• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tapiolan Silkkiniitty - kartanoniitystä kaupunkipuistoksi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.01.2024
20083_9815.jpg

Silkkiniitty on rakennettu vuonna 1964. Puiston on suunnitellut puutarha-arkkitehti Jussi Jännes. Hän on korostanut puiston suuren koon merkitystä. Tällöin asukkaiden puistolle aiheuttama rasitus jakaantuu riittävän laajalle. Puisto täyttää tehtävänsä aivan toisin kuin pienet, ylikuormitetut ja liikenteen syömät puistot.

Tapiolan puutarhakaupungin ulkoalueiden huolellinen suunnittelu ja laadukas viherrakentaminen ovat toteutuneet Silkkiniityllä. Tarkkoja mitoitus- ja määrätietoja tärkeämpää on ollut tilallinen ratkaisu, kasvillisuuden ryhmittely ja lajivalikoima. Lopullinen mitoitus ja muotoilu on tehty rakentamisen aikana maastossa. Tässä työssä Jänneksen luotettava ja taitava yhteistyökumppani on ollut Asuntosäätiön puutarhatoimiston esimies C.J. Gottberg.

Silkkiniityn laaja nurmialue hallitsee avointa maisemaa. Puiston maasto on muotoiltu hienovaraisesti. Maastonmuotoilun ansiosta puiston poikki kulkevat kävelytiet eivät ole havaittavissa, vaan nurmi näyttää yhtenäiseltä ja kaukaisuuteen jatkuvalta.

Avoimen alueen vastakohtana puiston reunoja on korostettu monipuolisilla istutuksilla. Kukkivia ja syysvärikkäitä lajeja on käytetty runsaasti. Metsän reunaan on istutettu kirsikkapuita, joiden valkoinen kukinta on edukseen ikivihreää taustaa vasten. Tapiolassa harvinaiset lehmuksetkin löytyvät Silkkiniityltä.

Silkkiniityn suunnittelussa korostuu sosiaalisuus ja yleishyödyllisyys. Se palvelee asukkaiden virkistäytymis- ja kohtaamispaikkana - ei vain kaupunkia kehystävänä taustana. Myös lapsille ja nuorille on haluttu tarjota oma leikki- ja pelialue.

Silkkiniityn hienous piileekin paitsi tilallisessa yksinkertaisuudessa myös toiminnallisessa monipuolisuudessa. Seitsemän hehtaarin laajuinen, yhtenäinen nurmikenttä tarjoaa mahdollisuuden monenlaiseen ulkoiluun ja liikuntaan. Viljelypalstat, pallokenttä, kahluuallas sekä leikkialueet sulautuvat kokonaisuuteen.

20083_9817.jpg

Kasvillisuuden uusiminen on aloitettu

Puisto on lähes puolessa vuosisadassa säilyttänyt erinomaisesti alkuperäiset piirteensä ja suunnittelutavoitteensa. Kasvillisuuden käytön periaatteet ovat säilyneet ja uusiminen aloitettu. Kuusi vuotta sitten tehdyn peruskorjauksen yhteydessä on palautettu muun muassa altaan ympärille ellipsinmuotoiset ruusuryhmät.

Parhaillaan on tarve ja aika sekä Silkkiniityn että koko Tapiolan ulkoalueiden kunnostamistoimille. Puistojen ja puutarhojen alkuperäinen luonne ja sisältö pitää ymmärtää, kun mietitään ratkaisuja kasvillisuuden hoito- ja uusimiskeinoiksi sekä tehdään päätöksiä viheralueiden kehittämiseksi. Usein unohtuu viheralueiden pitkäjänteisen hoidon ja jatkuvan kunnossapidon merkitys, mikä on perinteisesti ollut elimellinen osa Tapiolaa.

Lyhyesti Tapiolan Silkkiniitystä:

  • Rakennuttaja: Asuntosäätiö
  • Suunnittelija: Jussi Jännes
  • Toteuttaja: Asuntosäätiön puutarhaosasto, rakentaminen ja maastonmuotoilu C.J. Gottbergin johdolla
  • Pinta-ala: 7 ha
  • Valmistumisvuosi: 1964
20083_9816.jpg

Lisätietoja:
maisema-arkkitehti Laura Yli-Jama puh. 046 877 2220
viheraluepäällikkö Leena Ihalainen puh. 050 464 8858
vastaava museo-opas Tiina Hero puh. 046 877 2680
www.espoo.fi/silkkiniitty

Kasvillisuus
suunnittelu
viherrakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Lyyra-korttelin tiilijulkisivu
LYYRA – Hakaniemen uusi tiilikortteli
Hakaniemeen on rakenteilla uusi maamerkki, kolmen rakennuksen LYYRA-kortteli. Alueen viime vuosien lähes ainoat uudisrakennukset nousevat Siltasaarenkadun molemmin puolin aivan metron sisäänkäynnin viereen.
Pihan suunnittelu käynnissä, piirustukset pöydällä
Istutussuunnitelma rakennuslupahakemukseen
Seuraamme nelihenkisen porilaisperheen omakotitalon rakennusprojektia, keskittyen pihasuunnittelun ja viherrakentamisen näkövinkkeleihin. Nyt omakotitalon rakennushankkeessa on edetty rakennuslupahakemus-vaiheeseen. Yhtenä liitteenä lupahakemukseen vaaditaan tontin käyttö- ja istutussuunnitelma, jonka tekemisessä pihasuunnittelija voi auttaa.
pimeällä ikkunalla talvella yksi kukkanen purkissa
Valoa kasveille ‒ Tarvitaanko erillistä kasvivaloa?
Kun ulkona on pimeää päivästä ja viikosta toiseen, eikä päivän lyhyt valoisa aika riitä yhteyttämiseen, niin monet huonekasveistamme kärsivät ja riutuvat. Lämmin ja kuiva huoneilma ei myöskään auta asiaa, joten talvi voi koitua jopa kasvin kohtaloksi. Viherkasvien "kaamosmasennus" näkyy kellastuvina lehtinä ja alttiutena saada tuholaisia. Tällöin kasvit kaipaavat lisävaloa, tavalla tai toisella.
202310_83245.jpg
Marraskuun vinkit
Etelä-Suomessa marraskuu on lyhyiden ja harmaiden päivien, syysmyrskyjen, syyssateiden ja monesti myös ensilumen aikaa. Pohjoisessa se on kaamoksen alun ja alkutalven aikaa.
20097_17610.jpg
Biolanin Novarbo-järjestelmälle ympäristöpalkinto
Biolan Oy on voittanut Novarbo suljetun kasvihuoneen energiatehokkaalla ilmastonhallintajärjestelmällä Euroopan ympäristöpalkinnot yrityksille -kilpailun kansallisen prosessisarjan. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki ojensi palkinnon Biolanin edustajille Ympäristöyritysten liiton seminaarissa Helsingissä 2009.Biolanin kehittämä Novarbo-järjestelmä (closed greenhouse management) oli mukana edelleen Euroopan laajuisessa kilpailussa, joka ratkesi vuoden 2010 kesäkuussa. Kilpailussa haettiin yrityksiä, jotka ovat edelläkävijöitä ympäristöystävällisissä toiminnoissa, tuotteissa ja prosesseissa sekä kansainvälisessä yhteistyössä. Kilpailun tarkoituksena on nostaa esille yrityksiä, jotka liiketoiminnassaan tukevat kestävän kehityksen periaatteita.
Havupallon tekeminen
Tee Se Itse ‒ Havupallo
Perinteinen havupallo on monien joulumyyjäisten menestystuote. Eikä ihme, sillä se kestää ulkona viileässä kauniina ja vihreänä kevääseen saakka! Havupallo voi olla valmistettu kuusenhavuista tai vaikka männynhavuista ‒ ja siihen voi mainiosti yhdistää myös muita luonnonmateriaaleja tai valmiita koristeita, värillisiä nauhoja (muitakin kuin punaisia) sekä valosarjoja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton