• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tee näyttävä istutusryhmä syksyyn!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
20238_82878.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kesä on täynnä kukintaa ja kasvirunsautta, mutta riittääkö puutarhassasi kukintaa vielä syksyllä? Via Garden Oy:n pihasuunnittelija Päivi Rahikkaantoi meille ohjeet monivuotisen, syksyllä täyteen loistoon pääsevästä istutusryhmästä. Tutustu, ihastu ja toteuta omassa puutarhassasi.

Näyttävä, mutta helposti toteutettava syksyinen istutusryhmä

AJATUS: Keskikesän ajan ovat tässä ryhmässä pääosissa ruukkukukat. Ruukkuja on oltava vähintään 2 kpl /elementti; halkaisijaltaan ja korkeudeltaan vähintään 50 cm. Ruukut sijoitetaan syyshortensioiden etupuolelle pensaiden väleihin; vaikkapa pihalaattojen päälle. Kun kesäkukat alkavat ilmojen viiletessä nuupahtamaan, niin tämän ryhmän monivuotiset kasvit heräävät loistoonsa!

Vaikeusaste: helppo

Koko: 1 m x 2,5m.
Suunnitelman mukaisia elementtejä voi laittaa vaikka useamman peräkkäin ja jatkaa esimerkiksi koko pääsisäänkäynnin tai pihatien pituudelta.

Paikka: aurinko/puolivarjo

Maaperä: hapan havumulta, kosteutta pitävä. Multasyvyys min. 0,5 metriä.

Kasvit: syyshortensia, pallohortensia, syysleimu, kuunlilja, syysmaksaruoho

Kevätsipulit: valkoinen narsissi, valkoinen papukaijatulppaani,lumikello. Suurissa ryhmissä tulppaanit istutetaan kuunliljojen taakse ja lumikellot kuunliljojen eteen; näin kuihtuvat lehdet jäävät kuunliljojen lehtien alle.

Kesäkukat: korkeisiin ruukkuihin aurinkoisen paikan kasveja, väreinä valkoisen ja punaisen eri sävyt. Painopiste volyymillä (runsaudella), koska monivuotiset kasvit eivät vielä ole parhaimmillaan.

<p data-block-key="de4da">Syyshortensia ja maksaruoho sopivat maljakkoonkin. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Syyshortensia ja maksaruoho sopivat maljakkoonkin. (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="iid7z">Kirjava kuunlilja ja ruukussa oleva krysanteemi täydentävät toisiaan. (Kuva: Via Garden Oy)</p>
Kirjava kuunlilja ja ruukussa oleva krysanteemi täydentävät toisiaan. (Kuva: Via Garden Oy)

Suunnitelman toteutuksessa voit käyttää luovuuttasi valitsemalla oman makusi mukaiset lajikkeet.

<p data-block-key="4fpr2">Näyttävä, monivuotinen syysistutus. Ryhmän suunnittelu ja toteutus: Päivi Rahikka, Via Garden Oy (Kuva: Via Garden Oy)</p>
Näyttävä, monivuotinen syysistutus. Ryhmän suunnittelu ja toteutus: Päivi Rahikka, Via Garden Oy (Kuva: Via Garden Oy)

Syksyisen ryhmän hoito

Loppukesällä annettu syyslannoite auttaa kasvejasi kestämään talven ja lähtemään taas keväällä uuteen kasvuun. Syksyllä perennat leikataan alas ja kasvualusta siistitään. Keväällä istutusryhmää voi lannoittaa, mutta sitä ei kalkita (hortensat viihtyvät paremmin happamassa maassa). Keväällä myös syyshortensia leikataan, jolloin saadaan yksittäisistä kukinnoista kookkaampia.

VINKKI: Helppohoitoisuutta voidaan lisätä korvaamalla syyshortensia mustilanhortensialla, jota ei tarvitse leikata ollenkaan

<p data-block-key="jb6q1">Kuunliljoja löytyy useita eri lajikkeita. Ne peittävät kasvaessaan kevään sipulikukkien lehdet, joten kokonaisuus säilyy siistinä ja näyttävänä. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Kuunliljoja löytyy useita eri lajikkeita. Ne peittävät kasvaessaan kevään sipulikukkien lehdet, joten kokonaisuus säilyy siistinä ja näyttävänä. (Kuva: Adobe Stock)

Puutarha.netin Kasvikortistosta löydät tietoa ja kuvia eri kasvilajeista.

Puutarha.netin Keskustelupalstalla voit jakaa tietojasi ja keskustella muiden puutarhaihmisten kanssa.

Kasvillisuus
istutus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20205_64821.jpg
Istutusallas muurikivistä - suunnittele ja toteuta itse
Muurikiviä käytetään erityisesti rinnepihoilla, näyttävinä ja pihaa ryhdittävinä kokonaisuuksina. Muurikivillä voi vastaavasti saada tasaiseen pihaan elävyyttä rakentamalla vaikkapa istutusaltaita. Istutusaltaat voi upottaa osaksi terassirakennelmaa tai muuten vaan toteuttaa tyylikkäitä istutuskokonaisuuksia.
20232_69113.jpg
Tee näyttävä syysistutus ruukkuun - katso ideat!
Syyskesällä ilmat viilenevät nopeasti ja kesän kukkaset alkavat pian olemaan aika ikävän näköisiä. Niiden tilalle voikin jo mainiosti vaihtaa kylmyyttä kestäviä, yksivuotisia syyskukkijoita. Esimerkiksi värikkäät ruukkukrysanteemit, syysasterit, hauskat koristekaalit ja pensastädykkeet kestävät pikkupakkasia ja siten ilahduttavat pitkälle syksyyn. Talveen asti kauniina säilyvät hyvin pakkasta kestävät kanervat ja callunat.
Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.
20236_82268.jpg
Kesä - kotipuutarhurin parasta aikaa...
Ainakin sitä mieltä ovat kaikki ne koululaiset, jotka kesäkuun alkupäivinä kirmaavat kesälaitumille! No, samaa toki kertoo kalenteri – ja Suomen rehevä, kesäkuinen luonto ja kukkivat kukat: pihlajan valkoinen kukkahuntu, metsämarjojen kukinnot ja kauniit orvokit. Viis räntäsateesta ja kylmästä viimasta!
20231_80733.jpg
Anna kasveillesi parasta; Biolan Altakastelumulta
Huonekasvien kasteluväliä voi pidentää altakasteluruukkujen avulla. Altakasteluruukku on useimmiten kevytrakenteinen muoviruukku, jonka pohjassa ei ole reikiä. Ruukun pohjalla on 3-10 cm korkuinen vesitila, joka täytetään multatilan läpimenevästä putkesta. Vesi- ja multatilan erottavasta välipohjasta vesitilaan ulottuu multajalka, josta vesi nousee kapillaarisesti multatilaan. Altakasteluruukku sopii kasveille, jotka pitävät tasaisesta kosteudesta.
20209_66492.jpg
Monimuotoinen puutarha on pörriäisten paratiisi
Hyönteisillä on merkittävä rooli maailman ruuan tuotannossa. Jopa 2/3 maailman ruokasadosta tulee hyönteispölytteisistä tai merkittävästi pölyttäjähyönteistä hyötyvistä kasveista. Tämän lisäksi hyönteisillä on välillistä vaikutusta muihin eläinlajeihin, erityisesti hyönteisiä ravintonaan käyttäviin lintuihin ja lepakoihin. Hyönteiset osallistuvat luonnonkiertokulussa ravinteiden kierrättämiseen ja toimivat haitallisten tuhoeläinten luontaisina vihollisina.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton