• Etusivu
  • Kasvillisuus

Taimen kasvu vaatii lannoitetta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.02.2023
20232_69363.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pitkän taimikasvatusajan vaativat lajit, kuten tomaatti ja chili, tarvitsevat lisäravinteita taimikasvatusaikana. Jos taimi ei saa tarpeeksi ravinteita, kasvu hidastuu ja pahimmillaan loppuu kokonaan. Ravinteiden puute ilmenee taimessa esimerkiksi hontelona kasvuna.

Varastolannoitteesta ravinteita riittää koko taimikasvatusajaksi. Omissa ruukuissaan kasvaville taimille, kuten tomaateille ja chileille, varastolannoitus sopii erinomaisesti. Varastolannoituksessa koko kasvukauden aikainen ravinnetarve voidaan antaa kasville kerralla. Esimerkiksi luonnonmukaisilla lannoksillavarastolannoitus on siistiä ja lannoitemäärän annostelu helppoa.

Kun taimiin ilmestyy sirkkalehtien jälkeen ensimmäiset kasvulehdet, taimet koulitaan omiin ruukkuihinsa. Taimien juurtuminen kestää noin kaksi viikkoa minkä jälkeen taimiruukkuihin lisätään varastolannoite. Lannospuikkoa käytettäessä ruukun reunaan tehdään niin syvä kolo, että puikko peittyy kokonaan multaan. Kasvin juuret hakevat ravinteita varastolannoiteosasta ja vettä laimeammasta kasvualustaosasta.

Ryhmäkasvien varastolannoitus heti istutuksen yhteydessä

Kasvaakseen ja kukkiakseen koko kesän ryhmäkasvit tarvitsevat paljon ravinteita. Kukkivien ja marjasatoa tuottavien kasvien varastolannoittamiseen soveltuu esimerkiksi Biolan Parvekekasvilannoite.

Ruukkuun istutuksen jälkeen taimien väliin työnnetään lannospuikkoja, kaksi kappaletta tainta kohti. Lannospuikot työnnetään niin syvään, että ne peittyvät kokonaan. Puikkoja lisätään tarpeen mukaan kerran kuukaudessa.

Yhtenä vaihtoehtona on käyttää Biolan Yrtti- ja taimilannosta, joka soveltuu yrttien, salaattien ja taimien luomulannoitukseen. Kasvit saavat Lannoksesta tarvitsemansa pää- ja hivenravinteet luonnonmukaisessa muodossa. Yrtti-Lannoksessa on merileväjauhetta, jonka sisältämät luonnon tehoaineet edistävät kasvien ravinteidenottoa ja hyvinvointia. Yrtti-Lannos varmistaa kasvien voimakkaan kasvun. Erinomainen myös amppeli-kasveille.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Käyttöohje: Kastele multa ja työnnä ravinnepuikot niin syvälle, että ne peittyvät kokonaan. Lisää 1 lannospuikko/taimi kerran kuukaudessa. Taimikasvatusajaksi riittää yleensä 1 lannospuikko/taimi.

Luonnonmukainen lannoite on kesäkukille sekä hedelmiä, marjoja tai juurisatoa tuottavien kasvien kasvattamiseen hyvä vaihtoehto. Lannoite sisältää kaikkia kasvin tarvitsemia ravinteita. Lannoitteen korkea kaliumpitoisuus vahvistaa kasvia muun muassa kuivuutta ja tauteja vastaan sekä parantaa ravintokasvien sadon laatua.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20075_4886.jpg
Toukokuun nimikkokasvit
Tuuhea ja rehevä ’Pohjan Neito’ on myös FinE-kasviToukokuun nimikkopensas’Pohjan Neito’on lumi-palloheiden (Viburnum opulus) kestävin lajike, joka pärjää hyvin menestymisvyöhykkeillä I–VII. Tästä syystä ’Pohjan Neito’ on valittu myös FinE-kasviksi. FinE-tittelin saa, kun kasvi on testien ja viljelykokemusten perusteella todettu ilmaston, tautien ja tuholaisten kestäväksi. Lisäksi FinE-kasvien täytyy olla helppohoitoisia ja näyttäviä koko kasvukauden ajan.Tuuhea ja rehevä ’Pohjan Neito’ kasvaa 2-4 metriä korkeaksi. Kesäkuussa täyteen mittaansa kehittyneet lumivalkoiset kukintopallot koostuvat tuoksuttomista ja siitepölyttömistä kukista. Pensaan isohkot, heleän vihreät lehdet muuttuvat syysauringossa helakanpunaisiksi.Kaikki lumipalloheisilajikkeet tarvitsevat tuoreen ja runsasravinteisen kasvualustan, jotta ne jaksavat kukkia kauan ja runsaasti. Auringon paahteisella ja kuivalla kasvupaikalla pensas altistuu hyönteisten tuhoille - etenkin heisinälvikäs syö helposti sen lehdet reikiä täyteen.
202211_80221.jpg
Luumut lehtikompostiin? Asiantuntija vastaa
Yleisesti ohjeissa kerrotaan, että hedelmiä ja vihanneksia ei saa heittää avonaiseen puutarhakompostiin haittaeläinten, myyrien ja rottien, ulottuville. Mutta entä luumut? Kypsät luumut hajoavat mehuksi hyvin nopeasti, päivässä–kahdessa. Jäljelle jää ohuet kuoret ja siemenet. Ne voisivat houkutella mehiläisiä ja hyönteisiä, mutta eivät ole edes linnuille syötäväksi. Siis miksei luumuja voisi heittää avokompostiin?
20232_69149.jpg
Tietoa nurmikosta?
Yleisin pihojen päällyste lienee nurmikko. Se tuo elävyyttä, kodikkuutta ja väriä maisemaan. Se on kauniin vihreä, eloisa, tuoksuu hyvältä ja toimii hyvin leikkien, oleskelun sekä pelien alustana. Lisäksi nurmikko tarjoaa annoksen kesäistä hyötyliikuntaa leikkuun muodossa.Nurmikko toimii parhaiten juuri oleskelualueilla. Kovaa kulutusta yhdestä kohtaa se ei kestä, siksi se polkujen kohdalta kuluukin pois. Nurmikko on myös sateen jäljiltä liukas, joten se ei ole turvallinenkaan vaihtoehto.
20206_65163.jpg
Päivitä juhannustaikasi!
Wanha kansa on perinteisesti käyttänyt juhannusyön tunnit naimaonnen lisäämiseen erinäisten taikojen avulla. Harvan kerrostalon pihalta löytää nykyään kaivoa, saati että jokaisen omakotitaloalueen liepeiltä löytyisi yhdeksen yrtin peltoa. On siis korkea aika tuoda taiat teknologiaa vastaavalle tasolle.
202211_80251.jpg
Mihin käyttää kriikunoita? Asiantuntija vastaa
Kriikunoita tulee meille tänä vuonna paljon. Olemme miettineet, mihin niitä voisi hyödyntää, koska esimerkiksi hillo tuntuu olevan paljon luumuhilloa happamampaa tai kitkerämpää. Myöskin olemme tehneet kriikunalikööriä, mutta maksa ei kestä näin suurta satoa. Vinkkejä tai ehdotuksia?
20096_17225.jpg
Nyt uutta: perunat ja vihannekset
Varhaisperunasatoa pidetään tänä vuonna määrällisesti kohtuullisena. Laatu on hyvä, mutta toukokuun jyrkät säävaihtelut aiheuttivat viljelijöille lisätyötä. Hallayöt jäivät yksittäisiksi ja ne hoidettiin sadetuksin, joten kasvustot eivät vaurioituneet. Ensimmäiset varhaisperunat istutettiin heti pääsiäisen jälkeen ja enimmät viikolla 15.Timo on hallitseva varhaisperunalajike, mutta kesän edetessä tulevat myös siiklit, ariellet, rikeat, veloxit ja amazonet. Varhaisimmat perunat kasvatetaan katteen alla. Varhaisperunaksi kutsutaan peruna-asetuksen mukaan perunaa, jonka kuori irtoaa kevyesti hankaamalla. Ilman harsoa kasvatettua, ohutkuorista, varastoimatonta perunaa kutsutaan kesäperunaksi. Peruna-asiantuntijoiden nimikkeistössä uutta perunaa ovat uuden sadon tuontiperunat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton