• Etusivu
  • Kasvillisuus

Taimen kasvu vaatii lannoitetta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.02.2023
20232_69363.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pitkän taimikasvatusajan vaativat lajit, kuten tomaatti ja chili, tarvitsevat lisäravinteita taimikasvatusaikana. Jos taimi ei saa tarpeeksi ravinteita, kasvu hidastuu ja pahimmillaan loppuu kokonaan. Ravinteiden puute ilmenee taimessa esimerkiksi hontelona kasvuna.

Varastolannoitteesta ravinteita riittää koko taimikasvatusajaksi. Omissa ruukuissaan kasvaville taimille, kuten tomaateille ja chileille, varastolannoitus sopii erinomaisesti. Varastolannoituksessa koko kasvukauden aikainen ravinnetarve voidaan antaa kasville kerralla. Esimerkiksi luonnonmukaisilla lannoksillavarastolannoitus on siistiä ja lannoitemäärän annostelu helppoa.

Kun taimiin ilmestyy sirkkalehtien jälkeen ensimmäiset kasvulehdet, taimet koulitaan omiin ruukkuihinsa. Taimien juurtuminen kestää noin kaksi viikkoa minkä jälkeen taimiruukkuihin lisätään varastolannoite. Lannospuikkoa käytettäessä ruukun reunaan tehdään niin syvä kolo, että puikko peittyy kokonaan multaan. Kasvin juuret hakevat ravinteita varastolannoiteosasta ja vettä laimeammasta kasvualustaosasta.

Ryhmäkasvien varastolannoitus heti istutuksen yhteydessä

Kasvaakseen ja kukkiakseen koko kesän ryhmäkasvit tarvitsevat paljon ravinteita. Kukkivien ja marjasatoa tuottavien kasvien varastolannoittamiseen soveltuu esimerkiksi Biolan Parvekekasvilannoite.

Ruukkuun istutuksen jälkeen taimien väliin työnnetään lannospuikkoja, kaksi kappaletta tainta kohti. Lannospuikot työnnetään niin syvään, että ne peittyvät kokonaan. Puikkoja lisätään tarpeen mukaan kerran kuukaudessa.

Yhtenä vaihtoehtona on käyttää Biolan Yrtti- ja taimilannosta, joka soveltuu yrttien, salaattien ja taimien luomulannoitukseen. Kasvit saavat Lannoksesta tarvitsemansa pää- ja hivenravinteet luonnonmukaisessa muodossa. Yrtti-Lannoksessa on merileväjauhetta, jonka sisältämät luonnon tehoaineet edistävät kasvien ravinteidenottoa ja hyvinvointia. Yrtti-Lannos varmistaa kasvien voimakkaan kasvun. Erinomainen myös amppeli-kasveille.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Käyttöohje: Kastele multa ja työnnä ravinnepuikot niin syvälle, että ne peittyvät kokonaan. Lisää 1 lannospuikko/taimi kerran kuukaudessa. Taimikasvatusajaksi riittää yleensä 1 lannospuikko/taimi.

Luonnonmukainen lannoite on kesäkukille sekä hedelmiä, marjoja tai juurisatoa tuottavien kasvien kasvattamiseen hyvä vaihtoehto. Lannoite sisältää kaikkia kasvin tarvitsemia ravinteita. Lannoitteen korkea kaliumpitoisuus vahvistaa kasvia muun muassa kuivuutta ja tauteja vastaan sekä parantaa ravintokasvien sadon laatua.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Perhe nauttii täydellisestä pihasta ja puutarhasta.
Piha kuntoon OSA 6/6: Miltä pihasi nyt näyttää? Katse kokonaisuuteen
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka kuudennessa ja viimeisessä osassa tarkastelemme pihaa kokonaisuutena. Mitä vielä pitäisi tehdä?
20226_78795.jpg
Tornionlaaksonruusu hurmaa kestävyydellään ja kauneudellaan
Yksi heinäkuun kukista on tornionlaaksonruusu, joka on pohjoissuomalaisten vanha suosikkipensas. Se on luonnossamme villinä kasvavan metsäruusun tiheän kerrannaiskukkainen muunnos, joka kukkii peräti 3–4 viikkoa – paljon kauemmin kuin metsäruusu.
20242_83412.jpg
Vesiaiheet puutarhassa: Luonnon rauhaa ja kauneutta
Kaiken elämän perusta vesi on kaunis ja virkistävä elementti kotipuutarhassakin. Jos pihapiirissä on luonnostaan jokin vesielementti kuten rantaa, lampi tai puro, kannattaa sen mahdollisuudet käyttää viisaasti.
kolme eriväristä papunippua pöydällä
Alkusyksyn makunautinto: Kotimaiset pensaspavut ovat parhaimmillaan
Suomessa kotimaisia pensaspapuja on saatavilla vain lyhyen aikaa elokuun lopusta syyskuun alkuun, jolloin ne ovat parhaimmillaan. Vaikka pensaspavun viljelyala on melko pieni, niiden maku ja laatu erottuvat edukseen. Nämä lähes käsityönä tuotetut pavut kerätään huolellisesti käsin oikean kokoisina ja tasalaatuisina.
202112_73916.jpg
Nuuksio on arvokas elinympäristö monille uhanalaisille sammallajeille
Nuuksion kansallispuistossa kasvaa poikkeuksellisen paljon uhanalaisia sammallajeja, kuten haapariippusammalta, korpikaltiosammalta ja kalliokaulussammalta. Kansallispuiston varjoisat jyrkänteet ja lahopuut tarjoavat hyviä kasvupaikkoja sammalille, joiden elintila on vuosien saatossa kaventunut.
Palsternakka leikkuulaudalla
Palsternakka – kylmänkestävä herkku syksyn juhlaan
Palsternakan kasvukausi on pitkä. Kasvu kiihtyy syyskesällä, ja palsternakka kestää kylmääkin. Sato korjataan vasta juuri ennen peltojen jäätymistä. Palsternakkaa voi pitää kekrikauden herkkujuureksena. Kekri tarkoittaa sadonkorjuun juhlaa, joka kestää muinaissuomalaista tapaa noudattaen mikkelinpäivästä nykyiseen pyhäinpäivään saakka.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton