, mutta nyt kohistaan kerivistä kaaleista. Erityisesti estradille on noussut punakaali.

Punakaalisalaattiin suositellaan kansainvälisessä ruokalehdessä puolukkasurvosta ja paahdettuja saksanpähkinöitä. Puolukat ja kaali yhdessä – sehän me osataan! Hauska kielellinen yhteensattuma, että punakaalin antosyaani-niminen antioksidantti mainitaan hyväksi aivoille. Painetaan tämä asia "kaaliin" eli aivoihin.

Hapankaalia ja ekokäärettä

Kerivät kaalit, lähinnä kiinankaali, nousivat jo alkuvuodesta trendiravintoloiden suosikiksi kimchi-nimisenä aterian alku- ja väliruokana. Kimchi on maitohappokäymisellä valmistettua, usein tulista korealaista herkkua. Chilillä ja sipulilla maustettu kimchi on levinnyt jopa amerikkalaisten hotdogien piristeeksi. Meille tuttu hapankaali sopii kotikäyttöön kimchiä paremmin.

Loistava, uusvanha käyttöalue kaalinlehdille puolestaan keksittiin ja hyväksi havaittiin Suomen Turussa. Keskiaikamarkkinoilla tarjottiin kesällä menestyksekkäästi maistuvia makkaroita ja savulohta kaalinlehdiltä ilman paperikääreitä. Varhais-, kiinan- ja savoijinkaalin lehdet irtoavat makkaran tai kalapalan syötäviksi kääreiksi ihan tuoreeltaan. Kaalin sisäosat on hyvä tarjota lisäkesalaatissa.

Hyväksi terveydelle

Kaalit kuuluvat ristikukkaisiin Brassica-suvun kasveihin, joiden tiedetään olevan hyväksi ihmisen terveydelle. Kerivistä kaaleista saa C-vitamiinia, beetakaroteenia eli A-vitamiinin esiastetta, B-ryhmän vitamiineja, muun muassa tärkeää folaattia sekä E- ja K-vitamiinia. Kivennäisaineista voi mainita kaalien kalsiumin, kaliumin, mangaanin, raudan ja seleenin. Vastustuskyvyn kannalta tärkeitä ovat kaalien flavonoidit ja glukosinolaatit. Kolesterolitasoa alentava ja suolistosairauksia ehkäisevä kuitu sekä keveys ovat kaalien valtteja nekin.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
201910_50632.jpg
Huonekasvit lisäävät hyvinvointiamme
Suojaudumme jo melko tunnollisesti tupakansavulta, pakokaasuilta ja auringon haitalliselta uv-säteilyltä, mutta terveyttämme voi uhata myös huono sisäilma. Tuulettaminen parantaa sisäilman laatua; edellyttäen että ulkoa virtaava ilma on puhdasta. Matala ilmankosteus on myös selkeästi yhteydessä huonoon sisäilman laatuun. Kun ilmankosteus on 35 - 65 % luokkaa, ollaan terveellisellä tasolla – sekä kasvien että ihmisten näkövinkkelistä. Talviaikaan sisäilma on helposti liian kuivaa.Keinotekoisista rakennus- ja sisustusmateriaaleista sekä elektronisista laitteista erittyy erilaisia, orgaanisia yhdisteitä - ja ihmisistä erittyy bioeritteitä (lähes 150 erilaista eritettä). Pahimmillaan sisäilman epäpuhtaudet aiheuttavat herkillä ihmisillä oireyhtymän nimeltä "sairas rakennus". Sen yleisimpiä tunnuspiirteitä ovat silmien, nenän ja kurkun ärsytys, allergiat, astma, limakalvojen tukkeutuminen, väsymys ja päänsärky.
20235_81869.jpg
Mihin kompostimultaa käytetään?
Komposti on oikein käytettynä erinomaista maanparannusainetta, mutta väärin käytettynä se voi olla kasveille jopa haitallista. Kompostimulta muuttuu ja kehittyy kaiken aikaa. Eri kehitysvaiheissa sitä tulee käyttää eri tavoin. Yleensä kompostimulta jaetaan kahteen luokkaan kypsyyden perusteella. Puhutaan katekompostista ja kypsästä kompostimullasta. Perinteisesti kompostimulta katsotaan kypsäksi, kun kaikki jätteet ovat maatuneet tummanruskeaksi, tuoksuvaksi humukseksi.
20197_59194.jpg
Kerää kesän maut talteen
Vadelmien, pensasmustikoiden ja herukoiden pääsatokausi on parhaillaan käynnissä tai juuri alkamassa. Kesän ihanat maut kannattaakin nauttia ja säilöä nyt.
20237_82631.jpg
Pihlajanmarjakoin torjunta-aika? Asiantuntija vastaa
Mikä aika tai missä vaiheessa pihlajanmarjakoi olisi torjuttava omenapuissa?
202111_73689.jpg
Ilmastonmuutos hyödyttää nopeasti leviäviä vieraslajeja
Haitalliset vieraslajit ovat merkittävä uhka luonnon monimuotoisuudelle. Kun ilmasto lämpenee, vieraslajit saavat yhä paremmat mahdollisuudet levitä Suomen luontoon. WWF:n viikonloppuna päättyneellä talkookaudella vapaaehtoiset poistivat vieraslajeja luontoarvoiltaan rikkailta luonnonsuojelualueilta ja niiden liepeiltä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton